Vse o severnih jelenih



Laponska



Severni jeleni so eni najbolj severno živečih velikih sesalcev, ki jih najdemo v delih Severne Amerike, Evrope in Azije, ki se raztezajo v arktično tundro in naprej proti severnemu tečaju. Severni jeleni, znani tudi kot Caribou, so se popolnoma prilagodili lediščem, ki jih obkrožajo.

Severni jeleni imajo posebna kopita, ki se prilagodijo spreminjajočim se arktičnim letnim časom in od gobice, ki jim poleti dajejo več površine na vlažnih, mehkih tleh, pozimi razkrijejo robove kopit, ki jim pomagajo, da se zarežejo v ledu in zato preprečujejo zdrs živali.

Islandija



Poleg posebej prirejenih kopit je kožuh severnih jelenov sestavljen iz dveh slojev, vključno z debelim in volnastim podlankom in daljše dlako, ki je sestavljena iz votlih, zrakom napolnjenih dlačic, ki pomagajo ohranjati toploto telesa v grenkih arktičnih zimah.

Severni jeleni naseljujejo arktično tundro v velikih čredah, ki lahko vsebujejo na tisoče posameznikov, ki se hranijo in selijo skupaj s številnimi zaščitami pred številnimi plenilci, med katerimi so arktični volkovi, rjavi medvedi in severni medvedi, pa tudi ljudje, ki jih lovijo zaradi mesa in kože.

Svalbard



Severni jelen potuje dlje kot kateri koli drugi kopenski sesalec na svetu in lahko v iskanju sveže paše premaga velike razdalje. En severni jelen, ki potuje s hitrostjo do 50 km / h, lahko v enem letu doseže kar 3.000 milj, pri čemer se največje selitve zgodijo spomladi in jeseni, kar sovpada z najbolj dramatičnimi podnebnimi spremembami.

Zanimivi Članki