Medved

Medvedja klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Ursidae
Rod
Ursus
Znanstveno ime
Ursidae

Stanje ohranjenosti medveda:

Ogroženi

Lokacija medveda:

Azija
Srednja Amerika
Evrazija
Evropi
Severna Amerika
Južna Amerika

Dejstva medveda

Glavni plen
Ribe, nektar, žuželke
Posebnost
Veliki zobje in tace ter močno telo
Habitat
Gozdne in gorske regije
Plenilci
Človek, volk, divja mačka
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
2.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Ribe
Tip
Sesalci
Slogan
Obstaja 8 različnih vrst!

Fizične značilnosti medveda

Barva
  • rjav
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
35 mph
Življenjska doba
15 - 35 let
Utež
27 kg - 450 kg (60 lbs - 990 lbs)
Višina
1,2 m - 3,3 m (4 ft - 11 ft)

Nekateri azijski medvedi gnezdijo na drevesih, podobnih ptičjim.



Po vsem svetu obstaja osem različnih vrst medvedov s statusom ohranjenosti, ki je od hudobnega do najmanj zaskrbljujočega. Glede na vrsto medveda habitati vključujejo Severno Ameriko, Južno Ameriko, Evropo, Azijo in najbolj severne polarne regije. Čeprav medvedi običajno ne ogrožajo ljudi, so lahko med napadi mladih medvedov (mladičev) zelo nevarni, če jih osupnejo, izzovejo ali jim pristopijo.



Najpomembnejša dejstva o medvedu

Medtem ko večina medvedov velja za mesojedo vrsto, je vegetacija njihov glavni vir hrane.

Medvedi se bodo do smrti borili za družinske člane.

Številni strokovnjaki za medvede verjamejo, da medvedi dišijo tudi do 20 milj.

Vrste medvedov - 8 vrst medvedov

Obstaja osem edinstvenih vrst medvedov, ki se razlikujejo po velikosti, videzu in preferencih do hrane. Najdete jih pretežno po vsej Severni Ameriki, Južni Ameriki, Evropi in Aziji. Med vrste medvedov spadajo:



  • Azijski črni medved (Azijski črni medved) - azijski črni medved, imenovan tudi lunin medved, je predvsem rastlinojeda vrsta medvedov, ki jo najdemo pretežno v južni Aziji, Afganistanu in nekaterih delih Japonske. Pogosto jih najdemo na drevesih v gorskih predelih.
  • Rjavi medved - Rjavi medved, imenovan tudi grizli, najdemo v Severni Ameriki, Aziji in Evropi. Najbolj so opazne po grbinah, ki ležijo na njihovih ramenih, in masivni rjavi postavi. V tem času je najmanj verjetno, da bodo te vrste medvedov izumrle.
  • Severnoameriški črni medved - Severnoameriškega črnega medveda najdemo od severne Kanade do osrednje Mehike. Nima podnebnih preferenc. Hranili se bodo celo s kaktusom bodičaste hruške. Ta vrsta medveda ima raje gorska območja. Vendar jih boste našli tudi na travnikih in mokriščih.
  • Polarni medved - Polarne medvede najdemo le v arktični regiji, ki obkroža severni pol. Potujejo s plavajočimi ledeniškimi ledenimi bloki. Ko se ledene obloge topijo, narašča nevarnost obstoja polarnih medvedov, zaradi česar so zelo dovzetni za izumrtje.
  • Naočni medved - Očasti medved, imenovan tudi andski medved, uživa v preživljanju časa na drevesih. So edine vrste medvedov, ki prebivajo v Južni Ameriki. Ti medvedi so dovzetni za izumrtje zaradi ubijanja ljudi zaradi dobička in zaradi mitologije.
  • Panda medved - Medved Panda je morda najbolj znan medved na planetu zaradi očarljivega videza. Predvsem se pogostijo z bambusom v osrednji Kitajski. Medvedi pande veljajo za ogrožene zaradi povpraševanja na črnem trgu.
  • Leniv medved - medved lenivec dobi svojega soimenjaka zaradi podobnosti lenivke. Dolg gobec jim omogoča uživanje plena, ki običajno ni povezan z medvedi, vključno z mravljami in termiti. Lenivce najdemo v Indiji in na Šrilanki.
  • Sončni medved - Sončni medvedi so značilni po svojih kremnih, polmesečnih oznakah na prsih. Ker pogosto jedo čebelja gnezda, jih pogosto imenujejo medvedki. Najdete jih v Maleziji in Indoneziji, zaradi krčenja gozdov pa so ranljivi za izumrtje.

Nosi znanstvena imena

Družinsko ime za vrsto medveda je Ursidae in Ursus je rod, kar v latinščini pomeni medved. Sledi osem vrst medvedjih rodov iz družine medvedov:

Videz in vedenje medveda

Medvedi se odlikujejo po telesu na osnovi krzna in močnih krempljih. Nekateri plezajo po drevesih, drugi pa plavajo. Nekatere podvrste medvedov imajo še bolj značilne oznake okoli oči in na prsih, ki jih ločujejo od drugih.

Različne vrste medvedov so se skozi čas prilagodile svojemu okolju. Polarni medvedi so na primer beli, da se zlijejo s snegom, severnoameriški črni medvedi pa imajo vsestranske prehranjevalne navade, ki vključujejo pridelke koruze in kaktus, odvisno od njihovega prebivališča.

Vsi medvedi imajo akutni voh, sluh in vid. Pogosto slišijo in zavohajo ljudi, preden vidijo ljudi in zaradi tega pobegnejo. Medvedi so po naravi samotna bitja. Vendar pa bodo mame in mladiči potovali skupaj, medvedi pa v parih v parih.

  • Azijski črni medved: 50 - 116 kg (110 - 255 lbs)
  • Rjavi medved: 93 - 410 kg (205 - 900 lbs)
  • Severnoameriški črni medved 39 - 409 kg (86 - 900 lbs)
  • Polarni medved 200 - 682 kg (440 - 1500 lbs)
  • Naočni medved 64 - 125 kg (140 - 275 lbs)
  • Panda Bear 70 - 125 kg (155 - 275 lbs)
  • Lenivec 55 - 141 kg (120 - 310 lbs)
  • Sončni medved 22 - 50 kg (50 - 110 lbs)

Habitati medvedov

Geografske regije vrst medvedov so tako raznolike kot njihov videz. Večina vrst medvedov raje živi v krošnjah gostega gozda. Medvede lahko najdete po vsej Severni Ameriki, Evropi, Aziji in Afriki. Nikoli niso prišli na Antarktiko ali Avstralijo. Medvedi so po naravi radovedni, vendar bodo velikokrat, če bodo človeka zaslišali ali zavohali, skrili drevo. Nekateri medvedi imajo raje višje višine, na primer azijski črni medved, drugi pa obalne regije, na primer severne medvede. Medvede boste našli celo v puščavskem podnebju, vključno z očali in ameriškimi črnimi medvedi. Populacije medvedov, ki se ne morejo prilagoditi novim habitatom, so izpostavljene izumrtju, saj so njihovi sedanji domovi uničeni zaradi razvoja in lesa.



Medvedova prehrana in hrana

Medvedi so dokazali, da lahko preživijo skoraj vse. Večina medvedov je vegetacijo, na primer medved panda je bambus. Vendar so se številni severnoameriški medvedi prilagodili svojemu okolju in bodo jedli druge živali in ribe, vključno z losi, karibuji in lososom. Polarni medved, imenovan tudi pomorski medved, je mesojeda žival, saj običajno jedo tjulnje, pa tudi kite in manjše mrože. In leniv medved preživi na mravljah in termitih.

Vedno večja zaskrbljenost je, da medvedi jedo človeško hrano, saj povzročajo, da uničujejo lastnino in celo vdrejo v domove, da bi poiskali več istega. Sčasoma so ti medvedi odloženi, saj postajajo vse večja grožnja za ljudi. Temu tragičnemu rezultatu se je mogoče izogniti, če ljudje ne hranijo divjih medvedov. V redkih primerih bodo medvedi pomotoma pojedli strupeno rastlino in umrli. Razen tega lahko medvedi za življenje pojedo skoraj vse.

Prebivalstvo medvedov

Danes so vse vrste medvedov nekoliko dovzetne za izumrtje. Nekatere vrste medvedov so bolj ranljive kot druge. Azijski črni medvedi, polarni medvedi, pande, lenivci in sončni medvedi veljajo za ranljive za izumrtje. Rjavi medvedi so kategorizirani kot stabilni, ameriški črni medvedi pa dejansko naraščajo in jih trenutno štejejo za najmanj zaskrbljujoče.

  • Azijski črni medved - manj kot 50.000
  • Rjavi medved - 200.000
  • Severnoameriški črni medved - 600.000
  • Polarni medved - 20.000 do 25.000
  • Naočni medved - manj kot 2000
  • Medved pande - 2.000
  • Lenivec - 7.000 do 10.000
  • Sončni medved - neznan, morda manj kot 1000

Izumrtje medveda

Medtem ko je več vrst medvedov danes izpostavljenih izumrtju, je v nedavni zgodovini izumrlo le nekaj vrst ali podvrst medvedov. Sem spadajo kalifornijski grizli v dvajsetih in mehiški grizli v šestdesetih. Oba sta zaradi lova izumrla. Enako velja za medveda Atlas. Medved Atlas je bil edini medved, ki izvira iz Afrike. V izumrtju so ga lovili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ogromen medved panda je bil v zadnjem času blizu izumrtja, ko so si močno prizadevali rešiti vrsto. Številni znanstveniki verjamejo, da je polarni medved zaradi podnebnih sprememb močno ogrožen. Njihov obstoj je lahko neposredno povezan z njihovo sposobnostjo prilagajanja. Pred tisočimi leti se domneva, da so pred izumrtjem obstajale številne vrste medvedov.

Ogromen medved s kratkim obrazom je bil mesojedi medved, ki je stal 12 metrov visoko, tekel je več kot 40 km / h, tehtal je več kot 1500 kilogramov in je živel v severni polovici Severne Amerike. Izumrl je ob koncu ledene dobe zaradi izgube habitata. Jamski medvedi so prebivali v večjem delu Evrope in so izumrli pred približno 25.000 leti, preden se je začela zadnja ledena doba. Verjeli so, da tehtajo do 1500 kilogramov, tako kot medved s kratkim obrazom.

Medvedji plenilci in grožnje

Medvedji mladiči so še posebej dovzetni za poljubno število plenilcev, kot so kojoti in volkovi; odrasli medvedi pa imajo zelo malo naravnih plenilcev. Primarni plenilci, ki ciljajo na medvede, so drugi medvedi in ljudje. Nezakonit lov na medveda je verjetno njihov največji plenilec. Nekatere kulture lovijo medvede, da bi svoje meso in različne dele telesa in organe prodali na črnem trgu. Okoljske spremembe so še ena pomembna grožnja za medvede, njihove naravne habitate in njihove vire hrane. Krčenje gozdov in razvoj človeka prav tako ogrožata številne vrste in podvrste medvedov.

Parjenje medvedov, dojenčki in življenjska doba

Spomladi med samcem in samico medveda pride do poteza. Samci medveda so promiskuitetni in se po možnosti sčasoma parijo z več samicami. Zaradi velike konkurence se bodo parili le največji samci. Zaradi tega tekmovanja bodo medvedke v svojem življenju naletele tudi na več partnerjev. Med dvorjenjem in parjenjem pa sta oba medveda postala skoraj neločljiva. Sezona vzreje in parjenja traja od maja do začetka julija. Samice običajno rodijo januarja in februarja.

Samice medveda se parijo in doživljajo oplojeno jajčece in zarodke, podobno kot ljudje. Rodili bodo med enim in šestimi medvedji mladiči. Matere medvedi so precej ljubeče in zaščitniške. S svojimi mladiči bodo skrbeli in brstili do tri leta, pogosto manj. V tem času se bodo mladiči hranili z materinim mlekom in hrano, ki so jo zbrali mama in oni sami. Ko je čas za ločitev, ga mladiči ne sprejmejo dobro. Posledično bratje in sestre pogosto ostanejo skupaj po začetni ločitvi.

Povprečna življenjska doba vsake vrste medveda je različna, vključno z:

  • Azijski črni medved - 25 do 30 let, najstarejši v evidenci: 42 let
  • Rjavi medved - 20 do 30 let, najstarejši zapis: 40 let
  • Severnoameriški črni medved - 20 let, najstarejši zapis: 39 let
  • Polarni medved - 20 do 30 let, najstarejši zapis: 45 let
  • Očaran medved - 20 let, najstarejši zapis: 37 let
  • Medved pande - 15 do 20 let, najstarejša zabeležena: 38 let
  • Sloth Bear - 20 let, najstarejši zapis: 27 let
  • Sončni medved - 25 let, najstarejši zapis: 34 let

Pomembno je omeniti, da večina vrst medvedov živi dlje v ujetništvu kot v naravi. Zgoraj navedena povprečja predstavljajo povprečno življenjsko dobo divjega medveda. Najstarejša zabeležena starost je reprezentativna za vsakega medveda, ne glede na to, ali je divji ali ujetnik. Ko se medvedi starajo, se njihovo zdravje začne upadati tako kot pri ljudeh, vključno z zdravjem zob, vidom in splošno otopanostjo čutov. To močno vpliva na kakovost njihovega življenja in sposobnost preživetja

Oglejte si vse 74 živali, ki se začnejo z B

Zanimivi Članki