Karakal

Znanstvena klasifikacija Caracal

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Felidae
Rod
Karakal
Znanstveno ime
Caracal Caracal

Stanje ohranjenosti Caracal:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija Caracal:

Afriko
Azija

Karakalna dejstva

Glavni plen
Zajci, miši, antilope
Posebnost
Dolgi, črni ušesni šopi in kratko krzno
Habitat
Suh gozd in savana
Plenilci
Človek, hijena, levi
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
3.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Zajci
Tip
Sesalci
Slogan
Ima 20 različnih mišic v ušesih!

Fizikalne značilnosti Caracal

Barva
  • rjav
  • Črna
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
50 mph
Življenjska doba
12 - 15 let
Utež
11 kg - 18 kg (24 lbs - 40 lbs)
Višina
65cm - 90cm (2ft - 3ft)

'Majhna mačka, ki lahko teče do 50 milj na uro'



Karakale lahko najdemo marsikje, tudi v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Indiji. Serval in afriška zlata mačka sta njegova najbližja družinska člana. Črna, čupava ušesa karakala dajejo videz, ki se razlikuje od večine mačk v naravi. Karakalova hitrost in sposobnost, da skoči v zrak, je odličen lovec.



Neverjetna dejstva Karakal!

• Mačka s hitrostjo: karakal lahko teče s hitrostjo do 50 km / h! Ni čudno, da je znana tudi kot mačka gazela.

• Spreten lovec: karakal lahko skoči v zrak, da ujame ptico ob vzletu.

• Izredno občutljiv sluh: karakal ima v vsakem ušesu 20 mišic, ki mu pomagajo izslediti plen.

Znanstveno ime Caracal

Caracal je splošno ime te mačke, medtem ko je Felis caracal znanstveno ime. Ta mačka pripada družini Felidae in je članica razreda Mammalia. Ime karakal izhaja iz turške besede,karakulak.Karakulakpomeni črno uho.



Karakalen videz in vedenje

Karakal ima eleganten plašč rdečkasto zlatih kratkih las in črto belega krzna okoli vsakega očesa. Ušesa te mačke stojijo naravnost navzgor, na vrhu pa so dolgi črni šopi dlake. Nihče ni prepričan, zakaj so na ušesih karakala šopi las. Toda nekateri znanstveniki verjamejo, da se karakali med seboj komunicirajo tako, da trzajo z ušesi.

Karakalov rep je dolg približno 8 do 13 centimetrov. Z drugimi besedami, povprečen rep karakala je približno toliko dolg kot ravnilo, ki ga uporabljate v šoli. Karakalov rep mu pomaga, da se pri lovu na ptico, zajca ali drug plen obrne in ostane na poti. Karakalov rep si predstavljajte kot krmilo na čolnu.

Odrasel karakal lahko tehta od 20 do 40 kilogramov. Za boljšo predstavo tehta 30 kilogramov težka karakala tehta toliko kot dve keglji za kegljanje! Karakal je od rame dolg približno 24 do 42 centimetrov in visok 18 centimetrov. Zaradi tega je približno visok kot Border Collie.

Karakali so tesno povezani s servali. So približno enake velikosti, živijo pa v različnih vrstah krajev. Servali radi lovijo na vlažnih, mokrih območjih, medtem ko se karakali zadržujejo v suhih, puščavskih okoljih.

Karakal ima dolge, močne noge. Pri lovu noge delujejo kot zvite vzmeti, ko skoči v zrak, da zgrabi ptico, ko odleti.

Karakali imajo ostre kremplje, ki jim pomagajo, da se primejo na drevesa in se povzpnejo na veje. S svojimi kremplji uporabljajo tudi za lov in zajemanje plena. Karakali svoje ozemlje zaznamujejo z drgnjenjem dreves in sproščanjem vonja med prsti.

Za razliko od levov, ki živijo v ponosu, karakali večino časa živijo sami. So agresivne mačke in hitro branijo svoje ozemlje pred drugimi živalmi.

Lov na karakale

Harakat Caracal

Največ karakalov živi v podsaharski Afriki in tudi na delih Bližnjega vzhoda. Dom si ustvarijo v suhih okoljih, kot so savane, gozdovi in ​​celo na območjih z gorami.

V savani ni veliko vode. Vendar karakali za preživetje ne potrebujejo veliko vode. Te divje mačke so se prilagodile pomanjkanju vode, tako da so iz plena dobile potrebno tekočino. Prav tako so se karakali prilagodili vročemu podnebju svojega okolja tako, da so čez dan spali, da bi prihranili energijo in ponoči lovili, ko je hladneje. Spijo v jamah, skalnih razpokah, gostih grmovnicah ali celo na veji na drevesu. Te mačke imajo na blazinicah nog trde dlake skupaj z drugimi vrstami dlake, ki jim omogočajo udobno hojo po peščenih tleh savane. Včasih te mačke lahko prevozijo tudi 12 milj, ko na svojem ozemlju iščejo plen.

Ker karakali živijo sami in med premikanjem oddajajo zelo malo zvoka, večino časa ostanejo skriti. Zlijejo se s svojim okoljem, tako da zlahka zgrabijo plen in opazijo možne grožnje.

Karakalna dieta

Kaj jedo karakal? Karakal je kot druge mačke v naravi mesojed. Zaradi svoje hitrosti lahko lovi in ​​poje veliko vrst živali, vključno z zajci, pticami, kačami, kuščarji in včasih žuželkami. Včasih gre karakal na kmečko zemljo, da ujame ovce, koze ali drugo živino. Karakali jedo vse, kar lahko ujamejo. Karakal lahko eno noč poje goloba, drugi pa mlado impalo. Impala je vrsta antilope. Mlada impala tehta približno 80 kilogramov, kar je enako masi približno 13 opek!

Karakali se izogibajo uživanju trdih, žilavih las na živalih, ki jih ujamejo. S svojimi kremplji odstranjujejo te dlake, preden pojedo obrok. Brez težav lahko jedo perje, lahko pa tudi gnilo meso, če so resnično lačni!



Karakalni plenilci in grožnje

Levi in ​​hijene so dva glavna plenilca karakalov. Vse te tri živali lovijo v savani, zato bodo verjetno v določenem trenutku prečkale poti. Karakalna hitrost je njegova najdragocenejša obramba pred temi živalmi. Tudi plašč mu lahko pomaga, da se zlije z brezbarvno vegetacijo in peskom v svojem okolju. Včasih bo ležal na tleh, da ga plenilci ne bi videli.

Ljudje so nevarni tudi za karakale. Mnogi kmetje ubijejo karakale, ko te mačke poskušajo ukrasti živino. Poleg tega več ljudi očisti zemljo in se preseli na njihovo ozemlje, da izžene plen karakalov. Zaradi tega te mačke tvegajo lakoto. Za svoje kože jih lovijo tudi posamezniki, ki iščejo trofeje.

Stanje ohranjenosti karakala v Južni Afriki je zabeleženo kot: Najmanj zaskrbljenost. To pomeni, da trenutno prebivalstvo ni ogroženo.

Razmnoževanje karakala, dojenčki in življenjska doba

Razmnoževanje

Karakali se držijo zase, dokler ni čas za parjenje. Eden najbolj edinstvenih karakalnih zvokov je parjenje, ki zveni nekako kot kašelj. Več moških karakalov se lahko bori ali tekmuje za pozornost ene samice karakala. Sčasoma samica izbere samca iz skupine. Po parjenju samec zapusti samico karakala, da lahko sama vzgaja dojenčke.

Dojenčki

Karakal nosi svoje dojenčke, imenovane kompleti, približno 69 do 81 dni. Poišče staro brlog ali rov, kjer lahko rodi proč od plenilcev in drugih groženj. Karakali imajo lahko od 1 do 6 kompletov v leglu, večina pa jih ima le 2. Vsak komplet ob rojstvu tehta približno 7 do 9 unč. Karakalov komplet je približno velik kot hrček za hišne ljubljenčke. Serval in zlati maček (bližnji sorodniki karakala) imata komplete približno enake velikosti.

Kompleti se rodijo z zaprtimi očmi. To velja tudi za udomačene mladičke. Traja približno 6 do 10 dni, da se oči kompleta popolnoma odprejo. Lahko se zavijajo, a ne vidijo, kam gredo. Kompleti prenehajo z dojenjem in začnejo jesti meso pri starosti 10 tednov. Kompleti se od svoje matere naučijo lovskih veščin in ostanejo z njo do približno 10 mesecev starosti. Karakalka samica rodi le eno leglo na leto, ker traja večino leta, da zbere eno leglo kompletov.

Življenjska doba

Povprečna življenjska doba moških in samic je v naravi stara 12 let. Karakrali v živalskem vrtu pa lahko živijo do 17 let. Karakali dlje živijo v živalskem okolju, ker jih plenilci ne ogrožajo, redno prejemajo hrano in dobijo zdravniško oskrbo, ko jo potrebujejo.

Ko se karakal v naravi stara, lahko zboli zaradi nezdravljenih kožnih okužb in okužb zaradi poškodb. Karakal, tako kot domače mačke, lahko od druge živali zboli za steklino in umre. Če se zgodi, da karakal tava v bližini ceste, obstaja nevarnost, da ga vozilo zadene, tako kot je udomačena mačka ogrožena, če tava oddalji od doma.

Zanimivi Članki