Coati

Coatijeva znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Procyonidae
Rod
Nasua
Znanstveno ime
Nasua nasua

Status ohranjenosti Coati:

Najmanj zaskrbljenost

Kraj Coati:

Srednja Amerika
Severna Amerika
Južna Amerika

Dejstva o Coati

Glavni plen
Sadje, oreški, majhni sesalci in plazilci
Habitat
Gozdovi, travniki, puščava
Plenilci
Divje mačke, ujedne ptice, krokodili
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
4.
Življenjski slog
  • Band
Najljubša hrana
Sadje
Tip
Sesalci
Slogan
Najdemo ga v gostih gozdovih in mokrih džunglah!

Fizične značilnosti Coati

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Mreža
  • Črna
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
15 mph
Življenjska doba
8-15 let
Utež
3-8 kg (6-18 lbs)

'Coatis so sorodni rakunom in so znani tudi kot coatimundis'



Coatis so dlakave živali, ki izvirajo iz Južne Amerike. Običajno obstajajo v Mehiki, Srednji Ameriki, Južni Ameriki in na jugozahodu ZDA. Znano je, da njihovo ime coatimundi izvira iz tupijskih brazilskih jezikov.



Ime 'Coati' izvira iz španske besede 'coatí', ki sega v staro Tupi. Njihova beseda - kua’ti - je kombinacija dveh besed: 'cua' (kar pomeni 'pas') in 'tim' (kar pomeni 'nos'). Vizualno opisno ime je posledica navade Coati, da si med spanjem zatakne nos v trebuh. Znanstveno ime bitja ‘Nasua’ izhaja tudi iz latinske besede, ki pomeni ‘nos’.

Neverjetna dejstva o Coati

  • Njihov nenavadno dolg nos jim pomaga, da se hranijo tako, da se v iskanju hrane držijo pod skalami.
  • Coatis običajno hodijo z repi visoko v zrak. Uporablja se za uravnoteženje med plezanjem.
  • Coatis imajo dvojno spojene gležnje, zaradi katerih so prožni in jim pomagajo spuščati drevesa z veliko večjo hitrostjo.
  • Ta bitja oddajo zvok 'woof', ko presenečena in po tem počasi v skupinah skočijo v grmovje.
  • Njihove skupine lahko postanejo tako velike, kot da imajo približno 30 članov.

Znanstveno ime Coati

Coati pripada rod Nasua in se imenuje tudi coatimundi ali coatimundi. Znano je, da prihajajo iz družine Procyonidae. Obstajajo štiri podvrste coati - gorski coati, obročasti Coati ali pasasti coati, Cozumel Island Coati in beli nos Coati. Ime coatimundi izvira iz tupijskih brazilskih jezikov.



Videz in vedenje Coati

Coatis imajo gladko in vitko glavo. Njihov nos je vrhunec obraza in je ponavadi dolg in prožen. Ta krznena bitja imajo majhna ušesa, dolg rep in temne noge. Repe pogosto uporabljajo za uravnoteženje telesa. Njihovi krzneni plašči so običajno v črni ali rjavi barvi s svetlejšim spodnjim delom. Coatis so visoki približno 12 cm in običajno tehtajo od 4 do 18 lbs.

Njihove sprednje noge so opremljene z ukrivljenimi kremplji, ki so razmeroma dolgi. Zadnje noge pa imajo krajše kremplje. Prsti na nogah so tkani in znano je, da so močni plavalci. Znano je, da je moški coati dvakrat večji od ženskega in ima ostre kanjine.

Različne vrste coati imajo nekoliko različne vedenjske značilnosti. Nekateri so aktivni podnevi. Medtem ko so nekateri drugi aktivni ponoči. Znano je, da so zelo inteligentne živali in so tudi zelo prilagodljive.



Ta bitja spijo na višjih, povišanih mestih in živijo v skupinah, ki so lahko velike kot 30 članov. Te skupine se imenujejo pasovi. Ko so presenečene, te skupine zaslišijo in nato skočijo v grmovje.
Znano je, da so odrasli samci coati osamljena bitja in se samicam pridružijo le v času parjenja. Coatisi so znani tudi kot izvrstni plezalci in si med plezanjem običajno pomagajo z repi, da uravnotežijo svoja telesa. Spustijo se na tla, da bi lovili hrano.

Beli nos Coati
Beli nos Coati

Coati Habitat

Coatis najdemo le na ameriški celini in običajno živijo v vlažnih ali tropskih območjih deževni gozdovi . Živijo na povišanih območjih - večinoma nad 3000 metrov -, ki bi lahko vključevala drevesa borovcev in hrastov. Njihov kožuh jim pomaga preživeti te razmere.

Najdemo jih v Arizoni, Mehiki, Srednji in Južni Ameriki ter na jugozahodu ZDA. Običajno je malo verjetno, vendar je nekaj puščic mogoče najti tudi v puščavah in savanah. Obročasti coati najdemo predvsem v Južni Ameriki, čeprav je znan tudi kot južnoameriški coati ali pasasti rep.

Coati Diet

Vsejedi v svoji naravi imajo prehrano, ki vključuje različne stvari, kot so kuščarji, jajca, ptice in krokodilova jajca. Jedo tudi sadje in nevretenčarje - ki jih z dolgimi kremplji izkopljejo pod zemljo. Znano je, da veliko potujejo v iskanju hrane.

Coati Predators in grožnje

Kot vse druge živali so tudi ovčje koščke del okoljske prehranjevalne verige in veliko živali jih pleni. Med te plenilce spadajo volnasti grivlji, anakonde, tajre, psi , in lisice . Nekatere druge živali, za katere je znano, da jih plenijo, so ocelots , raptorji, orli , jaguarundis in boa constrictors. Mladiči so še posebej izpostavljeni nevarnosti, da postanejo večerja beloglave kapucinske opice.

Ta bitja so ogrožena tudi zaradi človekovih dejavnosti, kot sta lov in krčenje gozdov, saj se njihov naravni življenjski prostor propada. Znano je tudi, da ljudje jedo kaputi, zato naj bi tudi prebivalstvo Coati upadalo. Vendar vrsta ni ogrožena in IUCN jo je uvrstil v kategorijo 'najmanj zaskrbljujoče'.

Razmnoževanje Coati, dojenčki in življenjska doba

Začetek deževne sezone je običajno, ko se coati parijo. Postopek se začne, ko se skupini pridruži en samček Coati in se pari z vsemi ženskami. Ko je dojenček spočet, ženska zapusti skupino in si visoko na drevesu zgradi gnezdo. Obdobje brejosti traja približno tri mesece, potem pa samica rodi od 2 do 7 dojenčkov, ki se imenujejo mladiči.
Mačji mladiči imajo ob rojstvu zaprte oči in jih običajno odprejo šele, ko so stari približno 10 dni. Okoli 19. dne začnejo vstajati in lahko hodijo do 24. dne. Približno od 6. do 10. tedna starosti se mladički z mamicami ponovno pridružijo pasu, nadaljnja skrb pa se nadaljuje znotraj skupine s pomočjo drugih žensk iz skupine. Povprečni coati živi približno 14 let.

Prebivalstvo Coati

Populacija coati ni zelo jasna, saj vrste niso bile dobro preučene. Vendar se domneva, da se je število razmeroma zmanjšalo, ker ta bitja ne samo da postanejo plen naravnih plenilcev, temveč jim grozi tudi lov in degeneracija naravnega habitata zaradi krčenja gozdov s strani ljudi. Ljudje se prehranjujejo tudi s plašči, za katere je znano tudi, da na nekaterih območjih populacija Coati upada.

Prebivalstvo se od kraja do kraja razlikuje. Največ članov, za katere je znano, da ima skupina ali skupina coati več kot 150 članov. Vendar jim to ni ogroženo in jih je Uradnik uvrstil v najmanj zaskrbljeno kategorijo IUCN .

Coati v živalskem vrtu

Coatis ne more preživeti v zelo nenavadnih okoljih in zato običajno ne bi bilo dobro, če bi jih zadrževali v ujetništvu. Poleg tega so energične živali in njihovo držanje v majhnih kletkah ne bi bilo primerno. Ponavadi zahtevajo veliko časa zunaj.

Oglejte si vse 59 živali, ki se začnejo s C

Zanimivi Članki