Navadna luna

Znanstvena klasifikacija Common Loon

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Gaviiformes
Družina
Gaviidae
Rod
Gavia
Znanstveno ime
Gavia Vedno

Stanje ohranjenosti navadne lune:

Najmanj zaskrbljenost

Skupna lokacija Loon:

Evropi
Severna Amerika

Splošna dejstva Loon

Glavni plen
Ribe, žabe, žuželke
Posebnost
Velika telesna velikost in srhljiv, jodel podoben klic
Razpon kril
100cm - 136cm (39in - 53.5in)
Habitat
Sladkovodna jezera v hladnejših podnebjih
Plenilci
Človek, Orli, Osprey
Prehrana
Vsejed
Življenjski slog
  • Jata
Najljubša hrana
Ribe
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
2.
Slogan
Znan tudi kot Veliki severni potapljač

Fizične značilnosti skupne loone

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Perje
Življenjska doba
15 - 25 let
Utež
3 kg - 5 kg (6,6 lbs - 11 lbs)
Dolžina
63cm - 81cm (24,8in - 31,8in)

'Strokovnjak za podvodni lov'



Čeprav je na kopnem nerodna nenavadna žival, je graciozen lovec na vodi. Ta večinoma v hladnem vremenu se vodna ptica nauči potapljanja, preden se nauči leteti, in se bo skoraj isto desetletje vsako leto vračala v isto gnezdo z istim partnerjem. Ptica se je znašla v številnih legendah domačih Severnoameričanov, hkrati pa je tudi obraz kanadskega kovanca za en dolar. Čeprav je onesnaženje odpravilo navadne loone v večjem delu vzhodne Severne Amerike, ta kokoš uspeva predvsem v Kanadi. Čeprav ime 'loon' izhaja iz trapastega sprehoda, ga verjetno bolje opisuje drugo angleško ime: 'Great Northern Diver.'



Neverjetna skupna dejstva!

  • Globoki potapljač: navadni loon se lahko potaplja do 200 metrov pod vodo, da ujame ribe!
  • Že znan: kanadski kovanec za en dolar, imenovan 'loonie', ima navadni loon!
  • Pogosti letaki: navadna luna lahko med selitvijo leti na stotine kilometrov!
  • Glasno in ponosno: Loon zvoki vključujejo značilen 'jodel', ko zahtevajo ozemlje!

Skupno znanstveno ime

Znanstveno ime za navadni loon, znan tudi kot 'Veliki severni potapljač', jegavia vedno.Gaviaizhaja iz latinskega izraza morska ptica innenehnolahko iz norveške besede 'pepel' (zaradi videza) ali latinske besedePotopim sealibeseting, kar pomeni 'potopljeno' ali 'potapljanje'.

Skupni videz in vedenje loona

Loon je videti kot mnoge druge race, le da je njegov račun bolj koničast, kot ptica pevka. Njegovo perje je večinoma črno, s skoraj mrežno podobnim vzorcem belih lis na krilih in grlu ter belim spodnjim delom trebuha.

Običajni loonski zvoki so dobro znani ljudem, ki živijo v bližini svojih življenjskih prostorov. Mednje spadajo značilni jodel, zvok in hrup. Skupni klic loon se uporablja za iskanje partnerja ali razglasitev mesta gnezdenja.



Navadna luna (Gavia Immer)

Stopala na skupni loon

Noge navadnega loona so postavljene bolj nazaj na njegovo telo kot druge vodne ptice. Zaradi tega so odlični plavalci in potapljači. Vendar je videti nerodno, kadar koli hodi po kopnem. Verjetno je zaradi tega neumnega sprehoda zaslužil ime 'loon'. Zaradi edinstvenih nog se tudi drugače kosa kot druge race. Medtem ko večina rac pristane na vodi s posnemanjem nog, morajo navadni looni posneti na trebuhu.

Skupni habitat loonja

Navadni looni imajo raje hladnejša območja blizu vode. Najpogosteje jih najdemo po vsej Kanadi, pogosti pa so v Novi Angliji. Poleg Kanade so louni skupni Aljaski, Grenlandiji, Islandiji in Škotski. Običajno živijo v bližini manjših ribnikov poleti, ko gnezdijo, pozimi pa se preselijo v večja jezera in obalna območja.

Navadna prehrana z looni

Navadni loon poje veliko rib. Je strokovnjak za potapljanje v vodo za lov. Specifične ribe, ki jih navadni loon poje, so odvisne od tega, kje preživi večino svojega časa. Za lunare v bližini obalnih območij večerja pomeni iverko, sled, skalnate ribe in morske postrvi. Medtem bodo običajni looni ob sladki vodi jedli basa, ostriža, ščuke, sončne ribe in postrvi.

Za lov bo navadni loon najprej zabodel glavo pod gladino vode. Ko enkrat vidi svoj plen, se lahko potopi do globine 200 metrov! Manjše ribe lahko pojemo cele, medtem ko večje ribe nosijo do mesta, kjer jih je mogoče jesti.



Skupni plenilci in grožnje

Ljudje predstavljamo največjo grožnjo loonom, čeprav grožnja ni resna. Zaradi onesnaženja vode so navadni looni izginili iz vzhodne Severne Amerike. Vendar pa Mednarodna zveza za ohranjanje narave navaja skupni loon kot 'najmanjšo skrb', kar pomeni, da trenutno ni v nevarnosti, da izgine.

Navadni louni lahko tudi tvegajo, da jajčeca odvzamejo majhni sesalci. Ko se to zgodi, lahko spremeni mesta za gnezdenje.

Kako onesnaženje vpliva na navadno steno

Strupena voda ogroža navadne lune, ker ima raje isto vrsto vode, v kateri je bila rojena. To pomeni, da bo navadni loon, izvaljen na onesnaženem jezeru, po nekaterih raziskavah , poiščite podobno onesnaženo jezero, ko gnezdi pozneje v življenju. Iskal bo to vrsto jezera, tudi če ima jezero manj rib ali je slabše za valjenje novih piščancev.

Običajno razmnoževanje loona, dojenčki in življenjska doba

Navadni looni se vzrejajo monogamno, kar pomeni, da se vsako leto vzrejata isti samček in samica. Navadni louni živijo približno 10 let in se bodo večino svojega življenja razmnoževali enkrat letno. Vsako leto bo navadna samica rodila dva otroka ali piščancev. To je veliko manj kot pri tipičnih vodnih pticah. Samica rake mlakarice, na primer, bo vsako leto odlagala kar 13 jajčec.

Navadni looni si na splošno gnezdijo blizu roba vode, večinoma iz palic, trstike in trave. Vsako leto uporabljajo isto gnezdo ali gnezdišče. Moški lahko gnezdo premakne, če plenilci izgubijo jajčeca.

Navadni louni se začnejo razmnoževati pri dveh letih. V začetku poletja si bodo našli zakonca in oba bosta z gnezdiščem krožila tako, da ga bosta krožila nad glavo in oddajala jodlanje. Mati običajno položi dve jajčki. Jajca navadnih loonov bodo skoraj mesec dni pred valjenjem sedela, oba starša pa bosta izmenično sedela na jajcih. Po izvalitvi mati in oče hranita piščance, medtem ko rastejo. Piščanci bodo potrebovali skoraj tri mesece, da se naučijo leteti, vendar manj kot teden dni, da plavajo in se potapljajo. Samci in samice se bodo po odraščanju piščancev ločeno preselili v zimske kraje. Nato se na začetku vsakega poletja vrneta na isto gojišče.

Populacija navadnih loonov

Ocenjuje Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) po vsem svetu obstaja kar 640.000 navadnih loonov. Večina teh lonov se nahaja v Severni Ameriki, zlasti v Kanadi. Ocenjuje se, da v Evropi živi približno 2600 navadnih loonov.

Čeprav se zdi, da prebivalstvo v Severni Ameriki nekoliko narašča, je IUCN dejal, da v Evropi upada.

Oglejte si vse 59 živali, ki se začnejo s C

Zanimivi Članki