Puščavska želva

Znanstvena klasifikacija puščavskih želv

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
plazilec
Naročilo
želve
Družina
Testudinidae
Rod
Gopherus
Znanstveno ime
Gopherus Agassizii

Stanje ohranjenosti puščavskih želv:

V bližini ogroženo

Lokacija puščavske želve:

Srednja Amerika
Severna Amerika

Dejstva o puščavski želvi

Glavni plen
Trave, zelišča, cvetje
Posebnost
Majhna velikost in vzorčna lupina
Habitat
Peščene puščavske ravnice in skalnati griči
Plenilci
Kojot, ptice, Gila Monster
Prehrana
Rastlinojede živali
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Trave
Tip
Plazilec
Povprečna velikost sklopke
7.
Slogan
Živi v norih pod zemljo!

Fizične značilnosti puščavske želve

Barva
  • rjav
  • Rumena
  • Črna
  • Torej
Tip kože
Luske
Najvišja hitrost
0,3 mph
Življenjska doba
25 - 60 let
Utež
4 kg - 7 kg (8 lbs - 15 lbs)
Dolžina
25cm - 36cm (10in - 14in)

'Puščavska želva lahko živi več kot 80 let!'



Puščavske želve najdemo v ZDA in v Mehiki. Te želve se vkopljejo v predore, da se lahko pod zemljo ohladijo, ko je puščavske toplote preveč. Kalifornijska puščavska želva jedo trave, cvetje in zelišča, ki jih najdemo v vročem in suhem okolju. Ti plazilci z nogami kopljejo utore v pesku, da ujamejo deževnico za pitje.



Najpomembnejša dejstva o puščavski želvi

• Otroške želve: Jajčeca, ki jih položi želva, so velika kot kroglice za namizni tenis.

• Žejna želva: Po pitju deževnice lahko traja celo leto, ne da bi potrebovala več vode.

• Življenje v predoru: Puščavska želva preživi približno 95% življenja v predorih pod peskom.

Znanstveno ime puščavske želve

Puščavska želva je splošno ime tega plazilca, Gopherus agassizii pa njegovo znanstveno ime. Ta želva pripada družini Testudinae, njen razred pa je Reptilia. Obstaja še ena vrsta puščavske želve z znanstvenim imenom Gopherus morafkai. Ima lupino, ki je ožje oblike kot Gopherus agassizii. Gopherus se sklicuje na navade te želve. Zakopljejo se v tla tako kot dejanski gopherji. Agassizii je v imenu želve v čast švicarskemu zoologu Jean Louisu Rodolpheu Agassiziiju, ki je dolga leta preučeval želve v Severni Ameriki.



Videz in vedenje puščavskih želv

Školjka puščavske želve je običajno rjava ali siva, na njej pa nobenih barvitih oznak, kot bi jih videli na želvi Box, ki jo lahko najdete v gozdu. Ima vzorec črt, ki ločuje lupino na odseke ali ploščice. Spodnja stran lupine je rumena ali svetlo rjava.

Ta želva je lahko dolga od 8 do 15 centimetrov in visoka od 4 do 6 centimetrov. Če postavite puščavsko želvo na tehtnico, bi tehtala od 8 do 15 kilogramov. Želva, ki tehta 8 kilogramov, bi tehtala enako kot polovica keglja! Največja zabeležena puščavska želva je dolga 17 centimetrov in tehta 26 kilogramov. Njegovo ime je Monster!

Puščavske želve imajo majhne črne oči in ušesa, ki jih ni mogoče videti od zunaj. Na vratu imajo bobnič, ki se nahaja pod plastjo lusk. Puščavska želva čuti, kako tla vibrirajo in ti zvoki se premikajo skozi noge, lupino in v bobniče. Tako slišijo, kaj se dogaja okoli njih.

Ne glede na to, ali gre za zakopavanje predora za bivanje ali ustvarjanje žleba v pesku za lovljenje deževnice, te želve veliko kopajo! Imajo močne sprednje noge z ostrimi, trdnimi nohti na sebi, ki jim pomagajo, da veliko napredujejo pri prebijanju skozi suho zemljo. Njihova luskava koža jih ščiti pred težkim kopanjem.

Puščavska želva ima veliko lupino z veliko prostora za pljuča. Poleg tega njegova prostorna lupina pomaga temu plazilcu, da ohranja normalno telesno temperaturo, tako da se lahko prilagodi ekstremni vročini v puščavi.

Način, kako puščavska želva shranjuje vodo, ji pomaga živeti v vročem in suhem okolju. Po zaužitju velike količine pijače deževnice lahko puščavska želva shrani dodatno vodo v mehur, da jo porabi, kadar koli jo potrebuje.

Puščavske želve radi živijo same, razen v času razmnoževanja. Včasih pa ti osamljeni plazilci delijo predor z ducatom ali več drugih želv, zlasti pozimi. Ko želve tvorijo majhno skupino, se imenuje plazenje. Puščavske želve so sramežljive živali, zaradi česar jih znanstveniki in fotografi divjih živali težko vidijo.

Habitat puščavske želve

Puščavske želve živijo v jugozahodnem delu ZDA in severozahodnem delu Mehike. Natančneje, živijo v Puščavi Mojave in Sonoran . To puščavsko okolje ima temperature, ki so včasih precej višje od 105 stopinj Fahrenheita, padavin pa zelo malo.

Puščava želva Sonoran in Mojave preživi to zelo vročo podnebje, tako da se v izredno vročem poletnem vremenu spusti v predore. Pravzaprav gredo v vrsto mirovanja, imenovano estivacija. Poleti puščavske želve veliko spijo, da prihranijo svojo energijo!

Pozimi trave, ki jo jedo puščavske želve, postanejo zelo redke. Ti plazilci se torej premaknejo v svoje rove in preidejo v drugo vrsto prezimovanja, imenovano brumacija. Ko pa pride pomlad, se puščavske želve iz svojih rovov premaknejo v sonce, da bi pojedle!

Prehrana puščavskih želv

Kaj jedo puščavska želva? Puščavska želva jedo riževo travo, bermudsko travo, rženo travo, jeglič, bodiko, kaktus in poljske cvetove. Ta plazilec počasi hodi po puščavi s svojimi luskastimi, žilavimi nogami, da iz zemlje potegne suho travo. Želva potrebuje približno 20 do 30 dni, da prebavi hrano!

V divjini puščavska želva ve, katero rastlinsko življenje jesti, da preživi. Nekatere želve pa zbolijo in umrejo zaradi uživanja smeti, ki so jih pustili ljudje. Baloni, plastične vrečke in posode za hrano so primeri predmetov, ki so škodljivi za te plazilce.



Puščavske želvine plenilci in grožnje

Kojoti, skunki, krokarji, lisice in pošasti Gila so vsi plenilci puščavske želve. Ti plenilci bodo verjetno šli po mlajših, bolj ranljivih želvah. Puščavska želva se skrije v lupini ali v enem od rovov, da bi ušla plenilcu. Tudi če ga pobere v ustih plenilca, sprosti urin, da ga žival spusti. To lahko želvi pomaga, da uide plenilcu, toda sprostitev urina pomeni, da ima želva manj vode za pitje. To lahko ogrozi želvo, zlasti v vročem poletju v puščavi.

Stanje ohranjenosti puščavske želve je: ogroženo. Puščavske želve izgubijo nekaj svojega habitata za ljudi, ki gradijo soseske in na tem območju ustvarjajo več odlagališč. Tudi želva je ogrožena, ko prečka ceste, kjer vozijo vozila.

Razmnoževanje puščavskih želv, dojenčki in življenjska doba

Razmnoževanje

Samci puščavskih želv tekmujejo med seboj za pozornost samice v času razmnoževanja. En samček lahko drugega celo potisne na svojo lupino, da dokaže svojo moč.

Obdobje brejosti samice puščavske želve je 3 do 4 mesece. Izkoplje gnezdo in lahko položi do 14 jajčec. Po polaganju jajčec jih samica želve zapusti. Jajca se odlagajo med majem in julijem, izvalijo pa med avgustom in oktobrom.

Dojenčki

Ko se jajčeca izležejo, vsak želvin dojenček ali valilnik meri približno 1,5 centimetra in tehta manj kot kilogram. Izvaljenčki morajo poskusiti preživeti brez matere od rojstva. Mnogi med njimi ne preživijo, ker se njihova zaščitna lupina šele v nekaj letih razvije popolnoma. Hrano morajo najti sami in pogosto postanejo plen enega izmed številnih puščavskih plenilcev.

Življenjska doba

Tako samci kot samice puščavske želve lahko živijo do 80 let. Seveda bo puščavska želva, ki živi v živalskem vrtu, verjetno živela dlje kot v divjini. Življenje v živalskem vrtu pomeni, da se želvi ni treba ukvarjati s plenilci in ima redno zalogo hrane. Najstarejša kopenska želva, ki je zapisana, se imenuje Jonathan. Menda je star 185 let!

Ko se puščavska želva stara, lahko trpi za različnimi boleznimi. Izguba habitata in manjši vir hrane lahko oslabi imunski sistem želve, zaradi česar je ogrožena zaradi bolezni zgornjih dihal, bolezni lupin in herpesvirusa.

Prebivalstvo puščavskih želv

Populacija puščavskih želv se je od leta 1980 zmanjšala za 90% zaradi izgube habitata, paše živine, plenilcev in bolezni. Poleg tega le 1 do 5 od 100 puščavskih puščav postane odraslih. Posledično je njihov status ohranjenosti razvrščen kot ogrožen. Vendar je puščavska želva leta 1990 dobila zaščiten status z Zakonom o ogroženih vrstah.

• Okoli 150 000 puščavskih želv živi v življenjskem okolju, ki ga ogrožajo novi gradbeni projekti in odlaganje smeti

Ogled vseh 26 živali, ki se začnejo z D

Zanimivi Članki