Dingo

Znanstvena klasifikacija Dingo

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Canidae
Rod
Canis
Znanstveno ime
Canis Lupus Dingo

Stanje ohranjenosti Dingo:

V bližini ogroženo

Lokacija Dingo:

Oceanija

Dingo Dejstva

Glavni plen
Zajec, kuščarji, glodalci
Posebnost
Nabodena ušesa in dolg košat rep
Habitat
Puščavski, mokri in suhi gozdovi
Plenilci
Človek, veliki plazilci
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
6.
Življenjski slog
  • Pakiranje
Najljubša hrana
Zajec
Tip
Sesalci
Slogan
Native najdemo na avstralski celini!

Dingo Fizične značilnosti

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Rumena
  • Mreža
  • Črna
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
30 mph
Življenjska doba
7 - 15 let
Utež
13 kg - 20 kg (28 lbs - 44 lbs)
Dolžina
100cm - 125cm (39in - 49in)

Dingo je edina pasja vrsta, ki izvira iz Avstralije.



Dingoji, ki se ponašajo s starši, vendar z divjimi plenilci, so dobro prilagojeni ostrim in raznolikim podnebjem Avstralije in pacifiške regije. Ta bitja veljajo za divje vrste psov in imajo podobne vedenja in lovske strategije kot sorodni volk. Od podobnih psov jih ločimo po skoraj ognjeno rdeči barvi dlake.



5 neverjetnih dejstev o Dingu!

  • Zdi se, da ima dingo manjšo vlogo v mitoloških in verskih prepričanjih nekaterih avtohtonih Avstralcev.
  • Dingoji se lahko križajo s udomačenimi psi, kar je povzročilo težave pri ohranjanju divje vrste dingo.
  • Zdi se, da imajo paketi Dingo strogo socialno hierarhijo. Skupaj jih drži vodstvo in zvitost alfa samcev in alfa samic, ki jih mora spoštovati in se jim odpovedati preostali del staleža. Alfa ima tudi izključne plemenske pravice.
  • Dingoji ponavadi naseljujejo številne parke in rezervate v najbolj nenaseljenih delih otoka.
  • Zaradi vdora v človeška naselja lahko nekatere populacije živijo v neposredni bližini ljudi na nekaj območjih.

Znanstveno ime Dingo

Znanstveno ime dinga jeCanis lupus dingo. Lupus, kot že mnogi vedo, je latinska beseda za volka, medtem ko je ime dingo prevzeto iz lokalnega jezika Dharug avtohtonih Avstralcev, ki se nahajajo okoli območja Sydneya. Vendar je taksonomska klasifikacija dinga predmet ostrih razprav. Žival je trenutno razvrščena kot podvrsta vrste sivi volk , vendar nekateri taksonomi verjamejo, da obstaja dovolj fizičnih in genetskih razlik, da jo lahko uvrstimo med povsem ločene vrste. Kakor koli že, dingo je del rodu Canis, zaradi česar je tudi tesno povezan z kojot , afriški zlati volk in etiopski volk. Je bolj oddaljeno povezano z lisice .

Najstarejši doslej odkrit fosil dingo je star približno 3.500 let, vendar študije kažejo, da je podvrsta verjetno prispela v Avstralijo že pred tem. Prevladujoče stališče je, da so dinge ljudje prinesli po udomačitvi psov, kar bi lahko postalo prvi izmed mnogih placentnih sesalcev, ki so bili namerno vneseni v Avstralijo. Vendar se s tem mnenjem ne strinjajo vsi strokovnjaki. Nadomestno stališče je, da so se dingoji migrirali sami od sebe tisoče let prej, ko je bila gladina morja med otokom in celino precej nižja.

Videz in vedenje dinga

Žival dingo je s svojim vitkim videzom, zašiljenimi ušesi, kratkim kožuhom, košatim repom in dolgim ​​gobcem podoben srednje velikemu pes v večini svojih vidnih značilnosti. Žival meri med glavo in telesom približno štiri metre, rep pa dolžini doda še eno nogo. Teža je od 22 do 33 kilogramov. Barva dlake se lahko giblje med rumenkasto, rdečo ali rumeno. Posamezniki so ponavadi belo obarvani vzdolž trebuha in notranjih nog, vendar so bili v naravi prepoznani tudi črni vzorci.

Dingo je precej podoben volk v svoji zelo raznoliki in zapleteni družbeni ureditvi. Medtem ko so mladi samci ponavadi osamljena bitja, najpogostejša družbena ureditev sestavljajo paketi do 10 posameznikov hkrati. V paketu je običajno glavni par, ki se pari, potomci, neka širša družina in morda potomci iz prejšnjega leta. Moški so ponavadi prevladujoči nad ženskimi člani, višje uvrščeni člani pa bodo poskušali vzpostaviti prevlado nad nižje uvrščenimi člani čopora in si močno varovali svoj čin. Paket ponuja zaščito in varnost vsakemu članu, ne glede na rang. Člani bodo skupaj sodelovali pri zbiranju hrane, zaščiti mladih in preživetju v naravi.

Dingo komunikacija je sestavljena iz različnih oblik laježa, tuljenja in renčanja. Njihov lajež se zelo razlikuje od pasjega lubja in predstavlja le majhen del njihovega besednega repertoarja. Njihovo renčanje je namenjeno odganjanju potencialnih nevarnosti in groženj, uporablja pa se tudi kot sredstvo za uveljavljanje prevlade nad drugimi člani tropa. Poleg tega imajo več različnih oblik tuljenja, ki se lahko glede na letni čas in čas dneva razlikujejo po zvoku in intenzivnosti, čeprav ni povsem jasno, zakaj talijo. Tako kot drugi psi imajo tudi dingoji odličen vonj. Znano je, da na različnih predmetih ali krajih označujejo svoje vonje za posredovanje informacij drugim posameznikom.

Dingoji običajno ne potujejo daleč od začetnega kraja svojega rojstva. Družino bodo živeli, lovili in vzgajali na ozkem ozemlju, oddaljenem le nekaj kilometrov. Dingoji so tudi nočna bitja; večino budnih ur preživijo ponoči z največjo aktivnostjo okoli mraka in zore. Dingoji imajo kratka obdobja aktivnosti, ki jim sledijo daljša obdobja počitka.



dingo (Canis lupus dingo) rdečkasto obarvani dingi

Goofy Habitat

Žival dingo se nahaja po celotni avstralski kopni, razen na nekaterih delih jugovzhoda in otoka Tasmanije. Nekatere populacije najdemo tudi v jugovzhodni Aziji in Tihem oceanu, vključno z državami Tajske, Laosa, Malezije, Indonezije, Bornea, Filipinov in Nove Gvineje. Najljubši habitati vključujejo gozdove, ravnice, gore in nekatere puščave, ki vsebujejo vodne luknje. Navadno si domove delajo iz jam, hlodov ali lukenj.

Dingo prehrana

Dingoje je najbolje opisati kot oportunistične nočne mesojede živali. Hranili se bodo s poljubnim številom majhnih živali, odvisno od razpoložljivosti lokalnih prostoživečih živali v tistem času. Ti lahko vključujejo zajci , glodalci, ptic , plazilci, ribe , rakovice , dvoživke, žuželke in celo nekatere vrste semen in plodov. Preostanek prehrane sestavljajo večje živali, vključno wallabies , kenguruji , ovce , govedo in oposumi . Če jim je dana priložnost, so znani tudi, da odstranjujejo ostanke človeških smeti in jih zavržejo.

Čeprav sta hitrost in vzdržljivost glavna sredstva dingojev kot lovca, se bodo morali tudi v paketih uskladiti, da bodo odstranili največji plen, kar je lahko nevarna stvar za posameznike. Njihova taktika običajno vključuje preganjanje plena proti ostalim članom čopora ali izčrpavanje plena zaradi čiste vzdržljivosti. Včasih bodo nadlegovali tudi bolne ali ranjene živali, ki so se oddaljile daleč stran od svojih čred ali skupin. Dingo običajno ubije plen tako, da ugrizne v vrat in prereže grlo in ožilje. Znano je, da tudi v gležnjih in petah počasi plenijo.

Dingo plenilci in grožnje

Kot glavni plenilec v avstralskem ekosistemu ima odrasel dingo malo drugih naravnih plenilcev, še posebej, če ga varuje celotno trop. Vendar pa veliki plenilci, kot so krokodili , šakali , roparice pa lahko še vedno ubijejo najmlajše in najbolj nezaščitene dingeje, kadar so ranljivi za plenjenje. Znano je tudi, da dingoji umirajo zaradi ugriza kač in napadov bivolov ali goveda.

Ljudje predstavljajo večjo grožnjo stalnemu obstoju dinga. Podobno kot volkovi v Severni Ameriki in Evropi nekateri kmetje dingoje štejejo za škodljivce, ker bodo napadli in ubili udomačene živali. Za preprečevanje nadaljnjega uničenja živine je bilo izvedenih več ukrepov za nadzor dinga, vključno z veliko ograjo, postavljeno okoli glavnih območij za gojenje ovac na jugovzhodu Avstralije. Če dingo tava na tem območju, ga lahko ubije za nagrado. Zastrupitev je še ena možna metoda za odvračanje napadov dinga. Na srečo, ker dingoji zasedajo skoraj celotno avstralsko regijo (tudi kraji, ki so večinoma negostoljubni za človeška naselja), je večina prebivalstva le redko ogrožena zaradi človekove dejavnosti.

Drug potencialni vir nevarnosti prav tako prihaja iz nepričakovanega kota. Znano je, da se dingoji gojijo in hibridizirajo s udomačenimi psi. To počasi odpravlja gensko raznolikost populacije dingo. Menijo, da so velike populacije dingojev zdaj sestavljene iz hibridov (zlasti v bližini velikih naselij ljudi), celo divje populacije pa imajo v sebi majhne elemente genetske hibridizacije. Strokovnjaki razpravljajo o posledicah te izgube in o tem, kako jo obrniti. Nekateri biologi pravijo, da je posledica neizogibnih genskih sprememb in je sploh ni mogoče razveljaviti.



Razmnoževanje dinga, dojenčki in življenjska doba

Dingoji imajo strog in polkovni sistem parjenja. Običajno se gojijo le enkrat na leto ob približno istem času. Po približno dveh mesecih brejosti bo samica v povprečju pridelala leglo približno petih mladičev, vendar potencialno do 10 naenkrat. Mladiči trajajo približno dva meseca, da se popolnoma odstavijo. Po tem času se naučijo pomembnih veščin, kot sta lov in komunikacija, ki so bistvenega pomena za njihovo preživetje. Mladiči bodo nekaj mesecev kasneje dosegli popolno neodvisnost. Namesto da bi se mladiči sami oddaljili, se mladički lahko držijo in staršem pomagajo pri vzreji naslednjega legla mladih.

Dingoji dosežejo spolno zrelost približno dve leti v življenju. Takrat navadno tavajo sami in živijo samotno. Ko se samček in samica združita, se običajno med seboj spojijo do konca življenja in tvorijo nov paket. Dingoji lahko živijo do 10 let v naravi in ​​potencialno do 13 ali 14 let v ujetništvu.

Dingo prebivalstvo

Število populacije dingo je težko oceniti, vendar se domneva, da se populacija čistih dingo zmanjšuje, verjetno zaradi križanja z lokalnimi psi. The Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) Rdeči seznam, ki spremlja stanje ogroženosti za različne vrste, jih je že prej uvrstil med potencialne ranljive , dingeje pa je kasneje zaradi težav pri njihovi opredelitvi odstranil s seznama. Štelo jih je, da so divji pes.

Dingo je trenutno zaščiten v obsežnih narodnih parkih in rezervatih. Izven teh področij imajo malo pravne zaščite, vendar je več organizacij namenjenih zaščiti čistih dingo linij.

Ogled vseh 26 živali, ki se začnejo z D

Zanimivi Članki