Osel

Oslova znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Perissodactyla
Družina
Kopitarji
Rod
Equus
Znanstveno ime
osel

Stanje ohranjenosti oslov:

V bližini ogroženo

Osel Lokacija:

Afriko
Azija
Srednja Amerika
Evrazija
Evropi
Severna Amerika
Oceanija
Južna Amerika

Dejstva o oslu

Glavni plen
Trava, plevel, zelenjava
Posebnost
Čudovito telo in hee-haw zvoki
Habitat
Sušni gozdovi in ​​puščave
Plenilci
Lisica, volk, lev
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
Prvič udomačen pred 5000 leti!

Fizične značilnosti oslov

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
15 mph
Življenjska doba
15 - 30 let
Utež
200 kg - 258 kg (441 lbs - 570 lbs)
Višina
90cm - 130cm (35in - 51in)

Čeprav so osli trmasti, so dejansko zelo inteligentna bitja, ki lahko tvorijo tesne vezi z ljudmi.



Osli so člani družine konj, čeprav osli in konji predstavljajo dve zelo različni vrsti. Po udomačitvi v Egiptu in Severni Afriki, kjer so jih uporabljali za meso in mleko, so se razvili v delovne zveri, ki so jih uporabljali za prevoz ljudi ali paketov. So počasnejši od konj, a bolj zanesljivi. Zgodovinarji verjamejo, da je udomačitev oslov povečala mobilnost pastorskih kultur v starodavnem svetu. Osli so opremljeni z družbeno in pomirjujočo naravo ter se dobro razumejo z drugimi udomačenimi sesalci in so lahko tudi odličen spremljevalec za ljudi s telesnimi ali duševnimi motnjami.



5 dejstev o oslu

  • Osli se pogosto imenujejo burros. V španščini beseda burrito pomeni 'mali osel', kar se nanaša tudi na mehiško hrano, ki spominja na zavitke, ki jih nosijo osli.
  • Osli se pasejo čez dan in imajo radi prehrano z malo beljakovin in veliko vlaknin.
  • Oslički se imenujejo Jenny, samci pa Jack, kastrirani moški pa kastrati.
  • Osli so bili običajno imenovani osli do približno leta 1785, ko je beseda počasi začela izhajati iz svojega pejorativnega konteksta.
  • Prestrašeni osli bodo zmrznili ali se odmaknili nekaj korakov stran, ko se bodo bali oceniti svoj položaj, namesto da bi pobegnili, značilnost, ki jim daje njihov nezasluženi sloves trme.

Oslovsko znanstveno ime

Razvrstitev teh živali je v družiniKopitarjiin rodEquus -kar pomeni konj v latinščini. Obstajata dve glavni vrsti divjih oslov: azijski osli, katerih obseg sega od Rdečega morja do severne Indije in Tibeta, kar ima za posledico več podvrst, in afriška veja vrste. Med azijskimi podvrstami v klasifikaciji soEquus hemionus hemippus(Syrian Wild ass) in Equushemionus khur(Indijska divja rit).

Vsi sodobni udomačeni osli imajo znanstveno imeOsel oselin so izvirali iz afriških divjih oslov, ki se nahajajo predvsem v severni Afriki med Sredozemskim morjem in puščavo Sahara.

Videz in vedenje oslov

Te živali so različnih velikosti in barv. Divje vrste zrastejo od kopit do ramen do približno 49 centimetrov in tehtajo približno 551 lbs. Udomačeni osli so različnih velikosti, odvisno od načina njihove vzreje. Običajno so od kopita do ramen od 36 do 48 centimetrov in tehtajo od 400 do 500 funtov. Sicilijanski osel je najmanjši, saj doseže le 24 centimetrov, medtem ko je rit Mallorce približno 62 centimetrov. Mammoth Stock, največja domača pasma, je od kopit do ramen 56 centimetrov in tehta približno 950 lbs.

Razpon barv za te živali je od bele in sive do črne. Siva je najpogostejša barva, sledi ji rjava, črna in rdeča (bela z mešanico drugih pigmentiranih las). Večina ima ponavadi temen pas krzna po hrbtu od grive do repa in čez ramena. Imajo kratke, pokončne grive z repom, ki je bolj podoben repu krave kot konju. Imajo zelo dolga ušesa, ki so temna na konici in na dnu. Njihova velika ušesa tudi pomagajo ohladiti osle, tako da jih uporabljajo na ventilator.

Te živali uživajo v družbi drugih oslov in se pogosto povezujejo z drugimi posamezniki. Ko njihove vrste ni, se pogosto povežejo z njimi konji , mule in druge majhne zaloge. Enkrat a človek so si prislužili samozavest, so pogosto voljni in družabni partnerji. Zaradi njihove sposobnosti, da tvorijo močne vezi, lahko ločevanje vezanega oslovskega para povzroči stres, ki vodi do hiperlipidemije, stanja krvi, ki lahko povzroči srčni napad ali kap.

Čeprav imajo sloves trme, je ta lastnost značilnost samoohranitve, zato je težko osla prisiliti, da naredi nekaj, kar se mu zdi nevarno. Tudi njihova govorica telesa je manj izrazita kot pri konjih, zato jih je težko brati. Rahlo razširitev njihovih oči se lahko napačno razume kot radovednost, kadar pomeni stres ali strah. Pomanjkanje gibanja pri ogledu predmeta, za katerega se bojijo, je del njihove zmanjšane odzivnosti leta. Pogosto se bodo branili z grizenjem, udarjanjem s sprednjimi kopiti ali brcanjem z zadnjimi nogami.

Znano je, da so te živali tako inteligentne kot tudi previdne, prijazne, igrive in se želijo učiti, kar se običajno začne od trenutka, ko se rodijo, in traja vse življenje.

Udomačeni osli so bolj teritorialni kot konji, zato jih včasih uporabljajo za zaščito čred ovac in koz pred plenilci, pogosto pa poteptajo po vsem, kar se jim zdi grožnja. V mnogih delih sveta, kjer konji ne morejo zlahka preživeti ali kjer je skrajna revščina, so glavni bremen in vir prevoza. Počivajo v najbolj vročem delu dneva in so bolj aktivni zjutraj in zvečer, ko potujejo s čredo in jedo.



Afriški osel, Equus asinus, slika posneta v Tanzaniji
Afriški osel, Equus asinus, slika posneta v Tanzaniji

Osel Habitat

Udomačene osle najdemo po vsem svetu v številnih različnih kulturah, vendar so po njihovi želji najbolje prilagojeni toplim in suhim območjem - zlasti obrobnim puščavskim območjem. Ta prilagoditev jim je zagotovila trden imunski in prebavni sistem. Divji osli so ponavadi samotni in ne tvorijo haremov, pri čemer vsaka odrasla oseba vzpostavi domači pas. En jack lahko prevladuje v vzreji na širokem območju.

Če udomačeni osel postane divji in si lahko izbere dom, bo poiskal topel kraj za življenje. Divji osli živijo v puščavah in savanah v severni Afriki, na Arabskem polotoku in na Bližnjem vzhodu. Te živali živijo tudi v Turčiji, na Kitajskem in v severnih predelih Pakistana, Indije, Nepala in Butana. Njihovi glasni klici, znani tudi kot bray, se slišijo več kot tri kilometre in so lahko osli, ki ohranjajo stike med seboj v naravi.

Oslovska dieta

Te živali so rastlinojede živali, kar pomeni, da ne jedo mesa. Uživajo v raznoliki hrani, vključno s senom, ovesom, žitaricami in travami, na nekaterih območjih pa bodo jedli tudi grmičevje in puščavske rastline. Njihove velike ustnice jim omogočajo, da zgrabijo rastline in jih potegnejo v usta, kjer jih strgajo z velikimi sprednjimi zobmi in jih zdrobijo, preden jih pogoltnejo. Ti požrešni jedci lahko vsako leto zaužijejo do 6000 kg hrane. Njihovi neizmerni apetiti lahko postanejo težava, če postanejo divji in prevzamejo oskrbo s hrano od lokalnih bitij.

Oslovski plenilci in grožnje

Nekateri ocenjujejo, da bi se svetovna populacija osel v naslednjih petih letih lahko zmanjšala za polovico, da bi zadostila naraščajočemu povpraševanju po oslovskih kožah, ki se uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini. Leta 2006 je na svetu živelo približno 41 milijonov oslov. Zdi se, da se število svetovnih številk še naprej zmanjšuje tudi med udomačenimi osli, saj so nekateri lovci na nekaterih območjih vdrli v domače črede, da bi zadostili potrebam oslov po ustvarjanju tradicionalne medicine na osnovi želatine, imenovane ejiao.

V naravi med osne plenilce spadajo lisice , volkovi , in levi .



Razmnoževanje oslov, dojenčki in življenjska doba

Oslica, imenovana Jenny, je noseča približno 12 mesecev; vendar se brejost med različnimi vrstami razlikuje od 11 mesecev do 14 mesecev. Jennies običajno rodi eno žrebe, dvojčki pa so redki. Čeprav se jeni ogreje s približno 10 dnevi poroda, njihov reproduktivni trakt takrat ni normalen in se običajno ne razmnožujejo, dokler ne mine en ali dva cikla. Nekatere pasme ne pridejo v estrus (znano tudi kot vročina), ko imajo ob sebi žrebe. Povprečna stopnja razmnoževanja udomačenih oslov je tri žrebe v štirih letih.

Žrebe tehtajo med 19 in 30 kilogrami (približno tako težko kot majhen pes) in lahko stojijo in dojijo 30 minut po rojstvu. Jennies so zelo zaščitniške do svojih žrebij, ki se odstavijo približno pet mesecev. Osel se lahko pari, ko dopolni dve leti.

Osli so izbirčni glede tega, kdo je v njihovi čredi, vendar jim je vseeno, s kom se parijo in se pogosto gojijo z drugimi člani družine Equus. Potomstvu med štirjem in kobilo se reče mula, ki je cenjena tudi kot delovna in jahalna žival. Manj pogosti so potomci med žrebcem in Jenny, znan kot shinny. Obe vrsti križancev sta običajno sterilni. Osli se lahko gojijo tudi z zebrami s potomci, ki jih najpogosteje imenujejo zonkey.

Povprečna življenjska doba osla je 25-30 let, vendar lahko živijo tudi dlje. Najstarejši zasedli osel je bila udomačena oselka v ZDA, ki je živela do 54 let.

Prebivalstvo oslov

Po svetu živi več kot 50 milijonov oslov, večina jih je udomačenih, živijo predvsem v nerazvitih državah, kjer delajo ali prevažajo tovor. Kljub velikemu številu je malo živali v vsaki pasmi čistokrvnih.

Več vrst divjih oslov je na robu izumrtja. The Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) , pomeni, da je afriška divja rit kritično ogroženi , s samo 23 do 200 odraslimi. Azijski divji osli (znani tudi kot azijski divji osli) so razvrščeni kot blizu ogrožene , s približno 28.000 prebivalci. Večina groženj prihaja od ljudi bodisi neposredno bodisi zaradi posredne izgube habitata.

Ogled vseh 26 živali, ki se začnejo z D

Zanimivi Članki