Kri

Znanstvena klasifikacija Dugong

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Sirenia
Družina
Dugongidae
Rod
Kri
Znanstveno ime
Krvava kri

Stanje ohranjenosti Dugong:

V bližini ogroženo

Kraj Dugong:

Ocean

Dejstva iz Dugonga

Glavni plen
Morska trava. Alge, cvetje
Posebnost
Velika velikost telesa in vilice
Habitat
Toplejše tropske vode in gozdovi morske trave
Plenilci
Človek, morski psi, krokodil
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Morska trava
Tip
Sesalci
Slogan
Tesno povezano z Manatee!

Fizikalne značilnosti Dugonga

Barva
  • rjav
  • Siva
Tip kože
Usnje
Najvišja hitrost
13 mph
Življenjska doba
50 - 70 let
Utež
150 kg - 400 kg (330 lbs - 880 lbs)
Dolžina
2,7 m - 3 m (8,9 ft - 9,8 ft)

Dugong je eden redkih rastlinojedih morskih sesalcev, ki še ostajajo na svetu.



Ta vrsta je poznana vsem prebivalcem ali turistom, ki obiščejo obalne vode tropskih regij na svetu. Skozi vodo se premika počasi, počasi in žveči travo na dnu oceanskega dna, da preživi. Zaradi rastlinojedega načina življenja in zmernega temperamenta je dobil vzdevek morska krava ali morski prašič. Čeprav še ni ogrožen, je dugon morda občutljiv na človeške dejavnosti in obalni razvoj.



5 neverjetnih dejstev o Dugongu

  • Menijo, da so dugongi in tesno povezani morske krave so včasih nekateri evropski mornarji, ki so potovali daleč od doma, zamenjali legendarne grške mitološke figure, sirene. To je razlog, zakaj je njihov red dobil ime Sirenia. Morda so jih zamenjali tudi za sirene.
  • Dugong je že tisočletja pomemben del nekaterih morskih kultur. V Maleziji so odkrili 5000 let staro jamsko sliko, ki prikazuje dugonga.
  • Dugongi so postali pomembna turistična atrakcija. Njihova pasivna in nežna narava omogoča plavalcem, da jih pozorno opazujejo v naravi.
  • Zaradi svojih posebnih prehranskih zahtev dugongi skoraj nikoli ne ostanejo v ujetništvu ljudje .
  • Dugongi smejo roditi le enkrat na tri do sedem let.

Znanstveno ime Dugong

Znanstveno ime dugonga je preprostoKrvava kri. To ime verjetno izvira iz lokalne vizajske besede za vrsto, ki so jo pozneje pobrali Evropejci. Visayan se govori na današnjih Filipinih. Dugong je eden od štirih živih članov reda Sirenia - ostali so tri vrste morske krave - in edini živi član družine Dugongidae. Drugi član družine, Stellerjeva morska krava, je bil v 18. stoletju zaradi pretiranega lova pregnan do izumrtja. Iz fosilnih zapisov je znanih devetnajst rodov iz družine.

Kljub ogromnim fizičnim razlikam je morska krava najtesneje povezana s sodobnimi sloni. Skupini sta se verjetno razlikovali med seboj pred več kot 50 milijoni leti. Najstarejši Sireni so bili verjetno štirinožni amfibijski sesalci, ki so se lahko brez težav gibali med kopnim in vodo. Mogoče so bile približno velikosti a povodni konj , ki se prehranjuje z rastlinskimi snovmi v plitvih vodah.

Videz in vedenje Dugonga

Dugongi so veliki podolgovati sesalci z obrnjenim gobcem in debelo rjavo ali sivo kožo. Tehnični izraz za obliko telesa je fuziformni. To pomeni, da so njihova telesa oblikovana kot vreteno, ki je na koncih zoženo. Dugong lahko meri od 8 do 10 čevljev v dolžino in do 1100 kilogramov teže. Njihovo ogromno težo dolgujejo debele plasti maščobe, ki obdajajo njihova telesa, da jih udobno izolirajo, ko voda postane hladna. Skozi vodo jih poganja premikanje repov, podobnih delfinom, navzgor in navzdol, prednji plavuti, podobni veslu, pa jim pomagajo pri krmarjenju in manevriranju. Manjkajo jim tako zadnji udi kot hrbtna plavut.

Kljub svoji vodni naravi imajo dugongi enake lastnosti kot drugi kopenski sesalci v skoraj vseh značilnostih, vključno s strukturo okostja in prisotnostjo mlečnih žlez neposredno pod plavutmi. Poleg običajnih spolnih značilnosti je med moškimi in ženskimi dugongi malo razlike. Oba spola imata dolge kljove, ki štrlijo iz zob sekalcev. Njihova ušesa, ki nimajo nobene zunanje lopute, so nameščena ob straneh na glavi.

Ena največjih slabosti dugonga je slab vid, a to nadoknadijo z ostrim sluhom in vohalnimi čutili. Primarna sredstva komunikacije z drugimi dugongi vključujejo žvrgolenje, piščalke in lajež. Zdi se, da ima vsak zvok poseben namen posredovati agresijo ali naklonjenost drugim pripadnikom vrste. Ščetine imajo tudi po telesu in po obrazu, da jim pomagajo hraniti hrano na dnu morskega dna.

Kljub močnim prilagoditvam svojih morskih habitatov lahko dugongi ostanejo pod vodo le približno šest minut naenkrat, preden se morajo vrniti na površje, da bi se dihali. Včasih bodo dihali tako, da bodo z repi pomikali glavo nad vodo. Ventili v nosnicah se med potopom zaprejo, da preprečijo vstop vode.

Dugongi veljajo za družbena bitja, ki imajo raje družbo drugih, kljub temu pa nimajo določene družbene skupine. Pogosto potujejo sami ali v parih, hkrati pa se bodo zbrale tudi v ogromne stotine čred naenkrat. Ker habitat ne more dolgo podpirati velikih skupin, se te črede hitro oblikujejo in nato razpršijo. So nomadska bitja, ki lahko v iskanju hrane in virov prevozijo ogromne razdalje okoli svojega naravnega habitata. Vendar pa mnogi drugi vidiki vedenja dugonga ostajajo skrivnost.



Dugong (Dugong dugon) z ribami

Krvav habitat

Dugong naseljuje bližnja topla obalna območja Tihega in Indijskega oceana. Njegov obseg je zelo velik, a tudi razdrobljen. Sem spadajo vzhodna obala Afrike, Madagaskar, Perzijski zaliv, obale Indije in Šrilanke ter pacifiška regija okrog jugovzhodne Azije in Avstralije. Menijo tudi, da so nekoč morda naselili Sredozemsko morje pred več tisoč leti.

Dugong pogosto najdemo v zalivih, mangrovah, izlivih in drugih plitvih vodah okoli celin in otokov. Raje se pasejo v vodi približno 30 metrov globoko, vendar se lahko v iskanju hrane za kratek čas potopijo do več kot 120 čevljev. Nekatere populacije so bile znane tudi po pogostih grebenih ali globljih vodah, kljub pomanjkanju hrane na teh območjih.

Krvava dieta

Dugongi so prilagodili rastlinojedi način življenja, ki se v veliki meri vrti okoli uživanja morske trave. Imajo možnost, da se površinsko hranijo z listi ali poskušajo izkopati celotno rastlino s korenino. Redkeje bodo zaužili alge, kadar morske trave ni mogoče najti. Nekatere populacije se bodo zatekle k uživanju nevretenčarjev, kot so školjke, morske brizge , črvi in meduze , zlasti tisti, ki se skrivajo ob morski travi.

Dugongi plavajo po dnu vode, da bi s svojimi ščetkanimi gobci iskali trave. Njihove mišičaste ustnice jim pomagajo sesati večje količine hrane naenkrat. Njihovo vedenje hranjenja dejansko pušča za seboj velike brazde na morskem dnu, ki jih lahko vidimo s površine. Dugoni so aktivna krma tako podnevi kot ponoči. Za preživetje morajo vsak dan zaužiti velike količine hrane.

Plenilci in grožnje Dugong

Zaradi svoje poslušne narave in relativnega pomanjkanja obrambe lahko en sam dugon postane mamljiva tarča za številne lačne plenilce. Njihova resnična obramba je njihova ogromna velikost, ki jim omogoča, da se ubranijo pred vsemi bitji, razen največjimi, kot so morski psi, krokodili , in kiti morilci ki obhodujejo obale. Mlada teleta so najbolj dovzetna za plenjenje, saj so v prvih nekaj letih življenja skoraj popolnoma brez obrambe. Veliko dugongov v velikem številu tudi umre zaradi bolezni in zajedavcev. To je poleg človekove dejavnosti morda največja grožnja njihovemu preživetju.

Ljudje že več tisoč let tradicionalno lovijo dugonge zaradi vrednosti njihovega olja, kože in mesa. Dugoni so kljub temu človeškemu plenjenju pogosto uspevali. Toda z vzponom industrializiranega lova v 18. stoletju je bila vrsta vse bolj prisiljena. Zdaj je vrsta z mednarodno zakonodajo bolje zaščitena pred neupravičenim lovom, vendar se še vedno sooča z več drugimi grožnjami.

Izguba habitata zaradi obalnega razvoja in onesnaženja vode je stalna težava. Zaradi razlitja nafte, odtekanja kemikalij in sevanja so nekateri deli obalne regije neprimerni za bivanje. Dugongi se lahko tudi zapletejo v mreže ali zaidejo v nesrečo z morskimi plovili. Podvodni hrup lahko moti naravno obnašanje dugonga ali povzroči stisko. Nazadnje lahko podnebne spremembe spremenijo življenjski prostor živali do nepopravljive škode.



Razmnoževanje Dugong, dojenčki in življenjska doba

Za razliko od mnogih drugih vrst dugongi nimajo določene sezone parjenja. Namesto tega se lahko parijo vse leto, kadar koli se jim ponudi priložnost. Potem ko se dugongi zberejo na nekem območju, se samci vključijo v tekmovalne in agresivne paritve, da privabijo samice. Samo parjenje se lahko včasih spremeni v nasilno in pusti trajne brazgotine na telesu samice.

Po parjenju bo samica potrebovala celo leto, da bo mladiče dočakala. Zaradi daljših razvojnih obdobij lahko rodi le enkrat na tri do sedem let. Dvojčki so razmeroma redki. Mladi dugong se rodi pod vodo in se mora hitro prebiti na površje, da zadiha. Otrok bo še naprej dojil s svojo materjo približno naslednjih 18 mesecev ali več, včasih pa se bo materinemu hrbtu privoščil. Mlado tele se bo tesno povezalo z materjo, ki je izključno odgovorna za nego in nego. Telička bo naučila, kako se hrani v travi, komunicira in preživi v naravi. Tele bo iskalo tolažbo in zaščito za materjo, ko bo plenilec na tem območju.

Oba spola kažeta precej spremenljivosti s starostjo spolne zrelosti. Dugongi lahko postanejo spolno aktivni že pri šestih letih starosti, lahko pa tudi za več let, morda zaradi pomanjkanja dovolj zaloge hrane na tem območju. Ko bodo dosegli spolno zrelost, bodo zapustili mamo in začeli iskati parje. Dugoni imajo v divjini izjemno življenjsko dobo do 70 let. Starost lahko ocenimo s štetjem rastnih plasti na kljovah dugonga.

Krvavo prebivalstvo

The Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) Rdeči seznam je dugonga trenutno navedel kot ranljive do izumrtja. Kljub obilici pravne zaščite se zdi, da se število prebivalstva po vsem svetu zmanjšuje. Zaradi svojih posebnih prehranskih potreb in počasnega razmnoževanja so lahko dugongi še posebej dovzetni za izčrpavanje prebivalstva.

Da bi ohranili ali okrepili število prebivalstva, bodo morali lokalni prebivalci in vlade zaščititi obalni habitat, zmanjšati število napadov plovil in mrežnih zapletov ter izvajati bolj trajnostne lovske prakse. Lov na Dugong še vedno ostaja pomembna kulturna praksa nekaterih kultur v regiji. Nekatere avstralske države pa so ustanovile zaščitene parke za dugonge, v katerih nihče ne more loviti.

Ogled vseh 26 živali, ki se začnejo z D

Zanimivi Članki