Vzhodna gorila

Znanstvena klasifikacija vzhodne gorile

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Primati
Družina
Hominidae
Rod
Gorila
Znanstveno ime
Gorila berengei

Stanje ohranjenosti vzhodne gorile:

Kritično ogroženo

Lokacija vzhodne gorile:

Afriko

Dejstva o vzhodni gorili

Glavni plen
Listi, semena, zelišča
Habitat
Tropski gozd in džungle v gorskih regijah
Plenilci
Človek, Leopard
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Socialni
Najljubša hrana
Listi
Tip
Sesalci
Slogan
Največji primat na svetu!

Fizikalne značilnosti vzhodne gorile

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
35 - 50 let
Utež
204 kg - 227 kg (450 lbs - 500 lbs)
Višina
1,5 m - 1,8 m (5 ft - 6 ft)

'Vzhodna gorila je znana kot največji živi primat'



Vzhodna gorila spada v rod gorile. Je eden velikih opic in je zelo tesno povezan z ljudmi. Pogosto je opaziti, da ima vzhodna gorila, ki jo najpogosteje najdemo v džunglah na gorskih vrhovih, več lastnosti, ki so ji olajšale preživetje v naravi.



Vzhodna gorila, ki se imenuje znanstveno ime Gorilla beringei, je veliko bližje ljudje kot prvič pomislil in lahko opravi več nalog, kot je ročno lupljenje sadja - podobno kot ljudje. Vzhodna gorila ima do zdaj dve podvrsti - vzhodno gorsko gorilo in vzhodno nižinsko gorilo, ki je znana tudi kot Grauerjeva gorila.

Neverjetna dejstva o vzhodni gorili!

  • Moški vzhodne gorile, starejši od 12 let, doživijo spremembo barve krzna - zlasti na hrbtu -, ki se spremeni iz črne v sivo, s čimer dobijo ime 'silverbacks'.
  • Podobno kot ljudje imajo vzhodne gorile po pet prstov na vsaki roki in pet prstov na nogi.
  • Njihove odtise na nosu lahko uporabimo za identifikacijo vsake vzhodne gorile, podobno kot prstni odtisi ljudi. Je edinstven in nobeden od njih ne more biti nikoli enak.
  • Vzhodne gorile imajo 32 zob in razmeroma majhna ušesa.
  • Vzhodne gorile so zelo inteligentne in imajo različne načine komunikacije. Za medsebojno komunikacijo uporabljajo približno 25 različnih zvokov.

Znanstveno ime vzhodne gorile

Ta bitja, splošno znana kot vzhodne gorile, spadajo v družino oziroma razred velikih opic in sesalcev in se imenujejo Gorilla beringei in spadajo v rod gorila.



Beseda 'gorila' izhaja iz zgodovine Hanna, ki je bil navigator in raziskovalec in je bil na turneji po zahodnoafriški obali. Člani turneje so naleteli na ljudi, ki so jih pozneje poimenovali 'gorile'.
Čeprav ni jasno, ali so člani odprave naleteli na gorile, je študija primerka odmevala z opisom, kako jih je Hanno opisal, in jim tako dala ime.

Moški člani družin vzhodnih goril - pogosto znani tudi kot 'srebrniki', saj se starajo, ko se dlaka na hrbtu skozi leta spreminja iz črne v sivo -, zato so dobili ime.

Vzhodna gorila ima dve znani podvrsti - vzhodno gorsko gorilo in vzhodno nižinsko gorilo.



Videz in vedenje vzhodne gorile

Znano je, da imajo vzhodne gorile močna, čvrsta telesa, prekrita s črno obarvanim krznom. Imajo široke skrinje in dolge roke. Vendar je predel prsnega koša, podobno kot obraz, roke in podplati teh goril, precej manj poraščen kot preostali del telesa.

Ko se moški starajo, se dlaka na hrbtu začne spreminjati iz črne v sivo. Podvrsta gorske gorile pa ima modrikasto umazano krzno, ki je običajno krajše od vzhodnih goril.

Moški vzhodne gorile so v povprečju visoki približno 1,7 metra (kar je približno enako višini kot povprečna oseba). V nekaterih primerih pa lahko gredo tudi do 1,9 metra. Medtem so ženske vzhodne gorile običajno visoke le 1,5 metra.

Glede na težo se moški vzhodnih goril običajno gibljejo med 300-440 lbs., Medtem ko so samice običajno približno 195-220 lbs.

Vzhodne gorile živijo v skupinah in njihove socialne interakcije temeljijo na skupini, katere del so. Skupino običajno vodi srebrno moški, skupaj s samicami in njihovimi potomci. Skupine so pogosto medsebojno povezane, od 35 do 50 članov.

Znano je, da te gorile preživijo približno 40% svojega dneva sproščujoče, ostalih 30% pa se ukvarja s hrano. Preostali dan običajno preživimo med gostovanjem. Znano je, da počivajo in spijo v svojih gnezdiščih, ki so zgrajena na drevesih ali včasih tudi na tleh.

Večina vzhodnih goril je mirnih. Nekateri moški pa agresivno uveljavljajo svojo prevlado.

Srebrni zadnji moški vzhodne gorile v deževnem gozdu.

Habitat vzhodne gorile

Vzhodne gorile najdemo v različnih regijah. Kje jih najdemo, je pogosto odvisno od podvrste. Obe podvrsti najdemo na različnih območjih - od Ugande, Ruande in Demokratične republike Kongo.

Vzhodno nižinsko gorilo ali Grauerjevo gorilo pogosto najdemo v vzhodnem delu Demokratične republike Kongo. Medtem je vzhodna gorska gorila nadalje razdeljena na skupine, ki so razporejene po regijah.

Nekateri živijo v gorah Virunga na približno 1500 do 400 metrih nadmorske višine, drugi pa so pogosto v narodnem parku Bwindi v Ugandi, kjer običajno živijo v strmih gorah - med 1100 in 2400 metri nadmorske višine. Nekatera druga mesta, v katerih prebivajo vzhodne nižinske gorile, vključujejo območja med jezeroma Tanganyika in Edward ter reko Lualaba.

Ker večina življenja vzhodnih goril vključuje tek ali plezanje, jim njihove impresivne mišice dajo moč vzdolž zgornjega dela telesa in po rokah. S prsti in palci, kot so ljudje, zlahka zbirajo hrano z visokih in nizkih krajev.

Dietna vzhodna gorila

Viri kažejo, da so vzhodne gorile predvsem rastlinojede živali, ki hranila pridobivajo iz vegetacije v svojem naravnem okolju. Prehrana pa se lahko razlikuje glede na to, kje se nahajajo in koliko nadmorske višine živijo.

Gorile, ki jih večinoma najdemo na območju Bwindi, običajno jedo sadje. Sicer se lahko tudi na drugih lokacijah vzhodne gorile hranijo s cvetjem, lubjem dreves, v nekaterih primerih pa tudi z majhnimi nevretenčarji. Njihova prehrana vključuje tudi gozdne jagode, glive in les.

Plenilci in grožnje vzhodne gorile

Glavne grožnje, ki prežijo na vzhodne gorile, so degeneracija habitatov, krivolov in nasilje na območjih, v katerih prebivajo. Opazili so, da je veliko teh goril umrlo zaradi streljanja na njihovih habitatih. Leopardi in nenavadno krokodili naj bi bili glavni plenilci vzhodnih goril. Medtem nevarnosti za zdravje vzhodnih goril vključujejo mikrofilarijo, virus simske imunske pomanjkljivosti in malarijo.

The IUCN je vzhodno gorilo razglasil za ogroženo in rečeno je, da populacija teh opic stalno upada. Vzhodna gorska gorila je v večji nevarnosti za izumrtje. Viri kažejo, da je od zdaj ostalo le še 300 zrelih vzhodnih gorskih goril. Medtem naj bi bilo skupno število vzhodnih goril na svetu manjše od 5000.

Razmnoževanje vzhodne gorile, dojenčki in življenjska doba

Vzhodne gorile imajo poligini sistem razmnoževanja, kar pomeni, da se prevladujoči moški vsake skupine pari z vsemi samicami v klanu. Znano je, da se te gorile parijo vse leto. Ko je noseča v vzhodnih gorilah enkrat zasnovana, običajno traja približno 8,5 mesecev, nato pa ženska rodi enega samega otroka. Samice rodijo le enkrat na tri do štiri leta zaradi dolgih gestacijskih obdobij in tudi starševskega procesa.

Otrok je takoj po rojstvu odvisen od staršev - še posebej od matere, ki ga nosi, dokler ni pripravljen na plazenje, ko je star približno devet tednov. Njihova odvisnost traja prva štiri leta, v tem času pa jih bo mati dojila kot glavni vir hrane. Tudi ko dojenček ne potrebuje več materinega mleka, se bo učil in igral vsak dan, dokler ne bo lahko poskrbel zase.

Reja se lahko začne že pri 15 letih, čeprav je življenjska doba vzhodne gorile običajno od 35 do 40 let. V ujetništvu lahko ti primati živijo do 50 let.

Prebivalstvo vzhodne gorile

Trenutno so vzhodne gorile ogrožene, populacija vzhodne gorile pa se v zadnjih nekaj letih stalno zmanjšuje. V devetdesetih letih je bilo število teh goril približno 17.000. Vendar pa je nedavno poročilo pokazalo, da je število prebivalstva zdaj padlo na manj kot 5000 in blizu 4000 po vsem svetu.

Ugotovljeno je bilo tudi, da vzhodne nižinske gorile danes prebivajo le na 13 odstotkih območij, kjer so bile prej. Vzhodna gorska gorila pa je bolj izpostavljena tveganju izumrtja.

Prizadevanja za ohranjanje

Za ohranitev tega ogroženega bitja je bilo sproženih več projektov. Eden takih projektov je Gorika Walikale in projekt ohranjanja gozdov ki se je začelo leta 2001, potem ko je populacija vzhodne gorile začela upadati.
Prizadevajo si za ohranitev naravnega habitata, v katerem bodo gorile uspevale, tako da degeneracija habitatov ne bo pogost vzrok za njihovo zmanjšanje.

Drugi projekti spodbujajo boljši turizem za gorske gorile, da se lahko zberejo sredstva za njihovo zaščito. Javnost pa mora biti previdna, da ne bo v bližini živali, medtem ko je bolna, saj se je treba in se mu je treba izogibati vsakršnemu tveganju za že ogrožene vrste.

Vzhodna gorila v živalskem vrtu

Poročila kažejo, da Živalski vrt v Antwerpnu v Belgiji je edini živalski vrt, ki ima samico vzhodne gorile. Za vzhodne gorske gorile pa trenutno ni znano, da bi jih trenutno hranili v živalskih vrtovih znotraj ZDA.

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo z E

Zanimivi Članki