Ehidna

Znanstvena klasifikacija Ehidna

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Monotremata
Družina
Tachyglossidae
Rod
Tahiglos
Znanstveno ime
Tachyglossus Aculeatus

Stanje ohranjenosti Ehidne:

Najmanj zaskrbljenost

Kraj Echidna:

Oceanija

Dejstva o Ehidni

Glavni plen
Mravlje, termiti, žuželke
Posebnost
Dolg gobec in konice ter ukrivljene kremplje
Habitat
Hladni in suhi gozdovi
Plenilci
Človek, Orel, Dingos
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Mravlje
Tip
Sesalci
Slogan
Znan tudi pod imenom Spiny Anteater!

Fizične značilnosti Ehidne

Barva
  • rjav
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Živahno
Najvišja hitrost
18 mph
Življenjska doba
15 - 40 let
Utež
4 kg - 7 kg (9 lbs - 15 lbs)
Dolžina
35cm - 52cm (14in - 20in)

'Eden od le dveh sesalcev, ki odlaga jajčeca!'



Ehidna, ki so jo prej imenovali trnast ali koničast mravljišče, je eden od le dveh sesalcev, ki odlaga jajčeca! Drugi je platypus. Zanimivo je, da obe živali najdemo v Avstraliji. Ehidne najdemo tudi na Novi Gvineji. Vsak drugi sesalec rodi žive mlade. Tako kot drugi sesalci tudi ehidna svoje mladiče hrani z mlekom, je toplokrvna in ima kožuh.



5 neverjetnih dejstev o ehidni

  • Ena vrsta Ehidne (Zaglossus attenboroughi) je poimenovana v čast Sir Davida Attenborougha!
  • Ehidna je najstarejši živi sesalec na svetu, z evolucijo, ki sega v dobo dinozavrov!
  • Echidna je ena najbolj gensko edinstvenih živih živali, ki je danes redko vidna pri drugih vrstah.
  • Echidna ima danes najnižjo telesno temperaturo od vseh sesalcev na svetu
  • Ehidne so ena od le štirih nevodnih vrst, ki uporabljajo elektrorecepcijo za iskanje hrane. Ostali so platypuses, ščurki in čebele.

Znanstvena imena

To so štiri vrste ehidne. Njihova znanstvena imena so:

  1. Zaglossus bruijni
  1. Zaglossus attenboroughi
  1. Zaglossus bartoni
  1. Tachyglossus aculeatus.

Zachlossus echidnas je doma v Novi Gvineji, Tachyglossus echidna pa v Avstraliji. Kar zadeva pomen njihovih imen:

Zaglossus v grščini pomeni 'skozi jezik'. Imenuje se tudi kiklopska dolgokljuna ehidna, ker je iz gorovja Kiklop na Novi Gvineji.

Zaglossus bruijni je bil poimenovan po nizozemskem naravoslovcu Antonieju Augustusu Bruijnu, Zaglossus bartoni, vzhodna dolgokljuna ehidna pa verjetno po naravoslovcu Benjaminu Smithu Bartonu. Zaglossus attenboroughi je dobil ime po uglednem angleškem naravoslovcu siru Davidu Attenboroughu.

Tahiglos prihaja iz grščine za 'hiter' in 'jezik'. Aculeatus pomeni 'trn'.



Videz in vedenje

Ehidne imajo robustna telesa in kljune, skozi katere iztisnejo lepljiv jezik, ki lahko popusti mravlje, deževnike ali termite. Branijo se tako, da se valjajo v kroglo, zelo podobno kot aardvark ali jež in predstavljajo svoje bodice. Ehidne bodice so narejene iz keratina, kot človeški nohti. Imajo presenetljivo velike možgane zaradi svoje velikosti in dobro razvite možganske skorje.

Ehidna v travi

Vzhodna dolgokljuna ehidna, Zaglossus bartoni, se od svojih bratrancev razlikuje po tem, da ima na sprednjih nogah pet krempljev, na zadnjih pa štiri kremplje. Lahko tehta med 11 in 22 kilogramov in je dolg od dva do nekaj več kot tri metre. Na zadnjih nogah ima ostroge kot platipus. Tako moški kot ženske se rodijo z ostružki in niso strupeni, za razliko od ostrožic moških platipov. Samice izgubijo ostroge, moški pa jih obdržijo. Ženske vzhodne dolgokljune ehidne so tudi večje od moških.

Obstajajo štiri podvrste Zaglossus bartoni. To so Zaglossus bartoni bartoni, Zaglossus bartoni clunius in Zaglossus bartoni smeenki, ki imajo po pet krempljev na nogah, in Zaglossus bartoni diamondi, ki je največji član vrste.

Zaglossus bruijni ali zahodna dolgokljuna ehidna je največji od vseh sesalcev, ki nosijo jajčeca. Lahko tehta do 36 kilogramov in ima skupaj s hrbtenicami dolgo dlako. Na nogah ima tri kremplje in kratek rep. Gobec se zavije navzdol in predstavlja večino dolžine glave živali. Nima zob, na jeziku pa so zobaste štrline. Zdi se, da je število krempljev, ki jih ima član Zaglossus bruijni, odvisno od posameznika. Nekateri imajo kremplje na srednjih treh številkah petmestnega stopala, drugi pa pet krempljev. Samo moški imajo ostroge.

Ehidna Sir Davida z dolgimi kljuni ali Zaglossus attenboroughi je najmanjša med ehidami Zaglossus. Tehta med 11 in 22 kilogrami. V tem primeru je samec večji od samice in samo on ima opornice na nogah. Ima gosto, fino dlako in le nekaj belih bodic. Pomanjkanje zunanjih genitalij daje njim in drugim ehidnam redno ime Monotremata. To pomeni, da žival izloča, pari in odloži jajčeca skozi eno odprtino, imenovano kloaka. Samice razvijejo tudi vrečke.

Zaglossus attenboroughi je nočni in se kot druge ehidne zvije, ko je ogrožena, v ščetinaste krogle. Njen gobec je dolg približno 2,8 cm in nekoliko bolj raven kot pri drugih vrstah.

Tachyglossus aculeatus je ehidna s kratkim kljunom, ki so jo poimenovali zaradi hitrosti, s katero jezik lovi svoj plen. Tako kot druge ehidne je tudi ta brez zob in nima zunanjih ušes. Tehta med 4 in 15 kilogramov in je dolg od 12 do 18 centimetrov. Utrjene blazinice najdemo na zadnji strani ust živali, samci pa imajo na zadnjih nogah ostroge. Ta ehidna ima močne sprednje noge in kremplje, podobno kot krt. Tako se lahko hitro zarije v tla. Prilagojen je za življenje pod zemljo, ker prenaša okolja z nizko vsebnostjo kisika in z visoko vsebnostjo ogljikovega dioksida. Ne more se potiti, zato ostane v zadolžitvi v najbolj vročem delu dneva.

Kratko kljunasta ehidna pozimi prezimi ali preide v hrup.

Za razliko od ehiden Zaglossus je ehidna s kratkim kljunom bogata in jo najdemo v skoraj vseh avstralskih habitatih in v vzhodnem delu Nove Gvineje.

Habitat

Ehidna ima raje zmerne temperature, zato jo lahko uhajamo v vročino v senčnih predelih, kot so predori, podrta hloda, jame ali celo pod zemljo. Zaglossus echidnas živijo v gozdovih visoko v gorah ali na alpskih travnikih in se običajno izogibajo obali. Najdemo jih na Novi Gvineji in v Avstraliji.



Prehrana

Dolgokljune ehidne jedo črve in ličinke žuželk, kratkodelke pa večinoma mravlje in termite. Podobno kot mravljinčarji tudi ehidne s svojimi posebej prilagojenimi smrčki in jeziki pridobivajo ta majhen plen iz težko dostopnih krajev. Ehidne uporabljajo tudi elektrorecepcijski sistem za iskanje svoje hrane. V njuh imajo 400–2000 receptorjev, zaradi česar so neverjetno občutljivi na podzemna gibanja in zato zlahka najdejo plen. Čeprav je ta prilagoditev pogosta pri vodnih ali amfibijskih živalih, so ehidne ena od le štirih nevodnih vrst s to prilagoditvijo. Ostali so platypus, čebele in ščurki.

Druge neverjetne priredbe Ehidne

Nenavadno je, da Echidna ne le odlaga jajčec kot plazilci, imajo vrečko kot kenguru, zaščitne konice kot dikobraz (čeprav ne votle kot dikobrazi), gobec kot mravljinčar in trnast jezik za pridobivanje težko dostopne hrane. Z najnižjo telesno temperaturo pri katerem koli sesalcu in počasnim metabolizmom lahko ehidne živijo do 50 let v ujetništvu.

Plenilci in grožnje

Največja nevarnost za ehidne je lov. Avstralski staroselci menijo, da je majhno bitje prehrambena poslastica. Čeprav je ohranjenost ehidne s kratkim kljunom najmanj zaskrbljujoča, so druge ehidne ranljive ali kritično ogrožene. Dejansko bi lahko ena vrsta celo izumrla.

Zaglossus bruijni je zaradi izgube habitata in lova kritično ogrožen. Ljudje na Papui, kjer živi, ​​jo imajo za poslastico. Vendar je lov nanjo prepovedan, razen v posebnih okoliščinah.

Stanje ohranjenosti vzhodne dolgokljune ehidne je ranljivo zaradi izgube habitata in lova s ​​strani ljudi in divjih psov. Vendar pa se je njen status iz kritično ogroženega izboljšal.

Ehidne ogrožajo tudi zajedavci, kot so trakulje, ki jih dobijo s pitjem vode, ki jo uporabljajo okužene živali.

Razmnoževanje, dojenčki in življenjska doba

Ehidne so samotne in se združijo samo, da se parijo. Po parjenju samice dojenčke vzgajajo izključno. Večina ljudi ne pozna natančnih navad pri parjenju Zaglossus echidnas, ker so tako redke, nanje pa je zaradi njihovih bodic težko postaviti tudi sledilne naprave. Biologi domnevajo, da se te ehidne parijo in razmnožujejo podobno kot njihov bratranec Tachyglossus aculeatus.

Ehidne s kratkim kljunom v ujetništvu dosežejo spolno zrelost med petim in dvanajstim letom, samice pa odlagajo jajca od vsakega drugega leta do šestih let. Za moške in ženske ehidne ni posebnih imen, verjetno zato, ker je ljudem trajalo toliko časa, da so ugotovili, kateri spol je.

V času parjenja, ki je med junijem in avgustom, samici sledi eden ali skupina samcev. Moški sledijo v eni datoteki v tako imenovanem 'vlaku ehidne'. To lahko traja nekaj dni ali tednov, vendar se samica pari le enkrat na sezono in samo z enim samcem.

Samica je noseča približno 23 dni, v tem času pa ustvari vrtec. V torbico odloži eno jajčece. Jajca ehidne so usnjena in krem ​​obarvana. Imajo premer približno pol centimetra in tehtajo med 0,053 in 0,071 unče. Jajčece se izleže v 10 dneh, dojenček pa si pomaga z begom z zobom, podobno kot piščanec.

Otroške ehidne imenujemo puggles, dolge so približno 0,6 cm in tehtajo med 0,011 in 0,014 unče. Zapustijo vrečko in se pritrdijo na predele na materinih prsih, ki izločajo mleko. To niso bradavičke ali seski, ki jih najdemo pri drugih živalih, temveč obliži. Mleko izteka iz ducatov drobnih por. Mleko je tako bogato, da je včasih zaradi vsebnosti železa rožnato. To otroku omogoča, da gre dlje časa brez hranjenja, medtem ko mati zapusti rov, da bi poiskala hrano. Večina puggles doji približno 200 dni, nato pa kmalu zatem zapusti jamo. Ko se to zgodi, dojenček in njegova mati prenehata imeti stike.

Prebivalstvo

• Biologi verjamejo, da je v Avstraliji med 5 in 50 milijoni ehiden s kratkim kljunom, čeprav so na Novi Gvineji veliko bolj redke.

• Število Zaglossus bruijni močno upada in žival je morda izumrla

• Od leta 2015 je približno 10.000 odraslih Zaglossus bartoni.

• Čeprav število odraslih Zaglossus attenboroughi ni znano, se tudi njegova populacija zmanjšuje.

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo z E

Zanimivi Članki