Cesar Tamarin

Znanstvena klasifikacija cesarja Tamarina

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Primati
Družina
Callitrichidae
Rod
Saguinus
Znanstveno ime
trogloditi

Stanje ohranjenosti cesarja Tamarina:

Najmanj zaskrbljenost

Kraj cesarja Tamarin:

Južna Amerika

Dejstva cesarja Tamarina

Glavni plen
Sadje, žuželke, glodalci
Posebnost
Majhna velikost telesa in dolg, tanek rep
Habitat
Nižinski tropski gozd
Plenilci
Jastrebi, kače, divje mačke
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
2.
Življenjski slog
  • Vojska
Najljubša hrana
Sadje
Tip
Sesalci
Slogan
Ima elegantne bele brke!

Fizikalne značilnosti cesarja Tamarina

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
24 mph
Življenjska doba
8 - 15 let
Utež
220 g - 900 g (7,7 oz - 32 oz)
Dolžina
18cm - 30cm (7in - 12in)

'Cesar tamarin je vrsta tamarina, domnevno poimenovana zaradi podobnosti z nemškim cesarjem Wilhelmom II.'



Z elegantnimi belimi brki, ki spominjajo na nemškega cesarja Wilhelma II., Cesar tamarin pripada a vrste majhnih opice in je večinoma v gozdov od Južna Amerika . Njegovo ime je bilo prvič omenjeno v šali, preden je bilo vključeno v zvezi z sesalec . Odlikujejo ga majhna velikost telesa in dolg, tanek rep, siva barva pa je poudarjena z rdečimi in oranžnimi kosi na hrbtu in prsih. Svoj rod si deli z vsaj 11 drugimi vrstami.



4 Neverjetna dejstva o cesarju Tamarinu

  • Cesar tamarin jednevno, kar pomeni, da je najboljaktiven podnevi in ​​spi čez noč.
  • Znano je, da je to bitjevsejed, s svojimi prehrana v glavnem je sadje, drevesni sok, žuželke, majhni plazilci, jajca in nektar.
  • Znano je, da obstaja vskupine od 4 do 20. Vsaka skupina ima za vodjo starejšo žensko, vsaka pa ima svoje označeno ozemlje.
  • Te živali uporabljajosikanjepa tudi žvrgolenje klicev za komunikacijo.

Znanstveno ime cesarja Tamarina

Cesar tamarin se imenuje znanstveno imetrogloditiin pripadaCallitrichidaedružina. 'Saguinus' izhaja iz portugalske besede 'sagui' (kar je tupijsko za 'marmoset') in latinske končnice -inus ('od'), medtem ko je 'Imperator' latinska za besedo cesar. Nadalje spada v razredMammaliain rodSaguinus- od koder dobi tudi svoje znanstveno ime.

Obstajata dve podvrsti cesarskega tamarina, vendar prebivata na različnih območjih. Eden je bradati cesar tamarin, ki živi v deževni gozdovi v Brazilija in Peru . Drugi - črno bradati cesar tamarin - prebiva v Bolivija .



Videz cesarja Tamarina

Cesar tamarin, ki je visok le 9 do 10 centimetrov, je precej majhna žival, ki tehta približno 1 kilogram. Pokrit je s sivim krznom z malo rdeče in rumene barve na hrbtu in prsnem košu. Ima črne roke in noge ter dolg, rjav rep. Z roza nosom in usti to bitje edinstveno ločuje od drugih, po elegantnih belih brkih in pogosto bradi, ki se ji ujema.

Obnašanje cesarja Tamarina

Ti primati so dnevni, kar pomeni, da so najbolj aktivni podnevi in ​​se sproščajo ter spijo čez noč. Njihova majhnost in lahka struktura jim omogočata, da skačejo z ene drevesne veje na drugo, kar jim olajša dostop do hrane, ki je običajno nedostopna drugim živalim. Poleg tega njihovi ostri kremplji pomagajo okrepiti oprijem okoli vej dreves in jim olajšajo, da ostanejo v boljšem položaju kot večina drugih živali.

Znano je, da so carski tamarini zelo družabna bitja in živijo s preostalimi četami na označenem ozemlju. Četa ali skupina se lahko giblje od 4 do 20 tamarinov. Takšne skupine običajno vodijo najstarejše ženske in imajo tudi pretežno moške člane. Opaženo je bilo tudi, da so te drobne vrste zelo ljubeče in ljubeče do ljudi, s katerimi pridejo v stik. Vzdržujejo tesne odnose z vsemi člani svoje skupine in prisrčno sodelujejo. Znano je tudi, da skupaj spijo, hranijo, zbirajo in varujejo svoje označeno ozemlje.



Nekateri viri nakazujejo, da lahko carski tamarini živijo v skupinah mešanih vrst z drugimi tamarini, večinoma sedlarskimi tamarini. Rečeno je, da takšno sožitje pogosto postane obojestransko koristno razmerje, ki pomaga tako vrstama, da se zaščitijo in med seboj pred morebitnimi plenilci.

Znano je, da imajo ti tamarini dikromatski vid, kar pomeni, da jim njihov vid omogoča samo videnje v dveh različnih barvah. To je del njihove prilagoditvene sheme, da lahko prepoznajo morebitne grožnje in plenilce, tudi če so prikriti v okolici.

Habitat cesarja Tamarina

Bradati cesar tamarin običajno najdemo v pragozdovih Brazilije in Perua, medtem ko je znano, da je črnobradi cesar tamarin raztresen po deževnih gozdovih Brazilije, Perua in Bolivije. Nižinski tropski deževni gozdovi, za katere je znano, da imajo te vrste radi, so pogosto idealen življenjski prostor. Običajno jih najdemo v drevesnih krošnjah porečij. Vendar nižine še zdaleč niso edini življenjski prostor, v katerem jih najdemo. Drugi vključujejo gozdove, ki so poplavljeni v deževnih obdobjih, deževne gozdove, ki rastejo na ravnicah, zimzelene gozdove na nadmorski višini pod 984 čevljev, ob robu ostankov gozdov in v širokolistnih gozdovih .
Medtem so opazili tudi, da cesarski tamarini običajno ne živijo v visokih drevesih in jih običajno ne najdemo nad 80 do 90 metrov od tal.

Prebivalstvo cesarja Tamarina

Viri kažejo, da je v živalskih vrtovih po vsem svetu več kot 500 cesarskih tamarinov. Rečeno pa je bilo tudi, da je njihovo prebivalstvo stalno upadalo predvsem zaradi ljudi, ki so želeli očistiti zemljišča za stanovanjske in / ali industrijske namene.

Diet cesarja Tamarina

Carski tamarini so vsejedi, kar pomeni, da za preživetje jedo rastline in živali. Sadje, jajca, nektar in žuželke so nekatere stvari, ki v prvi vrsti sestavljajo njihovo prehrano in izvirajo predvsem iz dreves, v katerih prebivajo.

Velikost teh vrst jim olajša lažje iskanje hrane. Ker so tako majhni in lahki, zlahka preskočijo veje dreves in pridejo do običajno nedostopne hrane. Presenetljivo je, da lahko vrsta potuje na 30 hektarjih (0,12 kvadratnih kilometrov), ko išče vir hrane za preživljanje.

Cesar Tamarinski plenilci in grožnje

Cesar tamarin je zaradi svoje majhnosti srečan z veliko plenilci. Divje mačke, ptice, psi, kače in ljudje med drugim sestavljajo seznam plenilcev živali.

Nevarnosti za dobro počutje cesarja tamarina prihajajo iz najrazličnejših živali, vključno z divjimi mačkami, psi , kače in celo ljudje, za katere je bilo znano, da skozi leta uničujejo naravni habitat vrste. Njeni plenilci pa težko ujamejo cesarja tamarina zaradi njegove sposobnosti, da zelo hitro preide skozi najdebelejše džungle.

Da bi se zaščitili pred morebitnimi grožnjami in plenilci, imajo ti tamarini edinstveno dikromatično vizijo, ki jim omogoča, da okolico vidijo v dveh okrožnih barvah. Pomaga jim prepoznati grožnje in plenilce tudi v maskirnem stanju.

Po podatkih Mednarodne zveze za ohranjanje narave je ohranjevalni status cesarja tamarina najmanj skrb . Poročila pa kažejo, da njihovo prebivalstvo stalno upada, predvsem zaradi krčenja gozdov in posegov ljudi, ki želijo očistiti zemljo za druge namene.

Reprodukcija cesarja Tamarina, dojenčki in življenjska doba

Znano je, da so cesarji Tamarini sezonski rejci in v deževnih mesecih običajno rodijo potomce. To je lahko posledica obilice hrane v tej sezoni. Družinske skupine vključujejo eno plemensko samico in dva plemenska samca. Tamarini so v svojih paritvenih navadah poliandrični, kar omogoča samici, da se pari z več plemenskimi samci v svoji skupini.

Po spočetju je obdobje brejosti znano približno 140 do 145 dni. Po koncu tega obdobja samica pogosto rodi dva potomca. Značilni pa so tudi eno ali celo trije potomci. Drugi odrasli v skupini tamarin začnejo delovati takoj, ko se otrok rodi. Znano je, da mati svojega otroka hrani v intervalih od dve do tri ure, ki trajajo približno 30 minut na sejo. Podobno tudi očetje prevzamejo odgovornost za otroka in ga nosijo na hrbtu ter skrbijo zanj, ko se nahranijo. Rečeno je, da dojenčki potujejo na hrbtu svojih očetov približno 6 do 7 tednov. Otroški cesar tamarin dokaj hitro dozori in doseže spolno zrelost med 16. in 20. mesecem starosti. Carski tamarini živijo od 10 do 20 let.

Cesar Tamarin v živalskih vrtovih

Cesar tamarin lahko najdemo v več živalskih vrtovih po vsem svetu, vključno z:

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo z E

Zanimivi Članki