Frigatebird

Znanstvena klasifikacija Frigatebird

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Pelecaniformes
Družina
Fregatidae
Rod
Fregata
Znanstveno ime
Fregata

Stanje ohranjenosti frigatebird:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija Frigatebird:

Ocean

Dejstva o fregatah

Glavni plen
Ribe, raki, lignji
Posebnost
Velik razpon kril in povečano rdeče grlo samca
Razpon kril
150cm - 250cm (59in - 98in)
Habitat
Tropske obale in otoki
Plenilci
Ljudje, podgane, mačke
Prehrana
Mesojed
Življenjski slog
  • Kolonija
Najljubša hrana
Ribe
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
1.
Slogan
Najdeno na tropskih otokih in obalah!

Fizične značilnosti fregatke

Barva
  • rjav
  • Mreža
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
9 mph
Življenjska doba
15 - 25 let
Utež
0,9 kg - 1,9 kg (1,9 lbs - 4,2 lbs)
Višina
65cm - 100cm (25in - 39in)

'Fregatebird je ptica z največjim razponom kril v primerjavi s telesno velikostjo.'



V bližini tropskih in subtropskih obal je po vsem svetu pet različnih vrst fregat. Te ptice lahko letijo ure, dneve ali celo tedne zaradi velikega razpona kril. Imajo vitko črno telo in krila. in samci imajo zelo edinstveno rdečo vrečko, ki se napihne, ko poskušajo pritegniti zakonca.



5 neverjetnih dejstev o fregatah

• Fregatebirds so znane tudi kotvojaške ptice.
• V primerjavi s telesno velikostjo te pticerazpon kril je večji kot pri kateri koli drugi ptici.
• Samice lahko porabijo doleto in pol vzgoje svojih piščanec preden bo pripravljen, da gre sam.
• Te ptice pogostoukrasti ribein druga hrana iz drugih morskih ptic s kljukastim kljunom.
• Na kopnem fregate živijo v velikem kolonija sdo 5000 drugih ptic.

Znanstveno ime Frigatebird

Znanstveno ime fregatebird jeFregata. Včasih pišeFregata, to je podred vrsticePelecaniformes družina , poznan kotFregatidae.Fregatidaeje družina, ki ji pripadajo vse te ptice. Opredeljeni so kot morske ptice z mrežnimi nogami.



Obstaja pet različnih podvrst, ki vključujejo:

  • velika fregata (Minor Fregata)
  • božična fregata (Andrewsi Frigate)
  • veličastna fregata (Fregata Magnificens)
  • Vnebohodna fregata (Orlova fregata)
  • manjša fregata (Fregata Ariel)

Videz in vedenje fregatke

Te ptice so večinoma črne barve in imajo kljukico, ki se uporablja za lovljenje in / ali krajo rib drugim pticam. Imajo tudi zelo majhne tkane noge. Med sezono dvorišč je samce mogoče zlahka prepoznati po svetlo rdeči napihnjeni vrečki na grlu, znani kottorbica iz gularja. Ta del njihovega telesa postane velik kot glava osebe, ko poskuša privabiti samice. Odrasle samice imajo na spodnji strani bele oznake.

Štiri od petih vrst (čudovite fregate, božične fregate, vnebohodne fregate in velike fregate) so si po velikosti razmeroma podobne. Imajo kratek vrat z zelo vitkim telesom. Veličastna fregata je dolga približno 45 centimetrov, ostale tri podvrste pa so skoraj toliko velike. Manjši fregat je bistveno manjši od svojih kolegov in je dolg le približno 28 centimetrov.



Te ptice imajo zelo ločena krila. So ozki in se zožijo do točke na obeh straneh. Poleg tega so te ptice znane po zelo dolgem razponu kril. Razpon kril samca je lahko dolg več kot dva metra. Ta je visok kot Michael Jordan. Dejansko je razpon kril te ptice v primerjavi z velikostjo telesa večji kot pri kateri koli drugi ptici.

Obraz in noge so pokriti s črnim perjem. Na krilih imajo 11 primarnih letalskih peres in 23 sekundarnih.

Zaradi razpona kril in majhnega telesa je fregata zelo zračna. Lahko se dvignejo zelo dolgo, ne da bi jim bilo treba zavihati s krili. Zaradi tega te ptice preživijo veliko časa v letenju in lahko ostanejo v zraku dneve ali celo tedne, na kopno pa se vrnejo šele, ko je čas za konjanje.

Te ptice ne morejo plavati, za razliko od nekaterih drugih ptic. Imajo tudi zelo kratke noge, kar jim preprečuje, da bi pobegnili iz vode, in jim je težko hoditi po kopnem.

Habitat frigatebird

Frigatebirds živijo v bližini tropskih in poltropskih obal po vsem svetu. V večini primerov ostanejo na razdalji 100 kilometrov od kopnega, da se zlahka vrnejo na pasmo in gnezdijo. Natančen obseg in lokacija teh ptic se lahko razlikuje glede na to, kje lahko najdejo hrano. Ker letijo z vzponi pod kumulusnimi oblaki, pasati lahko vplivajo tudi na to, kam lahko letijo.

Veličastno fregatko najdemo na različnih območjih vzdolž tropskih delov Atlantskega oceana, kot sta Florida in Karibi. Te ptice najdemo tudi ob Tihem oceanu ob obali Ljubljane Osrednji in Južna Amerika med Mehika in Ekvador. Živijo tudi ob otokih Galapagos.

Velike fregate ptice najdemo tudi na različnih tropskih območjih po vsem svetu. Te ptice živijo ob Tihem oceanu do severa do Havajev. Najdemo jih tudi v bližini otoka Wake na Novi Kaledoniji in Galapagosa v osrednjem in južnem Tihem oceanu. Poleg tega lahko najdete tudi veliko fregatko v Indijskem oceanu blizu božičnega otoka, na Maldivih, Mauritiusu in Aldabri.

Božične fregate ptice živijo blizu božičnega otoka v Avstraliji, ki se nahaja v Indijskem oceanu.

Vnebovzete fregate živijo v bližini ptičjega otoka Boatswain, ki se nahaja v južnem Atlantskem oceanu ob obali otoka Ascension.

Manjša fregata živi nad morji naokoli Avstralija . Te ptice lahko pogosto najdemo v bližini nekaterih bolj oddaljenih otokov, kot je božični otok, kjer radi gojijo.

Prebivalstvo fregat

Znanstveniki izzivajo spremljanje populacije teh ptic, saj se pogosto gibljejo in se ne razmnožujejo tako kot nekatere druge vrste. Ocenjuje se, da je po vsem svetu med 59.000 in 71.000 plemenskih parov čudovitih fregatov, kar pomeni, da je njihov ohranjevalni status najmanj skrb . Število teh bitij po vsem svetu trenutno narašča.

Znanstveniki verjamejo, da je med 3.600 in 7.200 božičnimi fregatami kritično ogroženi .

Verjetno je nekaj sto tisoč manj fregatov, čeprav se njihova populacija prav tako zmanjšuje s statusom ohranjenosti najmanj skrb .

Ocenjuje se, da je na svetu ostalo le še približno 12.500 fregatov vnebohoda. Imajo status ohranjenosti ranljive .

Velika fregata ima ohranjen status najmanj skrb . Po vsem svetu je še vedno veliko teh ptic.

Prehrana Frigatebird

Te ptice bodo s svojimi kljukastimi računi zagrabile plen iz oceana. Za razliko od drugih ptic ne pristanejo na vodi, da bi ulovili hrano. Leteče ribe so eno glavnih živil, ki jih imajo te ptice najraje. Uživajo tudi glavonožce lignji , meduze , menhaden, velik plankton in celo valilne želve . Pogosto bodo sledili ribiškim čolnom in iz čolna ugrabili ribe. Znani so tudi po kraji rib drugim morskim pticam.

Poleg tega, da lovijo ribe in druga morska bitja, te ptice včasih pojedo jajca ali piščance drugih vrst morskih ptic, med katerimi so tudi strižniki, čigre, petreli in meduze in joške .

Plenilci fregatk in grožnje

Frigatebirds nimajo preveč naravnih plenilcev, saj so večje ptice in večino svojega časa preživijo v zraku. Vendar obstaja nekaj plenilcev, ki jim grozijo, ko so na kopnem. Stoats , domače mačke , in podgane lahko lovijo te ptice ali jedo njihova jajca.

Ljudje tej ptici predstavljajo največjo grožnjo. Številne ribe, ki jih jedo, so prelovljene, kar zmanjša količino hrane, ki jim je na voljo, zaradi česar več fregatov tvega smrt. Mnogi gnezdijo tudi v gostih kolonijah, kar bi lahko pomenilo, da bi bil velik del njihove populacije v primeru lokalne ali naravne katastrofe iztrebljen.

Vsaka od petih podvrst se sooča z različnimi grožnjami glede na to, kje živi. Na primer, fregata z božičnega otoka je trpela, ko je bil med drugo svetovno vojno očiščen večji del njenega gnezditvenega habitata. Te ptice so bile izpostavljene tudi onesnaženju s prahom zaradi pridobivanja fosfatov, kar je privedlo do zmanjšanja števila. Zaradi teh groženj in sprememb habitata je ohranjevalni status fregatice Božični otok kritično ogroženi .

Fregata vnebovzetja se je nekoč gojila in gnezdila na otoku Ascension. Vendar pa so leta 1815 na otok uvedli divje mačke in uničile prebivalstvo. To je pustilo manjše število fregatov vnebohoda, ki so se lahko na morju razmnoževali na skalnatem izviru. Med letoma 2002 in 2004 so divje mačke izkoreninili z otoka Vnebovzetja in tam so znova začele gnezditi nekatere vnebohodne fregate. Škoda pa šteje za frezance vnebohoda ranljive .

Medtem ko se ostale tri podvrste - velika fregata, veličastna fregata in manjše fregate - še vedno soočajo z grožnjami, njihovo število populacije ni tako zaskrbljujoče. Te tri podvrste imajo ohranjenost najmanj skrb .

Razmnoževanje fregatk, dojenčki in življenjska doba

Frigatebirde se odločajo za vzrejo na bolj oddaljenih otokih. Običajno živijo v večjih kolonijah, sestavljenih iz kar 5000 ptic, čeprav so njihove gnezdilne skupine manjše, običajno med 10 ali 30 in morda do 100. Za fregate ptice ni posebne sezone parjenja; lahko se redijo kadar koli skozi vse leto, pogosto se odločijo za vzrejo, ko se začne sezona sušilnic in je hrano lažje najti.

Frigatebirke se ne parijo vse življenje. Vendar ostanejo z istim partnerjem celotno gnezditveno sezono. Da bi pritegnili partnerja, bodo moški ptice začeli prebivati ​​v eni od kolonij. Izvajajo parjenje, da bi pritegnili samico. Napihnejo svojo veliko rdečo gularsko vrečko, vibrirajo s krili in pokažejo svoje račune. Med tem prikazom samček vibrira tudi s svojim računom, da ženskam sproži bobnenje. Ko si samica izbere samca, bo letela k njemu in mu pustila, da položi svoj račun znotraj svojega. Dve ptici bosta nato začeli 'kačiti z glavo'.

Moški bo nabral palice, samica pa jih bo uporabila za ustvarjanje tkanega gnezda po kopuliranju ptic. Nato na vrh gnezda dodamo še Guano za večjo stabilnost. Običajno te ptice gnezdijo v grmovju ali drevesih, včasih pa gnezdijo na tleh, če ni dreves ali grmov.

Samice fregatk odležejo eno belo jajčece, ki običajno tehta med 6% in 7% teže matere. Inkubacija traja od 41 do 55 dni, samci in samice fregatk pa izmenično ohranjajo jajčece toplo.

Ko se piščanci izležejo iz jajčec, nimajo perja. Po približno dveh tednih začnejo razvijati belo puhasto prevleko. Moški in samica si delita odgovornost, da prvih štiri do šest tednov neprestano spremljata svojo piščanko. Tudi prva tri mesece oba hranita svojega piščanca. Po tem času samec zapusti kolonijo, samica pa mora še naprej skrbeti za piščanca. Piščanci ostanejo v svojih gnezdiščih prvih pet ali šest mesecev življenja.

Odrasle fregate ptice hranijo svoje piščance, tako da jim ponudijo povratno hrano. Starši odprejo usta, da lahko piščanci posežejo v grlo po hrano. Sprva morajo piščanci jesti večkrat na dan, čez nekaj časa pa jih je treba hraniti le enkrat na dan ali celo vsak drugi dan.

Reja piščanca fregateb lahko traja med 9 in 12 meseci. Ta je daljša od večine drugih vrst ptic, z izjemo južnega pritličja in nekaterih akcipitridov. Zaradi tega, kako dolgo traja skrb za piščanca, se fregate običajno gojijo vsako drugo leto namesto vsako leto.

Piščanci prvi let opravijo nekje med 20. in 24. tednom. Frigatebirke potrebujejo dlje časa, da dosežejo starost spolne zrelosti kot druge ptice. Za ženske je to običajno med 8. in 9. letom starosti, za moške pa med 10. in 11. letom starosti.

Frigatebirds imajo dolgo življenjsko dobo v primerjavi s številnimi drugimi vrstami ptic. Življenjska doba čudovite fregatebird je približno 34 let, velika fregatebird je med 30 in 34 let, življenjska doba božične fregatebird je približno 25 let, manjša fregatbird pa med 17 in 23 leti.

Frigatebirds v živalskem vrtu

Zelo malo je živalskih vrtov in akvarijev, ki od blizu pokažejo to neverjetno žival. Dva mesta, kjer lahko, sta Teksaški državni akvarij in Park morskega življenja na Havajih.

Ogled vseh 26 živali, ki se začnejo s F

Pogosta vprašanja o fregatebird (pogosta vprašanja)

So fregate ptice mesojede, rastlinojede ali vsejede?

Frigatebirji so mesojede živali. Jedo ribe, lignje, želve, jajca in celo druge piščance morskih ptic.

Kaj je rdeča torbica na fregatki?

Svetlo rdeča torbica na fregatki se imenuje torbica gular. To vrečko imajo samo moški in napihne se, ko poskušajo privabiti samico.

Kaj jedo fregate?

Frigatebirdi uživajo v letečih ribah. Jedo tudi lignje, velik plankton, meduze, valilne morske želve ter jajca in piščance drugih morskih ptic.

Zakaj jih imenujejo fregatebirds?

Beseda frigatebird izvira iz La Frégate, francoske besede, ki pomeni hitro vojaško ladjo. Francoski mornarji, ki so videli ptice fregate, so jim dali ta vzdevek zaradi podobnosti z moškim vojne. Tako kot vojni človek bi se lahko fregate dolgo dvigovale in (samci) imeli rdeč vrat.

Kolikšen je razpon kril fregatebird?

Fregata ima lahko razpon kril, ki je dolg dva ali več metrov.

Kaj je čudovita fregata?

Veličastna fregata je ena od podvrst fregatov. To je največja vrsta te živali. Veličastne fregate ptice najdemo v subtropskih in tropskih vodah med Perujem in Mehiko, na pacifiški obali med Brazilijo in Florido, na Zelenortskih otokih in na otokih Galápagos.

Se fregate ptice parijo vse življenje?

Ne, fregate se ne parijo vse življenje. Vendar ostanejo z istim partnerjem med vsako sezono razmnoževanja.

Ali fregate spijo med letenjem?

Frigatebirki sicer nekaj spijo, ko letijo, vendar ne preveč. Spajo le manj kot 3% časa, ko letijo, in to le ponoči. Ko so na kopnem, pa lahko fregat spi 12 ur ali več.

Viri
  1. Britannica, na voljo tukaj: https://www.britannica.com/animal/frigate-bird
  2. Audubon, na voljo tukaj: https://www.audubon.org/field-guide/bird/magnificent-frigatebird
  3. Edge of Existence, na voljo tukaj: http://www.edgeofexistence.org/species/christmas-frigatebird/#:~:text=Habitat%20and%20Ecology,including%20seabird%20eggs%20and%20chicks.
  4. Projekti modre žarnice, na voljo tukaj: https://www.bluebulbprojects.com/MeasureOfThings/results.php?amt=2&comp=length&unit=m&searchTerm=2+meters
  5. Pričakovana življenjska doba v svetu, na voljo tukaj: https://www.worldlifeexpectancy.com/bird-life-expectancy-great-frigatebird
  6. Tree Hugger, na voljo tukaj: https://www.treehugger.com/new-study-proves-birds-can-sleep- while-flying-4858587

Zanimivi Članki