Grouse



Znanstvena klasifikacija Grouse

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Galiforme
Družina
Phasianidae
Rod
Tetraoninae
Znanstveno ime
Tetraoninae

Stanje ohranjenosti ruševca:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija grouse:

Evropi

Dejstva o grouse

Glavni plen
Žuželke, oreški, semena, jagode
Posebnost
Dolgo repno perje in pernate noge in prsti
Razpon kril
45cm - 101cm (22in - 40in)
Habitat
Gozd, grmičevje in travnate ravnice
Plenilci
Lisica, ris, ptice roparice
Prehrana
Vsejed
Življenjski slog
  • Jata
Najljubša hrana
Žuželke
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
8.
Slogan
Pernate noge in prsti!

Fizične značilnosti ruševca

Barva
  • rjav
  • Rumena
  • Mreža
  • Modra
  • Črna
  • Bela
  • Zelena
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
6 mph
Življenjska doba
1 - 10 let
Utež
0,3 kg - 6,5 kg (0,6 lbs - 14 lbs)
Dolžina
31cm - 95cm (12in - 37in)

Ptičja vrsta s perjem na nosnicah, nogah in nogah!



Tetere so srednje velike, nabirane ptice, ki živijo na severni polobli. Njihovo perje zelo spominja na njihov življenjski prostor. To perje jim zagotavlja maskirno obleko in jim pomaga preživeti. Grozdi so tesno povezani s piščanci, purani in fazani. Vsako leto se v njihovih travnatih in gozdnatih habitatih lovi približno osem milijonov teh gorniških divjadi za hrano ali šport.



Najpomembnejša dejstva

  • Na nosnicah, nogah in nogah imajo petelini peresa
  • Samica kokoši tehta približno polovico manj kot moški petelin
  • Vsako leto v zakonitih lovih pobijejo približno osem milijonov tetrebov

Znanstveno ime Grouse

Tetere so del reda Galliformes in družine Phasianidae. Znanstveno ime ptice je Tetraoninae. To ime izvira iz latinske besede tetrao-, kar pomeni 'nekakšen divji ptič' in -idae, iz starogrškega izraza 'videz'.

V ZDA in Kanadi je približno 10 vrst ruševcev. Sem spadajo modri tetrebi, smrekovi tetrabci, ruševi tetrabiki, ostrižniki in žajbelj. Vključeni so tudi večji in manjši prerijski piščanci, vrba, kozja in belorepa.

Videz in vedenje ruševca

Tetere so punaste ptice, ki uspevajo predvsem na tleh, kjer gnezdijo v visokih travah in drugih talnih oblogah. Ko so zaskrbljeni, lahko na kratke razdalje drsijo v zraku in se izognejo plenilcem. Njihovo rjavo, sivo in rdeče pero ščiti ptice pred vremenskimi vplivi in ​​jih prikriva v njihovi okolici. Perje jim raste čez nosnice, noge in prste, da jim pomaga, da ostanejo topli in potujejo po snegu. Ptice imajo tudi debele vratove, dolge noge in kratke, kljukaste kljune.

Večina tetrabkov zraste le do 30 centimetrov v višino. Toda leseni grmi Evrope in Azije lahko zrastejo tudi do 100 centimetrov. Največji severnoameriški tetrab je žajbelj, ki pogosto zraste na 62 do 70 centimetrov. Ta je manjši od gosi in približno enak kot piščanec. Moški so v odrasli dobi običajno dvakrat večji od samic.

Gozdni tetrebi živijo večinoma sami in s svojimi piščanci. Kokošje gnezdo jajc ali skupina piščancev se imenuje sklopka. Prerijski grouse so bolj družabni in jih ne moti, da bi se srečali v svojem življenjskem okolju. Jeseni in pozimi artiki in tundri živijo jate do 100 ptic. Večina samcev se pari z več samicami, razen vrbov, ki vzamejo samo enega parčka naenkrat.



Habitat grouse

V večini tipov habitata v Severni Ameriki živi ena ali več vrst tetrabcev. V ZDA naseljujejo povsod, od subarktičnih regij Aljaske do teksaških prerij. Tetere živijo v tundri, puščavah, travnikih, zmernih gozdovih in borealnih gozdovih. Nekatere vrste tetrebov živijo tudi v Evropi in Aziji. To ptičjo družino imenujejo tudi gorske ptičje ptice, saj ne prebivajo v vodnih habitatih mokriščnih ptic, kot so race in gosi.

V odvisnosti od tega, kje živijo, tetrebi običajno gnezdijo v visokih travah ali na tleh gozdov. Tesenci, ki živijo v zasneženih predelih, se potopijo in zakopajo pod sneg, da živijo. Njihova telesna toplota jim pomaga ustvariti lepo zapakirano, iglu podobno zavetje, ki ostane toplejše od zunanjega zraka.

Moški tetrebi običajno vzdržujejo ozemlje med 10 in 50 hektarjev. Nočejo drugih samcev v bližini. Ženske tetrabke se sprehajajo na približno 100 hektarjih. Samice ne motijo ​​drugih ruševcev na isti zemlji.

Grozdi so večinoma neseljevalni. To pomeni, da živijo v enem habitatu skozi celo leto. Toda grmičevje ali sneg se v zimskem času migrira v severozahodne zvezne države ali nižje višine iz njihovega arktičnega habitata v topli sezoni.

Tetere se pogosto lovi zaradi mesa. V Severni Ameriki in Evropi je običajna praksa lovskih skupin, da gojijo tetrebe, tako da pticam uspevajo. Ti polzaščiteni habitati lovcem zagotavljajo prostor za sledenje in izpiranje posameznih zrelih ptic med lovom.

Prehrana grouse

Tetere so vsejedi. Jedo večinoma vegetacijo, včasih pa se hranijo z žuželkami, pajki, črvi, kuščarji, kačami, jajci, polži ali majhnimi glodalci. Njihova najprimernejša hrana so trave, sadje, jagodičevje, oreščki, poganjki, cvetje in semena, ki se hranijo iz gozdnih tal ali drugih habitatnih površin. Obožujejo tudi zimsko grozdje, ozimnico, jabolka in detelje.

Nekatere vrste tetrebov uživajo v uživanju zimzelenih drevesnih iglic. Številni gozdovi jim dajejo neskončno zalogo teh igel, ki jih druga bitja ignorirajo. Žrebljev tetreb jedo modrelj samo pozimi in zavetja pod njim. V toplih mesecih je tudi žajbelj pomemben del njihove prehrane.

Tetere včasih namenoma jedo pesek ali druge peske. To jim pomaga prebaviti nekatere grobe rastline, ki jih jedo.

Plenilci in grožnje

Tesen uspeva v ostrih zimah, kjer jih veliko drugih ptic ne. Imajo tudi debela, mesnata telesa, ki so odličen obrok za ljudi in živali. Zaradi tega so ptice privlačne za številne štirinožne plenilce. Sem spadajo lisice, volkovi, divje mačke in risi. Velike ptice roparice jedo tudi ruše, kače pa jajca.

Ljudje vsako leto lovijo približno osem milijonov tetribov. Na srečo se veliko teh lovov odvija na deželah, kjer kmetje valijo tetrebe, da bi povečali število prebivalstva. V naravi imajo tetrebi velike sklopke, kar pomeni, da ima vsaka mati veliko jajc in piščancev. To pomaga lovcem preprečiti, da bi ptice izumrle.

Globalno segrevanje in izguba habitata sta največji grožnji za ruše. Globalno segrevanje povzroča temperaturne spremembe, ki vplivajo na te ptice. Zgodnje pomladno vreme, ekstremna vročina in močan dež lahko ubijejo valilnice in celotno populacijo. Zgodaj spomladi povzroča težave s rastlinskim ciklusom, zato jim preskrba s hrano zgodaj zmanjka.

Izguba habitata se zgodi, ko ljudje gradijo mesta, kjer so nekoč obstajali gozdovi, prerije ali travnata zemljišča. To ptice potisne iz naravnih dežel v manj primerna mesta, kjer ne morejo uspevati. Kmetijstvo in gozdni požari jim jemljejo tudi življenjski prostor.

Znanstveniki se ukvarjajo z načini, s katerimi bi ruškam pomagali ohraniti življenjski prostor. Eden največjih načinov, kako jim pomagati, je v tem, kako ohranjamo gozdove in obnavljamo drevesa.



Razmnoževanje tetrabkov, dojenčki in življenjska doba

Moški tetrebi vseh vrst, razen enega, ki se pari z več samicami hkrati. Le vrbec ima enega partnerja na sezono. Da bi se pomerili za svoje soigralce, vsako leto spomladi samci v dvoru pripravijo priredbe za dvorjenje. Plesajo in se opirajo, puhajo perje in bobnajo s krili po padlih hlodih. Piščanci moškega žajblja in prerije napihnejo svetlo obarvano zračno vrečko na vratu, da se pokažejo tudi samicam. Včasih se moški borijo za tekmovanje za ženske.

Samice si gnezdijo v tleh. Najdejo naravni potop na površini tal, zaščiten s talnim pokrovom, kot so trave ali žajbelj. To gnezdo obložijo z rastlinskimi materiali, kot so listi in vejice.

Približno teden dni po parjenju samice začnejo odlagati jajčeca, ki so videti kot manjša piščančja jajca. Za vsak dan ali dva položi le eno. Izgubljena ali zlomljena jajčeca lahko nadomesti z novimi. Ko konča, ima sklopko med petimi do 12 jajci. Če je vse v redu, se vsak od teh izleže 21 do 28 dni kasneje.

Piščanci gnezdo zapustijo takoj po izvalitvi. Materinski tetreb straži nad zarodom. Mati zaščiti mlade pred plenilci in drugimi grožnjami. Odpelje jih na dobra mesta za iskanje hrane, kjer morajo piščanci najti lastne obroke rastlin ali žuželk. Moški vrbovi tetrebi pomagajo svojim zakoncem zaščititi svoje dojenčke. Toda za druge vrste samci ne skrbijo za mlade.

Ko so piščanci stari dva tedna, imajo krila in lahko letijo v majhnih rafalih. Toda ostanejo v gnezdu in okoli svoje matere, dokler jeseni ne dosežejo velikosti in teže odraslih. To je pri približno 12 tednih starosti.

Grusi se lahko prvič parijo, ko so stari nekaj let. Večina severnoameriških tetrabov živi sedem ali osem let v naravi. Nekateri živijo tudi 11 let. Toda hladno vreme in bolezni lahko vsako leto ubijejo kar tri od štirih mladih tetribov.

Prebivalstvo ruševca

Od sezone do sezone in iz leta v leto se število tetrebov, ki živijo na svetu, zelo razlikuje. Zaradi ostrih zim, neugodnih letnih časov ali bolezni se lahko število prebivalstva zmanjša za tisoče. Po vsaki lovski sezoni je na milijone manj ptic kot le v prejšnjih mesecih. Toda tetreb se dobro odbije. V sklopki imajo veliko jajčec in lahko v času parjenja gnezdijo drugič, če se prvi sklop jajc izgubi.

V Severni Ameriki je približno 15 ruševcev na miljo zemlje. Žrebelj je v Ameriki najbolj občutljiv na izgubo habitatov. Danes je v ZDA le osem milijonov žajbljev. Čeprav ni na seznamu ogroženih, je žajbelj ' blizu ogrožene ”Vrste. Leta 2019 je ukaz Trumpove administracije za vrtanje nafte odprl habitat žajbelj žajblja na zahodu ZDA. Ta akcija ogroža življenjski prostor milijona žajbljev in mnogi znanstveniki pričakujejo, da bo vrtanje povzročilo, da bo žajbelj uhajal izumrli .

Ogled vseh 46 živali, ki se začnejo z G

Zanimivi Članki