Hoopoe

Znanstvena klasifikacija hoopoe

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Bucerotiformes
Družina
Upupidae
Rod
Upupa

Stanje ohranjenosti hoopoe:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija Hoopoe:

Afriko
Azija
Evropi

Zabavno dejstvo o hoopoeju:

Rod Hoopoe je edini živi član svoje družine!

Dejstva o hoopoeju

Ime Young
Piščanci ali valilnice
Skupinsko vedenje
  • Večinoma samotno
Zanimivost
Rod Hoopoe je edini živi član svoje družine!
Ocenjena velikost prebivalstva
5-10 milijonov
Najbolj prepoznavna lastnost
Greben perja na glavi
Razpon kril
44cm - 48cm (17in - 19in)
Habitat
Gozdovi, ravnice in savane
Plenilci
Mačke in velike ptice roparice
Prehrana
Vsejed
Najljubša hrana
Mravlje, kobilice, hrošči, črički in druge žuželke
Pogosto ime
Hoopoe
Lokacija
Evropa, Azija in Afrika
Slogan
Osupljiva ptica s smrdljivim načinom odvračanja plenilcev!
Skupina
Ptice

Fizične značilnosti hoopoe

Tip kože
Perje
Življenjska doba
Približno 10 let v naravi
Utež
46 g - 89 g (1,6 oz - 3,1 oz)
Dolžina
25cm - 32cm (10in - 12.6in)
Starost spolne zrelosti
Nekaj ​​mesecev

Hoopoe je rod ptic, ki hranijo zemljo, z masivnim grebenom glave in nenavadno barvno shemo.



Ta ptica je pogost pogled v večini Evrope, Azije in Afrike. Med pogovorom v divjini je kljub manjši velikosti resnično impresiven spektakel. Njegov greben perja, ki spominja na velik mohawk, je daleč njegova najbolj privlačna lastnost. Služi kot pomembno orodje za vizualni prikaz in komunikacijo v naravi.



5 neverjetnih dejstev o hoopoeju

  • Hoood je imel skozi človeško zgodovino pomembno vlogo v folklori mnogih kultur. Omenjen je v različnih verskih knjigah, egiptovskih hieroglifih, grških igrah in kitajskih besedilih.
  • V judovski tradiciji je hoopoe vodil kralja Salomona do srečanja s kraljico iz Sabe. Trenutno je nacionalna izraelska ptica.
  • Upoteki vpijejo sončne žarke tako, da se razširijo nazaj po tleh.
  • Tako kot skunk lahko tudi hoopoe oddaja zares gnusne kemikalije, da se odvrne od groženj.
  • Hoopoi naseljujejo že obstoječe luknje in razpoke na navpičnih površinah, bodisi naravnih bodisi umetnih.

Znanstveno ime hoopoe

Znanstveno ime za rod hoopoe je Upupa. Ime izhaja iz edinstvenega vokalizacije, ki ga naredi ptica. Taksonomska klasifikacija hoopoa je predmet nekaterih sporov. Zdaj velja, da so v rodu tri žive vrste: afriški hoopoe (Afriška Upupa), evrazijski hoopoe (Upupa epops) in madagaskanski hoopoe (Upupa marginatdo).



Afriški in madagaskanski hoopoi so nekoč veljali za podvrsti evrazijskih hoopoov, vendar so se zaradi fizičnih in glasovnih razlik ločili med seboj in ustvarili svoje unikatne vrste (čeprav jih nekateri taksonomi še vedno lahko uvrščajo skupaj). Četrta vrsta, hoopup Sveta Helena, je v določenem trenutku v 16. stoletju verjetno izumrla.



Upupa je edini živi rod družine Upupidae, zato je malo drugih ptic, ki so ji všeč. Bolj oddaljeno je povezano z lesenimi hoopomi, rogovili in zemeljskimi rogovi, ki so vsi del istega reda.

Videz in vedenje hoopoa

Hoopoe je majhna ali srednje velika ptica, ki meri med 10 in 12,6 cm dolge in do tri unče teže - ali približno velikosti knjige. Ima črno-bela črtasta krila, dolg in tanek kljun, kratke noge in rožnato perje okoli preostalega dela telesa.



Morda je njegova najbolj značilna lastnost močno okrašen greben na vrhu glave. Greben je rdeče ali oranžne barve z belimi lisami in črnimi konicami. Perje grebena ima pomembno vlogo pri sporočanju razpoloženja ptice drugim živalim. Ko je ptica mirna in sproščena, perje trdno nasloni na glavo. Ko pa se ptica vznemirja ali vznemirja, lahko perje dvignemo, da je videti večje, kot je.



Hoopoi imajo številne druge fascinantne značilnosti. Na primer, s krili mahnejo z zelo nenavadnimi in neenakomernimi gibi, ki skoraj bolj spominjajo na metulja kot druge ptice. Plen bodo pretepli ob površino, da jo bodo ubili in odstranili vse neprebavljive dele. Žival lahko proizvaja tudi kemikalije in olja iz specializiranih žlez, ki imajo vonj, ki odvrača plenilce.



Hoopudi so razen parjenja in vzgoje otrok večinoma samotna bitja, ki raje lovijo in se prehranjujejo sami. Imajo le osnovni sklop klicev, povezanih z opozorili, parjenjem, dvorjenjem in hranjenjem. Kar izgubijo številčno, pa nadoknadijo z več obrambnimi mehanizmi. Ena najpomembnejših obrambnih sil (poleg omenjenih kemikalij) je močan zlom živali, ki je lahko nevarno orožje proti plenilcem ali pripadnikom lastne vrste. Ko se moški (in včasih celo samice) borijo za ozemlje ali partnerje, se lahko udeležijo brutalnega zračnega dvoboja, ki lahko povzroči huje ranjenega ali pohabljenega.



Sezonski premiki hoodov se lahko precej razlikujejo glede na njihovo lokacijo. Hoopoi zmernih regij v Evropi in Aziji se v zimskih mesecih po vzreji običajno preselijo v Afriko ali južno Azijo. Nasprotno pa afriški hoopoti večinoma ostajajo na istem ozemlju skozi vse leto, čeprav se lahko potikajo med lokalnimi območji v iskanju bogatih virov hrane ali kot odziv na sezonski dež. Odrasli se običajno začnejo molčati po sezoni razmnoževanja in nadaljujejo postopek po selitvi za zimo.



hoopoe (Upupa) hoopoe na veji

Življenjski red hoopoe

Hoopoe ima velik obseg po večini evroazijske in afriške celine, razen v najbolj ekstremnih podnebjih Sibirije, Sahare in drugih polpuščav. Obseg afriškega hoopoa se razteza po večini južne polovice Afrike od Konga. Madagaskanski hoopoe je skoraj izključno omejen na otok Madagaskar.



Evroazijski hoood je daleč najbolj razširjena vrsta. Vsebuje sedem značilnih podvrst, razdeljenih po geografskih regijah. Podvrsta epops se razteza od Španije na zahodu do Tihega oceana na vzhodu in vse do meja Indije. Podvrsta saturata najdemo na Japonskem in južni Kitajski. Ceylonensis naseljuje predvsem indijsko podcelino. Longirostris živi v večjem delu jugovzhodne Azije. Vse glavne podvrste, senegalensis in waibeli naseljujejo različne dele osrednje in vzhodne Afrike.



Hoopoi imajo raje gozdove, savane in travnike v zmernih in tropskih predelih teh regij. Potrebujejo veliko odprtega prostora z redko vegetacijo in drevesi, pečinami ali zidovi, v katerih bivajo. Medtem ko večina vrst ptic gradi svoja gnezda v vejah, je hoopoe zadovoljen z drobnimi razpokami.

Hoopoe Diet

Prehrana vsejedega hoopoa je sestavljena iz številnih različnih živil, vključno s pajki, semeni, sadjem in celo majhnimi kuščarji in žabe . Najpogostejša hrana hoopoa pa so žuželke, kot so hrošči , cikade, črički, kobilice, kobilice , mravlje , termiti , in kačji pastirji.



Ptica bo krmila po tleh in poskušala izkopati hrano iz umazanije. Če ne najde hrane na tleh, bo pobral leteče žuželke iz zraka. Močne mišice okoli kljuna mu omogočajo, da odpre svoja usta, ko išče sobo v tleh. Proces iskanja vsebuje veliko dela; nenehno bo prevračal vsako majhno skalo ali list v iskanju majhnih zalogajev hrane.

Hoopoe Plenilci in grožnje

Hoopoe ima v naravi le nekaj naravnih plenilcev, vključno mačke in velik mesojedec ptic . Ljudje tradicionalno nismo bistveno ogrožali preživetja hoopoa.



Ker ptica večinoma uživa škodljivce, ki so večinoma moteči za ljudi in naše gojene pridelke, je hoopoe v mnogih državah razširjen s stopnjo zaščite. Zahvaljujoč zelo preprostim okoljskim potrebam in raznoliki prehrani se dobro prilagodi različnim ekosistemom in situacijam. Vendar lahko lov in izguba habitata včasih nekoliko obremenita določene podvrste hoopoa.

Razmnoževanje hoopoeja, dojenčki in življenjska doba

Hoopoi so monogamna bitja, ki se bodo parila samo z eno samo drugo ptico v času gnezditvene sezone. Samci bodo poskušali dvoriti samico, tako da ji bodo prinesli darilo žuželk, s katerimi se bo hranila. Kot smo že omenili, se bodo med seboj močno tekmovali za partnerja. Ko si zagotovijo partnerja, se bodo hoodovi parili v svoji običajni vzrejni sezoni.

Samice lahko odložijo do 12 jajc hkrati. Velikost sklopke je večja pri severnih vrstah in manjša pri vrstah, ki so bližje ekvatorju. Samice običajno proizvedejo eno jajčece na dan toliko dni, kolikor je potrebno, nato pa jih takoj začnejo inkubirati. Inkubacijsko obdobje traja od 15 do 18 dni, zato se piščanci izvalijo ob različnih časih. Samice so odgovorne za inkubacijo jajčec, samci pa zberejo večino hrane.

Po odložitvi jajčec bo samica začela izločati škodljivo dišečo snov, podobno gnitemu mesu, in kemikalijo vtira v lastno perje in po svojih piščancih. Ta snov naj bi odvračala plenilce in potencialno uničevala parazite in škodljive bakterije. Ta izloček bo trajal, dokler piščanci ne zapustijo gnezda. Vendar piščanci niso ravno brez obrambe, če jih pustijo same. Kmalu po izvalitvi bodo hitro razvili sposobnost brizganja blata na ogrožajočo žival. Prav tako bodo udarili s svojimi računi, medtem ko bodo oddajali sikajoč zvok, da bodo prestrašili plenilce.

Piščanci so običajno rojeni s puhastim belim puhom, ki pokriva celotno telo. Celoten nabor perja bodo pridobili mesec dni v življenju. Običajna življenjska doba hoopoa je v naravi približno 10 let.

Prebivalstvo hoopoe

Število hoopoe ostaja močno in razširjeno po večini njegovega domačega habitata. Glede na Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) Rdeči seznam, ohranjenost hoopoa zasluži najmanj skrb . Ocenjuje se, da po vsem svetu živi pet do 10 milijonov hoopoov. Število prebivalstva navadnega evrazijskega hoopoa pa se morda nekoliko zmanjšuje.

Zaradi svoje razširjenosti po vsem svetu se lahko vsaka podvrsta sooča s popolnoma različnimi situacijami in pritiski.

Pogosta vprašanja o hoopoeju

Kaj je hoopoe?

Hoopoe je vrsta srednje velike ptice s tanko položnico in velikim grebenom perja na glavi. Zaradi svojih značilnih lastnosti je hoopoa težko primerjati s katerim koli drugim rodom ali vrsto. Kljub široki razširjenosti po večini Evrazije in Afrike ptica verjetno ni tako dobro znana kot mnoge druge navadne ptice.

So hoopoi mesojede živali , rastlinojede živali , ali vsejedi ?

Hoopoi so vsejedi, ki večinoma jedo žuželke, vendar bodo jedli tudi pajke, semena, sadje in celo majhne kuščarji in žabe .

Je hoopop žolna?

Čeprav so videti nekoliko površno podobni, so žolni in hoopoti pravzaprav del povsem različnih naročil. Žolna je del reda Piciformes, medtem ko je hoopoe del reda Bucerotiformes. Zaradi tega so med seboj zelo oddaljeni. To je skoraj kot primerjava primatov s felidi (mačkami).

So hoopoi redki?

Hoopoi so zelo pogosti v Evropi, Aziji in Afriki, vendar ljudje nekatere vrste ali podvrste redko srečajo.

Kako so se razvili hoopoi?

Zaradi redkega števila fosilov razvoj hoopoa ni dobro razumljen. Vendar fosilizirani ostanki tesno povezanega lesenega hodopa (ki zaseda drugo družino) segajo milijone let nazaj. Paleontologi so našli tudi fosilizirane ostanke zgodnje ptice, podobne hoopoeju, Messelirrisor, ki je živela v gozdovih srednje Evrope v srednjem eocenu pred približno 37 do 49 milijoni leti.

Ali obstajajo modri kukasti hoopoi?

Ne, standardna barva grebena je skoraj vedno roza ali rdečkasto oranžna. Različice modre grebene ne obstajajo.

Ogled vseh 28 živali, ki se začnejo s H

Viri

    Zanimivi Članki