Kakapo



Znanstvena klasifikacija Kakapo

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Psittaciformes
Družina
Nestoridae
Rod
Strigops
Znanstveno ime
Strigops Habroptilus

Stanje ohranjenosti Kakapo:

Ogroženi

Kraj Kakapo:

Oceanija

Dejstva Kakapo

Glavni plen
Sadje Rimu, cvetje, korenine, semena
Habitat
Območja naravne vegetacije in goste džungle
Plenilci
Človek, Mačke, Stoats
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
2.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Sadje Rimu
Tip
Ptica
Slogan
Najtežja vrsta papige na svetu!

Kakapo Fizične značilnosti

Barva
  • rjav
  • Zelena
Tip kože
Perje
Življenjska doba
50-65 let
Utež
2-4 kg (4,5-9 lbs)

Kakapo je ena največjih vrst papige na svetu, povprečna odrasla kakapo pa zraste približno 60 cm v višino. Kakapo je najtežja vrsta papige na svetu in zaradi te teže je kakapo ena redkih vrst ptic, ki ne more leteti.



Kakapo je doma v gozdovih Nove Zelandije in ga v naravi ni nikjer drugje na svetu. Kakapo, ki ne leti, je nekoč uspeval v svojem življenjskem okolju Nove Zelandije, ker ni bilo sesalcev, ki bi lovili kakapo, in to naj bi bil še en razlog, zakaj se je kakapo razvil v zemeljsko bivalno ptico .



Kot številne druge živalske vrste, ki jih najdemo na novozelandskih otokih, je bil kakapo zelo pomemben za lokalno pleme, kakapo pa se pojavlja v številnih lokalnih zgodbah in folklori. Domači ljudje bi lovili kakapo, ker gre za meso in za perje, ki bi ga lokalni plemenci uporabljali za izdelavo oblačil.

Zaradi dejstva, da so domačine lovili brez obrambnega kakapa, evropski naseljenci pa so uvedli plenilce, kot so mačke, stoutji in podgane, je populacija kakapo skoraj izbrisana z manj kot 150 posamezniki kakapo, ki naj bi ostali divjad v začetku leta 2009. Kakapo zdaj velja za eno najbolj kritično ogroženih živalskih vrst na planetu.



Kakapo ima kratka krila, saj je velike velikosti in ker ne more leteti, kakapo večinoma uporablja svoja krila, da pomaga uravnotežiti in se podpre med skakanjem po drevesih. Kakapo s svojimi krili pomaga tudi pri prelomu padca, ko kakapo skoči na tla z spodnjih vej dreves.

Kot pri vseh drugih vrstah papige ima tudi kakapo velike luskaste noge z dvema prstoma, obrnjenima naprej in dva prsta, obrnjenima nazaj. To pomaga kakapu, da se drži drevesnih vej, ko se kakapo naseli na njih, in skupaj z dolgimi, ostrimi kremplji kakapa, pomaga kakapo pri plezanju po drevesih.

Kakapo ima rastlinojedo prehrano, uživa semena, oreščke, sadje, jagodičevje in cvetje. Kakapo je še posebej rad sadja drevesa rimu, za kakapo pa je znano, da se hrani izključno s plodom rimu, kadar ga je v izobilju.



Kakapo ima velike rjave oči in prav zaradi velikih oči je kakapo pogosto imenovan sova papiga. Oblika glave in kljuna kakapa prav tako prispeva k razlogu, zakaj je kakapo znan kot sova papiga.

Med sezono parjenja moški kakapo pogosto najdejo partnerja, ki ga privabi z glasnimi klici in dovršenimi prikazi. Kakapo se bo razmnoževal šele v letih, ko bo hrane dovolj, zato je postopek razmnoževanja kakapo lahko počasen. Kakapo pasme kasneje v življenju kot večina ptic, saj samci kakapo dosežejo spolno zrelost približno pri petem letu starosti, samice kakapo pa so lahko stare skoraj 10 let, preden se lahko redijo.

Kakapo ponavadi živi zelo dolgo življenje s povprečnim posameznikom kakapo, starim približno 60 let. Vendar pa ni nenavadno, da postanejo kakapo precej starejši, mnogi posamezniki kakapo pa skoraj 100 let. Zanimivo dejstvo, zaradi katerega so kakapo tako edinstveni, je, da so v resnici nočni, zato spite podnevi in ​​se gibljete, jejte ponoči.

Ogled vseh 13 živali, ki se začnejo s K

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptic

Zanimivi Članki