Koala

Znanstvena klasifikacija Koala

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Diprotodontija
Družina
Phascolarctidae
Rod
Phascolarctos
Znanstveno ime
Phascolarctos cinereus

Stanje ohranjenosti Koale:

Najmanj zaskrbljenost

Kraj Koala:

Oceanija

Zabavno dejstvo Koale:

Do 80% časa porabi za spanje ali počitek!

Dejstva o Koali

Plen
Listi evkaliptusa
Ime Young
Joey
Skupinsko vedenje
  • Samotno
Zanimivost
Do 80% časa porabi za spanje ali počitek!
Ocenjena velikost prebivalstva
Stabilno
Največja grožnja
Izguba habitata in bolezni
Najbolj prepoznavna lastnost
Velika, široka glava in čopasti, okrogli ušesi
Druga imena
Koala Bear
Obdobje brejosti
35 dni
Habitat
Evkaliptus, celinski in obalni gozdovi
Plenilci
Ptice roparice, Dingo, Človek
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Nočno
Pogosto ime
Koala
Število vrst
3.
Lokacija
jugovzhodna Avstralija
Slogan
Do 80% časa porabi za spanje ali počitek!
Skupina
Sesalci

Fizične značilnosti Koale

Barva
  • Siva
  • Črna
  • Bela
  • Sivo-rjava
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
2 mph
Življenjska doba
15 - 20 let
Utež
4 kg - 15 kg (8,8 lbs - 33 lbs)
Višina
60cm - 85cm (24in - 34in)
Starost spolne zrelosti
2 leti
Starost odstavitve
6 - 7 mesecev

Klasifikacija in razvoj Koale

Koala je majhen do srednje velik sesalec, ki živi v različnih vrstah gozdov na jugovzhodu Avstralije. Kljub videzu in dejstvu, da je znan tudi pod imenom Koala Bear, so Koale dejansko tolzači, vendar so med posebno prilagojeno družino sesalcev tako značilne, da so uvrščene v lastno znanstveno skupino. Kljub temu da danes veljajo za eno najbolj znanih avstralskih vrst sesalcev, ko so bili evropski naseljenci prvič prišli, so bile stvari zelo drugačne, saj je bilo vsako leto zaradi svojih kož (milijonov kožuhov) pobitih milijonov Koal. Koala je edinstvena žival, ki slavno hrani samo liste evkaliptusovih dreves, ki jih naseljujejo, vendar je ta prehrana zelo težko prebavljiva in ji manjka veliko vitalnih hranil, ki so ključnega pomena za preživetje številnih živalskih vrst. Danes, čeprav so populacije stabilne in razširjene, na Koalo vpliva izguba habitata, saj se vsako leto očistijo velika območja zemljišč, da bi podprli naraščajoč razvoj.



Koala Anatomija in videz

Koala je ena najbolj karizmatičnih vseh torbarij s svojim velikim, širokim obrazom in okroglimi, belimi čupastimi ušesi, ki ji dajejo videz majhnega medveda, skupaj z pomanjkanjem vidnega repa in gladkega, črnega nosu. Koala ima gosto in mehko sivo ali sivo rjavo dlako, ki je na spodnji strani svetlejša, na zadnji pa lisasta. Ker Koale skoraj vse življenje preživijo na drevesih, so si razvili številne prilagoditve, ki jim pomagajo pri njihovem drevesnem življenjskem slogu, vključno s kratkimi, močnimi udi, ki so nagnjeni v ostre kremplje. Imeti dva nasprotujoča si palca in tri prste na vsaki roki pomeni, da se Koalas lahko med plezanjem in hranjenjem po drevesih oprime tudi najbolj gladkega lubja. Koale se s skakanjem premikajo po drevesih, najprej se s sprednjimi tacami prijemajo za trup (pomagajo jim grobe blazinice in kremplji), nato pa skupaj premaknejo obe zadnji nogi po drevesu, kar jim omogoča, da se dvignejo višje.



Porazdelitev in habitat Koale

Koala bi bila nekoč razširjena po vsej jugovzhodni Avstraliji in na številnih okoliških otokih, vendar so bile populacije (zlasti na jugu) zaradi lova na nekaterih območjih uničene. So pa presenetljivo odporne in prilagodljive živali, za katere je znano, da naseljujejo različne vrste gozdov od visokih evkaliptusovih gozdov do obalnih regij in celo nižinskih gozdov v notranjosti celine. Kljub dejstvu, da so danes pogosti v večjem delu naravnega območja, odstranjevanje zemljišč ni pomenilo le izgube njihovih habitatov, ampak tudi ločuje populacije med seboj, zaradi česar so vedno bolj izolirane. Ne samo izguba habitata za človeško dejavnost je povzročila upadanje števila prebivalstva na nekaterih območjih, saj lahko hitro razširjeni gozdni požari v nekaj minutah uničijo obsežna območja in močno prizadenejo lokalno prebivalstvo Koale.

Vedenje in življenjski slog Koale

Koala je samotna in nočna žival, ki večino dnevnih ur preživi v spanju na vilicah evkaliptusa. Njihova nizkoenergijska prehrana (ki jo sestavljajo samo vlaknasti listi evkaliptusa) vodi do tega, da Koalas vodi večinoma neaktiven življenjski slog, saj lahko z veseljem preživijo do 18 ur na dan spanja ali pa preprosto prihranijo energijo. Vse od spanja do prehranjevanja in celo vzreje poteka na drevesih, čeprav so Koale znane, da se pogosto spuščajo na tla, vendar se le tako lahko premaknejo na drugo drevo. Koale so tudi sedeče živali, kar pomeni, da zavzemajo določen dom, ki se lahko razlikuje glede na velikost hrane, ki je na voljo (območja doma so manjša na območjih z več hrane, saj ni treba potovati tako daleč). Čeprav se domače območje samcev in samic prekriva, moški ne bodo dopuščali, da bi se na njihovo ozemlje vdrli moški tekmeci in se zlobno borili s praskami in grizenjem.



Razmnoževanje in življenjski cikli Koale

Med sezono razmnoževanja je mogoče slišati samce, ki po gozdu oglašajo glasne cvetoče klice, ki naj bi pritegnili samico, pa tudi odvrnili morebitne tekmece. V družbi Koala se prevladujoči moški pari z največ samicami, kar pomeni, da čeprav se moški (kot samice) lahko razmnožujejo od drugega leta starosti, vzreja običajno ni uspešna, dokler moški Koala ni star med 4 in 5 leti in je vzpostavil svojo prevlado. Po obdobju brejosti, ki traja zgolj 35 dni, se rodi en sam joey, ki je približno tako velik kot čebela in je zelo nerazvit, in takoj brez pomoči odplazi v vrečko na materinem trebuhu. Tu se pritrdi na enega od obeh seskov in ostane v varnosti vrečke, dokler se po dramatični rasti ne odstavi od 6. do 7. meseca starosti. Mlada Koala se nato oprime materinega hrbta, kjer običajno ostane še nekaj mesecev oziroma dokler se mladiček naslednje sezone ne razvije in je pripravljen zapustiti vrečko.

Prehrana in plen Koale

Koala je rastlinojeda žival, ki se samo preživi na listih evkaliptusa (gumija). Kljub temu, da obstaja okoli 600 različnih vrst evkaliptusa, se zdi, da se Koale hranijo le s 30 vrstami, kar je odvisno od okoliškega habitata. Listi evkaliptusa so trdi in vlaknati ter pogosto strupeni, zaradi česar so neužitni za druge rastlinojede živali, vendar se je Koala razvila, da bi zapolnila to vrzel v ekosistemu in ima velike vrečke na mestu, kjer so listi shranjeni. Ko se Koala napolni, začne liste drobiti v kašo s pomočjo ploskih zobnih zob, nekatere toksine pa nato razstrupijo jetra. Koala ima tudi neverjetno dolg prebavni trakt, ki mu pomaga razgraditi žilave liste, ki so več kot trikrat daljši od njegove telesne dolžine. Koale so znane, da občasno jedo zemljo, lubje in gramoz, da pomagajo pri prebavi takšne vlaknate rastline.

Plenilci in grožnje Koale

Kljub temu, da je v Avstraliji razmeroma majhno število plenilcev avtohtonih sesalcev, imajo odrasle Koale zelo malo naravnih plenilcev, z izjemo velikih ptic ujed. Mlade Koale pa so bolj ranljive in jih plenijo številne različne živali, vključno s Kačami, vendar oboje najbolj ogrožajo domače živali, zlasti psi, ki ne samo napadajo Koale, ampak tudi znano, da širijo bolezen v lokalno populacijo. To je dejansko ena največjih groženj za Koalas na nekaterih območjih, saj je veliko število posameznikov prizadela zlasti bakterija Chlamydia, ki jo je mogoče dejansko zdraviti z antibiotiki. Druge grožnje sedanjemu prebivalstvu Koale vključujejo izgubo habitatov zaradi naraščajočih človeških naselij, turistični razvoj in gozdni požari, ki se lahko hitro širijo v poldrugih regijah. Prekomerno prebivalstvo je prizadelo tudi prebivalstvo Koale na številnih otokih, saj naraščajoče število posameznikov pomeni, da je naokoli manj hrane.



Zanimiva dejstva in značilnosti Koale

Ker se Koale vzdržujejo diete, ki je sestavljena samo iz listov, jih je malo treba piti, saj s hrano dobijo skoraj vso vodo, ki jo potrebujejo. Vendar pa je zaradi prehrane s tako malo hranilnih snovi Koala razvila zelo majhne možgane glede na svojo telesno velikost, saj lahko ta organ odvaja telesne zaloge energije. Potem ko je dojenček Koalas prvih šest mesecev življenja razvijal v materini vrečki, je dojenček poskušal jesti trdno hrano, pri čemer je prva mehka iztrebka svoje matere. To naj bi storili mladi Koali, saj vsebuje številne mikrobe, ki mladim pomagajo, da se tako borijo z boleznimi kot začnejo prebavljati trde, vlaknaste liste evkaliptusa.

Koala Odnos z ljudmi

Koale bi bilo nekoč veliko v gozdovih jugovzhodne Avstralije, toda intenziven lov na njihovo mehko krzno v začetku 20. stoletja je na nekaterih območjih povzročil drastičen upad prebivalstva in celo lokalno izumrtje. Ko je industrija leta 1924 dosegla vrhunec, se je trgovalo z dvema milijonoma kož in sčasoma privedlo do negodovanja javnosti nad razmerami. Od takrat je lov na Koalas prepovedan, upravljanje populacije pa se je znova povečalo. Kljub naraščajočemu številu prebivalstva na Koale vpliva človeška dejavnost v večjem delu njihovega naravnega območja, predvsem v obliki izgube habitata, saj se letna območja očistijo za razvoj in kmetijstvo. Vendar pa je Koala danes ena najbolj znanih in dragocenih avstralskih vrst sesalcev in jo najdemo na številnih emblemih in v zgodbah ne samo v Avstraliji, ampak po vsem svetu.

Stanje ohranjenosti Koale in življenje danes

Danes IUCN Koalo uvršča med živali, ki jih najmanj skrbi, da v bližnji prihodnosti ne bi izumrle v svojem naravnem okolju. Število prebivalstva ni le stabilno in razširjeno, ampak je na nekaterih območjih dejansko previsoko, saj je bilo v zadnjih 75 letih 10.000 posameznikov preseljenih nazaj v celinsko Avstralijo, da bi preprečili, da bi otoško prebivalstvo izšlo izpod nadzora. Vendar pa postajajo vse bolj oddaljeni in ločeni drug od drugega, kar bi lahko v prihodnosti povzročalo težave in jih na nekaterih območjih močno prizadenejo vnesene bolezni. Kadar je to mogoče, se okuženim Koalam (in zlasti tistim, ki so jih napadli domači psi) da veterinarska prva pomoč, da jim pomaga v prihodnosti in prepreči velik izbruh, ki se širi skozi celotne populacije.

Ogled vseh 13 živali, ki se začnejo s K

How to say Koala in ...
BolgarščinaKoala
angleščinaKoala
KatalonskiList
ČeškoKoala medvedek
DanskiKoala
NemškoKoala
angleščinaKoala
EsperantoKoalo
španskiPhascolarctos cinereus
FinskiKoala
FrancoskoKoala
GalicijskoKoala
Hebrejščinakoala
HrvaškiKoala
MadžarskoKoala
IndonezijskiKoala
ItalijanskoPhascolarctos cinereus
JaponskiKoala
LatinskoPhascolarctos cinereus
NizozemskoKoala
angleščinaKoala
PoljskiKoala
PortugalščinaList
angleščinaKoala
SlovenščinaKoala
angleščinaKoala
ŠvedskoKoala
TurškiKoala
VietnamskiKoala
KitajskiKoala
Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev
  8. O Koalas, na voljo tukaj: https://www.savethekoala.com/koalas.html
  9. Informacije o Koali, na voljo tukaj: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/16892/0

Zanimivi Članki