Mora

Znanstvena klasifikacija Kudu

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Artiodactyla
Družina
Bovidae
Rod
Tragelaphus
Znanstveno ime
Tragelaphus Strepsiceros

Status ohranjenosti obvezno:

Najmanj zaskrbljenost

Kraj Kudu:

Afriko

Potrebujete dejstva

Glavni plen
Listi, zelišča, sadje, cvetje
Habitat
Gozdnati gozdni in savanski planjavi
Plenilci
Levi, Leopardi, Divji psi
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Listi
Tip
Sesalci
Slogan
Živi v čredah do 24 posameznikov!

Fizične značilnosti Kudu

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Mreža
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
60 mph
Življenjska doba
8-14 let
Utež
120-256 kg (265-565 lbs)

'Hitri, močni in mirni člani afriškega ekosistema.'



Ime kudu opisuje dve različni antilopa vrste, imenovane večji in manjši kudu, ki jih najdemo v južnih in vzhodnih regijah Afrike. Za obe vrsti so značilni dolgi, zviti rogovi, ki rastejo na glavah zrelih samcev. Imajo tudi podobne habitate, telesno zgradbo in obarvanost, čeprav obstajajo opazne razlike v velikosti med večjimi in manjšimi vrstami. Njihove pasivne pašne navade in naravna kamuflaža jim pomagajo, da jih številni plenilci v njihovem naravnem okolju ne opazijo zlahka.



3 Dejstva, ki jih je treba

  • Visoke hitrosti:Ta bitja lahko pri poskusu pobega pred plenilcem dosežejo hitrost več kot 60 km / h.
  • Slavnostni rogovi:Spiralni rogovi živali so cenjeni v lokalnih verskih praksah, iz njih pa izdelujejo tudi glasbila.
  • Vljudno tekmovanje:Čeprav se moški včasih zaletavajo, navadno niso zelo nasilni, ko tekmujejo za partnerja.

To mora biti znanstveno ime

Kudu, ki se alternativno piše koodoo, izhaja iz imena, ki ga je živali dal lokalni nomadski Khoikhoi, ki je avtohtono na jugozahodu Afriko . Večji kudu je razvrščen kotTragelaphus strepsicerosin manjši kudu jetragelapbus brez brade. RodTragelaphusdeli svoje ime z besedo, ki jo je prvotno zapisal starogrški filozof Aristotel v ustni upodobitvi namišljene živali, ki je bila pol koza in pol srnjad .

Potrebujete videz

Obe vrsti imata podobno telesno zgradbo in razmerja, čeprav je v zunanjih značilnostih nekaj opaznih razlik. Oba imata sivo do rjavo krzno, ki jo lomi vrsta belih črt in drugih oznak, pogosto vključno s ševronom, vidnim na nosu. Manjše vrste imajo običajno na telesu med 11 in 15 belih prog, medtem ko imajo večje vrste med 6 in 10.



Velikost telesa je ena ključnih razlik med obema vrstama. Manjše vrste so na splošno visoke 3 do 3,5 čevljev in tehtajo med 130 in 230 kilogrami. Večji kudu lahko doseže veliko večjo velikost, s potencialno višino ramen do 5 čevljev in skupno težo zrelih odraslih med 260 in 600 kilogrami. Največji zabeleženi samec bika je tehtal več kot 690 kilogramov.

Vsi samci kudu lahko rastejo spiralne rogove, ki so lahko precej dolgi glede na njihovo velikost telesa. Manjši kudu moški lahko zrastejo do 3,5 metra dolge rogove, medtem ko so nekateri večji kuduji poročali o športnih rogovih, dolgih do 6 čevljev. Ti rogovi ponavadi naredijo 2 do 3 velike zasuke, ko se nagnejo nazaj od glave proti končni točki, kar jih ločuje od tesno navitih rogov, ki jih vidimo na drugih antilopah.

Kudu na belem ozadju

Potrebujete vedenje

Kot rastlinojede živali , večina biologije in vedenja kuduja je usmerjena v preživetje v potencialno surovem domačem habitatu in izogibanje nevarnim plenilcem. Običajno ostanejo zelo mirni, ko se pasejo, kar omogoča njihovo obarvanost, da zagotovi učinkovito prikrivanje. Najbolj aktivni so v nočnih ali jutranjih urah, podnevi pa iščejo zavetje v gosti krtači. Kudu pogosto potujejo v majhnih čoporih ali čredah, pogosto pa jih vidijo tudi same. Podobno kot druge vrste antilop imajo te živali močan refleks letenja in se lahko zelo hitro premikajo, ko se soočijo s takojšnjo grožnjo.



Imej Habitat

Obe vrsti kudu sta doma v južnih in vzhodnih delih Afrike. Večji kuduji imajo veliko večjo geografsko razširjenost, ki vključuje dele Ljubljane Etiopija , Tanzanija , Kenija in do juga Južna Afrika . V osrednji Afriki je tudi nekaj osamljenih populacij podvrste Cottoni. Manjši kudu imajo veliko manjšo razširjenost in jih najdemo le v vzhodnih regijah blizu Afriškega roga, vključno z Etiopijo in Kenijo.

Te živali imajo močan potencial za skakanje in buldožerstvo, kar jim pomaga pri premikanju po razgibanem terenu okoli hribov ali gora in pogumno kovanje skozi gosto krtačo in rast v gozdnatih predelih. Običajno naseljujejo gozdna in gozdnata območja, zlasti ob vodnih virih. Manjši kuduji so nekoliko manj odvisni od vode kot njihovi večji bratranci. Obe vrsti lahko zadovoljita nekatere svoje potrebe po vodi z iskanjem določenih vrst rastlin, ko se pasejo.

Imejte dieto

Kudu so prilagodljivi krmilci, ki porabijo široko paleto rastlinskih materialov v gozdu, goščavi in ​​na prostem. Znano je, da imajo manjši kudu prehrano, ki je večinoma listna z dreves in grmovnic, večina preostalih pa je iz trte in podobnih rastlin. Vendar pa lahko kudu jedo tudi nežne mlade poganjke, rastlinske korenine in lahko celo cilja nekatere vrste sadja, ko jih najde. Sočne rastline, ki shranjujejo vodo, so tudi glavna tarča v sušnem obdobju. Kudu v ujetništvu običajno hranijo s travo ali lucerno s senom, skupaj z nekaj naravne krme in obogatenimi peleti ali piškoti.

Kudu plenilci in grožnje

Kudu delijo svoje domače območje s številnimi samotnimi plenilci, ki predstavljajo pomembno nevarnost za njihovo preživetje. Morda so najnevarnejši plenilci velike vrste mačk, vključno z njimi levi , gepardi in leopardi . Mačke ponavadi s kombinacijo prikrite, potrpežljive in hitre hitrosti zasedajo hitro delujoči kudu, ko se pasejo. Paketi lisastih hijene in Afriški lovski psi znano je tudi, da ujamejo ali izsledijo kudu kot plen.

Ljudje smo tako plenilec kot resna okoljska grožnja dolgoročni sposobnosti preživetja populacij kudu. Ljudje lovijo živali zaradi njihovega mesa, velikih kož in imenitnih rogov, ki se tradicionalno uporabljajo za izdelavo glasbenih, okrasnih in različnih gospodinjskih predmetov. Native habitate, zlasti manjšega kuduja, ogroža tudi nenehna rast človeških naselij in širitev komercialnih kmetijskih podjetij po vsej regiji.

Manjši kuduji so še posebej občutljivi na razdrobljenost habitatov in lov zaradi svoje majhne geografske razširjenosti, zaradi česar so jih razvrstili kot blizu ogrožene . Prav tako lahko utrpijo velike izgube prebivalstva zaradi nalezljivih bolezni, kot je goveja kuga, ki se je v preteklosti zniževala. Veliki kuduji imajo veliko večje domače območje in veljajo za vrsto najmanj skrb s strani naravovarstvenikov.

Razmnoževanje Kuduja, dojenčki in življenjska doba

Nekateri rastlinojedi lahko postanejo precej nasilni med sezono parjenja, vendar so kudu med bolj mirnimi vrstami na celini. Samci pogosto tekmujejo tako, da v profilu pokažejo svojo velikost, dokler se ne umakne. Vendar se lahko fizično borijo tako, da zaskočijo rogove, če eden od tekmovalcev ne odstopi. Zmagovalni ale se pogosto borijo s samicami, nato pa jih nekaj časa spremljajo, preden se dejansko parijo.

Samice ostanejo noseče približno 240 dni, preden rodijo eno tele, ki običajno tehta približno 10 do 15 kilogramov. Matere se ločijo od svoje skupine, preden rodijo otroka. Tele pustijo skrbno skrito v krtači, medtem ko krmijo med pestjo 4 ali 5 tednov po rojstvu. Na tej točki teleta spremljajo mamo na ekskurzijah, dokler ni stara približno 6 mesecev.

Kljub negi in pozornosti, ki jo mati kudu pokaže, da njihova mlaja, približno polovica telet umre pred 6. mesecem. Raziskovalci ocenjujejo, da je le približno vsak četrti posameznik star 3 leta. Kudu dosežejo spolno zrelost v nekaj letih, vendar se samci redko uspešno parijo, dokler niso stari približno 4 ali 5 let. Poleg visoke stopnje smrtnosti v mladosti živali pogosto živijo od 10 do 15 let v naravi in ​​do 20 let v ujetništvu.

Dva odrasla in en dojenček kudu

Imajo prebivalstvo

Raziskovalci ocenjujejo, da v Afriki ostane manj kot 100.000 manjših kudujev. Njihovo omejeno območje razširjenosti v kombinaciji s hudimi motnjami habitata s strani ljudi je resen razlog za skrb. Približno tretjina jih trenutno živi v narodnih parkih in na drugih zavarovanih območjih.

Natančno število populacije za večji kudu ni znano, čeprav je zelo omejen obseg podvrste Cottoni, ki ga najdemo le v Čad in Sudan , pomeni, da bi lahko bil kandidat za ogrožanje.

Mora v živalskem vrtu

The Smithsonian's National Zoo ima na voljo malo prebivalstva kuduja, ki ga lahko obiskovalci opazujejo. Poročali so o rojstvu moškega teleta kudu leta 2019. Več kot ducat drugih mestnih in državnih živalskih vrtov po vsej državi, vključno z Maryland Zoo , imajo tudi zainteresiranim gledalcem na ogled manjši kudu.

Ogled vseh 13 živali, ki se začnejo s K

Zanimivi Članki