Lev

Lion Znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Felidae
Rod
Panthera
Znanstveno ime
Panthera leo

Status ohranjanja levov:

Ranljiv

Lokacija Lion:

Afriko
Azija

Lion Fun Fact:

Živi v majhnih skupinah, imenovanih ponos!

Lion Facts

Plen
Antilopa, Warthog, Zebra
Ime Young
Cub
Skupinsko vedenje
  • Ponos
Zanimivost
Živi v majhnih skupinah, imenovanih ponos!
Ocenjena velikost prebivalstva
23.000
Največja grožnja
Izguba habitata
Najbolj prepoznavna lastnost
Dolga in gosta dlakava griva samca okoli obraza
Druga imena
Afriški lev
Obdobje brejosti
110 dni
Habitat
odprti gozd, grmičevje, travišče
Plenilci
Človek
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
3.
Življenjski slog
  • Dnevno / nočno
Pogosto ime
Lev
Število vrst
2.
Lokacija
Podsaharska Afrika
Slogan
Živi v majhnih skupinah, imenovanih ponos!
Skupina
Sesalci

Lion Fizične značilnosti

Barva
  • rjav
  • Zlato
  • Tawny
  • Blondinka
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
35 mph
Življenjska doba
8 - 15 let
Utež
120 kg - 249 kg (264 lbs - 550 lbs)
Dolžina
1,4 m - 2,5 m (4,7 ft - 8,2 ft)
Starost spolne zrelosti
2 - 3 leta
Starost odstavitve
6 mesecev

Lev je afriški glavni plenilec



Lev je ena največjih, najmočnejših in najmočnejših mačk na svetu, ki je po velikosti le druga od sibirskega tigra. So največje mačke na afriški celini. Medtem ko je večina velikih mačk samotnih lovcev, so levi neverjetno družabne živali, ki živijo skupaj v družinskih skupinah, imenovanih ponos.



Neverjetna dejstva o levih!

  • Med letoma 1993-2014 je ocenil IUCNpopulacija levov se je zmanjšala za 42%. Zaradi krivolova in izgube habitata naj bi danes ostalo manj kot 20.000 levov.
  • Medtem ko so levi na splošno družabna bitja, so ponosniki na splošno sestavljeni iz 80% samic. Zato le približno vsak osmi moški lev preživi do zrelosti. Skupine moških levov se včasih združijo in nadzorujejo ogromno območje ozemlja. Ena znana skupina moških levov v južnoafriškem narodnem parku Kruger je nadzorovala več kot 170.000 hektarjev in je bilapo ocenah naj bi ubil več kot 100 tekmecev levov in mladičev.
  • Levi so že dolgo v živalskih vrtovih in v ujetništvu. V Angliji iz 18. stoletja je bila cena vstopa v Tower Menagerie (predhodnik londonskega živalskega vrta) tri penije,ali mačko ali psa, ki bi ga hranili levi!

Lion Znanstveno ime in klasifikacija

Znanstveno ime za leve jePanthera leo.RodPantheraje grškega izvora in zajema velike vrste mačk, kot je tigri , levi, jaguarji , in leopardi ki imajo sposobnost rjovenja.Leoje latinska beseda za leva.



Obstajata dve vrsti podvrste levov, afriški lev in azijski lev. Znanstveno ime afriškega leva jePanthera leo melanochaitamedtem ko je znanstveno ime azijskega levaPanther Leo Leo.

Afriški lev in azijski lev naj bi se ločil pred približno 100.000 leti. Glavne razlike med obema podvrstama so v tem, da so azijski levi v povprečju manjši, samci praviloma ne živijo v ponosu s samicami, samci pa imajo temnejšo grivo.

Lion Anatomija in videz

Levi imajo kratek plašč rumene ali zlate dlake z dolgim ​​repom, ki ima na koncu šopek daljšega krzna. Oznake na plaščih so precej šibkejše od drznih črt in lis, ki so prikazane na drugih mačkah, kar tem velikim zveri pomaga, da ostanejo nevidne pri zalezovanju plena v dolgih travah. Levi imajo močne in močne čeljusti, ki vsebujejo skupno 30 zob, kar vključuje štiri očesne očesce in štiri karnasične zobe, ki so popolnoma zasnovani za rezanje mesa.



Lion Mane

Lev je ena največjih mačk na svetu, saj so samci višji in težji od samic, na obrazih pa imajo grivo dolge dlake (pravzaprav je to edini primer v mačjem svetu, kjer so samci in samice videti drugače) . Griva samca leva, ki naj bi bila povezana s koncentracijo testosterona, je od blond do rdeče, rjave in črne barve in pokriva glavo, vrat in prsni koš.

Beli levi

V naravi so opazili več velikih vrst mačk z barvnimi mutacijami, kot je beli tiger ali črni panter . Prav tako obstajajo občasne barvne mutacije levov, zaradi katerih je dlaka zelo bleda.

Za razliko od belih tigrov, ki so albino - torej v barvi nimajo barvnih pigmentov - dlako belih levov povzročajo recesivne lastnosti. Zaradi nenavadne narave belih levov so jih v drugi polovici 20. stoletja ujeli in preselili v ujetništvo.

Danes bele leve gojijo v številnih živalskih vrtovih in parkih divjih živali. Na primer, v Severni Ameriki se od leta 2020 v Parc Safariju blizu Montreala v Quebecu nahaja šest belih levov. Vendar jih zdaj ponovno uvajajo v okolja v Južni Afriki in uspešno gojijo in lovijo v svojih domačih okoljih.

Porazdelitev in življenjski prostor levov

V preteklosti bi lahko leve našli v večjem delu Afrike in celo v nekaterih delih Evrope in Azije. Danes pa so bili potisnjeni v bolj osamljene žepe svojega nekoč velikega naravnega območja, preostala populacija afriških levov, ki jo danes najdemo le v državah podsaharske Afrike. Prav tako še vedno obstaja majhna populacija azijskih levov, ki živi v oddaljenem delu gozda Gir v Indiji.

Kljub vse manjšemu številu so Lions dejansko neverjetno prilagodljive živali, ki lahko in bodo naselile zelo suho podnebje, saj večino vlage, ki jo potrebujejo, dobijo s hrano. Raje imajo območja gozdov, grmičevja in dolgih travnikov, kjer ni le veliko pokrova, temveč tudi najrazličnejši plen. Ne najdemo jih le na območjih deževnega gozda ali daleč v puščave.

Prebivalstvo levov - koliko belih levov je ostalo?

Kot drugim velikim vrstam mačk tudi levu grozi izguba habitata in lov. Med leti 1993 in 2014 se je populacija levov zmanjšala za 42%. Zadnja ocena IUCN postavlja odraslo populacijo med 23.000 in 39.000 zrelih posameznikov. Danes so levi kot vrsta navedeni kot 'ranljivi', korak nad tem pa razglašeni za 'ogrožene'.

Medtem ko prebivalstvo afriškega leva verjetno šteje več kot 20.000, podvrsta azijskih levov ocenjuje na samo 600 posameznikov. Azijski levi so v Indiji omejeni na samo eno svetišče za prostoživeče živali, ki meri le 1.400 kvadratnih kilometrov. Nadaljnja rast populacije azijskih levov bo odvisna od ponovne naselitve v nove habitate v Indiji.

Izumrla levja vrsta

Znanstveniki verjamejo, da so bili levi pred 10.000 leti najbolj razširjeni sesalci zunaj ljudi. Danes pa je njihov obseg le del zgodovinske velikosti. To izhaja iz izumrtja dveh edinstvenih vrst levov ob koncu zadnje ledene dobe in izgube habitata, ki je zmanjšalo obseg levov

Barbary Lion

Lev barbari je nekoč živel po severni obali Afrike, z območjem, ki se je raztezalo od Egipta do Maroka. Do nedavnega so verjeli, da gre za ločeno podvrsto leva, vendar raziskave zdaj kažejo, da je genetsko podobna azijskim levom.

Barbary leva so v 19. stoletju večinoma lovili do izumrtja. Zadnje dokumentirano opazovanje je bilo v alžirskem gorovju Atlas leta 1942 (čeprav so bile kože na nezakonitih trgih najdene v osemdesetih letih, kar kaže na to, da so levi Barbary morda preživeli dlje), zaradi česar je lev v Severni Afriki regionalno izumrl.

Jamski lev (Panthera leo spelaea)

Jamski lev je bil vrsta leva, ki se je raztezala čez Evrazijo in na Aljasko in izumrla s propadom mamutske stepe pred približno 12.000 leti. Vrste so živele po vsej celinski Evropi in številne arheološke risbe levov s tega območja prikazujejo jamske leve. Vrsta je bila večja od današnjih preživelih levov. V zadnjih letih so v ruskem permafrostu odkrili številne zamrznjene jamske mladiče.

Ameriški lev (Panthera leo atrox)

Druga vrsta levov, ki je izginila pred približno 12.000 leti v obdobju globalnih podnebnih sprememb, se je razprostirala v večini današnjih ZDA in Mehike. Ameriški lev je znan kot največja vrsta levov. Njegov življenjski prostor je bil podoben današnjemu afriškemu levu, saj je lovil po velikih travnikih na velike sesalce, kot so bizoni, jeleni in celo mamuti.

Levje vedenje in življenjski slog

Levi so med mačkami edinstveni, saj živijo skupaj v močnih družbenih skupinah. Ponos je sestavljen iz 5-15 sorodnih samic in njihovih mladičev, skupaj z navadno samskim samcem (majhne skupine po 2 ali 3, čeprav niso redke). Moški Lions patruljirajo na ozemlju približno 100 m² in označujejo drevesa in kamenje z urinom ter z bučanjem opozarjajo na vsiljivce. Čeprav lahko samci Lions v veliki meri branijo svoj ponos, je njihov položaj v ponosu nenehno ogrožen s strani drugih samcev, ki poskušajo prevzeti njihov obliž, in če bodo uspešni, bodo ubili vse mladiče, ki jih je prejšnji moški rodil. Kljub svoji ogromni velikosti moški Lions dejansko skoraj nič ne lovijo, saj so pogosto počasnejši in jih je lažje videti kot njihove ženske. Levice v ponosu lovijo skupaj, kar pomeni, da na potovanjih niso le uspešnejše, temveč lahko lovijo in ubijajo živali, ki so hitrejše od njih in veliko večje.

Lion Roar

Levji rik je lahko izjemno glasen in doseže približno 114 decibelov. Njihov ropot je dovolj glasen, da preseže prag bolečine človeškega sluha! Levji rik je glasnejši od katere koli velike mačke in ga je mogoče slišati na približno 8 km oddaljenosti. Sposobnost rjovenja pri tako visoki glasnosti je posledica edinstvenih prilagoditev v levjih glasilkah. Lions na splošno rjovijo kot opozorilo in za obrambo svojega ozemlja. Poleg opozorila samcev, levji rjoveč članom ponosa omogoča tudi iskanje drug drugega, saj lahko njegov zvok prevozi tako velike razdalje.

Razmnoževanje levov, mladiči in življenjska doba

Tako levi kot samci se lahko razmnožujejo med dvema in tremi leti, vendar se kljub temu pogosto ne razmnožujejo, dokler ponos ni trdno uveljavljen. Po obdobju brejosti, ki traja skoraj štiri mesece, ženske levi skotijo ​​od enega do šest mladičev, ki se rodijo slepi in so v svoji novi okolici neverjetno ranljivi. Krzno levjih mladičev je prekrito s temnejšimi lisami, ki jih pomagajo prikriti v svoj brlog, da jih zaščitijo, medtem ko odrasli odhajajo na lov.

Na žalost pa je manj kot polovica mladičev stara eno leto in štirje od petih že umrejo, ko dopolnijo dve leti, običajno bodisi zaradi napadov živali bodisi zaradi lakote. Izjemno pa je, da bodo samice levov v ponosu dobile svoje mladiče približno istočasno in bodo pomagale dojiti in oskrbeti mladiče drugih samic. Levji mladiči dojijo mleko, dokler niso stari približno šest mesecev, in čeprav ne bodo začeli aktivno loviti do približno enega leta starosti, mladiči začnejo jesti meso po približno 12 tednih.

Kot večina velikih mačk tudi levi živijo približno 10 do 15 let. V ujetništvu so levi živeli precej dlje kot v naravi. Leta 2016 je moral živalski vrt v Filadelfiji evtanazirati 25-letno samico leva, potem ko je začela trpeti zaradi omejene gibljivosti.

Levja prehrana in plen

Lev je velika in mesojeda žival, ki preživi samo z jedjo drugih živali, da bi se ohranila. Njegova prehrana je sestavljena iz bivolov, gnujev in celo žiraf. Glede na številčnost in raznolikost plenilnih vrst na svojem ozemlju Lions lovijo predvsem gazelo, zebro in bradavico ter številne vrste antilop, tako da sledijo čredam po odprtih travnikih. Ne bodo zavrteli nosu, čeprav bodo v primeru lova sami lovili in z veseljem ukradli usmrtitev druge živali. Ko pa je žival ujeta, se okoliščine spremenijo, saj bodo samice levu samcu omogočile, da najprej poje, preden se prepusti. Mladiči pa so na dnu kupa in se morajo zadovoljiti s tem, kar ostane, ko odrasli končajo.

Za razliko od drugih mačk, Lions niso samotni lovci, temveč Lionessi sodelujejo, da bi lovili svoj plen, pri čemer ima vsaka samica drugačno strateško vlogo. Ta strategija jim omogoča, da ubijajo živali, ki so hitrejše in veliko večje od njih. Študija 1300 lovov na leve je pokazala, da je bila njihova uspešnost pri lovu med 17 in 19%. Pri lovu v skupinah pa je stopnja uspešnosti narasla na 30%.

V povprečju levi na dan pojedo približno 8 do 9 kg mesa. Samci lahko približno 100 kilogramov na dan (43 kg), samice pa 55 kilogramov (25 kg).

Levji plenilci in grožnje

Lev je najbolj prevladujoči plenilec v svojem okolju, kar pomeni, da jim druge živali ne predstavljajo nobene grožnje ali pa je sploh ne ogrožajo, razen pakiranj hijene, ki lahko Lionsom povzročijo usodno škodo, zlasti kadar so same in je hrana blizu. Mnogo drugih vrst, vključno z žirafami in sloni, vidijo leve kot veliko grožnjo, ki lahko leva smrtno poškodujejo, da bi ga poskušali opozoriti.

Bolj kot druge vrste so levi pomembna grožnja drugim levom. V južnoafriški Sabi Sands je skupina moških levov ustanovila koalicijo, za katero se domneva, da je pobila več kot 100 levov na celotnem ozemlju, ki se je sčasoma gibalo na 170.000 hektarjih. Moški levi se med poskusom, da bi prevzeli nadzor nad ponosom, med seboj pogosto ubijejo, nato pa tudi mladiče ponosa, da bi zagotovili prenos genskega sklada, ki ni njihov.

Število levov so močno prizadele tudi bolezni, ki so jih divje psi prenašali skozi hijene, pri čemer je med leti 1993 in 1997 več kot 1.000 levov umrlo zaradi pasje kuge.

Levji odnos z ljudmi

Vendar pa največjo grožnjo Lionsom predstavljajo ljudje, ki jih ne ubijajo le iz strahu (in v preteklosti tudi kot trofeje) in posegov v kmetijstvo in mesta. Ljudje so stoletja občudovali in se bali levov, toda zaradi lova in naraščajočih človeških naselij so bili levi iztrebljeni iz velikega dela svojega zgodovinskega naravnega območja.

Čeprav po naravi ljudi ne vidijo kot plen, so afriški levi znani, da se prikradejo v vasi (včasih velike velikosti), da bi našli hrano, in znano je, da vsako leto napadejo do 700 ljudi, pri čemer so Lions odgovorni za 100 smrtnih žrtev vsako leto samo v Tanzaniji. Leta 1898 sta dva leva v Keniji (znana kot lev Tsavo - par levov brez grive) zaslovela po tem, da sta v približno 9 mesecih pobila in pojedla več kot 130 delavcev v železniškem prometu.

Lion Facts

Mladi levi vadijo igranje vlog!

Mladi mladiči levov preživijo veliko časa v skupnem igranju, kar jim dejansko pomaga pri razvoju njihovih lovskih tehnik. Ta metoda igranja vlog pri mladičih prav tako pomaga samicam, da ugotovijo, ali bi jim bilo bolj všeč, da lovijo in zavijajo plen ali ga lovijo in ubijajo.

Levi imajo majhna srca in pljuča in se morajo zanašati na prikritost in timsko delo

Lion ima velike tace z mehkimi blazinicami spodaj in ostrimi snemljivimi kremplji na koncu vsakega prsta, ki jim pomagajo pri teku, plezanju in lovljenju plena, hkrati pa so tudi dobri obrambni mehanizmi. Struktura stopal in nog pomeni, da so sposobni tudi preskakovati razdalje preko 10 metrov. Levja srca tehtajo približno 1.175 gramov, kar je glede na velikost telesa bistveno manjše od mnogih rastlinojedih živali, ki jih lovijo. Njihova velikost srca in pljuč pomeni, da se levi lahko trudijo le na majhne razdalje in se morajo pred lovom zanašati na timsko delo in prikradanje blizu plena.

Najbolj znan lev na svetu je preživel letalsko nesrečo

Ena najbolj znanih upodobitev leva je rjoveči lev na začetku filma iz studiev MGM. Da bi povečali javnost za tega leva, je leta 1927 MGM z maskoto preletel državo, a je letalo med letom iz San Diega v New York letalo strmoglavilo. Prvotni lev MGM je preživel letalsko nesrečo in preživel štiri dni na dieti s sendviči in mlekom!

Ogled vseh 20 živali, ki se začnejo z L

Zanimivi Članki