Kit Minke

Znanstvena klasifikacija kita Minke

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Cetacea
Družina
Balaenopteridae
Rod
Balaenoptera
Znanstveno ime
Balaenoptera acutorostrata

Stanje ohranjenosti kitov Minke:

V bližini ogroženo

Lokacija kita Minke:

Ocean

Zabavno dejstvo o kitu Minke:

Minke Whales so najmanjši član družine Baleen Whales.

Dejstva o kitu Minke

Glavni plen
Kril, sled, jegulje, papalina, mojstrovina, srebrna ribica in ribica
Zanimivost
Minke Whales so najmanjši član družine Baleen Whales.
Ocenjena velikost prebivalstva
Navadni kit Minke: 180.000; Antarktični kit Minke: 515.000
Največja grožnja
Kiti morilci
Druga imena
Manjši Rorqual, Manjši finback, Finner z ostrimi glavami, Mali Finner, Pike Whale
Obdobje brejosti
10 mesecev
Vrsta vode
  • Sol
Habitat
Zmerne, tropske ali subtropske vode
Plenilci
Človek, morski psi, kiti morilci
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Krill
Tip
Sesalci
Pogosto ime
Kit Minke
Število vrst
2.
Slogan
Obstajata dve priznani vrsti!

Fizične značilnosti kita Minke

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Gladko
Najvišja hitrost
13 mph
Življenjska doba
30-50 let
Utež
4.536–12.700 kg (5–14 tona)

Kiti Minke so najmanjši od kitov Baleen.



Kljub temu lahko ta sesalec tehta do 20.000 kilogramov in zraste do 35 metrov. Obstajata dve glavni vrsti teh kitov. So navadni kiti Minke in antarktični kiti Minke. Ti kiti so črni ali temno sivi z belimi trebuhi. Med različnimi kiti Minke obstajajo razlike v barvi, vzorcih in baleanu.



Neverjetna dejstva o kitu Minke!

  • Ti kiti lahko pobegnejo do 24 milj na uro, da pobegnejo iz Kit ubijalec ali poskušajte slediti ladji.
  • Odkrivanje tega kita ni zelo enostavno, saj se njihove mehurčke ne dvignejo iz vode, preden se potopijo pod površino.
  • Ko se hranijo, lahko ti kiti ostanejo z veliko skupino, v drugih primerih pa so raje sami ali samo z enim ali dvema kitoma.
  • Ti kiti lahko ostanejo pod vodo do 20 minut.

Klasifikacija in znanstveno ime Minke Whale

The znanstveno ime za te kite je Balaenoptera acutorostrata. Balaenoptera pomeni, da se krilati kit in akutorostrata prevede v ostro gobec. Splošno ime jim je dal neizkušen norveški opazovalec kitolov, Meincke. Sprva je mislil, da je kit Minke Modri ​​kit vendar se je zmotil. Kite Minke včasih imenujejo tudi manjše korenine, ostri glave, manjši finbacks, mali finnerji in ščuka.

So del razreda Mammalia in spadajo v družino Balaenopteridae. Balaenopteridae vključuje osem različnih vrst kitov Baleen, vključno z Kiti grbavci , Modri ​​kiti , in Končni kiti .



Obstajata dve različni vrsti teh kitov. So navadni ali severni kit Minke in antarktični ali južni kit Minke. Balaenoptera Acutorostrata je znanstveno ime za severne kite Minke. Balaenoptera bonaerensis je znanstveno ime za južne kitove Minke.

Videz kita Minke

Čeprav so ti kiti dolgi približno 35 čevljev in tehtajo do 20.000 kilogramov, so dejansko najmanjši član družine kitov Baleen. Samice te vrste so pogosto nekoliko večje od samcev.

Telo severnega kita Minke je temno sive do črne barve. Njihovi trebuhi so beli, na hrbtu pa imajo za glavami svetlo oznako chevron. Vzorci in obarvanost te vrste se lahko razlikujejo od kitov do kitov, običajno glede na njihov geografski položaj. Obstajajo tudi nekatere različice baleen ali keratinskih plošč, ki visijo iz ust teh kitov. Imeli bodo nekje med 240 in 360 baleen ploščami. Severni kiti Minke imajo na plavtih tudi bel pas.



Obstaja podvrsta severnega kita, imenovana pritlikavi kiti Minke. Kot že ime pove, ta podvrsta ne raste tako velika kot navadni kit Minke. Običajno tehtajo le približno 14.000 kilogramov in so dolgi približno 26 metrov. Druga razlika med pritlikavimi in navadnimi kiti Minke je ta, da imajo črne obrobe okoli baleinih plošč. Njihova prsna plavut vključuje tudi svetlo belo lito, ki sega proti hrbtu in ramenskemu predelu.

Tudi druge glavne vrste kitov Minke, antarktični ali južni kiti Minke imajo nekaj razlik od severnih kitov Minke. Na straneh ust imajo med 200 in 300 ploščami baleen. Za razliko od navadnih in pritlikavih kitov Minke, ki imajo na prsnih plavutih bel pas, so plavutke južnega kitovca sive z belim robom. Druga razlika pri tej vrsti je ta, da imajo asimetrične baleine. Na levi strani njihovih ust je manj ploščic baleen kot na desni strani. Na levi strani je manj belih balenih plošč kot na desni strani.

Kit pritlikavi minke (Balaenoptera acutorostrata) pod vodo v Velikem koralnem grebenu
Kit pritlikavi Minke pod vodo v Velikem koralnem grebenu

Porazdelitev kitov, prebivalstvo in življenjski prostor kita Minke

Te kite lahko najdemo marsikje po vsem svetu. Čeprav imajo raje borealne (severne) ali bolj zmerne vodne habitate, je ta vrsta včasih tudi plavalna v tropskih ali subtropskih vodah. Med hranjenjem pogosto iščejo hladnejšo vodo na višji zemljepisni širini. Ti kiti se lahko odločijo za plavanje v obalnih ali priobalnih vodah.

Ti kitovi se hranijo približno 62 metrov pod gladino vode. Največja globina, do katere se bodo potopili, je približno 350 metrov pod površjem.

Njihov najljubši življenjski prostor je pogosto mogoče predvideti glede na njihovo starost, spol in reproduktivni status. V večini primerov se starejši moški med sezono prehranjevanja poleti ponavadi zadržujejo bližje robu ledu v polarnih regijah. Starejše samice pa se običajno odločijo, da ostanejo v bolj obalnih vodah, vendar še vedno na višji zemljepisni širini. V poletni sezoni hranjenja se mlajši in bolj nezreli kiti odločajo, da ostanejo na nižjih zemljepisnih širinah.

Severni kiti Minke najdemo v Tihem in Atlantskem oceanu. Poleti se navadno zadržujejo bližje robu arktičnega ledu. V zimskih mesecih jih najdemo skoraj tako južno kot ekvator.

Poleti se pritlikavi kiti Minke ponavadi zadržujejo bližje južnim polarnim območjem. Najdemo jih lahko tudi v toplejši vodi na nižjih zemljepisnih širinah kot drugi kiti. Na primer, to podvrsto lahko najdemo ob Velikem koralnem grebenu v Avstraliji ali blizu Južne Afrike ali Južne Amerike.

Antarktične kite Minke najdemo na številnih različnih lokacijah na južni polobli. Ta vrsta je bila opažena v bližini Brazilije, v Magellanovi ožini, vzdolž južnega Čila ter blizu Nove Zelandije in Avstralije.

Tako navadni kot antarktični kitovi Minke se sezonsko selijo. Spomladi bodo ostali bližje severnemu ali južnemu polu, jeseni in pozimi pa bodo plavali proti bolj tropskim vodam. Zaradi razlike v tem, kdaj se sezona pojavi na različnih poloblah, se navadni in antarktični kiti ne srečajo in / ali mešajo v bližini ekvatorja. Ti kiti lahko med selitvijo preplavajo do 263 milj.

Ti kiti niso ogrožena vrsta. Navadni kitovi Minke imajo trenutno stanje ohranjenosti najmanj zaskrbljujoče pri IUCN (Mednarodna zveza za ohranjanje narave). Znanstveniki verjamejo, da je teh kitov ostalo več kot 180.000.

Antarktična Minke ima nekoliko večjo nevarnost, da bo ogrožena. V skladu z IUCN je naveden kot skoraj ogrožen. Ocenjuje se, da je od te vrste ostalo približno 515.000 kitov.

Minke kitarski plenilci in plen

Minke Whale Predators: Kaj jedo kita Minke?

Kiti morilci predstavljajo največjo nevarnost za te kite. Kar 85% prehrane morilca je sestavljeno iz njih. Če kit ubijalec preganja Minkeja, se bo kit skušal zelo hitro izogniti plavanju. V odprti vodi so sposobni ohraniti hitrost od 9 do 18 milj na uro, ko poskušajo pobegniti. V teh scenarijih odprtih voda ima kita največ možnosti, da pobegne, saj ima večjo vzdržljivost na dolge razdalje kot kiti morilci. Včasih pa kiti morilci te kite lahko postavijo v pristanišče ali zaliv. V teh scenarijih ima kit veliko manj možnosti za preživetje.

Ljudje so imeli tudi vlogo pri zmanjševanju populacije kitov. Čeprav se je sprva štelo, da je ta vrsta kita premajhna, da bi se splačalo, potem pa so se populacije drugih vrst začele zmanjševati, pa tudi tarče. Medtem ko je komercialni kitolov prepovedan, nekateri ljudje še vedno poskušajo ujeti in ubiti ta bitja.

Kaj jedo kiti Minke?

Navadne Minke, ki živijo v severnem Atlantiku, jedo različne vrste hrane. Nekateri med njimi vključujejo Krill , Sled, peščene jegulje, moška kape in papalina. Navadni kitovi Minke, ki živijo v severnem Tihem oceanu, jedo japonski sardon, pacifiški saury in Krill .

Prehrana antarktičnega kita je sestavljena iz antarktičnega krila, ledenega krila, antarktičnega jonasfish-a, antarktične lanternfish-e, antarktične srebrne ribice, Nototenije in Chionadraca.

Razmnoževanje in življenjska doba kita Minke

Ti kiti bodo dosegli spolno zrelost, ko bodo dolgi približno 23 čevljev. Pri pogostih vrstah se to zgodi, ko so stari med 3 in 8 leti, pri antarktičnih kitih pa med 7 in 8 leti. Znanstveniki še vedno niso prepričani o tem, kako se ti kiti parijo, saj tega še nikoli niso opazili.

Brejost teh kitov je približno 10 mesecev. Znanstveniki domnevajo, da bo mati dojila in ostala s teleti, dokler ne bodo stara med štirimi in šestimi meseci. Samice imajo običajno tele približno enkrat na dve leti.

Ti kiti imajo dolgo življenjsko dobo; lahko živijo do 50 let.

Kit Minke v ribolovu in kuhanju

Medtem ko živalske organizacije s kitolovom skušajo preprečiti smrt več kitov, so ti kiti še vedno tarča in ujeti na nekaterih območjih sveta. Na Islandiji je to kitovo meso skupna ponudba . Turisti imajo ob obisku Reykjavika eksotično poslastico. Dejstvo pa je, da uživanje kitovega mesa spodbuja kitolovstvo k nadaljevanju in lahko ogrozi takšne kitove.

Oglejte si vseh 40 živali, ki se začnejo z M

Zanimivi Članki