Mungos

Znanstvena klasifikacija mungosa

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Herpestide
Rod
Herpestes
Znanstveno ime
Helogale Parvula

Status ohranjanja mungosa:

Ogroženi

Lokacija Mongoose:

Afriko
Azija

Dejstva o mongosi

Glavni plen
Podgane, jajca, žuželke
Habitat
Odprti gozdovi in ​​travnate ravnice
Plenilci
Jastrebi, Kače, Šakal
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
4.
Življenjski slog
  • Tolpa
Najljubša hrana
Podgane
Tip
Sesalci
Slogan
Velikost od 1 do 3 čevljev!

Fizične značilnosti mungosa

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
20 mph
Življenjska doba
10-15 let
Utež
0,3-4 kg (0,7-8,8 lbs)

Hiter in okreten, mungos je spreten lovec, ki se bo hranil s skoraj vsem, kar lahko ujame.



Mangus je majhno, gladko bitje (po videzu podobno kot podlasica ), ki se sprehaja po gozdovih in ravninah Azije in Afrike. Zaradi svojega precej drznega temperamenta je mungos že tisočletja predmet človeških mitov in zgodb. Življenje mungosa pa je veliko bolj zapleteno in zanimivo, kot kažejo ti miti.



Dejstva o mongosi

  • Mangus je morda najbolj znan po svoji izjemni sposobnosti ubijanja kače , kot kobra. Znanstveniki verjamejo, da so razvili beljakovine, ki zagotavljajo določeno stopnjo zaščite pred kačjim strupom. Niso pa popolnoma imuni pred ponavljajočimi se kačjimi piki.
  • Stari Egipčani so mumificirane mungose ​​včasih s svojimi lastniki postavljali v grobnice, saj so bili običajni hišni ljubljenčki.
  • Indijski sivi mungos imenovan Rikki-Tikki-Tavi je ovekovečen v Rudyard Kipling'sKnjiga o džungli.
  • Mongosi imajo zenice vodoravne oblike, podobne ovcam in konjem, da bi se izognili plenilcem.
  • Marsikje so mungoze invazivne vrste, ker ogrožajo domače ptičje življenje, tudi zaščiteno in ogroženi vrste.

Znanstveno ime Mongoose

Mongoose je pogovorni ali skupni izraz za skupino podobnih vrst, ki pripadajo izključno družini Herpestidae. Znanstveno ime izhaja iz grške besede za žival, ki hodi ali se plazi na vseh štirih nogah. Mongoosi zasedajo isti red - mesojed - kot mačke , medvedi , psi , tesnila , in rakuni . So najtesneje povezani z viverridi, kot je cibetke , geneti in linsangi. So nekoliko bolj oddaljeni hijena . Mungos je primer feliformije ali a mačka kot mesojede živali.

Menijo, da so se te živali na neki točki v začetku svojega razvoja razdelile v dve različni poddružini: Herpestinae in Mungotinae. Tretja poddružina, imenovana Galidiinae, je bila nekoč uvrščena med druge dve. Endemičen za Madagaskar, je bil Galidiinae včasih znan tudi kot malgaški mungos zaradi podobnega videza. Vendar je ta poddružina zdaj uvrščena v družino Eupleridae namesto Herpestidae.

Še vedno živi približno 34 vrst mungosa. Sem spada 23 vrst Herpestinae in 11 vrst Mungotinae. Iz fosilnih zapisov je znanih tudi nekaj izumrlih vrst. Vrste mongoz so neenakomerno porazdeljene po celotni družini. Nekateri rodovi imajo v sebi samo eno vrsto. Rod Herpestes pa ima približno 10 živih vrst, vključno z dobro znano indijsko sivo -, egipčansko - in rakovico, ki jedo mungo.

Videz mungosa

Te živali so običajno vitko bitje z podolgovatim telesom, kratkimi nogami, tankim gobcem in majhnimi zaobljenimi ušesi. Barva plašča je skoraj vedno rjava, siva ali celo rumena, včasih pa tudi z oznakami ali črtami. Na repu je lahko tudi edinstven obročast vzorec ali barva. Zaradi videza jih nekateri ljudje zamenjajo za podlasica , čeprav se njihov tradicionalni obseg le redko prekriva.

Po velikosti se mungos razlikuje od vrste do vrste. Telo te živali se lahko giblje od povprečno sedem centimetrov za pomanjševalne pritlikave mungose ​​do povprečno 25 centimetrov za velike egiptovske mungose, medtem ko rep dodaja še dodatnih šest do 21 centimetrov. Zaradi tega je tipična žival približno velika kot hiša mačka . Največje vrste lahko tehtajo tudi do 11 kilogramov, ko so popolnoma zrasle.



mungos - Herpestidae - vrsta mungosa v umazaniji

Mongoose vedenje

Vonj je pomemben del komunikacije mungosa. To olajša prisotnost velikih dišečih žlez v bližini anusa, ki jih uporabljajo za signalizacijo parjev in označevanje njihovega ozemlja. Pravzaprav je dišeča žleza glavna značilnost, ki ločuje te živali od cibet, genov in linsangov. Mongooses (pravilna množina mongoose) se prav tako zanašajo na vokalizacije, da opozorijo na grožnje, začnejo dvorjenje in druge kritične informacije posredujejo drugim članom. Imajo impresivno paleto zvokov za medsebojno komunikacijo, vključno z joki, renčanjem in hihitanjem. Vsak zvok spremlja različen nabor vedenja.

Družina Herpestidae na splošno kaže široko paleto družbenih struktur in vedenja. Medtem ko nekatere vrste uspevajo v samoti ali majhnih grozdih, druge vrste živijo v kolonijah do 50 osebkov. Dobro znano meerkat na primer (ki je bila znana po televizijski oddaji) živi v velikih zadružnih skupinah z izrazito družbeno hierarhijo. Posamezniki so včasih odgovorni za posebne naloge, kot so straža, lov in zaščita otrok. Kolonija živi ali umre na podlagi dejanj vsakega posameznega člana.

Posebna družbena ureditev vrste je lahko povezana z njeno fizično velikostjo in vrsto živali. Večji in fizično zastrašujoči egiptovski mungos je lovec samotar, manjši pritlikav mungos pa bolj družabno bitje, ki plenilce odvrne tako, da se združi v velike skupine. Sam je posameznik ranljiv. Toda tudi manjše živali je težko ubiti, če je del čopora.

Majhna velikost mungosa skriva svojo precej drzno naravo. Bitje je sposobno obdržati tla pred nevarnimi plenilci, ki so veliko večji ali bolj agresivni od njega samega. Možnost ubijanja kač (tudi strupenih vrst!) Je le en primer. Te živali se s svojo impresivno hitrostjo in gibčnostjo včasih lahko izognejo smrtonosnim plenilcem ali jim zbadajo. Nekatere vrste lahko tečejo v povprečju 20 mph.

Te živali so najbolj aktivne podnevi, medtem ko lovijo in se družijo. Običajno preživijo noč v svojih brlogih. Mongooses so lahko precej inteligentni in igrivi, zlasti v družabnih okoljih.

Habitat mungosa

Mangus je žival starega sveta, ki večinoma uspeva na vročih ali tropskih območjih. Največ populacije je mogoče najti v podsaharski in vzhodni Afriki, vključno z večino vrst Mungotinae in nekaterimi vrstami Herpestinae. Pogosto so pogosti tudi na dolgem ozemlju južne Azije, od Kitajske do Bližnjega vzhoda. Druge pogoste lokacije vključujejo južno Iberijo, Indonezijo in Borneo.

To so večinoma kopenski sesalci, ki tavajo po tleh. Bivajo v različnih podnebjih in habitatih, vključno s tropskimi gozdovi, puščavami, savanami in travniki. Obstaja pa nekaj opaznih izjem. Nekatere vrste, kot je morski rak, ki jede rakovice, so napol vodne in preživijo veliko svojega življenja v vodi in okoli nje. Precej spretno plavajo z mrežami med številkami. Druge vrste naseljujejo drevesa in se brez napora premikajo med vejami. Kopenski mungosi pa se vtaknejo v tla s svojimi velikimi kremplji, ki jih ni mogoče umakniti. Večino svojega časa preživijo v zapletenem sistemu rovov, ki so jih ustvarili.

Mongoska prehrana

Te živali so oportunistične mesojede živali, ki se bodo hranile z različnimi živili ali živimi. Ti lahko vključujejo plazilce, majhne ptic in sesalci, dvoživke, žuželke , črvi in raki . Nekatere vrste pa bodo svojo prehrano dopolnile s sadjem, zelenjavo, koreninami, oreški in semeni. Če se priložnost ponudi, bo žival ukradla ali se hranila z ubijanjem drugega bitja.

Pametna žival, mungosi so se naučili sposobnosti razbijanja lupin, oreščkov ali jajčec o kamenje, da bi jih razbili. Predmet lahko nabije neposredno na trdo podlago ali pa ga odvrne od daleč. Ta taktika se prenaša z ene generacije na drugo, kar lahko predstavlja obliko prenosljive kulture.

Raznoliko nebo mungosa je lahko težava za druge vrste in na nekaterih območjih veljajo za invazivne vrste.



Mongoski plenilci in grožnje

Mangus ima v naravi le nekaj naravnih plenilcev, kot so jastrebi in veliki mačke . Večje mungose ​​lahko s svojo fizično velikostjo odženejo plenilce, zlasti pa so manjše vrste občutljive na plenjenje velikih zveri. Mungosu včasih grozi tudi strup kače , toda zaradi svoje okretnosti in hitrosti se mungos več kot le ujema s strašnim plazilcem. Zaradi svoje prilagodljivosti mu je uspevalo v številnih različnih geografskih regijah okoli Azije in Afrike. Vendar nekatere vrste mungos trenutno propadajo zaradi izgube habitata zaradi človeškega posega. Potrebujejo dovolj prostora za nore in družabne ureditve.

V 19. in 20. stoletju so ljudje naselili mungose ​​po vsem svetu - zlasti na več oceanskih otokov, kot so Havaji - za pomoč pri zatiranju škodljivcev na plantažah in kmetijah. Čeprav je mungosem le redko uspelo opraviti to nalogo, je to nenamerno pripeljalo do tega, da je velik del lokalnega divjadi - vključno z mnogimi edinstvenimi vrstami ptic - pognal na rob izumrtja. Zaradi tega velja, da so mungosi ena največjih invazivnih vrst na svetu, nekaj prizadevanj pa je bilo storjenih tudi za odstrel ali omejevanje populacij mungosov na tujerodnih območjih.

Razmnoževanje mungosa, dojenčki in življenjska doba

Razmnoževanje mungosa se med vrstami zelo razlikuje, saj je pogosto odraz njihove družbene strukture. Samotne mungose ​​se srečujejo le v rednih presledkih, da se razmnožujejo, običajno enkrat na leto. Eden ali oba starša lahko vzgajata mladiče. Po drugi strani pa imajo velike kolonije prevladujočega člana tropa s skoraj izključnimi plemenskimi pravicami do več samic - ali včasih obstaja en sam prevladujoči par samcev in samic.

Ko je parjenje končano, bo samica rodila nekaj mesecev po spočetju. Naenkrat lahko skoti leglo od enega do šestih mladičev. Mladiči mungosa sorazmerno hitro odrastejo. Po odstavitvi bodo mladiči še nekaj mesecev odvisni od staršev. Traja lahko od šest mesecev do dveh let, da mladič postane popolnoma zrel.

Med bolj družabnimi vrstami mungosa so mladiči v kolonijo vneseni že v zgodnjem otroštvu. Pri iskanju hrane bo več članov ostalo za zaščito mladih. V nekaterih kolonijah bo mladiček izbral določeno odraslo osebo, ki ji bo zagotovila redno hrano in pozornost. Posamezniki lahko celo vzpostavijo vseživljenjske vezi z družino in / ali sočlani v koloniji ali paketu.

Življenjska doba je zelo odvisna od vrste, vendar lahko tipični mungos živi približno 10 let v naravi in ​​morda dvakrat več kot ujetništvo.

Prebivalstvo mungosa

Čeprav je natančno število populacije težko oceniti, se zdi, da imajo številne vrste mungoz po vsem svetu močno zdravje. Indijski sivi mungos je morda najbolj razširjena vrsta. Pogosto ga najdemo po celotni indijski podcelini in južnem Iranu v enem neprekinjenem območju.

Glede na Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) Rdeči seznam ogroženih vrst je liberijski mungos edina vrsta, ki izpolnjuje pogoje za ranljiv status, medtem ko je več drugih vrst mungosa blizu ogrožene . Vendar je malgaški mungos, čeprav ni pravi mungos, ogrožen v svojem domačem habitatu, saj je več vrst padlo v status ogroženosti. Izgubo habitata bo treba ustaviti ali odpraviti, da se bodo nekatere vrste spet vrnile na prejšnje ravni.

Oglejte si vseh 40 živali, ki se začnejo z M

Zanimivi Članki