Los

Moose znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Artiodactyla
Družina
Cervidae
Rod
Los
Znanstveno ime
Los los

Status ohranjenosti losa:

Najmanj zaskrbljenost

Moose Lokacija:

Evrazija
Evropi
Severna Amerika

Moose Facts

Glavni plen
Trava, vejice, ribnik
Habitat
Gozdna območja blizu arktične tundre
Plenilci
Človek, medved, volkovi
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
Vsako leto obnovi ogromno rogov!

Fizične značilnosti losa

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Torej
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
20 mph
Življenjska doba
10-16 let
Utež
270-720 kg (600-1,580 lbs)

'Največja od vseh vrst jelenov.'




Losi so največja vrsta jelenov in najvišji sesalci v Severni Ameriki. Popolnoma odrasli odrasli odrasli odrasli odrasli odrasli odrasli odrasli odrasli v ZDA, Kanadi, Aziji in Evropi stojijo šest metrov od tal do ramen. Prepoznajo se po dolgih obrazih, gobcih, ki visijo nad brado, in zavihku kože, ki se ziba pod grlom. Moški losi rastejo do enega metra široko rogovje z enega konca na drugega.



5 neverjetnih dejstev o losu

  • Odrasli moški losi tehtajo med 1200 in 1800 kilogrami
  • Pričakovana življenjska doba losa v naravi je od 15 do 20 let
  • Losi se hranijo na kopnem in vodnih rastlinah
  • Los kopita delujejo kot krplje v ostrih zimskih podnebjih
  • Kljub temu, da je videti neroden, lahko los teče do 35 milj na uro

Moose znanstveno ime

Te velike živali, ki jih v Ameriki običajno imenujejo losi in v Evropi in Aziji, nosijo znanstveno ime 'Alces alces'. Kot sesalci spadajo v red Artiodactyla, družino Cervidae in rod Alces.

Skupno ime 'los' je postalo priznana angleška beseda najkasneje leta 1606. Ta izraz izhaja iz imena algonkijskega jezika 'mo-swa' ali 'moosh' z možnimi vplivi iz več drugih jezikov.

Mooseov videz in vedenje

Losi so zelo veliki, čvrsti in močni. Stojijo od kopita do ramen tako visoko kot popolnoma odrasel človek, približno šest metrov. Njihove kosti so velike, telesa pa mišičasta. Samice so manjše od moških, v odraslih pa običajno tehtajo od 800 do 1200 kilogramov. Čeprav lahko zrastejo več, odrasli moški v povprečju znašajo od 1200 do 1600 kilogramov.

Te živali živijo v čredah v času razmnoževanja v naravi, čeprav so navadno osamljene ali oddaljene od drugih članov črede. Pravzaprav so najbolj samotne in asocialne živali v naravi, zunaj vzreje. Med sezono parjenja samci oblikujejo lastne črede samic, imenovane 'haremske črede'. Moški se med seboj borijo za pravico do parjenja s haremom.

Losovo krzno je svetlo rjave do temno rjave barve in jih zlahka zakamuflira v svoji okolici. Ta dlaka je dolga in gosta, pri čemer je vsak las votel, da olajša toploto. Noge so dolge, sprednji par je nekoliko daljši od zadnjega. Zaradi tega so losi videti prekleti in okorni. Toda daljše sprednje noge jim pomagajo, da se povzpnejo nad gozdne ostanke, kot so podrta drevesa in veje.

Losova glava je dolga kot konj , vendar ima povečan nos in zgornjo ustnico. Njihova ušesa so majhna, prav tako rep. Njihov smešen videz dodaja grbast videz, ki ga povzročajo velike in močne ramenske mišice. Na njihovih grlih roke ohlapna koža, imenovana dewlap.

Zaradi velikih, širokih in ravnih rogov se videz losa še bolj razlikuje od ostalih članov družine jelenov. Te rogove imajo samo moški, ki se s polno rastjo raztezajo med 4 in 6 čevljev. Ta rogovja začnejo rasti pozno spomladi ali zgodaj poleti, najprej jih pokrije mehka kožica, imenovana žamet. V žametu so drobne krvne žile, ki hranijo hranila do rogovja in jim pomagajo pri gojenju. Ko rogovi prenehajo rasti do konca poletja, se te krvne žile izsušijo in žamet začne odtekati. Do zgodnje jeseni rogovi losa dobijo značilen videz posušene kosti. Tehtajo do 40 kilogramov in pozimi odpadejo.

Losova krma ves dan. Najbolj aktivni so ob zori in mraku. Čeprav slabo vidijo, imajo izjemen voh. Tudi ti veliki sesalci dobro slišijo. So močni plavalci od nekaj tednov po rojstvu in lahko dosežejo hitrost plavanja do šest milj na uro. Losi se celo popolnoma potopijo in ostanejo pod vodo do 30 sekund hkrati.

Losi so sami po sebi nežni in mirni v svojem naravnem okolju. Če pa jih motijo ​​druge živali ali ljudje, postanejo agresivni. Ti sesalci so zelo ozemeljski in se ne obotavljajo zaračunati nikomur ali kar koli, kar ogroža njihov prostor. Čeprav so videti okorni in počasni, lahko losi zlahka prehitijo ljudi. V bitki proti enemu od njihovih največjih plenilcev, rjavi medved , los se dobro bori. Celo včasih zmagajo. Da bi napasli plenilca ali človeka, losi večkrat z nogami poteptajo ogrožajoče bitje in rogove uporabijo v obrambi.



Moose Habitat

Losi živijo v hladnejših severnih regijah Severne Amerike, Evrope in Azije, kjer je letna snežna odeja. Ne morejo živeti pri temperaturah nad 80 stopinj, saj se ne potijo. Hrana, ki jo jedo, med prebavo ustvarja veliko telesne toplote.

Regije imajo podvrste, od katerih ima vsaka svoje prilagoditve svojemu okolju. Severnoameriški losi vključujejo vzhodne lose Kanade in severovzhodne ZDA; severozahodni los osrednje Kanade, Severne Dakote, Minnesote in Michigana; Aljaški los severozahodne Kanade in države Aljaske; in losi Shiras iz ameriških in kanadskih skalnatih gora.

V Evropi in Aziji nekateri strokovnjaki za živali menijo, da tudi družina losov vsebuje več podvrst. Med te neuradne podvrste sodijo evropski los, sibirski jakutski los, zahodno-sibirski los Ussuri in vzhodno-sibirski los Kolyma.

Vsaka podvrsta losa se razlikuje glede na svojo geografijo, velikost, značilnosti rogovja in krzna. Velikosti telesa se razlikujejo zaradi lokalizirane prehrane in pogojev. Aljaska in vzhodna Sibirija imata največjega losa, biki so v povprečju težki 1300 kilogramov in visoki do rame do sedem metrov. V Wyomingu in Mandžuriji živi najmanjši los z biki, ki tehtajo le 770 kilogramov.

Losova prehrana

Losi so rastlinojede živali, ki se pasejo od zore do mraka. Na dan pojedo do 70 kilogramov vegetacije. Njihov življenjski prostor sestavljajo rastlinsko bogata okolja z grmi, ki so na voljo za hranjenje. Živali imajo raje grmičevje, ki ga motijo ​​gozdni požari, poplave ali plazovi. Poleti se losi hranijo tudi z vodno vegetacijo. Vdrejo v vodo, da bi dosegli te rastline, in se celo potapljajo pod vodo, da jih dosežejo. Ti veliki sesalci uživajo lizanje mineralov.

Pozimi lahko najdete losa, ki jedo jelko, tiso in druge iglavce. Da bi se skozi težke snežne odeje prehranjevale, črede losov sledijo sistemu poti, ki jih poteptajo. Te poti tvorijo 'losovo dvorišče.'

Prednostna hrana v njihovi prehrani vključuje lubje, liste, vejice, borove storžke, brsti dreves, grmičevje in vodne lilije. Priljubljene so vrba, trepetlika in balzamova jelka. Ko jedo, njihova hrana prehaja skozi štiri želodčne komore kot del prebave. Prva komora fermentira hrano, druge tri komore pa izločajo hranila. Všeč mi je krave , losi 'žvečijo svojo lupino.' Cud je povračena hrana, ki jo nekaj časa žvečijo, preden jo pogoltnejo.

Živila, ki so strupena za te sicer srčne živali, vključujejo aronija, evropsko tise in japonske tise. Rastline so smrtonosne za losa, ker rastlinske celice vsebujejo plin cianid. V nekaj urah po zaužitju teh rastlin los umre. Na žalost so ta drevesa in grmičevje pogoste na zasajenih vrtovih po območju losa, na primer na Aljaski.

Losi raje jedo z rastlin na ravni glave ali ramen, zlasti z maso do 40 kilogramov rogovja na glavi. Da bi dosegli drugo raven hrane, se sklonijo na kolena ali razširijo noge narazen kot žirafa.

Moose Predators & Grožnje

Največjo grožnjo losu vključujejo medvedi, volkovi, ljudje in klopi. Rjavi in ​​črni medvedi losa lovijo kot vir obroka, zlasti med sezono teleta. En los zagotavlja več obrokov za te velike plenilce. Losi pripravijo tudi privlačen bife za volčje trope.

Losi se lahko ubranijo pred plenilci, kot so medvedi in volkovi, do 35 milj na uro. Tek in skakanje porabi malo energije losa, vendar veliko energije za svoje plenilce.

Ko globok sneg prekrije tla, ne morejo hitro teči. Takrat uporabijo drugo obrambno taktiko. Najdejo trda tla z najmanjšo možno količino snega, na primer zmrznjena jezera ali območja, kjer je sneg odpihnil. Podpirajo se tudi proti gozdnim gozdom, da bi volkove oddaljili od njihovih zadkov. Če se morajo soočiti s temi živalmi ali pakiranji, napadejo svoje plenilce in brcajo noge tako, da lahko ubijejo volkove in medvede pustijo omamljene.

Druga losova obramba pred plenilci gre v nizka vodna telesa, ne v globoko vodo, kjer volkovi dobro plavajo. Volki se trudijo napasti losa v bolj plitvi vodi.

Ljudje lovijo losa, vendar je za los pogosto treba več strelov. Pravzaprav mnogi lovci v Sibiriji raje naletijo na grizlija, v nasprotju z jeznim losem.

Globalno segrevanje povečuje okužbe s klopi tam, kjer živijo losi. V toplejši zimi populacija klopov narašča. Ti drobni paraziti lahko iztrebijo čredo losov, tako da jih oslabijo zaradi izgube krvi. Številni losi vsako leto umrejo zaradi anemije, ki jo povzročijo klopi. Poskusi drgnjenja klopov s telesa pustijo številne lose z izgubo las v obližih. Ta motena dlaka pozimi povzroči hipotermijo. V New Hampshiru biologi pripisujejo 40-odstotno zmanjšanje populacije losa v zadnjih 10 letih klopom in drugim parazitom, kot so oni.



Razmnoževanje losa, dojenčki in življenjska doba

V začetku jeseni samci losi začnejo oblikovati haremske črede samic, pripravljenih na parjenje. Te samice privlačijo moške z močnim vonjem in globokimi klici. Samci se včasih izzivajo za pravico do parjenja s haremom. Ti izzivi vključujejo uporabo rogovja za prikaz groženj. V boju se lahko potiskajo tudi z rogovi. Toda spopadi običajno niso zelo resni, ker se lahko rogovi ujamejo skupaj, kar povzroči smrt obeh bikov. Na koncu teh izzivov prevladujoči los ostane s krdelom in podrejeni poraženec v boju beži stran.

Samice losi rodijo enega otroka spomladi ali poleti. Včasih lahko los rodi dvojčke ali celo trojčke. Toda večina porodov je samo eno tele. Teleta prvi dan vstanejo in dobro plavajo v nekaj tednih. Pri približno šestih mesecih starosti se tele odvaja od mater. A ostanejo pri mami, dokler v naslednji sezoni parjenja ne dobi drugega teleta. Losi so zelo agresivni v zaščiti svojih mladičev. Pravzaprav biki losi celo zaračunavajo ljudi ali druge grožnje med sezono parjenja in pred rojstvom svojih mladičev.

Biti tele losa je nevarno. Medvedi in volkovi uživajo losovo meso kot del prehrane. Približno polovica telet umre zaradi teh napadov na živali pred šestim tednom starosti. Če živijo toliko časa, je pri štirih do šestih letih tele popolnoma vzgojeno. Toda ko enkrat zaživijo v polni velikosti, večina preživi do starosti. Odrasli losi uživajo 95-odstotno preživetje. Običajno živijo od 15 do 20 let v naravi.

Prebivalstvo losa

Los se izkaže za srčna bitja. To ohranja populacijo visoko. Samo v Kanadi je med 500.000 in milijon losov. V Novi Fundlandiji so bili losi na območje v 19. stoletju. Takrat so se štirje losi, nameščeni v tej regiji, učinkovito razmnoževali in od teh prvotnih staršev jih je več kot 150.000.

V ZDA obstaja približno 300.000 losov. Od tega jih 200.000 živi na Aljaski. Losi živijo tudi na Finskem, Norveškem, Švedskem, v Latviji, Estoniji, na Poljskem, Češkem in v Rusiji. Njihovo stanje ohranjenosti po vsem svetu je navedeno kot najmanj zaskrbljujoče in se povečuje.

Oglejte si vseh 40 živali, ki se začnejo z M

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev

Zanimivi Članki