Numbat



Znanstvena klasifikacija Numbat

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Dasyuromorphia
Družina
Myrmecobiidae
Rod
Mirmekobij
Znanstveno ime
Myrmecobius Fasciatus

Status ohranjanja Numbat:

Ogroženi

Kraj Numbat:

Oceanija

Dejstva Numbat

Glavni plen
Termiti, mravlje, žuželke
Habitat
Gozd in travišče evkaliptusa
Plenilci
Kače, lisice, ptice roparice
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
4.
Življenjski slog
  • Družaben
Najljubša hrana
Termiti
Tip
Sesalci
Slogan
V naravi jih je ostalo manj kot 1000!

Fizične značilnosti Numbat

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Mreža
  • Črna
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
15 mph
Življenjska doba
4-8 let
Utež
280-550g (9,9-19oz)

'Numbati jedo do 20.000 termitov vsak dan'



Numbat je torba, ki živi v zahodni Avstraliji. Ta majhen sesalec z dolgim, lepljivim jezikom ujame termite, ki živijo pod zemljo. Numbati živijo v votlih hlodih in rovih. Termite lovijo podnevi, ponoči pa spijo. Danes v naravi živi manj kot 1000 numbatov.



Numbat Najpomembnejša dejstva

• Numbats samo vir hrane so termini

• Ti torbari komunicirajo med seboj tako, da sproščajo tihe zvoke

• Numbati imajo otopele zobje, podobne kljukicam, ker termitov ne žvečijo, preden jih pogoltnejo

Numbat Znanstveno ime

Numbat je splošno ime te živali, vendar ga včasih imenujejo pasasti mravljinčar ali Walpurti. Njegovo znanstveno ime je Myrmecobius fasciatus. Beseda myrmex pomeni mravlja, beseda bios pomeni življenje in beseda fasciatus pomeni črtasto. Spada v družino Myrmecobiidae, njen razred pa je Mammalia. Obstajata dve podvrsti tega vreča. Eden je Myrmecobius fasciatus rufus, ki je zdaj izumrl. Drugi je znan kot Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Numbat videz in vedenje

Numbatov plašč je mešanica rdečkasto rjave s črno-belimi črtami na hrbtu in majhno črno črto na vsakem temnem očesu. Njegova ušesa so tanka in koničasta. Njegovo tanko telo je dolgo 7 do 12 centimetrov. 12-palčni numbat je enake velikosti kot običajno ravnilo. Numbatov košat rep meri 4 do 8 centimetrov. Nekateri primerjajo videz numbatovega repa z vzhodno sivo veverico. Odrasli samci in samice tehtajo nekaj več kot en kilogram. Predstavljajte si dva hrčka iz trgovine z živalmi in imate skupno težo odraslega numbata. Zaradi dolgega nosu in jezika so numbate primerjali z mravljinci, ki za prehrano jedo tudi na tisoče žuželk. Numbati nimajo ostrih zob kot drugi mesojedci. Namesto tega imajo zobe, ki so videti kot kljukice z dolgočasnimi robovi. Numbati ne prežvekujejo termitov, ki jih ujamejo, zato jim ni treba imeti ostrih zob, ki lahko prerežejo meso.

Rjavkasto rdeč plašč numbata mu pomaga, da se zlije z gozdnim okoljem, ko so plenilci v bližini. Njihove oči so tudi ob straneh glave, tako da lahko pravočasno vidijo nevarnost, da si zaščito poiščejo v hlodu ali v nori. Numbati so hitri in lahko z dolgimi kremplji drvijo po drevesu, da primejo lubje in pobegnejo plenilcu. Pravzaprav se lahko numbati premikajo do 20 milj na uro, ko jih je treba nekam hitro pripeljati!

Odrasli numbati so samotne živali. To je predvsem posledica dejstva, da morajo za vzdrževanje ravni energije pojesti veliko termitov. Življenje samo pomeni, da jim ni treba tekmovati s skupino numbatov za hrano. Eden redkih primerov, ko boste skupaj videli numbate, je v obdobju razmnoževanja. Otroški numbati nekaj časa živijo skupaj, dokler niso pripravljeni zapustiti gnezda in se sami odpraviti na pot. Če se številke kdaj odločijo, da se bodo zbrale, se skupina imenuje kolonija ali oblak.

Na splošno numbats niso agresivne živali. So pozorni in pripravljeni na zmrzovanje ali tek ob prvih znakih nevarnosti. Vendar pa lahko dva samca izkazujeta agresijo drug proti drugemu, ko tekmujeta za samico med sezono razmnoževanja.

Numbat hodi po tleh

Habitat Numbat

Numbati so nekoč živeli na območjih južne Avstralije ter Novega Južnega Walesa in Viktorije. Zdaj, njihovem ozemlju je v jugozahodnem delu zahodne Avstralije v gozdovih Eucalypt. Gozdovi Dryandra blizu naravnega rezervata Narrogin in Perup poleg Manjinupa sta dve kraji, kjer boste videli numbate. V gozdovih Eucalypt obstajajo velike skupine dreves, vendar je soncu dovolj prostora za filtriranje, da se zemlja ogreje. To je pomembno, ker termiti ne postanejo aktivni, ko so tla hladna. V teh gozdovih je podnebje suho in zmerno.

Numbat Diet

Kaj jedo numbats? Numbatova prehrana vključuje samo termite. Če slučajno pojedo mravo ali drugo vrsto žuželk, je to, ker je žuželka, ki je vdrla, bila na poti, ko je numbatov jezik pod zemljo grabil termite. Numbati pojedo 20.000 termitov na dan. Ko numbat poje 20.000 termitov, s hrano poje desetino lastne teže.

Numbati so aktivni, kadar so aktivni termiti. Torej, v poletnem času, ko sonce zjutraj ogreje zemljo in vznemirja termite, jih bodo iskali numbati. Pozimi, ko je sonce najbolj vroče opoldne, so termiti aktivni in tudi numbats. Numbati uporabljajo vonj za iskanje termitov pod zemljo. Nekateri znanstveniki verjamejo tudi, da lahko numbati občutijo vibracije aktivnosti termitov, ko hodijo po gozdnih tleh. Numbati dobijo vodo iz termitov, ki jih jedo. To jim je pomagalo, da se prilagodijo suhemu okolju, v katerem živijo.



Numbat Predators in grožnje

Kot ste že uganili, imajo numbati veliko plenilcev. Jedejo jih roparice na območju, kot je sokoli , klinasti orli in vrabci z ovratnikom. Prav tako so plen pitonov, goan in drugih plazilcev. Lisice in divje mačke lovijo tudi numbate.

Življenjski prostor numbatov ogrožajo ljudje, ki gradijo hiše, in širitev kmetijskih zemljišč. Odrezovanje in odstranjevanje dreves z območja, kjer živijo numbati, jim odvzame tako zavetje kot vir hrane. Bushovi požari uničujejo tudi drevesa in jim odnašajo zatočišče.

Prebivalstvo številk se giblje okoli 1.000. To je posledica vseh njihovih plenilcev, pa tudi okoljskih groženj. Uradni status ohranjenosti Numbata je Ogroženi . To jih je uvrstilo na rdeči seznam Mednarodne zveze za ohranjanje narave (IUCN). Numbati so zaščiteni po avstralski zakonodaji. Torej obstajajo kazni, če je nekdo iz kakršnega koli razloga ujet ali ga lovi.

Na srečo obstajajo svetišča, kjer ljudje skrbijo za numbate, da bi povečali celotno populacijo. Dve od teh svetišč sta škotsko svetišče in svetišče Yookamurra v Avstraliji.

Razmnoževanje, dojenčki in življenjska doba

Sezona parjenja numbata traja od decembra do januarja. Moški numbat s smrdljivo snovjo iz prsne žleze označi hlode na svojem ozemlju, da ženske obvestijo, da iščejo partnerja. Numbat se v tem času pari z več samicami. Obdobje brejosti numbata je le 14 dni. To je eno najkrajših brejosti za katerega koli sesalca. Samica numbat rodi 4 mladiče, ki tehtajo manj kot en kilogram.

Ko se mladiči skotijo, se pritrdijo na mater, da bi jih dojila. Nosi jih na prsih, dokler niso stara približno 6 mesecev. Mati numbat ima majhne gube kože na prsih, da zaščiti mladiče, ko se premika po drevesih in po tleh. V kožnih naborih so celo majhne dlake, imenovane varovalne dlake, da bodo mladiči ogreti. Te gube kože so nekako podobne numbatovi različici torbice kenguruja. Druga prilagoditev numbat mladička se nanaša na njegov nos. Število mladičev ima raven, kratek nos, kar mu omogoča večmesečno dojenje. Ko mladič doseže točko, ko začne jesti termite, razvije dolg, koničasti nos, ki ga vidimo pri odraslih numbats. Ko so mladiči stari 6 mesecev, jih mati loči od telesa, delno zato, ker so zdaj pretežki, da bi jih lahko nosili skupaj z njo. Mladiče pušča v votlem hlodu ali rovu, kjer jih bo vsak dan obiskala, da jih bo dojila. Ko so stari 8 ali 9 mesecev, mladiči nekaj časa zapustijo jamo, da bi vadili ujetje termitov. Ko numbat mladiček dopolni 1 leto, zapusti rov, da bi našel dom in sam začel življenje. Za sliko glej tukaj Numbat mladiček

Številčki samcev in samic v naravi živijo v povprečju 5 let. Numbati, ki živijo zaščiteno življenje v svetišču, lahko včasih živijo tudi 8 let. Življenje numbata se lahko skrajša, ko je poškodovan in se poškodba okuži. Tudi ti torbari so občutljivi na parazite, ki lahko povzročijo bolezni.

Prebivalstvo

Skupno število numbatov je manj kot 1000. Uradni status numbata je: Ogroženi. Numbati so zdaj zaščitena vrsta, vendar populacija še vedno upada. Vendar pa se v Avstraliji sprejemajo koraki za povečanje števila numbatov. Živalski vrt v Perthu goji numbate in pušča mlade v naravo. Obstajajo tudi zaščitena območja, kot je Mt. Zavetišče za divje živali Gibson, kjer se lahko številke razmnožujejo in ostanejo varne pred plenilci, vključno z lisicami in divjimi mačkami.

Ogled vseh 12 živali, ki se začnejo z N

Zanimivi Članki