Opossum

Znanstvena klasifikacija Opossum

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Didelphimorphia
Družina
Didelphidae
Rod
Didelphis
Znanstveno ime
Didelphis Virginiana

Stanje ohranjenosti oposuma:

Najmanj zaskrbljenost

Kraj Opossum:

Severna Amerika

Dejstva o oposumu

Glavni plen
Sadje, žuželke, žabe
Habitat
Gozd in kmetijska zemljišča blizu vode
Plenilci
Lisica, mačka, ptice roparice
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
6.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Sadje
Tip
Sesalci
Slogan
Mislili smo, da smo imuni na določen kačji strup!

Fizične značilnosti oposuma

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
15 mph
Življenjska doba
2-7 let
Utež
0,5-6 kg (1,1-13 lbs)

Opossumi se odlikujejo kot edini košarkar, ki živi v ZDA in Kanadi!



Skozi večino ameriške zgodovine so oposume ljudje pogosto lovili in uživali. Čeprav to ostaja resnično na nekaterih območjih južne ZDA, so te pametne torbice zdaj bolj znane kot škodljivci zaradi svojih navad čiščenja, zaradi katerih koši za smeti ostanejo odprti in zmede. Še naprej jih priljubljeno lovijo v mnogih delih Srednje in Južne Amerike; dejansko so bile uvedene omejitve za omejevanje prelova teh živali na teh območjih.



Zanimiva dejstva o oposumu!

  • Opossumi izvirajo iz Južne Amerike in naj bi v Severno Ameriko vstopili med Veliko ameriško izmenjavo, ko so se celine povezale in naj bi se zgodile pred približno 2,7 milijona let.
  • V ZDA in Kanadi živi samo ena vrsta oposuma, virginijski opossum. Znan je tudi kot navadni opossum.
  • Tako kot druge torbice imajo tudi te živali vrečko, v kateri so dojenčki med zorenjem.
  • Oposumi imajo 50 zob, kar je več kot kateri koli drugi kopenski sesalec v Severni Ameriki.
  • Čeprav imajo podobna imena, oposumi v Severni, Srednji in Južni Ameriki niso povezani z drevesnimi torbami iz podreda Phalangeriformes, ki jih običajno imenujemo oposumi, vendar so endemični na vzhodni polobli.

Znanstveno ime Opossum

Znanstveno ime za oposume je več kot 103 vrste, ki obsegajo 19 različnih rodovDidelphidae. Ta sesalec je razvrščen po vrstnem reduDidelphimorphia, ki je največja na zahodni polobli. Izraz odraža dejstvo, da imajo ti tornasti v bistvu dve maternici - eno, v kateri dojenčki sprva rastejo, in vrečko, kjer še naprej dozorijo - z 'di' pomeni 'dve' in 'delphus', ki pomeni 'maternico'. Virginia opossum, edina vrsta v ZDA in Kanadi, ima znanstveno ime Didelphis virginiana.

Beseda 'opossum' je bila prvič zabeležena med leti 1607 in 1611. Domnevajo, da je bila izposojena iz jezika Powhatan in je izhajala iz praalgonske besede 'apousoum', kar pomeni 'bel pes ali pes podobna žival. ' Prve zabeležene primere besede lahko izsledimo do Johna Smitha in kolonije Jamestown v Virginiji.

Videz oposuma

Popolnoma zrasel opossum je vrsta sesalcev, znanih kot torbnjak, približno velikosti hišne mačke. Posumi, kot so znani tudi v povprečju, merijo približno 2,5 metra od nosu do repa in tehtajo med 8,8 in 13,2 kilograma. Večinoma sive barve imajo te živali običajno bele obraze in dolge, koničaste nosove. V ustih je 50 zob - več kot kateri koli drug kopenski sesalec v Severni Ameriki.

Poleg štirih kratkih udov imajo specializirane repove, ki jih uporabljajo na različne načine. Ker so ti podgaji podobni repi sposobni prijeti stvari, se štejejo za nagnjene. Zahvaljujoč tej funkciji lahko oposumi s svojimi repi pomagajo ohranjati ravnotežje, pomagajo pri plezanju po drevesih in med plezanjem držijo gnezdilne materiale. Mlade živali se s svojimi napetimi repi držijo na hrbtu mater, medtem ko jih nosijo naokoli. V nasprotju s splošnim prepričanjem pa oposumi ne visijo na glavo z dreves za repi kot netopirji.



Zadnje noge teh sesalcev imajo tudi nasprotne palce, ki jim omogočajo, da se še bolj učinkovito držijo vej in podobno.

Moški so običajno nekoliko večji od samic. Imajo tudi večje pasje zobe in so ponavadi bistveno težji.

Virginia Opossum (Didelphis virginiana) v brinu na severovzhodu Ohaja.
Virginia Opossum (Didelphis virginiana) v brinu na severovzhodu Ohaja.

Obnašanje oposuma

Samotne in nomadske nasploh imajo te živali značilen, počasi premikajoč se način drvenja. Oči teh sesalcev so predvsem aktivne ponoči, ko se lovijo za hrano in se ukvarjajo z večino drugih dejavnosti, dobro prilagojene temi. Podnevi se oposumi nagibajo k temu, da se zgostijo v priročnih votlinah, namesto da bi si sami gnezdili. Primeri vključujejo luknje v drevesih in pilote ščetk ali pod umetnimi strukturami.

V toplejših mesecih so ti torbari navadno v gibanju. Običajno potujejo kamor koli jih pelje hrana. Pozimi te torbice ponavadi ostanejo na bolj trajnih gnezdiščih. Vendar ostajajo zmerno aktivni v hladnejših mesecih in zato niso pravi prezimovalci.

Ena izmed najbolj znanih vedenjskih značilnosti teh živali je nagnjenost k igranju mrtvih, ko se nanje soočijo plenilci. Tehnika, znana tudi kot 'igranje oposuma', je drugo sredstvo, če je začetna reakcija sesalca na grožnjo - sikanje, razbijanje zob in renčanje - ne uspe prestrašiti. Če plenilec napade, bo žival popolnoma šepala in vstopila v skoraj katatonsko stanje. Ko se trzalec nagne na bok, lahko torba zapre oči ali jih pusti, da gledajo v prazen prostor. Z razširjenim jezikom se lahko zdi, da je bitje izjemno mrtvo. Ljudje pogosto ne vedo, da oposumi običajno izpraznijo in oddajajo smrdečo, zeleno snov iz svojih analnih žlez, medtem ko se igrajo mrtvi. Žival lahko ostane v tem stanju do šest ur; v tem času se njegovo dihanje in srčni utrip znatno upočasni.

Čeprav jih ne štejejo za drevesne torbare (ki živijo na drevesih), so odlični plezalci na drevesa in preživijo veliko časa v krošnjah. Imajo ostre kremplje, ki so odlični za prijemanje v lubje drevesa, z napetimi repi pa pomagajo pri plezanju in manevriranju naokoli. Neverjetno je, da se oposumi lahko očistijo tudi klopov in jih lahko na sezono zaužijejo do 5000.

Domači življenjski prostor

V ZDA in Kanadi najdemo samo eno vrsto oposuma, virgijski opossum. Življenjski prostor te vrste sega v severno Kanado in celo na jug do Srednje Amerike. Južno od tam je mogoče najti na ducate dodatnih vrst oposuma.

Opossumi so se prilagodili na preživetje v Severni, Srednji in Južni Ameriki z razvijanjem trdnih repov, ki jim omogočajo, da primejo drevesne ude. Tudi pri tem pomagajo nasprotni palci na zadnjih nogah.

Glede na veliko območje, ki ga naseljujejo, so oposumi sposobni preživeti v različnih podnebjih.



Opossum Diet

Oposumi so smetarji. Prikladno so tudi vsejedi, kar pomeni, da so pripravljeni za preživljanje odstranjevati rastlinske in živalske materiale. Znani so po tem, da se od ljudi lovijo; zlasti nagibajo se k smetnjakom, smetnjakom in podobnim, da bi iskali hrano.

Tudi oposume privlači mrh (razpadajoče meso), zato jih pogosto opazijo, da uživajo cestne umore. Na splošno je prehrana oposuma običajno sestavljena iz sadja, trave in različnih vrst oreščkov.

Ti sesalci bodo tudi lovili ptic , miši , črvi, kače , žuželke , in celo piščanci . Mnoge vrste oposuma so imune na strup klopotcev in jamskih viperjev, zato so sposobna ujeti ta bitja.

Ta prilagodljivost prehrane je eden izmed mnogih lastnosti, zaradi katerih je opossum postal tako uspešna vrsta.

Plenilci oposumov in grožnje

Ljudje so največja grožnja oposumom. Čeprav v ZDA več niso pogosti, so te sesalce nekoč redno lovili in uživali; Znano je bilo, da jih je lovil predsednik Jimmy Carter. Lov na oposum je še vedno priljubljen v mnogih delih Srednje in Južne Amerike, kjer so lokalne vlade omejile lov na oposume. Vendar pa so oposumi razvrščeni kot „ najmanj skrb 'Avtor Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) zato se ne štejejo za ogrožene.

Razmnoževanje, dojenčki in življenjska doba

Opossumi se parijo od sredine zime do sredine poletja. V enem letu ima lahko samica oposuma več legel otroških oposumov. Po parjenju samice oposuma običajno rodijo v približno dveh tednih.

V enem leglu se lahko rodi do 20 oposumov. V povprečju pa preživi manj kot polovica. Ko se rodijo, so dojenčki opossumi skoraj povsem nemočni. Slepi, goli in skoraj prozorni na videz, novorojeni oposumi merijo približno pol centimetra v dolžino in tehtajo le 1/200 unče; zaradi tega so približno velike kot čebele.

Otroški opossumi se takoj po rojstvu prilezejo v materino torbico. Tam naletijo na podkve v obliki 13 seskov, na katere se takoj zapahnejo. Tisti, ki ostanejo brez seskov, s katerimi bi se zapahnili, poginejo. Po zapiranju se sejka nabrekne in ostane v otrokovih ustih približno dva meseca. Takrat se dojenčkom začnejo odpirati oči in občasno začnejo vzhajati iz vrečke in jih med lovom lahko nosijo na hrbtu mater. Popolnoma se osamosvojijo pri približno treh mesecih starosti.

Povprečna življenjska doba navadnega oposuma iz Virginije je eno do dve leti.

Prebivalstvo oposuma

Čeprav se srečujejo z več plenilci - predvsem z ljudmi, psi in mačkami - so oposumi preživeli, ki se hitro razmnožujejo. Zato so njihove populacije v sodobnem času ostale stabilne in niso uvrščene med ogrožene živali.

Ogled vseh 10 živali, ki se začnejo z O

Zanimivi Članki