Possum

Znanstvena klasifikacija oposuma

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Diprotodontija
Družina
Phalangeriformes
Rod
Phalangeridae
Znanstveno ime
Phalangeriforme

I Stanje ohranjenosti:

Najmanj zaskrbljenost

I Lokacija:

Oceanija

Dejstva o oposumu

Glavni plen
Žuželke, listi, cvetje
Habitat
Grmičevje in deževni gozd
Plenilci
Lisica, mačka, ptice roparice
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
2.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Žuželke
Tip
Sesalci
Slogan
Na avstralski celini je 69 vrst!

Fizične značilnosti oposuma

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
15 mph
Življenjska doba
5-8 let
Utež
0,1-14,5 kg (0,22-32 lbs)

'Opozum je eno najpogostejših košarkarjev v Avstraliji.'



Te nočne živali lahko presenetljivo gibčno in aplombno plujejo po visokih drevesih. Včasih živijo rame ob rami z ljudmi, jih lahko vidijo ali celo slišijo oposume, ki se ponoči drvijo po strehah ali krovih. Besede ossums in opossums se včasih uporabljajo izmenično, vendar dejansko pomenijo različne stvari. Opossum se nanaša posebej na ameriške oposume. Possum pa se sklicuje na avstralsko sorto z znanstvenim imenomPhalangeriformes. Pripadajo različnim redom, vendar sta oba primera torbarjev.



3 dejstva o oposumu

  • Marsupial je starodavna vrsta sesalcev, ki so se ločili od placentnih sesalcevpred več kot 100 milijoni let. Sodobni oposumi, kenguruji in koale so se verjetno razvili iz skupnega prednika, ki je živel pred približno 20 do 30 milijoni let.
  • Moški in ženske so znani kotdvigalke in drgnjenja, medtem ko se skupina imenuje passel.
  • V Avstraliji in na nekaterih bližnjih otokih so širjenja krajev veliko pogostejša. Včasih veljajo za škodljivce,oposumi se radi skrivajo v temnih predelihkot so podstrešja, lope in garaže, ki povzročajo škodo in uničenje vrtov, kmetij, gozdov in opreme. Sami za človeka skorajda ne predstavljajo nevarnosti, lahko pa bolezni prenašajo tako, da kožo prebodejo z ostrimi kremplji. Če naletite na enega v vašem prebivališču ali v njegovi bližini, je dobro, da se izognete stikom in dovolite, da ga strokovnjaki odstranijo na human način.

Znanstveno ime oposuma

The znanstveno ime oposuma jePhalangeriformes, ki izhaja iz grške besedefalanger, kar pomeni pajkovo mrežo glede na stopljene številke na zadnjih nogah. Oposumi so nadalje razdeljeni na več različnih družin in rodov. DružinaPhalangeridaevsebuje večino oposumov, vključno z dobro znanimi navadnimi oposumi in kuskusi. Druge različice vključujejo pigmejske oposume, obročke z obročki, trioke in jadralna letala. Po celotni pacifiški regiji je razširjenih približno 70 različnih vrst oposumov. Spadajo v marsupialni redDiprotodontijaskupaj z kenguruji , wallabies , koale , in maternice .

Te lastnosti so na splošno skupne vsem oposumom, vendar še vedno kažejo ogromno sprememb, zlasti glede njihove velikosti. Najmanjša vrsta je tasmanski pigmejski oposum, ki meri manj kot 3 centimetre in tehta manj kot svinčnik. Največji vrsti sta medvedji kuskus, ki tehta do 22 kilogramov ali približno velikost udomačene mačke. Opozumi se razlikujejo tudi po drugih fizičnih lastnostih. Possum krtačnega repa ima zelo kosmast rep z golo spodnjo stranjo. Possum z obročastim repom pa ima večbarven rep.



Morda najbolj edinstvena prilagoditev vseh oposumov je jadralno letalo. Kot že ime pove, so te vrste med okončinami razvile velike kožne zavihke, ki jim omogočajo drsenje po zraku. Te lopute so zelo podobne leteče veverice (ki je pravzaprav glodalec in placentni sesalec, ne pa tornat). To je primer konvergentne evolucije: dve ločeni živali razvijata podobne lastnosti iz popolnoma istih razlogov. Večina jadralnih letal zaseda rod Petaurus, a jadralno letalo s peresnimi repi, ki ima nazobčane blazinice na nogah za plezanje po gladkem lubju, zaseda svoj rod z ustreznim imenom Acrobates.

Oposum na veji

Possum vedenje

Posumi se v svojem vedenju razlikujejo enako kot po fizičnih lastnostih. Oposumi s čopičem so nočna in samotna bitja, ki se združijo le v času razmnoževanja. Kot najbolj zemeljski in zemeljski od vseh oposumov lahko živijo v bližini človeških domov in vrtov. Possumi z obročastimi repi pa so zelo socialna bitja, ki naseljujejo skupna gnezda, znana kot dreys. Te skupine običajno sestavljajo moški in ženski plemenski par ter potomci. Zgoraj omenjena jadralna letala (vključno z znanim jadralnim jadralnim letalom in jadralnim letalom) imajo med okončinami zavihke, ki drsijo med drevesnimi vejami in tlemi spodaj. Opazili so, da ena vrsta naenkrat potuje tudi do 65 čevljev.

Oposumi so dokaj pokorni vsejedi, ki delujejo agresivno le, kadar so ogroženi. Nekatera njihova obrambna vedenja vključujejo igranje mrtvih, renčanje, nošenje zob ali izločanje slabega vonja. Ko ne lovijo, oposumi večino časa urejajo ali spijo. Oposumi komunicirajo med seboj (in z morebitnimi grožnjami) tako z zvokom kot z vonjem. Njihov nabor alarmnih klicev, parjenja in lokacijskih klicev vključuje piske, sikanje, klike, godrnjanje in tuljenje. Na prsih imajo tudi vonjave, ki označujejo ozemlje.



ne morem prebivati

Possum je doma v gozdovih Avstralije in okoliških otokov Tasmanije, Nove Gvineje, Celebesa in Solomonov. Njihovi najpogostejši habitati so deževni gozdovi, evkaliptski gozdovi, gozdovi, obalna grmičja in celo človeške soseske. Edino, kar potrebujejo, je razmeroma gosta mreža dreves, v katerih bivajo za zaščito in hrano.

Prehrana

Oposumi so se razvili v prednost prehrani vsejedcev, ki vključuje žuželke , jajčeca in vrsto različnih rastlinskih snovi, od katerih so nekatere strupene za druge živali. Če jim bo dana priložnost, bodo odstranjevali tudi hrano, ki je ostala drugim živalim in ljudem. Natančna prehranska sestava se razlikuje glede na razpoložljivost hrane od enega kraja do drugega, zato jih je najbolje opisati kot oportunistične. Nekatere vrste oposumov imajo povečano cekum (vrečko v črevesju), da fermentirajo in prebavijo hrano z visoko vsebnostjo vlaknin v svoji prehrani. Kutnjaki imajo ostre konice, ki jim pomagajo prežvečiti trdo rastlinsko snov.

Opozumski plenilci in grožnje

Oposumu pogosto plenijo kače , mačke , psi , lisice , sove, tigrovke in drugi veliki plenilci. Tigraste klice in kače so sicer značilne za Avstralijo, vendar so številne druge vrste uvedli evropski naseljenci in so njihovo število zmanjšale. Ljudje so zaradi svoje dlake lovili oposume, a največjo grožnjo njihovemu obstoju predstavlja uničenje habitata zaradi požarov in človeške dejavnosti. Kot je pokazala uničujoča narava grmovnih požarov od leta 2019 do 2020, podnebje zaradi teh pojavov močno poslabša.

Razmnoževanje opornika, dojenčki in življenjska doba

Razmnoževanje se razlikuje od monogamije (samski partner) do poligamije (več partnerjev) in skoraj vsega vmes. Samo gorski čopič-rep lahko posamično spreminja svoj sistem parjenja glede na količino hrane, ki je na voljo v okolju. Samci s svojimi glasnimi klici dvorijo samice in lahko rodijo več skupin mladih v celotni sezoni parjenja.

Ko se par kopulira, samica rodi enega ali dva (redko tri) sposobna potomca, običajno približno v srednjih mesecih leta. Nekatere vrste dajo do 10 potomcev, vendar večina dojenčkov hitro odmre, za njimi pa ostane le nekaj. Da bi povečala možnosti za preživetje, si mati najde udobno skrivališče v drevesih ali v zapuščenih ptičjih gnezdiščih, kjer lahko nosi svoje mladiče. Le redke vrste dejansko gradijo gnezda iz nič.

Tako kot pri mnogih drugih vrstah živali je za večino starševskih dolžnosti odgovorna mati, medtem ko očetje k njihovemu preživetju skoraj nič ne prispevajo. Navadni oporni obroček je edina vrsta, pri kateri ima moški tudi pomembno vlogo pri skrbi za mlade.

Obdobje brejosti je običajno precej kratko. Med oposumi s čopičem traja le 16 ali 17 dni. Mladi joeji, kot jim pravijo, plazijo iz rojstnega kanala v materino vrečko, da bi se hranili z njenim mlekom. V tej fazi so še vedno slepi in gluhi in merijo le nekaj centimetrov. Joeys so tako odvisni od matere, da se bodo njihove ustnice dejansko stopile okoli bradavice, da ne bi izgubile stika v prvih nekaj tednih življenja. Tudi ko postane bolj samostojen, bo džoj v naslednjih mesecih ostal v materini torbici za zaščito in varnost. Ko enkrat končno postane prevelik za vrečko, se včasih preseli na materin hrbet.

Opozum običajno doseže spolno zrelost v prvem letu ali dveh življenja. Mnogi postanejo žrtev plenilcev in bolezni, preden lahko umrejo naravni vzrok, zato življenjska doba nekaterih vrst v naravi običajno ne presega 10 ali 15 let. Še dlje lahko živijo v ujetništvu, kjer je varno pred večino groženj.

dojenček lahko

I Prebivalstvo

Število prebivalstva je težko oceniti, vendar se stanje ohranjenosti lahko precej razlikuje glede na vrsto. Po Rdečem seznamu IUCN, ki je neodvisna organizacija, ki spremlja stanje ohranjenosti številnih živali, se lahko oposumi gibljejo med najmanj skrb in kritično ogroženi . Possum s čopičem, ki je razširjen po avstralskih obalnih regijah, se je tako dobro vključil v človeško družbo, da je pogost prizor. Na drugem koncu spektra sta zahodni obroček in oskrbni oposum kritično ogrožena. Avstralska vlada trenutno zavaruje številne vrste. Mnoge oposume iz kakršnega koli razloga je nezakonito loviti, ujeti ali ubiti. Kljub temu se ocenjuje, da četrtini od 27 avstralskih 27 oposumskih vrst trenutno grozi izumrtje.

Oposumi v živalskem vrtu

The Živalski vrt v San Diegu , ki je eden redkih živalskih vrtov v ZDA, ki ima kakršne koli avstralske oposume, ima dolgo zgodovino z vzhodnimi skupnimi opornimi obročki. Prvotni trije člani (moški in dve samici) so bili v živalski vrt pripeljani leta 1984. Po nekaj letih brez oposumov je živalski vrt od Svetišče Healesville v avstralski Viktoriji, vendar niso vedno razstavljeni.

Oglejte si vseh 38 živali, ki se začnejo s P

Zanimivi Članki