Rdeča panda



Znanstvena klasifikacija Red Panda

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Ailuridae
Rod
Ailurus
Znanstveno ime
Ailurus zlato

Stanje ohranjenosti rdeče pande:

Ogroženi

Lokacija Red Panda:

Azija

Zabavno dejstvo o rdeči pandi:

V naravi jih je ostalo manj kot 3000!

Dejstva o rdeči pandi

Plen
Bambus, jagodičevje, jajca
Ime Young
Cub
Skupinsko vedenje
  • Samotno
Zanimivost
V naravi jih je ostalo manj kot 3000!
Ocenjena velikost prebivalstva
manj kot 3000
Največja grožnja
Izguba habitata
Najbolj prepoznavna lastnost
Rjavo obarvano gosto krzno in črtast obraz
Druga imena
Manjša panda, Ognjena lisica
Obdobje brejosti
4 mesece
Habitat
Visokogorski gorski gozd
Plenilci
Snežni leopard, kuna, človek
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
3.
Življenjski slog
  • Nočno
Pogosto ime
Rdeča panda
Število vrst
1.
Lokacija
Himalaje
Slogan
V naravi jih je ostalo manj kot 3000!
Skupina
Sesalci

Fizične značilnosti rdeče pande

Barva
  • rjav
  • Mreža
  • Bela
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
24 mph
Življenjska doba
8 - 12 let
Utež
3 kg - 6,2 kg (7 lbs - 14 lbs)
Dolžina
60cm - 120cm (24in - 47in)
Starost spolne zrelosti
18 mesecev
Starost odstavitve
5 mesecev

Klasifikacija in razvoj rdeče pande

Rdeča panda je vrsta mačjega mesojedega sesalca, ki živi v zmernih gorskih gozdovih na pobočjih Himalaje. Kot že ime pove, so povezani z večjo in bolj znano Giant Pando (čeprav natančnost njihove povezave še vedno ostaja negotova za znanost), skupaj z rakunom pa si delijo tudi številne značilnosti, zato so Rdeče pande uvrščene v družino. Rdeča panda je znana tudi po številnih različnih imenih v svojih domačih regijah, vključno z Manjšo pando, Rdečim mačjim medvedom in kot Ognjena lisica v Nepalu. Tako kot njihov veliko večji bratranec se tudi Rdeča panda zanaša na bambus in s hitrim krčenjem gozdov teh edinstvenih območij je tudi teh živali vedno manj, kar je na koncu pripeljalo do tega, da je Rdeča panda uvrščena med ogrožene vrste.



Anatomija in videz rdeče pande

Rdeča panda je približno enake velikosti velike hišne mačke, z mačjim obrazom in dolgim, košatim repom. Njihovo zarjavelo gosto krzno pokriva njihovo telo, razen skoraj belo obarvanih ušes, lic, gobčka in lis nad njihovimi očmi. Rdeča panda ima tudi rdečkasto rjave črte, ki potekajo po obeh straneh belega gobca, skupaj z izmeničnimi svetlobnimi in temnimi obroči na repih. Rdeča panda ima tudi polzložljive kremplje za lažje plezanje in stabilnost med vejami ter močne, žilave čeljusti, ki jih uporabljajo za žvečenje bambusa. Tako kot Giant Panda ima tudi Red Panda podaljšano zapestno kost, ki deluje nekoliko kot palec in jim omogoča, da se med žvečenjem držijo bambusa. Rdeča panda ima tudi gosto krzno, ki pomaga, da se toplo ohladi v hladni zimi, poleg tega pa ima na podplatih gosto in volnasto krzno, ki ne samo, da ohranja noge tople, ampak jim tudi preprečuje drsenje na mokrih vejah.



Porazdelitev in življenjski prostor rdeče pande

Rdeča panda živi v zmernih gozdovih v Himalaji na nadmorski višini med 1800 in 4000 metri. Ta visokogorska pobočja so ponavadi prekrita z gozdom listavcev trdega lesa z bambusovim nadstropjem, ki je ključnega pomena za preživetje Rdeče pande. Njihov zgodovinski domet se je razširil skozi Butan, Nepal, Indijo, Mjanmar in Kitajsko, kjer se njihov obseg prekriva s še redkejšimi velikanskimi pandami, danes pa Rdeča panda na nekaterih območjih izumira, število prebivalstva pa na drugih hitro upada. Zaradi krhke ekologije njihovih domačih, gorskih gozdov in njihove odvisnosti od uživanja bambusa se Rdeča panda potiska v manjše in bolj osamljene žepe njihovega nekoč širokega razpona z drugimi dejavniki, vključno s podnebnimi spremembami, ki vplivajo na pomanjkanje obilice bambusa.

Vedenje in življenjski slog rdeče pande

Rdeča panda je nočna in na splošno samotna žival, z izjemo samcev in samic, ki se združujejo, da se parijo med sezono razmnoževanja. Rdeče pande preživijo dnevni čas, ko spijo v vejah visoko v krošnjah dreves, z dolgim, košatim repom, ovitim okoli njih, da se ogrejejo. Čeprav je znano, da se hranijo na drevesih, se po mraku običajno spustijo na tla, da začnejo hraniti v varnosti teme. Rdeča panda je teritorialna žival, ki svoj obliž zaznamuje z iztrebki, urinom in iz analnih žlez sprosti mošusni izloček. Znano je tudi, da med seboj komunicirajo s kratkimi piščalkami in škripanjem. Rdeča panda je močan in gibčen plezalec, ki podnevi ne samo varno spi v vejah, temveč lahko tudi odvrne prtljažnik, če ga ogrožajo plenilci, ki jim pomagajo ostri kremplji.



Razmnoževanje rdeče pande in življenjski cikli

Rdeče pande se običajno razmnožujejo med januarjem in marcem, po obdobju brejosti, ki traja približno štiri mesece, pa samica skoti 1 - 5 mladičev, ki se skotijo ​​slepe in čeprav v nekaj tednih začnejo odpirati oči, mladiči Red Pande se ne odprejo popolnoma, dokler niso stari približno mesec dni. Preden se mladiči rodijo, samica Rdeče pande zgradi gnezdo v drevesni luknji, koreninah ali bambusovi goščavi, ki je obložena z listi, mahom in drugim mehkim rastlinskim materialom. Mladiči rdeče pande morda ne zapustijo gnezda, dokler niso stari tri mesece in so dovolj močni, da se pogajajo o zapletenih vejah. Hranijo se izključno z bambusom, dokler niso dovolj stari, da preželijo druga živila in po približno enem letu dosežejo svojo polno velikost. Vendar je pri mladih Rdečih pandah visoka stopnja smrtnosti, saj do 80% ne doseže polne zrelosti.

Diet in plen rdeče pande

Čeprav Rdeča panda spada v mesojedo skupino sesalcev, je njihova prehrana skoraj vegetarijanska, saj bambusovi poganjki predstavljajo večino njihove hrane. Ker pa je Rdeča panda sesalec, ima kratek prebavni sistem, kar pomeni, da čeprav bambus vseeno vsebuje malo hranil, obrokov ne more dobiti v največji meri. V nasprotju z Giant Pando pa bo Red Panda jedel tudi različna druga živila, ki bodo dopolnjevala svojo prehrano, kot so želod, jagode in trave, skupaj z ličinkami, mišmi, kuščarji, piščanci in ptičjimi jajci. Poleg odličnega vida, vonja in sluha ima Rdeča panda na gobcu tudi dolge bele brke, ki ji pomagajo pri krmarjenju skozi gosto vegetacijo v nočni temi, ko najbolj aktivno išče hrano.

Plenilci rdečih pand in grožnje

Ker rdeče pande naseljujejo visokogorske gorske gozdove, imajo dejansko manj naravnih plenilcev, kot bi jih živeli dlje po pobočjih. Snežni leopardi in Martens so edini pravi plenilci Rdeče pande, skupaj s pticami ujedami in majhnimi mesojedci, ki plenijo manjše in bolj ranljive mladiče. Največja nevarnost za Rdečo pando pa so ljudje, ki so to vrsto prizadeli predvsem z krčenjem njihovih neverjetno edinstvenih habitatov. Zaradi posegov ljudi, nezakonitega lova in krivolova se je število populacije Rdeče pande močno zmanjšalo, pri čemer so bile te populacije potisnjene tudi na bolj ločena, osamljena območja. Eden glavnih pomislekov pri tem je, da bodo te populacije ogrožene zaradi križanja v sorodstvu, kar bo privedlo do manj uspešnih posameznikov na teh območjih.



Red Panda Zanimiva dejstva in značilnosti

Življenje visoko v hladnem gorskem podnebju pomeni, da so Rdeče pande dobro prilagojene temu, da se ogrejejo s svojim gostim krznom in odejo podobnim repom. V res mrzlih dneh pa je znano, da se Rdeče pande sončijo visoko v krošnjah, da se med spanjem podnevi ogrejejo. Študija, izvedena leta 2001, je pokazala, da je 79% Rdečih pand poročalo, če so jih našli v 100 metrih od najbližjega vodnega telesa, kar kaže, da je dober vodni vir lahko ključen tudi za njihove že tako stroge zahteve glede habitata. Dokazi tudi kažejo, da se stopnja razmnoževanja rdeče pande zmanjšuje, kar naj bi bilo povezano z upadom hrane, ki jo jedo, da bi lahko preživele in se uspešno razmnožile.

Odnos rdeče pande do ljudi

Rdeče pande ljudje že leta občudujejo, vendar je veliko izkušenj, ki jih imamo z njimi, v živalskih vrtovih in živalskih ustanovah, saj je te redke in skrivne živali v naravi neverjetno težko opaziti. To pa je eden od dejavnikov njihove smrti, saj je ena indijska vas poročala, da je bilo v samo enem letu 47 rdečih pand ujetih in prodanih živalskim vrtovom po vsem svetu. Vmešavanje človeka v njihove edinstvene in specializirane habitate pa naj bi bil največji razlog za upadanje števila rdečih pand po Himalaji, pri čemer je krčenje gozdov eden glavnih krivcev. Tako kot pri Giant Pandi se tudi Red Panda močno zanaša na visokogorske bambusove gošče, da bi preživela in brez njih nima kam drugam.

Stanje ohranjenosti rdeče pande in življenje danes

Danes je Rdeča panda na Rdečem seznamu IUCN navedena kot živalska vrsta, ki je ogrožena v svojem naravnem okolju in je zato v bližnji prihodnosti močno ogrožena. Po ocenah naj bi v naravi ostalo manj kot 3000 rdečih pand, večina teh pa naseljuje majhna zaščitena območja znotraj nacionalnih parkov. Številni programi vzreje v ujetništvu so bili vzpostavljeni tudi v Aziji, Evropi in Severni Ameriki in zdi se, da imajo pri svojem delu sorazmeren uspeh.

Ogled vseh 21 živali, ki se začnejo z R

How to say Rdeča panda in ...
BolgarščinaRdeča panda
KatalonskiRdeča panda
ČeškoRdeča panda
DanskiRdeča panda
NemškoMala panda
angleščinaRdeča panda
EsperantoMala panda
španskiAilurus zlato
FinskiKultapanda
FrancoskoMala panda
HebrejščinaRdeča panda
HrvaškiRdeča panda
MadžarskoRdeči mačji medved
IndonezijskiRdeča panda
ItalijanskoAilurus zlato
JaponskiManjša panda
NizozemskoKleine panda
angleščinaRdeča panda
PoljskiMala panda
PortugalščinaRdeča panda
angleščinaRdeča panda
SlovenščinaMačka panda
ŠvedskoMačji medved
TurškiMala panda
VietnamskiRdeča panda
KitajskiRdeča panda
Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev
  8. O rdečih pandah, na voljo tukaj: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. Dejstva o rdeči pandi, dostopno tukaj: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. Dieta rdeče pande, na voljo tukaj: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. Informacije o rdeči pandi, na voljo tukaj: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. Ohranjanje rdeče pande, na voljo tukaj: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

Zanimivi Članki