Snežna sova

Znanstvena klasifikacija snežne sove

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Strigiformes
Družina
Strigidae
Rod
Bubo
Znanstveno ime
Bubo Scandiacus

Status ohranjenosti snežne sove:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija snežne sove:

Evrazija
Evropi
Severna Amerika
Ocean

Dejstva o snežni sovi

Glavni plen
Lemmings, voluharji, ribe
Posebnost
Črno-bele oznake in velika glava
Razpon kril
130cm - 164cm (51in - 65in)
Habitat
Gozd v arktični tundri
Plenilci
Človek, lisice, divji psi
Prehrana
Vsejed
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Lemmings
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
7.
Slogan
Ena največjih vrst sov na svetu!

Fizične značilnosti snežne sove

Barva
  • Siva
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
50 mph
Življenjska doba
10 - 17 let
Utež
1,1 kg - 2 kg (2,4 lbs - 4,4 lbs)
Višina
60cm - 75cm (24in - 30in)

Snežna sova je znana tudi kot arktična sova ali velika bela sova. Snežno sovo najdemo predvsem v polarnem krogu, območje snežne sove pa se razteza po Kanadi, Grenlandiji, Evropi in Aziji. Snežna sova je uradna ptica Quebeca na severovzhodu Kanade.



Snežna sova je ena največjih vrst sov na svetu, saj povprečna odrasla snežna sova zraste do približno 65 cm in razpona kril približno 140 cm. Snežne sove pa so lahko manjše od te in lahko zrastejo tudi do več kot 75 cm v višino.



Kljub širokemu obsegu zasnežene sove v polarnem krogu poročajo, da snežene sove potujejo naprej na jug v iskanju hrane. Snežne sove so opazili celo na jugu do Teksasa v ZDA in celo na Karibih. Snežne sove pogosto opazimo tudi po Evropi in Aziji, od Velike Britanije do južne Kitajske.

Snežne sove gnezdijo na tleh, vendar so gnezdišče izbrale zelo previdno. Gnezdišče zasnežene sove mora biti dobro vidljivo, da lahko snežena sova pazi na okolico, gnezdo snežne sove pa mora imeti tudi dober vir hrane, tako da snežni sovi ni treba gnezdo pustite dolgo (če sploh), da boste lahko pojedli.



Snežne sove se razmnožujejo v maju, samica snežene sove pa odloži do 14 jajc, čeprav je povprečna velikost sklopke snežne sove približno 7. Čiste bele piščančje sove se iz jajčec izležejo po približno 5 tednih inkubacije. Tako samci snežne sove kot tudi samice staršev snežne sove pomagajo hraniti in se bati svojih mladičev, snežene piščance pa tudi zaščitijo pred plenilci.

Čeprav so snežne sove vsejede, imajo predvsem mesojedo prehrano. Lemingi in drugi majhni glodalci, kot so miši in voluharji, so glavni vir hrane za zasneženo sovo. Snežne sove so oportunistični lovci, kar pomeni, da bodo izkoristili priložnost za lov na večje živali. Znano je, da snežne sove lovijo ribe (kadar jih najdejo), veverice, zajce, podgane, ptice in celo velike sesalce, kot so gofi in lisice.

Tako kot druge vrste velikih ptic je tudi snežna sova pogoltnila svojo hrano, nato pa kosti povrgla v obliki pelete do 24 ur po hranjenju. Da bi se lahko preživela, mora snežena sova vsak dan pojesti približno 5 lemingov ali miši, kar je skoraj 2000 v enem letu.



Znano je, da ima snežna sova svetlo belo perje, ki je pogosto obarvano s črno in sivo. Snežna sova ima tudi velike oči, oster, ukrivljen kljun in veliko glavo, skupaj s perjem na nogah. Vse te značilnosti snežne sove omogočajo, da snežena sova čim bolj uspešno preživi znotraj polarnega kroga.

Zaradi velike velikosti ima snežna sova v svojem okolju malo naravnih plenilcev. Ljudje, ki lovijo snežno sovo, so glavni plenilci snežne sove, skupaj z velikimi lisicami, divjimi psi in volkovi.

Oglejte si vse 71 živali, ki se začnejo s S

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptic

Zanimivi Članki