Naočni medved

Znanstvena klasifikacija očalnih medvedov

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Ursidae
Rod
Tremarctos
Znanstveno ime
Ob Tremarctosu

Stanje ohranjenosti očal medveda:

Ogroženi

Naočna lokacija medveda:

Južna Amerika

Očala medvedja

Glavni plen
Jagode, miši, ptice
Posebnost
Lahka očala na obrazu in dolge kremplje
Habitat
Obalni gozdovi in ​​puščave
Plenilci
Človek, Jaguar, Gorski lev
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
2.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Jagode
Tip
Sesalci
Slogan
Doma v gorah Andov v Južni Ameriki!

Fizikalne značilnosti očal medveda

Barva
  • Siva
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
30 mph
Življenjska doba
20 - 30 let
Utež
130 kg - 200 kg (286 lbs - 440 lbs)
Višina
1,5 m - 2 m (4,9 ft - 6,6 ft)

'Očarljivi medvedi komunicirajo z drugimi medvedi s piskajočim, kokodakajočim in tarnajočim zvokom'



Ime tega medveda se nanaša na rumene ali svetle lase okoli obeh oči, zaradi česar je videti, kot da nosi očala ali očala. Moški očala medveda lahko zrastejo v dolžino 6 metrov in pol. Ti medvedi živijo v Južni Ameriki. So vsejedi, ki si domove naredijo na drevesih.



5 očalnih dejstev o medvedu

• Ta medved se imenuje tudi andski medved, ker živi blizu gorovja Andov v Južni Ameriki

• Očarljivi medvedi naredijo ploščad ali gnezdo iz trpežnih vej na drevesu, kjer lahko jedo in spijo

• Ti medvedi so aktivni skozi vse leto, ker jim je hrana na voljo vse leto

• Očarljivi medvedi radi živijo sami

• Ti medvedi jedo sadje in rastline s trnastimi listi, pa tudi žuželke in glodalce

Znanstveno ime očala medveda

Očesni medved je splošno ime te živali, Tremarctos ornatus pa znanstveno ime. Včasih ga imenujejo tudi andski medved. Pripada družini Ursidae in je v razredu Mammalia.

Tremarctos ornatus je grška beseda. Trem pomeni luknjo, medtem ko arctos pomeni medveda. Beseda luknja se nanaša na luknjo v nadlahtnici tega določenega medveda. Beseda ornatus pomeni okrašen. Okrašena se nanaša na nenavadno obarvanost krzna tega medveda.

Ta medved je edina vrsta medveda, ki živi v Južni Ameriki. Njegov najbližji sorodnik je znan kot floridski naočni medved ali tremarctos floridanus. Ampak Floridski naočni medved je zdaj izumrli .



Naočit videz in vedenje medveda

Krzno na telesu očala medveda je črno in rjavo. Ti medvedi imajo belo ali svetlo obarvano krzno, ki ustvarja polkrožni vzorec okoli obeh oči.

Vsak medved v očalih ima na krznu edinstven vzorec belih oznak, ki pokriva glavo, vrat in prsni koš. Nobena očala v medvedu ne izgledata enako! Znanstveniki menijo, da so te oznake medvedov 'prstni odtis'.

Samci medvedov so približno dvakrat večji od samic. Samci lahko zrastejo do 6 metrov in pol dolgi in tehtajo od 220 do 380 kilogramov. Če pogledamo v perspektivo, je 6-metrski medved dolg kot povprečno odrasel odrasel moški. 380-kilogramski medved je po teži enak dvema odraslima kengurujema!

Samica medveda tehta med 130 in 170 kilogrami in je dolga približno 3 in pol do 4 metre. Pomislite na 4-metrskega medveda v naočnikih, ki je enake dolžine kot 8 svinčnikov. Samica medveda, ki tehta 170 kilogramov, je približno tako težka kot le en odrasel kenguru.

Ti medvedi so ena najmanjših vrst medvedov na svetu. Polarni medved je največji medved na svetu. Za primerjavo je moški polarni medved dolg od 8 do več kot 9 čevljev, medtem ko je moški medved v očalih lahko dolg tudi 6 metrov in pol.

Ti medvedi so samotne, sramežljive živali. Večino časa ostanejo skriti pred očmi. Seveda jih med plemensko sezono vidimo skupaj. Za razliko od drugih vrst medvedov ostane očasen medved aktiven vse leto. V zimsko spanje ne gredo, ker jim je ves čas sezone na voljo vir hrane.

Očaran medved, ki hodi po skalah
Očaran medved, ki hodi po skalah

Naočit življenjski prostor medveda

Ti medvedi živijo v Južni Ameriki v tropskih gorah Andov. Njihovo ozemlje vključuje Peru, Bolivijo, Kolumbijo, Ekvador in Venezuelo.

Ti medvedi živijo v oblačnih gozdovih, ki se nahajajo v gorah Andov. Zaradi tropskega podnebja in nizkih oblakov ali meglice, ki nenehno pokriva krošnje dreves, jih imenujejo oblačni gozdovi. Očarani medvedi se veliko časa sprostijo na vejah dreves in se spustijo dol, ko želijo najti hrano. Imajo ostre, dolge kremplje in sprednje noge so daljše od zadnjih. Ti dve značilnosti pomagata tem medvedom, da se povzpnejo visoko v drevesa. Poleg tega s svojimi kremplji in močjo upogibajo in lomijo veje, da ustvarijo gnezdo na drevesu.

Večina teh medvedov ostane na istem območju skozi vse leto. Selili se bodo le na kratko razdaljo, če bodo to potrebovali, da bodo našli hrano.

Očala z medvedjo prehrano

Kaj jedo očni medvedi? Ti medvedi so vsejedi. Jedo veliko rastlinskega življenja, vključno s palmami, sadjem, čebulicami orhidej, oreščki in jagodami. Ti medvedi jedo tudi žuželke in majhne živali, kot so ptice in viskaše (vrsta glodalcev). Včasih bodo pojedli mrtve živali ali mrhovje, ki jih najdejo v gozdu.

Ti medvedi so vsejedi, ker imajo dostop do rastlin in živali kot vir hrane v gozdovih Andov. Primerjajte to s severnimi medvedi, ki živijo v ledenem arktičnem okolju. Polarni medvedi so mesojede živali, ker imajo enostaven dostop do mrožev, tjulnjev in drugih živali, ki jih lahko ulovijo in pojedo.

V gorah Andov živi nekaj strupenih žab. To bi škodilo jesti očala medveda.



Naočni medvedji plenilci in grožnje

Popolnoma zrcalni medvedi nimajo plenilcev, razen ljudje . Nekateri ljudje medvede lovijo zaradi krempljev, kože ali dlake. Drugi jih lovijo zaradi medvedjega mesa. Poleg tega se nekateri naočni medvedi znajdejo na kmetijskih zemljiščih. Kmet jih lahko vidi kot grožnjo in jih ubije.

Medvedji mladiči imajo zaradi svoje majhnosti plenilce. Poleg tega so ob rojstvu slepi in nemočni. Na žalost so zaradi tega privlačni za plenilce, ki so morda na tem območju. Njihovi plenilci vključujejo cougars , jaguarji , odrasli naočni medvedi in ljudje. Mladiča lahko napadejo, če se preveč oddalji od matere.

Ti medvedi izgubijo svoj življenjski prostor zaradi poseka gozdov in čiščenja zemlje. Gozdovi se lahko posekajo, da se omogočijo ceste, avtoceste ali plinovodi. Ali pa bi zemljo lahko spremenili v kmetijsko zemljišče.

Uradni status ohranjenosti očalnega medveda je Ogroženi . Da bi povečali populacijo teh medvedov, so bili sprejeti zakoni proti lovu nanje. Tudi živalski vrtovi, vključno z živalskim vrtom Rosamond Gifford, imajo vzpostavljene programe za zaščito teh medvedov in povečanje populacije.

Naočna reprodukcija medveda, dojenčki in življenjska doba

Sezona parjenja medvedov v naočnikih pade med aprilom in junijem. Samice v času parjenja oddajajo določen vonj, ki privlači samce. Dva samčka medveda se lahko borita za pozornost ene samice. Samica očalnega medveda je noseča od 6 do 7 mesecev in rodi 1 do 2 dojenčka. Včasih bo samica medveda skotila 3 mladiče, vendar to ni tako pogosto. Opomba: samica rodi le približno vsaka 2 do 3 leta.

Novorojenček tehta v povprečju le 11 unč! Predstavljajte si pločevinko juhe iz vaše kuhinjske omare. Medvedji mladič, ki tehta 11 gramov, tehta skoraj toliko, kot lahko ta juha. Oči dojenčka medveda so ob rojstvu zaprte in se ne odprejo, dokler medved ni star približno en mesec. Lahko se premika, vendar se za vse zanaša na svojo mamo. Krzno novorojenčka je črno z belimi oznakami. Oznake postanejo bolj natančne, ko mladi medved raste.

Mladiči ostanejo pri materi približno 2 leti in se vozijo na njenem hrbtu, ko jih uči najti hrano in si zagotoviti zatočišče. Rastejo zelo hitro in pri 6 mesecih dosežejo težo 22 kilogramov. Po dopolnjeni starosti 2 let je mladi medvedi sami se odpravijo v svet.

Življenjska doba očalnih medvedov v naravi je od 20 do 25 let. Medvedi v živalskem vrtu lahko živijo do 30-ih let. Razumljivo je, da medved, ki živi v zaščitenem okolju, najverjetneje živi dlje kot v naravi. Rekord najstarejšega naočarjenega medveda je tisti, ki je 36 let in 8 mesecev živel v narodnem živalskem vrtu v Washingtonu.

Očarljivi medvedi, ki živijo v živalskih vrtovih, so ranljivi za bolezen, imenovano sindrom alopecije. To stanje povzroči izpadanje las na bokih in drugje na telesu medveda.

Naselitvena populacija medvedov

Stanje ohranjenosti očalnega medveda je Ogroženi . Težko je dobiti natančno številko glede celotne populacije tega medveda, ker se večino časa skriva. Znanstveniki pa ocenjujejo, da se populacija giblje med 6.000 in 10.000 medvedi v severnem delu gora Andov.

Zdi se, da se tako zaradi izgube habitata kot tudi zaradi lova na divjad populacija tega medveda zmanjšuje.

Oglejte si vse 71 živali, ki se začnejo s S

Zanimivi Članki