Tasmanski hudič



Znanstvena klasifikacija Tasmanski hudič

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Dasyuromorphia
Družina
Dasyuridae
Rod
Sarkofil
Znanstveno ime
Sarcophilus harrisii

Status ohranjenosti tasmanskega hudiča:

V bližini ogroženo

Kraj Tasmanskega hudiča:

Oceanija

Dejstva o tasmanskem hudiču

Glavni plen
Miši, podgane, zajci
Habitat
Gozdna grmičevje
Plenilci
Kače, človek, divji psi
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
3.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Miši
Tip
Sesalci
Slogan
Ekskluzivno na otoku Tasmanija!

Fizikalne značilnosti tasmanskega hudiča

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
15 mph
Življenjska doba
5-8 let
Utež
6-8 kg (13-18 lbs)

'Tasmanski hudiči so kihnili, da so prestrašili živali, ki se želijo boriti'



Tasmanski hudič je trzast. So nočni, ponoči lovijo plen. Ti sesalci so mesojede živali ptic , žuželke , žabe in mrh (mrtve živali). Tasmanski hudiči živijo samotno. V naravi lahko dosežejo starost okoli petih let.



Neverjetna dejstva o tasmanskem hudiču!

• Ti sesalci živijo na otoku, imenovanem Tasmanija
• Čez dan spijo v jamah in votlih hlodih
• Ta torbnjak lahko odpre čeljusti za 80 stopinj (zelo široko!), Da poje svoj plen
• Otroške tasmanske vraže imenujemo vraži ali joeji

Znanstveno ime Tasmanski hudič

Znanstveno ime tasmanskega hudiča je Sarcophilus harrisii. Včasih jih imenujejo medvedji hudiči, ker so videti kot miniaturni medvedi. Prvi del njegovega znanstvenega imena, Sarcophilus, je kombinacija nekaj grških besed. Sarc pomeni meso, philus (philo) pa ljubezen. To se nanaša na ljubezen teh živali do uživanja mesa. Harrisii je latinsko za Harris. George Harris je bilo ime naravoslovca, ki je leta 1807 prvič objavil opis tasmanskega hudiča.



Njegova družinska klasifikacija je Dasyuridae in spada v razred Mammalia. Tasmanski hudiči so v isti družinski klasifikaciji kot drugi torbari, ki živijo v Avstraliji, imenovani a quoll . Quolls včasih imenujejo domače mačke.

Videz in vedenje tasmanskega hudiča

Tasmanski hudič je majhen sesalec s kratkim rjavim ali črnim kožuhom s črto belih las na prsih. Nekateri od teh torbarjev imajo v bližini temnega repa madeže belih las. Sprednje noge tega vrečarja so daljše od zadnjih. Imajo temne oči in majhna mišičja ušesa. Te živali imajo odličen vid in sluh, kar jim omogoča, da ponoči najdejo plen.

Znani so po svojih zelo močnih čeljustih. Dejansko imajo te čeljustne čeljusti silo ugriza 94 kilogramov. Ta močna ugrizna sila jim omogoča, da zlahka zaužijejo meso, lase, kosti in organe poginulih živali, ki jih najdejo. Nekateri znanstveniki sklicujejo tasmanske hudiče kot okoljske vakuume, ker čistijo trupla, ki jih najdejo v svojem življenjskem okolju.



Tasmanski hudiči so največji mesojedi torbari na svetu. Ta naslov imajo že več kot 80 let! Ta bitja tehtajo med 9 in 29 kilogrami. Tasmanski hudič, ki tehta 29 kilogramov, je težak kot tri litre pločevink z barvo. Ti sesalci so dolgi od 20 do 31 centimetrov. Predstavljajte si dve keglji, ki sta postavljeni v vrsto do konca in imate dolžino 31-palčnega tasmanskega hudiča. Rep tega sesalca je enak polovici njegove dolžine. Te živali shranjujejo maščobe v repu in jih porabijo za energijo. Če torej vidite eno od teh živali z debelim repom, veste, da je zdrava.

Ena od obrambnih lastnosti tega torbarja je, da lahko sprosti vonj, če se počuti ogroženega. To je podobno kot a skunk naredi, ko se počuti strah. Mladi tasmanski hudiči odlično plezajo po drevesih, da bi ušli plenilcem. Te živali lahko tečejo do osem kilometrov na uro, kar jim daje dobre možnosti za varno pot do skrivališča.

Te živali so samotni sesalci. Imajo pa sloves agresivnosti. Tasmanskega hudiča verjetno poznate iz priljubljene risanke Bugs Bunny. Ta divji lik nikoli ni miroval! V resnici so te živali agresivne le, kadar med hranjenjem s plenom sodelujejo z drugimi tasmanskimi hudiči. Med kroženjem trupla in poskusom ukrasti največji kos se zarežijo, zacvilijo, kričijo in režejo drug na drugega. Vsaka žival, ki poje mrtvi plen, želi prevladati nad celotno skupino. Si predstavljate, kako hrupno postane, ko se veliko teh živali zbere za obrok?

Ko se dva tasmanska hudiča spopadeta, odprejo usta, da razkrijejo zobe, režijo in pihajo drug proti drugemu. Njihova ušesa postanejo rdeča, ko so z nosem ob nosu z drugim tasmanskim hudičem. Lahko celo kihnejo nasprotniku. Zakaj? Če izpustite kihanje, se trudite prestrašiti drugo žival, da se izognete spopadu. Njihov ugled, da so hudi, ima veliko opraviti s piskajočimi zvoki, ki jih oddajajo drug drugemu.

Tasmanski hudič hodi po poti vohajoč

Življenjsko okolje tasmanskega hudiča

Tasmanski hudiči živijo na Tasmaniji. Tasmanija je otoška država v Avstraliji. Včasih so naselili avstralsko celino, vendar se je njihovo prebivalstvo zmanjševalo, dokler ni bilo nobenega na kopnem. Živijo v grmičih in gozdovih Tasmanije. Podnebje je blago z malo do zmernimi padavinami.

Čez dan te živali spijo v votlih hlodih, brlogih ali jamah. Ponoči pridejo ven iskat plen. Njihov temen kožuh jim pomaga, da se zlijejo z okoljem, medtem ko se gibljejo zunaj zavetišča. Te živali se ne selijo in ostanejo na istem območju skozi vse letne čase.

Tasmanska hudičeva dieta

Kaj jedo tasmanski hudiči? Jedo ptice, žabe in žuželke. Znani so kot smetarji, kar pomeni, da jedo plen, ki so ga ubile druge živali. Včasih ti sesalci iščejo hrano tudi do deset kilometrov. Lahko jedo vse vrste živali in verjetno zaužijejo plen, ki ga je največ v njihovem življenjskem okolju. Skratka, te živali niso izbirčne jede!

Mesojedi torbnjak je klasifikacija tasmanskih hudičev. To je redka stvar. Pomislite samo na nekatere druge znane torbare, kot je koala medvedi , maternice in seveda, kenguruji . Vsi ti torbari so rastlinojede živali. Imajo zobe, namenjene prehranjevanju rastlin in trav, medtem ko ima tasmanski hudič zobe in čeljusti za razbijanje mesa, kosti itd.

Tasmanski hudič običajno poje približno 20% svoje telesne teže. Tako bi 20-kilogramski tasmanski hudič v obdobju hranjenja pojedel približno štiri kilograme hrane. Štirje kilogrami hrane so enaki teži četrtine kegljaške žoge. Nekatere od teh živali lahko pojedo do 40% svoje telesne teže!

Tasmanski hudič plenilci in grožnje

Lisice in udomačeni psi so plenilci tasmanskega hudiča. Včasih te živali tavajo na kmetijah, da bi ujeli piščance ali drugo majhno živino. Velik pes, ki živi na kmetiji, bo verjetno napadel tasmanskega hudiča, ki ga najde na svojem ozemlju.

Tasmanski klinasti rep orel ima isti življenjski prostor kot ta žival. Orel in tasmanski hudič se lahko spopadata med seboj, ko oba poskušata uničiti isti mrtev plen.

Te živali med poskusom prečkanja cest ubijejo avtomobili. Ta bitja so aktivna ponoči, zato jih voznik, ki gre po cesti, morda ne bo videl, kako poskušajo prečkati. Prav tako ta bitja izgubljajo svoj življenjski prostor zaradi gradnje in širjenja kmetijskih zemljišč.

Ti torbari so ranljivi za smrtonosne tumorje obraza, ki se prenesejo, ko ena od teh živali ugrizne drugo. Ti redki rakasti obrazni tumorji so največja nevarnost za zdravje teh živali. Tumorji, ki rastejo na obrazu in ustih, preprečujejo, da bi žival jedla, zaradi česar strada.

Glede na vse te grožnje ni presenetljivo, da je uradni status ohranjenosti tasmanskega hudiča Ogroženi . Njihovo prebivalstvo se zmanjšuje. Na srečo so zaščiteni z Tasmanijskim zakonom o zaščiti ogroženih vrst.

Razmnoževanje tasmanskega hudiča, dojenčki in življenjska doba

Plemenska sezona traja od februarja do aprila. Ko je samica pripravljena na parjenje, pusti vonj na drevesih po celotnem habitatu, ki ga lahko najdejo samci. Samci zaznajo ta vonj in se z drugimi samci borijo za pozornost samice. Zmaga najmočnejši, najbolj dominanten moški. Moški in ženske tasmanskih hudičev imajo v življenju več partnerjev.

Obdobje brejosti samice je približno tri tedne. V enem leglu lahko ima do 50 dojenčkov. Vsak otrok je slep, brez las in tehta približno desetino unče. To je približno velikost rozine! Novorojenčki se takoj prilezejo v materino torbico. Večina novorojenčkov ne bo preživela. Samica lahko hrani samo štiri novorojenčke. Dostop do materinega mleka imajo torej le najmočnejši in najhitrejši dojenčki.

Otroške tasmanske vraže imenujemo vraži ali joeji. Opomba: otroški vombati, kenguruji in medvedi koal so znani tudi kot joeys. Ti joeji ostanejo pri svoji materi prve štiri mesece življenja. Pri 50 do 60 dneh star plašč vsakega joeyja hitro raste, pri 80 do 90 dneh pa se mu odprejo oči. Ko joeys postanejo preveliki, da ostanejo v materini torbici, jo obesijo na hrbet ali trebuh, medtem ko se vzpenja po drevesih in se prebija po grmičih. Nič nenavadnega je, da se joey vleče po tleh, ko se drži materinega trebuha!

Samice skrbijo za radosti same. Po štirih mesecih ostanejo v samici v brlogu ali brlogu, medtem ko se odstavita. Po osmih mesecih so pripravljeni zapustiti mamo in živeti samostojno. Mladi joeys so hitri in se lahko brez napačnega vzpona vzpenjajo po drevesih.

Tasmanski hudiči v naravi običajno živijo približno pet let. Najstarejši zabeleženi se je imenoval Coolah. Coolah se je rodil v živalskem vrtu in v ujetništvu dočakal sedem let.

Populacija te živali se zmanjšuje zaradi rakavih obraznih tumorjev, imenovanih Devil Facial Tumor Disease (DFTD). Ta bolezen se lahko prenaša z ugrizom drugega tasmanskega hudiča. Na srečo znanstveniki delajo na cepivu, ki lahko zdravi ta smrtonosni rak. Ko bo cepivo razvito, bodo znanstveniki te živali ujeli, jim dali zdravljenje in jih nato spustili v naravo. Cepljenje tasmanskih hudičev pomeni, da bo manj živali, ki bodo to bolezen širile z ugrizom.

Prebivalstvo tasmanskega hudiča

Število tasmanskih hudičev se je od devetdesetih let sredi devetdesetih povečalo na približno 20.000 danes. Prebivalstvo se zmanjšuje zaradi nalezljivega raka obraza, imenovanega DFTD. Njihov ohranjevalni status je: ogrožen.

Tasmanski hudiči v živalskem vrtu

• Ti torbari so na ogled v Živalski vrt v San Diegu
• Več o njih lahko preberete na Živalski vrt Saint Louis

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo s T

Zanimivi Članki