Mala krava

Znanstvena klasifikacija Vaquita

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Artiodactyla
Družina
Phocoenidae
Rod
Phocoena
Znanstveno ime
Phocoena sinus

Stanje ohranjenosti Vaquita:

Kritično ogroženo

Kraj Vaquita:

Severna Amerika
Ocean

Zabavno dejstvo Vaquita:

Najmanjši kitovi v oceanu

Dejstva o Vaquiti

Plen
Ribe, raki, lignji
Glavni plen
Morski psi
Skupinsko vedenje
  • Šola
Zanimivost
Najmanjši kitovi v oceanu
Ocenjena velikost prebivalstva
10.
Največja grožnja
Prilov
Najbolj prepoznavna lastnost
Brez kljuna, temni obročki okoli oči
Druga imena
Mala krava
Obdobje brejosti
11 mesecev
Vrsta vode
  • Sol
Habitat
Ocean
Plenilci
Morski psi
Prehrana
Vsejed
Tip
Kitovi
Pogosto ime
Mala krava

Fizikalne značilnosti Vaquita

Barva
  • Siva
Tip kože
Koža
Življenjska doba
240
Utež
90 lbs
Dolžina
4-5 čevljev

Povzetek Vaquita

Vaquita ima več zapisov med svojimi kitajskimi, vključno z najmanjšimi in najredkejšimi od vseh znanih morskih sesalcev. To pliskavka vrste so raziskovalci odkrili in katalogizirali šele pred kratkim, ki do osemdesetih niso imeli življenjskega primerka za preučevanje. Najdemo jih le na majhnem območju na severnem koncu Kalifornijskega zaliva na območju, znanem kot Corteško morje. Čeprav so informacije o biologiji in vedenju teh živali zelo omejene, so naravovarstveniki prepričani, da so na robu popolnega izumrtja.



3 Dejstva o Vaquiti

  • Redki zapisi:Vaquita ima več zapisov, vključno z najbolj redkimi morskimi sesalci in tistimi z najmanjšim številom domačih živali.
  • Senčilo za oči:Temno obarvanje oči je značilnost živali in se uporablja za njihovo hitro prepoznavanje v naravi.
  • Kolateralna škoda:Skoraj v celoti izumrtje vrste je skoraj v celoti posledica naključne smrti v ribjih mrežah, namenjenih ujetju drugih živali.

Klasifikacija in znanstveno ime Vaquita

Vaquita je španska beseda, ki pomeni 'majhna krava', ki izhaja iz izredno majhne rasti glede na druge vrste pliskavk. Kot kita je majhna krava tesno povezana z drugimi morskimi sesalci, kot je delfini in kiti . Vrsta je razvrščena kot Phocoena sinus, kar dobesedno pomeni 'pliskavka iz Kalifornijskega zaliva.' Ta zaliv je edini znani naravni habitat živali. So člani družine Phocoenidae v razredu Mammalia.



Videz Vaquita

Kot najmanjša vrsta kitov na svetu je mala krava primerno poimenovana. Odrasli zrastejo na približno 4 do 5 čevljev v dolžino z zrelo težo od 60 do 120 kilogramov. Imajo izrazito veliko in kotno hrbtno plavuti glede na njihovo velikost. Odrasle samice so ponavadi nekoliko daljše od moških, vendar imajo manj vidne hrbtne plavuti. Tako kot delfini in drugi morski sesalci morajo tudi oni redno plavati, da lahko dihajo.

Njihova sorazmerno majhna telesa imajo zaobljeno obliko brez opaznega kljuna, kar jim daje izrazito drugačen videz kot njihovi bratranci delfinov. Telo vaquite je večinoma sivo s temnejšo kožo na vrhu in svetlejšo kožo vzdolž trebuha. Imajo tudi značilno temno obarvanost okoli očesnih očes in ust.



Par vaquita plavanja

Porazdelitev, prebivalstvo in življenjski prostor Vaquita

Vaquita ima dvomljive rekorde najredkejših morskih sesalcev na svetu in tistih z najmanjšim geografskim območjem. Našli so jih le v razmeroma zaščitenih vodah Corteškega morja, ki je slano telo na severnem koncu Kalifornijskega zaliva. Zaliv zagotavlja dostojno zavetje pred močnejšimi oceanskimi tokovi, ki jih najdemo v Tihem oceanu, pa tudi turbulenco pred nevihtami in večjimi plenilci, ki so pogosti v teh vodah.

Običajno se držijo plitvih voda in običajno plavajo v višini 500 metrov od površine. To je eden od razlogov, zakaj so še posebej občutljivi na zabodne mreže in druge prakse lokalnih gospodarskih ribolovnih dejavnosti. V zadnjih nekaj desetletjih je bilo veliko vaquita izgubljenih zaradi nenamernega ujetja v nezakonite mreže, namenjene ujetju ogroženih totoab ribe bobni , kozice in druge vodne vrste. Ti majhni morski sesalci se poleg prilova v ribiških mrežah soočajo z več grožnjami, vključno z izpostavljenostjo onesnaženju in motnjam lokalne oskrbe s hrano.

Varstveniki in raziskovalci ocenjujejo, da je v naravi ostalo le približno 10 osebkov vaquita, kar je povzročilo njihovo razvrstitev med kritično ogroženi . Nedavna prizadevanja za preselitev in ohranitev pripadnikov vrste se kljub pomembni ozaveščenosti javnosti, financiranju in mednarodni udeležbi niso izkazala za uspešna. Strokovnjaki verjamejo, da bi žival lahko popolnoma izumrla že leta 2021.



Predatorji in plen Vaquita

Plenilci: kaj poje Vaquita

Zelo omejeno opazovanje je raziskovalcem otežilo ugotavljanje podrobnosti vpletenosti vaquite v lokalno prehransko verigo. Poročila ribičev navajajo nekatere vrste morskih psov, ki plenijo žival, vendar naj ne bi bil glavni dejavnik, ki bi prispeval k njihovemu izumrtju. Oboje veliki beli morski psi in kitovski morski psi vstopite v Kalifornijski zaliv. Niso znani cilj nobenih sodobnih rekreacijskih ali komercialnih ribolovnih operacij.

Plen: prehrana male krave

Vaquitas so splošni mesojedci, podobno kot delfini in drugi kitovi. Ciljajo na različne lokalne ribe, pri čemer so krokaši in druge bentoške vrste rib pomemben del njihove prehrane. Lahko tudi uživajo lignji in raki, če jih lahko najdejo.

Razmnoževanje in življenjska doba zdravila Vaquita

Razmnoževanje Vaquitas se razmeroma počasi, kar je samo še poslabšalo nedavno populacijsko krizo. Omejena opazovanja vedenja živali kažejo, da se samci tekmujejo za pozornost večjih samic. Potencialne matere naj bi po 10 do 11 mesečni nosečnosti vsako drugo leto rodile eno tele. Teleta so ob rojstvu običajno dolga približno 2,5 metra in približno 15 kilogramov težka. Verjame se, da imajo ti morski sesalci življenjsko dobo, ki lahko traja več kot 20 let, odrasle samice pa dosežejo spolno zrelost pri starosti od 3 do 6 let.

Vaquita v ribolovu in kuhanju

Sama vaquita niti nedavno niti v preteklosti ni bila tarča komercialnega ribištva. Vendar so še posebej dovzetni za škrge, ki se uporabljajo za lov na lokalne ribe totoaba. Te ribe je tudi kritično ogrožena in zaščitena s strani mehiške vlade, vendar nezakonite ribolovne operacije še naprej spodbuja povpraševanje po zračnem mehurju živali na azijskih trgih.

Prebivalstvo Vaquita

Skoraj nemogoče je ugotoviti natančno število osebkov vaquita, ki so ostali v Zalivu, vendar imajo znanstveniki več načinov za sledenje in oceno njihovega števila. Skupno število v zadnjih nekaj desetletjih močno upada. Raziskovalci so leta 2008 ocenili, da je v letu 2008 živelo približno 200 posameznikov, vendar se je to število leta 2016 zmanjšalo na manj kot 30 in naj bi bilo od leta 2020 približno 10.

Oglejte si vse 5 živali, ki se začnejo z V

Zanimivi Članki