Jastreb

Znanstvena klasifikacija jastrebov

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Cathartiformes
Družina
Cathartidae
Rod
Cathartes
Znanstveno ime
Cathartesova avra

Stanje ohranjenosti jastrebov:

Ogroženi

Lokacija jastreba:

Afriko
Azija
Srednja Amerika
Evrazija
Evropi
Severna Amerika
Južna Amerika

Dejstva o jastrebu

Glavni plen
Podgane, trupi malih in velikih živali
Posebnost
Velika krila in oster, ukrivljen kljun
Razpon kril
130cm - 183cm (51in - 72in)
Habitat
Puščave, savane in travniki ob vodi
Plenilci
Jastrebi, kače, divje mačke
Prehrana
Mesojed
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Podgane
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
2.
Slogan
Po vsem svetu obstaja 30 različnih vrst!

Fizične značilnosti jastreba

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
30 mph
Življenjska doba
20 - 30 let
Utež
0,85 kg - 2,2 kg (1,9 lbs - 5 lbs)
Višina
64cm - 81cm (25in - 32in)

'Jastreb je eden najpogostejših smetarjev na svetu'



Ljudje pogosto vidijo grozljivega jastreba kot nadlogo ali napoved smrti. So pa pravzaprav sestavni del naravnega ekosistema. Z oportunistično prehrano s tistimi, ki ostanejo od umorov drugih živali, ti odstranjevalci čistijo odmrle živalske snovi iz okolja, ki lahko vsebujejo škodljive mikrobe in bolezni. Zaradi človekove dejavnosti pa številne vrste po vsem svetu strmo propadajo, kar lahko spodbudi širjenje bolezni.



Neverjetna dejstva o jastrebu!

  • Jastreb je imel v človeški kulturi ključno vlogo. V preteklosti so bili na bojišču pogost prizor, ki se je hranil z pobitimi vojaki ali civilisti. V nekaterih afriških tradicijah ima bitje nekakšno nadnaravno sposobnost odkrivanja mrtvega ali umirajočega plena.
  • Nekateri jastrebi bodo bruhali svoj obrok, da bi se izognili plenilcem. Ni povsem jasno, zakaj to počnejo. Bruhanje bi lahko olajšalo ptičjo težo pred vzletom. Druga hipoteza je, da plenilca za trenutek odvrne, kar ptiču omogoči hiter pobeg.
  • Jastrebi se izmenjujejo med trenutki sorazmernega obilja - najedejo se toliko hrane, kolikor jih lahko pojedo - in dolgimi počitki in spanjem, medtem ko prebavljajo svoj obrok.

Znanstveno ime jastreba

Kljub splošni napačni predstavi beseda 'jastreb' ne opisuje znanstvena klasifikacija ene skupine. Namesto tega je neformalno ime za številne vrste ptic, ki jedo mrhovinjo s podobnimi značilnostmi. Taksonomisti trenutno razvrščajo več kot 20 vrst jastrebov. Spadajo v dve široki kategoriji: jastrebi starega sveta in novega sveta.

Ti dve skupini združuje veliko podobnosti, vendar sta dejansko nekoliko oddaljeni. Jastrebi starega sveta so del družine Accipitridae, kamor spada tudi orli , jastrebi, zmaji in harrierji. Jastrebi novega sveta so del družine Cathartidae, ki je del povsem ločenega reda.



Jastreb je primer konvergentne evolucije: dve skupini, ki sta neodvisno razvili podobne značilnosti in vedenje, a se taksonomsko zelo razlikujeta. Z drugimi besedami, kljub temu da so bili del popolnoma ločenih evolucijskih linij, so se razvili, da bi izkoristili podobno nišo. Med jastrebi novega sveta so purani jastreb (Cathartes aura), kalifornijski kondor in andski kondor. Med jastrebe starega sveta spadajo egiptovski jastreb, beloglavi jastreb, evropski črni jastreb, bradati in indijski.

Videz in vedenje jastrebov

Videz, fiziologija in vedenje jastreba pričajo o njegovih izjemnih evolucijskih prilagoditvah v milijonih let, da ustrezajo načinu življenja smetarja. Ena najbolj značilnih lastnosti je plešasta glava. Včasih so verjeli, da se je ta plešasti obliž razvil, da prepreči, da bi se perje ob zaužitju trupa navlažilo s krvjo, druga možna razlaga pa je, da lahko pomaga tudi pri uravnavanju telesne temperature. Razvil se je tudi velik oster kljun, ki je kosti in mišice odtrgal. Ptičji zatiči in noge so bolj prilagojeni hoji kot ubijanju plena.

Jastreb je precej temnega in umirjenega videza. Pokrit je s perjem črne, bele, sive in rumene barve, čeprav ima nekaj vrst svetlejše rdeče ali oranžno perje. Noge pogosto dobijo belo obarvanost zaradi prisotnosti sečne kisline iz ptičjih odpadkov. Menijo, da sečna kislina pomaga ubijati mikrobe in uravnavati temperaturo stopal.



Velikosti se razlikujejo, čeprav je večina vrst velikih in grozljivih kot roparice. Največja vrsta jastreba starega sveta je cinerasti ali črni jastreb. Dolg je več kot 3 čevlje z razponom kril približno 9 čevljev in tehta skoraj 30 kilogramov. Največji jastreb novega sveta je kondor z razponom kril več kot 10 čevljev. Za primerjavo, velikanski albatros ima razpon kril skoraj 11 čevljev. Edinstvene prilagoditve perja teh ptic so ji omogočile, da postane strokovnjak za vzpenjanje kilometrov nad tlemi v iskanju mrtvih ali umirajočih živali. Kadarkoli jo zebe, bo ptica včasih razprla krila na soncu, da se ogreje.

Zaradi izrazitega evolucijskega rodu se jastrebi novega in starega sveta precej razlikujejo v več ključnih vidikih. Ena najpomembnejših razlik je njihovo gnezditveno vedenje. Jastrebi starega sveta raje gnezdijo iz palic. Jastrebi novega sveta pa ne gnezdijo kakršnih koli vrst in ponavadi odlagajo jajčeca na gole površine. Ta gnezdilna območja včasih naseljujejo velike kolonije ptic. Skupina jastrebov je znana kot prizorišče ali odbor.

Druga pomembna razlika med obema skupinama je v njihovih čutilih. Nekateri jastrebi Novega sveta imajo izostren vonj, ki jim omogoča zaznavanje trupel na velike razdalje. To je neobičajna lastnost mnogih vrst ptic. Jastrebi starega sveta se tradicionalno bolj zanašajo na svoj pogled, da najdejo hrano kot tipična ptica.

Jastrebi novega sveta tudi nimajo strukture grla - ki je znana kot sinrinks -, ki daje glas mnogim pticam. Še vedno so sposobni sikati in godrnjati, vendar ne morejo oddajati zapletenih zvokov in klicev, po katerih so ptice splošno znane. To omejuje tudi njihovo sposobnost medsebojne komunikacije.

Večina vrst jastrebov ponavadi preživi večino svojega časa v ozkem geografskem območju, toda vrste s severnega porekla, kot je razširjen puranji jastreb, so v zimskih mesecih selivke. Puranji jastreb večino poletja preživi na severu ZDA, nato pa potuje proti jugu, ko vreme začne hladiti.

Veliki rjavi jastreb

Habitat jastreba

Kot že ime pove, jastrebi starega sveta naseljujejo velik del ozemlja v Evropi, Aziji in Afriki, razen v Avstraliji in na pacifiških otokih. Jastrebi novega sveta naseljujejo večinoma neprekinjen del ozemlja v Ameriki južno od Kanade. Obe vrsti raje vroče ali tropsko podnebje, vendar tudi naseljujejo zmerno podnebje. Lovijo jih lahko na razmeroma oddaljenih lokacijah, ponavadi v bližini velikih odprtih prostorov, in počivajo v pečinah, drevesih in včasih na tleh. Jastrebi se običajno izogibajo človeškim naseljem, včasih pa lahko poskušajo pojesti cestne odpadke ali smeti, ki jih za seboj pustijo ljudje.

Prehrana jastrebov

Jastrebi spadajo v poseben razred mesojede živali, znan kot lovilec. To pomeni, da se hranijo skoraj izključno z mrhovinjo - ostanki mrtvih teles - vendar niso posebej razsodni glede tega, kakšno žival jedo. Čeprav niso vešči lova, je znano, da oportunistično ubijajo ranjene živali in pospešijo smrt. Prav tako bodo včasih sledili umirajoči živali in potrpežljivo čakali, da pogine. Če je živalska koža preveč trda, da bi jo prebodli, bodo drugim plenilcem ali smetarjem omogočili, da se z njo najprej hranijo. Včasih jih lahko ob enem trupu vidimo ob boku drugim smetarjem.

Jastrebi imajo v želodcu visoko specializirane encime (v bistvu vrsta beljakovin), ki nevtralizirajo nevarne mikrobe, ki bi sicer predstavljali nevarnost za večino živali. Na ta način iz okolice očistijo gnitje trupel, ki so jih za njimi pustili drugi plenilci. So požrešni jedci, ki v enem zaužitju zaužijejo tudi do 20 odstotkov lastne telesne teže. Pri uživanju so zelo temeljiti, pri čemer pogosto ostanejo le malo trupa. Bradati jastreb celo porablja kosti.

Jastrebji plenilci in grožnje

Zaradi svoje velikosti in moči imajo v naravi malo naravnih plenilcev, čeprav so mladi piščanci pogosto ranljivi za plenjenje orli in druge mesojede ptice, pa tudi velike mačke, kot je Jaguar . Znano je tudi, da majhni sesalci kradejo in zaužijejo jajčeca. Tako gnezdo zahteva budno zaščito pred nevarnimi plenilci.

Človeška dejavnost predstavlja največjo grožnjo za jastrebe. Nekatere najbolj pereče nevarnosti vključujejo nezakonit lov in električni udar iz daljnovodov. Ogroža jih tudi izguba habitata na nekaterih delih naravnega območja. Morda je največja človeška grožnja zanje nenamerna zastrupitev. V Indiji in Pakistanu so celotne populacije zdesetkane s toksini, ki pronicajo v ekosistem. Zlahka lahko umrejo, ko se hranijo z trupi domačih živali, napolnjenimi z zdravili.

Razmnoževanje jastrebov, dojenčki in življenjska doba

Jastrebi imajo v svojem reproduktivnem vedenju precej spremenljivosti. Vsaka vrsta ima lahko svojo posebno sezono razmnoževanja in edinstven ritual dvorjenja za privabljanje zakonca. Te ptice so večinoma monogamne vrste in imajo navadno le enega parčka naenkrat.

Po kopuliranju bo samica odložila približno eno do tri jajčeca v eno sklopko. Za popolno inkubacijo jajčec traja približno mesec ali dva. Pri nekaterih vrstah bosta oba starša gojila in zaščitila mlade piščance. V nasprotju s pticami roparicami hrane v konicah ne prenašajo nazaj, temveč hrano iz posebnega mošnjaka zberejo, da nahranijo mlade.

Po nekajmesečni skrbni oskrbi se bodo piščanci začeli popolnoma loviti, kar pomeni, da bodo pridobili svoje leteče perje. Toda tudi potem, ko dosežejo določeno mero neodvisnosti, piščanci morda ne bodo takoj zapustili gnezda. Lahko se odločijo, da bodo ostali z družino, da bodo nahranili in zaščitili naslednjo generacijo.

Za tipične vrste bodo mlade ptice končno dosegle polno zrelost kjer koli do osem let življenja. Te ptice običajno živijo vsaj 11 let v naravi, nekatere vrste pa lahko živijo tudi do skoraj 50 let.

Prebivalstvo jastrebov

Zdi se, da število prebivalstva pada po vsem svetu, tako da je jastreb kot skupina v nevarnem stanju. Glede na rdeči seznam IUCN kritično ogroženi vrste vključujejo rdečelavega jastreba (ki jih je ostalo manj kot 10.000), belorepega (tudi manj kot 10.000), indijskega (približno 30.000), beloglavega jastreba in nekaj drugih vrst, veliko ki so jastrebi starega sveta. Vendar to ne velja enako za vse vrste. Puranji jastreb je naveden kot vrsta najmanj skrb s širokim razponom po Južni Ameriki, Srednji Ameriki in ZDA. Ta vrsta je trenutno v ZDA pravno zaščitena pod Zakon o pticah selivkah .

Kot odgovor na upadanje števila ljudi so si nekatere vlade prizadevale obnoviti naravni habitat, odpraviti krivolov in zmanjšati škodljive toksine v okolju. Rezervacije tudi gojijo, negujejo in skrbijo za ptice v ujetništvu, da bi sanirali njihovo število in jih ponovno naselili v nekdanje habitate.

Jastrebi v živalskem vrtu

Jastrebi so glavna značilnost številnih ameriških živalskih vrtov, vključno z Živalski vrt v San Diegu , Živalski vrt Saint Louis , Oregonski živalski vrt , in Maryland Zoo . Živalski vrt v Oregonu je v okviru svojega Wild Life Live vzgojil samico puran jastreba z imenom Clyde (rojena leta 1985)! oddaja.

Oglejte si vse 5 živali, ki se začnejo z V

Zanimivi Članki