Wallaby

Znanstvena klasifikacija Wallaby

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Diprotodontija
Družina
Macropodidae
Rod
Makropus
Znanstveno ime
Makropus

Stanje ohranjenosti Wallaby:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija Wallaby:

Oceanija

Dejstva Wallaby

Glavni plen
Trave, sadje, semena, listi
Habitat
Gozd in grmičevje
Plenilci
Dingo, Fox, Veliki plazilci
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trave
Tip
Sesalci
Slogan
Obstaja približno 30 različnih vrst!

Fizične značilnosti Wallabyja

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Mreža
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
30 mph
Življenjska doba
12-15 let
Utež
1-20 kg (2,2-44 lbs)

Glavna razlika med valabijem in kenguruji temelji predvsem na tem, da so kenguruji bistveno večji od večine valabijev.



Všeč mi je kenguruji , wallabies so torbari, ki so del družineMacropodidae.Valabije, ki izvirajo iz Avstralije in Papue Nove Gvineje, so bile predstavljene tudi na drugih delih sveta, vključno z Novo Zelandijo in Združenim kraljestvom. Od več kot 30 vrst, ki danes preživijo, je več naštetih kot ogroženih ali ogroženih - in vsaj pet vrst je izumrlo.



Dejstva Wallaby

  • Vrste wallaby so razvrščene po habitatih, klasifikacije pa vključujejo krtačo, skalo, nohte, zajce in gozdne wallabije.
  • Čeprav so v prvi vrsti samotne narave, se včasih zbirajo. Ko to storijo, lahko skupino valabijev imenujejo mafija, sodišče ali druščina.
  • Na rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN se pojavlja več vrst valabijev, vključno s proserpskimi kamnitimi valabiji in črnimi gozdovi.
  • Wallabies imajo malo naravnih plenilcev. Vendar pa so uvedeni divji plenilci, vključno s psi, mačkami in lisicami, mnoge vrste potisnili v ogroženi status ohranjanja.
  • Poleg velikosti se valabiji in kenguruji razlikujejo tudi glede na to, kakšne zobe imajo, pri čemer imajo valabiji bolj ploske zobe, bolj primerne za uživanje listov.

Znanstveno ime Wallaby

Te živali so sesalci, ki so razvrščeni v inflaklasoMarsupialia. Spadajo v redDiprotodontija, kar vsebuje kenguruji , opossumi , maternice , in koale . Nadalje so razvrščeni v podredMacropodiformes. So članiMacropodidaedružina skupaj s kenguruji. Izraz pomeni 'velike noge'. Dejansko je razlika med dvema bitjema poljubna in se večinoma nanaša na velikost. Večina valabijev je bistveno manjših od kengurujev, nekateri pa so dolgi tudi do šest metrov (vključno z repom).

Izraz wallaby izhaja iz Dharug 'walabi' ali 'waliba', ki prihaja od aboridžinskega prebivalstva Eore v obalnem Novem Južnem Walesu, ki je blizu današnjega Sydneya. Od okoli leta 1802 so bila ta bitja skupaj imenovana 'krtačni kenguruji'.

Tako kot mladi kengurujev se tudi mladim rečejo džoji. Odrasli moški se imenujejo boomerji, dvigali in dolarji; medtem ko se odrasle samice imenujejo ne, jillji ali letaki. Skupine valabijev, ki se običajno pojavljajo okoli zalivov, so znane kot trupe, sodišča ali mafije.

Videz in vedenje Wallabyja

Wallabies obsegajo več kot 30 vrst. Po vseh teh vrstah se ta torba zelo razlikuje. V povprečju pa te živali v višino merijo od enega do tri metre in pol, njihovi repi pa v dolžino od 10 do 29 centimetrov. Ta bitja tehtajo od približno štiri do 53 kilogramov. Čeprav so običajno majhne do srednje velike, največje vrste v povprečju merijo približno šest metrov od glave do repa - približno tri metre. Za referenco, kenguruji so običajno visoki od tri do osem metrov in tehtajo od 40 do 200 kilogramov.

Ti sesalci imajo majhne prednje okončine, ki se v glavnem uporabljajo za hranjenje. Imajo velika ušesa in dolg, koničast gobec. Njihovi podolgovati obrazi zagotavljajo dovolj prostora za čeljust za vrsto velikih, ravnih zob, ki so specializirani za žvečenje rastlinskih materialov.

Te živali imajo tudi velike, močne repove. Čeprav niso nagnjeni ali sposobni prijemati predmete, se ti repi uporabljajo za uravnoteženje in podpiranje, medtem ko so v sedečem položaju. Močne zadnje noge bitij jim omogočajo, da se zvežejo z veliko hitrostjo in skačejo na velike razdalje. Poleg tega, da jih uporabljajo za visoko skakanje, te močne noge brcajo tudi v soočenju s plenilci ali drugimi valabiji.

Ko so ogrožene, te živali trkajo z nogami, brcajo po zadnjih nogah in oddajajo hripav hrup, da opozorijo druge člane svoje skupine. Običajno so bolj aktivni v večernih in zgodnjih jutranjih urah, še posebej pa to velja v sušnih predelih.



wallaby (Macropodidae) dve valabiji, ki jedo s tal

Habitati Wallaby

Široko so razširjeni po Avstraliji, vendar so najbolj razširjeni na robustnih, oddaljenih območjih, ki so močno gozdnata. Le malo teh bitij najdemo na ravnicah ali na drugih bolj odprtih območjih. Doma so v Avstraliji in Papui Novi Gvineji, uspešno pa so jih spoznali tudi na Novi Zelandiji, v Združenem kraljestvu in na drugih območjih po svetu.

Različne vrste wallaby so razvrščene po habitatih. Na primer, valabije s čopičem, ki jih sestavlja 11 vrst, večinoma najdemo v grmičih jugovzhodne Avstralije in Tasmanije ter v gozdovih obalnih vzhodnih Avstralij. Člani tega podvrsta,Protemnodon, so najbolj podobni kengurujem, vendar imajo drugačno zobno vrsto (vrsto zob). Vključujejo rdečo vratu in lepo obrazno steno.

Kamnite valabije živijo blizu vode med skalami. Vključujejo šest imenovanih vrst, ki spadajo v podrodPetrogale. Običajno so rjave in sive barve z madeži, črtami in drugimi oznakami. Tako imenovane valabije z nohti, ki spadajo v podrodOnihogaleja, vključujejo tri imenovane vrste. Dve od teh vrst, ki imajo na koncih repov ostre izrastke, so uvrščene med ogrožene. Hare wallabies iz podrodaLagorchestesso precej majhne in njihova gibanja so podobna gibanju zajcev. Drugi primeri vrst teh živali, ki so razvrščeni po habitatih, vključujejo grmičevje in gozdne valabije. Med slednje spada pritlikava valabija. Ta vrsta je rojena v Novi Gvineji in je najmanjša iz rodu, saj v povprečju meri 18 centimetrov v dolžino in približno 3,5 kilograma teže.

Nekatere vrste valabijev so se prilagodile svojim edinstvenim habitatom. Na primer, kamnite valabije imajo spremenjene noge, ki so zasnovane tako, da se na kamen oprimejo s trenjem kože in ne z ostrimi kremplji.

Wallaby Diet

Te živali so rastlinojede živali, kar pomeni, da je njihova prehrana v celoti sestavljena iz rastlin. Glede na njihov življenjski prostor se lahko preživijo s travami, praproti, listi, zelišči in celo različnimi vrstami sadja. Prehodijo velike razdalje, da dobijo hrano in vodo, in nenavadno je videti, da se njihove velike občine stiskajo okoli vodnjakov.

Plenilci in grožnje Wallaby

V naravi imajo te živali malo naravnih plenilcev. Najpogosteje jih lovijo dingoji , Tasmanski hudiči in klinasti orli. Na žalost teh torbarij pa je več vnesenih vrst povzročilo opustošenje zaradi njihove varnosti. Zlasti uvedba divjih plenilcev, kot so psi, mačke in lisice, se je izkazala za pogubno za številne vrste teh živali.

Druga grožnja, ki se je zanje pojavila, je vnos tujerodnih vrst, ki zdaj tekmujejo z njimi za omejene vire. Uvedba tujerodnih rastlinojedih živali, kot so zajci, koze , govedo in ovce je na ogroženo ozemlje potisnilo številne vrste wallaby.

Na območju se pojavlja več vrst Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) Rdeči seznam ogroženih vrst. Na primer, pet vrst črnonoge kamnite valabije je naštetih kot ogroženi , ranljivi ali skoraj ogroženi. Proserpine wallaby je uvrščen med ogrožene, rumenonogi wallaby pa kot blizu ogrožene in mala in brzdani nohtni repa so navedeni kot ranljive do izumrtja. Na žalost sta izginili dve vrsti teh živali, vzhodni zajček in polmesec. izumrli .



Razmnoževanje Wallabyja, dojenčki in življenjska doba

Sezona parjenja za večino vrst nastopi januarja in februarja. Samice postanejo spolno zrele pri starosti približno 12 mesecev, nosečnost pred rojstvom potomcev pa je približno 28 dni. Vendar se ta povprečja razlikujejo glede na vrsto.

Ko se rodijo, so joeji, kot so znani dojenčki, približno veliki kot žele. Naenkrat se rodi samo en joey. Všeč mi je kenguru joeys, rojeni so popolnoma nemočni in nerazviti in se takoj pojavijo v materino vrečko. Tam se zapahnejo na sito. Joeys običajno ostane v materini torbici približno 250 dni. Tudi po odhodu je znano, da skočijo nazaj, ko se pojavijo grožnje.

Tehnično je mogoče, da samica znova zanosi, ko je joey še vedno v svoji torbici. Ko se to zgodi, se razvoj novega zarodka ustavi, dokler obstoječi Joey ne zapusti vrečke. Ta pojav je znan kot embrionalna diapavza in je značilen samo za torbare.

Povprečna življenjska doba teh živali je približno devet let. Vendar valabije, ki živijo bližje območjem človeškega bivališča, ki običajno vključujejo pse, mačke in druge plenilce, ne preživijo tako dolgo.

Prebivalstvo Wallaby

Populacije Wallaby se razlikujejo glede na vrsto. Številne vrste wallaby v preteklih letih ljudje v glavnem niso vplivale, zato so njihove populacije ostale stabilne. Številne vrste pa so zdaj uvrščene med ogrožene. Pomemben dejavnik je bila vnos tujerodnih, divjih živali, vključno s psi, mačkami in lisicami, za katere je znano, da lovijo valabije.

Druga težava je bila vnos tujerodnih rastlinojedih živali, kot so govedo, ovce, zajci in koze, ki zdaj tekmujejo z valabijami za trave, liste, zelišča in druge rastline. Nazadnje tudi ljudi valabije lovijo zaradi mesa in krzna. Ta praksa ni tako pogosta kot nekoč, vendar se še vedno pojavlja in še vedno vpliva na raven prebivalstva.

Oglejte si vse 33 živali, ki se začnejo z W

Zanimivi Članki