Zahodna gorila

Zahodna gorila znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Primati
Družina
Hominidae
Rod
Gorila
Znanstveno ime
Gorila Gorila

Zaščitni status zahodne gorile:

Kritično ogroženo

Zahodna gorila Lokacija:

Afriko

Dejstva o zahodni gorili

Glavni plen
Listi, sadje, cvetje
Habitat
Pragozd in gosta džungla
Plenilci
Človek, leopard, krokodil
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Vojska
Najljubša hrana
Listi
Tip
Sesalci
Slogan
Obstajata dve podvrsti!

Fizične značilnosti zahodne gorile

Barva
  • Siva
  • Črna
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
35 - 50 let
Utež
100 kg - 200 kg (220 lbs - 440 lbs)
Višina
1,4 m - 1,7 m (4,7 ft - 5,5 ft)

Zahodna gorila je ena od dveh podskupin gorile na afriški celini (druga je vzhodna gorila). Zahodna gorila je najštevilčnejša vrsta gorile in tudi večja od obeh.



Zahodna gorila naseljuje tropske džungle in gozdove zahodne in srednje Afrike, skupaj z nižinskimi močvirji in sekundarnimi gozdovi. Zdaj velja, da so vse zahodne gorile kritično ogrožene, saj je večina njihovega naravnega habitata zdaj krčena ali prevzeta od ljudi.



Obstajata dve ločeni podvrsti zahodne gorile, ki sta zahodna nižinska gorila in čezrečna gorila. Čeprav se po videzu le nekoliko razlikujeta, se zahodni vrsti gorile odlikujeta po različnih velikostih lobanje in zob.

Zahodna gorila je ena velikih opic, skupina, ki vključuje pomaranče, gorile, ljudi in šimpanze. Tako kot pri drugih velikih opicah ima tudi zahodna gorila številne lastnosti, zaradi katerih je življenje v džungli nekoliko lažje, vključno z nasprotnimi palci, ki pridejo prav, ko zahodna gorila lupi sadje.



Zahodna gorila je vsejeda žival, vendar večino njene prehrane sestavlja uživanje sadja, za katerega je znano, da zahodna gorila prevozi velike razdalje po gozdovih. Zahodna gorila uživa tudi listje, oreške in jagode, skupaj z žuželkami in občasno majhnimi živalmi, kot so kuščarji in glodalci. Zahodno gorilo so opazili tudi z uporabo osnovnih orodij v naravi za učinkovitejše zbiranje hrane.

Zaradi svoje velikosti ima zahodna gorila v svojih afriških gozdovih malo pravih plenilcev, velike mačke, kot so leopardi in čudni krokodili, pa so edina resnična naravna grožnja zahodni gorili. Največja grožnja zahodni gorili je izguba habitata zaradi krčenja gozdov in tudi zaradi lova ljudi. Del ozemlja zahodne gorile so v zadnjih letih prevzeli tudi državljanski nemiri, ki so skupaj s krivolovom zares uničujoče vplivali na prosto živeče populacije.

Zahodna gorila ponavadi živi v skupinah, ki jih vodi in varuje alfa samec. Zahodna gorila alfa samca se tudi pari s samicami v svoji skupini in rodi na splošno samce, znane kot dojenčki. Dojenčki zahodne gorile ostanejo pri materi do nekaj let in se osamosvojijo.



Danes so vse zahodne gorile kritično ogrožene vrste, vendar naj bi v divjini ostalo 95.000 zahodnih nižinskih goril, kar je bistveno več kot njihovi bratranci čez reke, katerih število v naravi naj bi bilo skoraj 300 posameznikov.

Oglejte si vse 33 živali, ki se začnejo z W

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev

Zanimivi Članki