Zahodna nižinska gorila

Zahodna nižinska gorila Znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Primati
Družina
Hominidae
Rod
Gorila
Znanstveno ime
Gorila gorila gorila

Zaščiteno stanje zahodne nižinske gorile:

Kritično ogroženo

Zahodno nižinska gorila Lokacija:

Afriko

Dejstva o zahodni nižinski gorili

Glavni plen
Listi, sadje, cvetje
Habitat
Pragozd in gosta džungla
Plenilci
Človek, leopard, krokodil
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Vojska
Najljubša hrana
Listi
Tip
Sesalci
Slogan
Eden od velikih opic!

Fizikalne značilnosti zahodne nižinske gorile

Barva
  • Siva
  • Črna
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
35 - 50 let
Utež
100 kg - 200 kg (220 lbs - 440 lbs)
Višina
1,4 m - 1,7 m (4,7 ft - 5,5 ft)

'Zahodno nižinsko gorilo so opazili z uporabo osnovnih orodij v naravi za učinkovitejše zbiranje hrane'



Zahodna nižinska gorila je inteligentna žival, ki si deli 98% svoje DNK z DNK ljudje . Kljub našim podobnostim pa obstaja veliko razlik med ljudmi in temi gorilami. Znanstveno ime Zahodne nižinske gorile je Gorilla Gorilla Gorilla in tehta od 220 do 400 kilogramov.



Zahodna nižinska gorila živi v povprečju 50 let, vendar ima visoko stopnjo umrljivosti dojenčkov. Samice rodijo potomce vsaka štiri leta, ki dozorijo pri starosti približno 10 let. To pomeni, da čeprav lahko v življenju rodijo približno 10 potomcev, sta le dva naša tri otroka polnoletna.

Kritično ogroženo prebivalstvo Zahodne nižinske gorile trpi zaradi izgube habitata in krivolova. Zaradi razlik v imunskem sistemu gorile umirajo tudi zaradi bolezni, ki jih ljudje ne bi, in so še bolj dovzetni za bolezni, zaradi katerih ljudje resno zbolijo.



Neverjetna dejstva o zahodni nižinski gorili!

  • Približno 98% svoje DNK delimo z gorilami. Kljub našim podobnostim ima lahko celo prehlad človeka škodljiv vpliv na gorile; nimajo potrebne imunosti, da bi pregnali nekaj tako preprostega. Neverjetno je, kaj naredi 2% razlike.
  • Zahodna nižinska gorila ima najmanjše družinske skupine goril s povprečno 4 do 8 člani. Druge vrste gorile imajo lahko do 50 članov v skupini.
  • Zahodne nižinske gorile hodijo na vseh štirih in s pomočjo zglobov nosijo težo svojih glav in trupov.
  • Z zahodnimi nižinskimi gorila samice začnejo rojevati pri 10 letih.
  • Zahodna nižinska gorila je zelo inteligentna in se lahko celo nauči uporabljati znakovni jezik za komunikacijo z ljudmi in drugimi gorilami.

Znanstveno ime zahodne nižinske gorile

  • Rod: gorila
  • Vrsta: gorila gorila
  • Znanstveno ime: Gorilla gorila gorila

Etimologija besede gorila izhaja iz besede „gorillai“, grškega prevoda Peripla iz Hanna, napisanega v puniščini. Govori o plemenu las las. Punska beseda za gorilo, ki so si jo izposodili Grki, je po drugi strani beseda, izposojena iz jezika, ki izvira iz Zahodne Afrike. Gabonski Mpongve gorilo imenujejo 'G'guyla', Fang pa 'N'gil'.

Videz zahodne nižinske gorile

Zahodna nižinska gorila je v primerjavi z drugimi podvrstami gorile manjša in tehta manj. Tehtajo od 220 do 440 kilogramov, podobno kot pasma konj, imenovana Exmoor.

Višina Zahodne nižinske gorile se giblje od 4,7 do 5,5 čevljev, od višine otroka ali povprečne odrasle osebe človek višina. Tako kot druge velike opice imajo tudi te gorile nasprotne palce, zato je uporaba orodij in drugih dejavnosti veliko lažja.

Imajo širšo lobanjo kot druge gorile, njihovi grebeni pa so bolj izraziti. Prav tako je veliko lažje ločiti samice od samcev zahodnih nižinskih goril, saj so samice skoraj polovice manjše od srebrnikov.

Lasje zahodne nižinske gorile so rjavo-sive barve, z malo rdeče ali rjave barve na vrhu glave. Z moškimi zahodno nižinskimi gorilami imajo belkaste dlake, ki segajo do stegen, od tod tudi ime silverback.

Zahodna nižinska gorila je inteligentna žival, ki si 98% svoje DNK deli z DNK ljudi, vendar se razlikuje tudi od ljudi.
Silverback - odrasel moški zahodne nižinske gorile

Obnašanje zahodne nižinske gorile

Zahodna nižinska gorila je predvsem miroljubna žival, ki se raje izogiba konfliktom. Vendar bo prevladujoči moški kazal znake agresije, da bo zaščitil skupino pred zunanjimi osebami. Ko potomci dozorijo, so pripravljeni zapustiti skupino, v kateri so se rodili, in poiskati zakonca.

To se zgodi, ko je samica stara približno osem let in izbere vodjo, ki se ji želi pridružiti, glede na obseg svojega ozemlja in velikost svinčnika. Ko moški dozorijo, poskušajo nadomestiti srebrnjaka v ustaljeni skupini ali preživijo nekaj let sami, dokler se samcem ne pridruži nekaj nepovezanih samic.

Srebrno moški ima plemenske pravice do vseh samic, dovoljuje pa tudi drugim samcem, ki še niso zreli, da se parijo s samicami. Kot vodja skupine izbere, kdaj bodo jedli, kdaj se zbudijo, kdaj gredo spat, območje, kjer živijo, in poskrbi za morebitne spore, ki jih imajo člani skupine med seboj.

Te gorile nikoli ne napadejo, če jih ne izzovejo, vendar se moški spopadajo zaradi samic in ko bo v skupini nov vodja, bodo ubili nepovezane dojenčke. Ko pride do agresorja ali izzivalca, bo odrasel moški med udarjanjem po prsih stal na nogah, rjovel in kričal. Če vsiljivec sporočila ne dobi ali ga ignorira, bo moški lahko večkrat vrgel glavo nazaj in nato na vseh štirih naval proti vsiljivcu.

Habitat zahodne nižinske gorile

V naravi Zahodna nižinska gorila živi v tropski deževni gozdovi zahodne Afrike. Obseg teh živali vključuje države Kamerun, Gabon, Angolo, Srednjeafriško republiko, Demokratično republiko Kongo in Ekvatorialno Gvinejo. Ozemlje Zahodne nižinske gorile se razteza na več kot 270.000 kvadratnih kilometrov.

Prehrana z zahodno nižinsko gorilo

Zahodna nižinska gorila je večinoma rastlinojeda žival z več kot 100 sadnimi vrstami, zabeleženimi v njihovi prehrani, pa tudi poganjki, listi in koščice. Kadar je sadja v suhih mesecih malo, jedo tudi lubje, oreščke, kašo, divjo češnjo, korenine, liste, termite, kuščarje in mravlje tkalce. Popolnoma odrasel moški lahko dnevno poje približno 40 kilogramov vegetacije, kar je približno 10% njegove telesne teže. 5-galonska steklenica vode, srednje velika mikrovalovna pečica, 4 10-kilogramske vrečke krompirja in povprečen 3-letni človeški otrok tehtajo 40 kilogramov.

Plenilci in grožnje zahodne nižinske gorile

Kritično ogrožena Zahodna nižinska gorila ima v naravi vsakih nekaj groženj, razen leopardov in krokodilov. Glavne grožnje gorilam prihajajo ljudje skozi oblike izgube habitata, bolezni in krivolova.

Z izgubo habitata ljudje posekajo drevesa, med katerimi živijo gorile. Ljudje uporabljajo drevesa za rudarstvo, razvoj človeških naselij in sečnjo. Posekane ceste pa lovcem omogočijo, da se zapeljejo v življenjski prostor gorile in ubijejo gorilo, da gurmansko hrano pripravijo kot dragoceno poslastico za bogate potrošnike. Iz rok gorile izdelujejo tudi pepelnike, iz drugih delov telesa pa se naredijo tudi drobnarije.

Gorile so občutljive na bolezni in bolezni, ki jih ljudje nimajo težav s prebolevanjem. To pa zato, ker niso razvili imunosti, kot jo imajo ljudje. Posledično lahko prehlad, ki ga ljudje dobijo vsaj enkrat na leto, ubije gorilo. To tudi pomeni, da obiskovalci, ki so nosilci nalezljivih bolezni, kot je koronavirus , se gorilam ne morejo približati preveč, ali pa morajo nositi masko in sterilne rokavice.

Razmnoževanje gorile v zahodni nižini, dojenčki in življenjska doba

Za razliko od nekaterih živali v naravi Zahodna nižinska gorila ne doseže hitro starosti, ko začnejo pasti. Samice ne dosežejo plemenske starosti do 10. leta starosti, moški pa do 15. do 20. leta. Življenje teh goril je v divjini in ujetništvu 50 let ali več.

Obdobje brejosti Zahodne nižinske gorile je podobno človeškemu in traja devet mesecev. Samice običajno rodijo enega potomca, pri čemer so dvojčki redkost. Otroška gorila ob rojstvu tehta štiri kilograme in ne more storiti veliko, razen da bi se držala svoje matere. Ko dopolnijo štiri mesece starosti, se začnejo voziti na materinih hrbtih vse do tretjega leta starosti.

Stopnja umrljivosti dojenčkov v Zahodni nižinski gorili je visoka, le dva ali tri potomci preživijo v odrasli dobi. Značilno je, da samica gorile rodi približno vsaka 4 leta in zanosi takrat, ko njeni prejšnji potomci ne vozijo več na hrbtu. S 50 letno življenjsko dobo in rojenjem vsaka štiri leta ženska v življenju rodi približno 10 dojenčkov, le dva ali trije preživijo do zrelosti.

Prebivalstvo zahodne nižinske gorile

Življenjski prostor zahodnih nižinskih goril znanstvenikom otežuje natančno določitev, koliko jih je ostalo v naravi. Znanstveniki pa menijo, da je celotna populacija blizu 100.000 posameznih goril. Čeprav se zdi, da je razmeroma veliko, je Zahodna nižinska gorila navedena kot kritično ogroženi .

Zahodno nižinska gorila v živalskih vrtovih

Zahodna nižinska gorila je pravzaprav ena od dveh podvrst gorile, ki jih najdemo v zahodni Afriki. Druga podvrsta Zahodne gorile je Gorila čez reko , kar je redko. Zahodna nižinska gorila je med vsemi podvrstami gorile najpogostejša podvrsta gorile, ki jo najdemo v živalskih vrtovih.

The Živalski vrt v Atlanti je dom enega najstarejših živečih samcev Zahodne nižinske gorile na svetu. Ime te gorile je Ozzie , rojen pa je bil okoli leta 1961, v letu 2020 je bil star približno 59 let. Ozze je v živalskem vrtu v Atlanti rodil 12 goril in sovraži glasno glasbo, a ima rad pomaranče in zelje.

The Smithsonian National Zoo ima šest zahodnih nižinskih goril. Njihova imena so Bakara, Mandara, Calaya, Kibibi in Kojo. Baraka je srebrnjak in največji član čete gorile, ki tehta več kot 400 kilogramov. Rodil se je v živalskem vrtu aprila 1992.

Mandara je vzgajala Barako kot lastno potomstvo kmalu po njegovem rojstvu in imela šest lastnih dojenčkov. Kojo, eden izmed Mandarinih potomcev skupaj s Kibibijem, je mlad odrasel moški in je ena najbolj igrivih goril tam.

Oglejte si vse 33 živali, ki se začnejo z W

Pogosta vprašanja o zahodni nižinski gorili (pogosta vprašanja)

Zakaj je zahodna nižinska gorila ogrožena?

Zahodna nižinska gorila je ogrožena zaradi bolezni, krivolova, visoke umrljivosti dojenčkov in izgube habitatov.

Kje živi Zahodna nižinska gorila?

Zahodna nižinska gorila živi v močvirjih, nižinskih gozdovih in zahodnoafriških deževnih gozdovih.

Koliko zahodnih nižinskih goril je ostalo v naravi?

V kritično ogroženi zahodni nižinski gorili je v naravi ostalo približno 100.000 osebkov.

Kako dolgo živi zahodno nižinska gorila?

Povprečna življenjska doba zahodne nižinske gorile je 50 let. Vendar je leta 2020 samica Zahodne nižinske gorile v berlinskem živalskem vrtu z imenom Fatou praznovala svoj 63. rojstni dan.

Kako je zaščitena zahodna nižinska gorila?

Zahodno nižinsko gorilo lahko najdemo v več živalskih vrtovih po vsem svetu, od ZDA, Belfasta, Irske, Berlina, Nemčije in drugih. Republika Kongo je konec leta 2012 ustanovila narodni park za zaščito zahodne nižinske gorile. Obsega 1.765 milj in v njem živi okoli 15.000 goril, 950 šimpanzov in 8.000 slonov.

Zakaj so Zahodne nižinske gorile pomembne?

Kot pri drugih vrstah gorile je tudi Zahodna nižinska gorila ključnega pomena za deževne gozdove, saj po svoji poti razporejajo semena. Drevo lahko zaenkrat razprši samo svoja semena, gorila pa semena odnese dlje. Gorila vsak dan prepotuje velike razdalje in ima dolg prebavni proces, kjer lahko na enem mestu jedo sadje s semenom, nato pa seme odloži v iztrebkih 15 ali 20 milj stran.

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev
  8. Svetovni sklad za prostoživeče živali, na voljo tukaj: https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/gorillas
  9. New England Primate Conservancy, na voljo tukaj: https://www.neprimateconservancy.org/western-lowland-gorilla.html
  10. Živalski vrt Saint Louis, dostopno tukaj: https://www.stlzoo.org/animals/abouttheanimals/mammals/lemursmonkeysapes/westernlowlandgorilla#:~:text=Western%20lowland%20gorillas%20eat%20parts,a%20long%20lifespan%20is% 20 redko
  11. Smithsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute, na voljo tukaj: https://nationalzoo.si.edu/animals/western-lowland-gorilla
  12. National Geographic, dostopno tukaj: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/w/western-lowland-gorilla/#close
  13. Živalski vrt. Zoološki vrtovi Belfast, dostopno tukaj: http://www.belfastzoo.co.uk/animals/western-lowland-gorilla.aspx

Zanimivi Članki