Da

Znanstvena klasifikacija Yak

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Artiodactyla
Družina
Bovidae
Rod
Gozd
Znanstveno ime
Bos Grunniens

Stanje ohranjenosti jaka:

V bližini ogroženo

Lokacija Yak:

Azija
Evrazija

Dejstva Yak

Glavni plen
Trava, zelišča, mahovi
Ime Young
Tele
Habitat
Alpski travniki in odprti hribi
Plenilci
Človek, medvedi, volkovi
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
V naravi jih je le nekaj!

Fizikalne lastnosti Yak

Barva
  • rjav
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
15-20 let
Utež
300-1.000 kg (661-2.200 lbs)

Yaki so močno grajene živali s trdnim okvirjem, ki imajo dolge, goste dlake.



Doma so v Tibetu in na Kitajskem, najdemo pa jih tudi v Mongoliji, Nepalu in Srednji Aziji. Znanstveniki verjamejo, da so plemeni Qiang udomačili jake pred vsaj 5000 leti, kar trdijo tudi genetski dokazi. Nekatera tibetanska ljudstva pa imajo morda udomačene jake že pred 10.000 leti. Domačih jakov je daleč več divji in so vzrejeni zaradi njihove prožnosti za oranje in mlačenje, visoko proizvodnjo mleka, mesa, kož in krzna.



Neverjetna dejstva o Yak!

  • Domači jak, za razliko od svojih divjih kolegov,pogosto spuščajo zvoke, kar vodi do vzdevka 'Grunting Ox'.
  • Imajo trikrat večjo pljučno kapaciteto od krav in imajo več in manj rdečih krvnih celic, kar jim omogoča učinkovitejši transport kisika.
  • Lahko prenesejo hladne temperature, ki jih lahko dosežejo do -40 stopinj Fahrenheita .
  • Jaki imajo težaveuspevajo na nižjih nadmorskih višinahin postanejo nagnjeni k vročini, ko so temperature nad 59 stopinj Fahrenheita.
  • Ko jak umre naravno, njegove kosti po budističnih učenjih najdejo novo življenje kot nakit in pritrditev šotora.

Znanstveno ime Yak

Jaki so člani goveje družine in so v sorodu z krave in bivol , od katerih vse verjetno izvirajo iz aurochs , izumrla vrsta goveda. Yaki so se ločili od aurochs pred približno milijonom in petimi leti. Znanstveniki divji (Bos mutus) in domačega jaka (Bos grunniens) uvrščajo med dve različni vrsti. Angleška beseda yak izhaja iz tibetanske besede 'yag'. Znanstveno ime obeh vrst se nanaša na zvoke ali pomanjkanje teh zvokov, ki jih povzročajo te živali. Bos mutus, pomeni nemi vol, medtem ko Bos grunniens pomeni vohljajoči vol. Pripadajo družini Bovidae, isti družini kot Azijski vodni bivol , afriški bivol in ameriški bizon . Ključna razlika med obema vrstama je velikost, saj divji samci tehtajo do dvakrat več kot njihovi domači. Domači jaki izvirajo iz divjih vrst.

Videz in vedenje jaka

Po videzu so si vsi jaki podobni, čeprav so, kot že omenjeno, divji jaki večji. Divji jaki imajo na splošno temnejše, črnaste do rjave lase, domače vrste pa imajo širše barvne različice, ki vključujejo rjavo rjavo in smetano. Vsi imajo toplo, gosto krzno, ki visi pod trebuhi, in volneno podlanko, ki pokriva prsni koš, boke in stegna. Imajo obsežne okvirje in trpežne noge, ki se končajo z zaobljenimi, naključnimi kopiti. Njihovi trdni rogovi se uporabljajo tudi za obrambo, ki jim omogočajo, da se pozimi prebijejo skozi sneg in najdejo hrano, zakopano pod njim. Tako moški kot ženske imajo kratek vrat z izrazito grbo čez ramena, čeprav je ta značilnost pri moških bolj izrazita. Imajo dolge repove in so bolj podobni tistim konji kot pri kablu.



Udomačeni jaki so manjši, saj moški običajno tehtajo od 600 do 1100 kilogramov, samice pa od 400 do 600 kilogramov. Divji samci lahko tehtajo celo 2200 kilogramov. Višina domačih samcev je različna, vendar v grebenu običajno dosežejo 44 do 54 centimetrov, samice pa v grebenu od 41 do 46 centimetrov. Samice imajo štiri seske z majhnim in dlakavim vimenom. Enako lahko rečemo za moško mošnjo. Velikost in poraščene prevleke so zaščita pred mrazom.

Divji jaki živijo v več sto živalih, ki jih sestavljajo predvsem samice in njihovi mladiči z le nekaj samci. Večina samcev živi sama ali živi v manjših samostojnih skupinah po približno šest do tik pred sezono parjenja, ko se običajno pridruži večji čredi. Na splošno se izogibajo ljudem in lahko pobegnejo, čeprav lahko postanejo agresivni, ko branijo mlade ali ko so v kolotečini, ko se samci redno borijo med seboj, da bi vzpostavili prevlado. Tipično obnašanje rute vključuje nenasilne prikaze, skupaj z napadi, kot sta meh in strganje tal z rogovi. Biki se bodo večkrat tudi nabijali s spuščenimi glavami ali pa bodo pospeševali z rogovi. Samci se pogosto kopajo v suhi zemlji med rutami in vonjem po urinu ali gnoju.

Dva jaka v travi blizu jezera v Tadžikistanu
Da

Jakov Habitat

Divji jaki živijo predvsem v severnem Tibetu in zahodno kitajski provinci Qinghai. Nekatere populacije segajo v najjužnejše predele Xinjianga in Indije. Izolirane populacije teh živali so razširjene tudi po celotni osrednji Aziji. Primarni habitati so brez gozdov v srednji Aziji med 9.800 in 18.000 metri na gorskih travnikih in planotah. Pogosto jih najdemo v alpski tundri z gostimi travami in šaši, ki jim zagotavljajo hrano. Nekatere črede se bodo sezonsko selile v iskanju hrane. Jedo zgodaj zjutraj in zvečer in se ne gibljejo veliko, pogosto spijo večino dneva. Med snežnimi meteži te živali spremenijo rep v nevihte in lahko ostanejo nepremične ure.



Domače jake poleg tega, da jih gojijo za mleko, gojijo za maslo, ki se spremeni v čaj iz čaja. Tibetanci si ta čaj pripravijo tako, da črnemu čaju iz Pemagula dodajo mleko, maslo in sol jaka, da postanejo tradicionalni napitki, ki pivce okrepijo proti tankemu, hladnemu zraku gora Himalaje. Čaj običajno uživajo tisti, ki živijo na planotah nad 17.000 čevljev.

Maslo jak ima osrednjo vlogo na festivalu svetilk z maslom, ki je potekal v prvem mesecu tibetanskega koledarja v Lhasi. Menihi mesece vrezujejo skulpture iz masla iz jaka, medtem ko svetilke, ki gorijo maslo, med festivalom obkrožajo ulice.

Vsako poletje tibetanski nomadi počešejo in obdelujejo mehko, puhasto podlanko, ki se v tem letnem času olupi. Grobi zunanji lasje se spremenijo v vrvi, šotore in lasulje. Notranja vlakna, podobna kašmirju, se spremenijo v tekstil, ki je začel tekmovati s tradicionalnim kašmirjem, narejenim iz himalajske kozje dlake.

Jakovski gnoj je edino gorivo na visoki tibetanski planoti, vendar uporaba le-tega predstavlja biološko nevarnost, saj pri izgorevanju letno proizvede 1.000 ton črnega ogljika, kar je drugi glavni vzrok za globalno segrevanje.

Yak Diet

Yaki so rastlinojede živali, kar pomeni, da jedo samo rastline. Veliko časa preživijo na gorskih travnikih, se pasejo po travah in drugih nižjih rastlinah, kot so šaši. Carex, Stipa in Kobresia so med njihovimi najljubšimi travami. Uživajo tudi zelišča, zimske maščobne grmičevje, mah in lišaje. Samice se rade pasejo na višjih pobočjih kot moški, še posebej, če imajo mlade. Poleti pogosto pijejo, pozimi pa jedo sneg, da ostanejo hidrirani. Tako kot krave imajo tudi dva želodca, da lahko učinkovito izvlečejo vsa hranila iz rastlin, ki jih jedo.

Yak Predators in grožnje

Čeprav je domačih jakov v izobilju, se svetovna populacija jakov zmanjšuje in je uradno navedena kot ranljive do izumrtja s strani Mednarodne zveze za ohranjanje narave. V začetku 19. stoletja je divji jaki so veliko lovili tibetanskih in mongolskih pastirjev in vojaškega osebja. Medtem ko je pred samo 50 leti po tibetanski planoti romalo kar milijon divjih jakov, ostane le približno 10.000 danes zaradi križanja z krave , izguba habitata in napadi ljudi na krivolov. Samotni moški so še posebej občutljivi na krivolov. Motnje domače živine prinašajo bolezni, pa tudi križanje.

Himalajski volk je naravni plenilec jaka, čeprav na nekaterih območjih snežni leopardi in rjavi medvedi je znano, da plenijo mlade ali oslabele jake.

Razmnoževanje jakov, dojenčki in življenjska doba

Samice vstopijo v estru do štirikrat na leto, vendar se parjenje običajno zgodi konec poletja, včasih celo do septembra, odvisno od lokalnega okolja. Brejost traja med 257 in 270 dnevi, kar ima za posledico rojstvo enega samega teleta maja ali junija. Dvojni porodi so redki. Samice najdejo osamljen kraj za porod, vendar se kmalu ponovno pridružijo čredi, saj lahko tele običajno hodijo v 10 minutah po rojstvu. Večina žensk rodi le vsako drugo leto, čeprav se lahko pogosteje rodijo, če je hrane veliko. Roditi začnejo pri približno treh do štirih letih, največja plodnost je približno pri šestih letih.

Teleta se odstavita pri enem letu in se kmalu zatem osamosvojijo. Jaki imajo življenjsko dobo približno 20 do 25 let, čeprav imajo nekateri divji jaki lahko krajšo življenjsko dobo.

Prebivalstvo Yak

Domačih jakov je v Aziji med 14 in 15 milijonov. Ranče jakov narašča tudi v Severni Ameriki, trenutno jih v ZDA gojijo približno 5000. Tradicionalno so jih uporabljali kot tovorne živali za prikolice, pa tudi za oranje in mlačenje. Gnoj jaka je edino gorivo, ki je na voljo v tibetanski tundri brez dreves. Še sredi 19. stoletja so se divji jaki razširili od Bajkalskega jezera v Sibiriji do stepe Ladakh v Indiji. Kitajski zlati jak, ogrožena podvrsta divjega jaka, ima v naravi le še okoli 170 osebkov. Indija in Kitajska sta uradno zaščitili prostoživeče jake, slednji so celo ustvarili posebne rezervate, kjer se nahajajo številne črede divjih populacij.

Yaks v živalskem vrtu

Večina živalskih vrtov ima prostor samo za eno vrsto prostoživečih govedi, zato se odločijo bivol , bizon ali jaka. Živalski vrt v San Diegu Izjema je park divjih živali, kjer lahko obiskovalci vidijo jake in druge vrste. Živalski vrt v San Diegu ima skrben, namenski program vzreje ogroženih vrst, čeprav večina živalskih vrtov ne.

Ogled vseh 3 živali, ki se začnejo z Y

Zanimivi Članki