Modri ​​kit

Znanstvena klasifikacija modrega kita

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Cetacea
Družina
Balaenopteridae
Rod
Balaenoptera
Znanstveno ime
Balsenoptera musculus

Stanje ohranjenosti modrega kita:

Ogroženi

Lokacija modrega kita:

Ocean

Zabavno dejstvo modrega kita:

Največja žival na Zemlji!

Dejstva o modrem kitu

Plen
Krill, raki, majhne ribe
Ime Young
Tele
Skupinsko vedenje
  • Samotno
Zanimivost
Največja žival na Zemlji!
Ocenjena velikost prebivalstva
Manj kot 20.000
Največja grožnja
Sprememba podnebja
Najbolj prepoznavna lastnost
Naborki na vratu in dve luknji za pihanje
Druga imena
Severni, južni, pigmejski
Obdobje brejosti
11 -12 mesecev
Habitat
Polarne in subtropske vode
Plenilci
Ljudje, stroki kitov morilcev
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Dnevno
Pogosto ime
Modri ​​kit
Število vrst
3.
Lokacija
Oceani po vsem svetu
Slogan
Največja žival na Zemlji
Skupina
Sesalci

Fizične značilnosti modrega kita

Barva
  • Siva
  • Modra
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Gladko
Najvišja hitrost
13 mph
Življenjska doba
30 - 45 let
Utež
100 ton - 160 ton (220.000 lbs - 352.000 lbs)
Dolžina
25m - 30m (82,5 ft - 100 ft)
Starost spolne zrelosti
10-15 let
Starost odstavitve
8 mesecev

Klasifikacija in razvoj modrih kitov

Modri ​​kit je ogromna vrsta kita, ki jo najdemo v subtropskih in polarnih vodah po vsem svetu. Z nekaterimi posamezniki, ki zrastejo do več kot 100 metrov, Modri ​​kit ni le največja živalska vrsta na svetu, temveč se domneva tudi, da je lahko največje bitje, ki je kdajkoli obstajalo. Obstajajo tri priznane podvrste modrega kita, ki so severni modri kit, južni modri kit in modri kit, ki kljub svojemu imenu še vedno dosega povprečno dolžino 24 metrov. Čeprav je njihova ogromna velikost in počasi dozorela narava pomenila, da svetovna populacija modrih kitov nikoli ni bila zelo številna, se je število drastično zmanjšalo, ker so jih ljudje v zadnjih 100 letih lovili predvsem. Modri ​​kitovi so zdaj zakonsko zaščiteni in kljub temu, da ga od sedemdesetih let prejšnjega stoletja niso namerno ujeli, njihovo število v velikem obsegu še naprej narašča.



Anatomija in videz modrega kita

Modri ​​kit ima izjemno dolgo telo, tanko in ozko, kar pomeni, da lahko z lahkoto prečkajo vodo. Njihova brezdlaka koža je gladka in sivkasto modre barve s svetlejšo spodnjo stranjo in vrsto gub v grlu, kar ji omogoča, da se med hranjenjem Modrega kita razširi na več kot štirikrat večjo normalno velikost. Velik rep modrega kita je raven in se na koncu razdeli na dva gumijasta mehurčka in pomaga pri poganjanju njihovih masivnih teles skozi vodo. Modri ​​kiti spadajo v skupino 'Baleen Whales', kar pomeni, da obstaja namesto zob do 395 trdih in ščetinam podobnih ploščic, ki visijo na zgornji čeljusti in se uporabljajo za filtriranje hrane iz vode. Tako kot njihovi sorodniki imajo tudi Modri ​​kiti dve luknji na vrhu velikih glav, ki se uporabljajo za izgon zastarelega zraka in morske vode iz pljuč, kadar Modri ​​kit diha.



Razširjenost in življenjski prostor modrega kita

Modri ​​kiti najdemo tako v polarnih kot v tropskih vodah po vsem svetu in se med obema letoma selijo med seboj. V poletnih mesecih modre kite najdemo v hladnih vodah Arktike in Antarktike (odvisno od podvrste), kjer se hranijo z obilno količino hrane, preden se pozimi premaknejo proti toplejšim, manj bogatim vodam pasme. Čeprav se tri podvrste modrih kit nekoliko razlikujejo po velikosti in obarvanosti, je glavna razlika med njimi, kjer živijo s severnimi modrimi kiti in južnimi modrimi kiti, ki se nikoli ne srečajo. Severni modri kiti ponavadi naseljujejo bogate, obsežne vode severnega Atlantika in severnega Tihega oceana, kjer na drugi strani Ekvatorja na južni polobli najdemo južne modre kitove. Čeprav modre kitove najdemo tudi na jugu, imajo raje južni Indijski ocean skupaj z južnim Tihim oceanom.

Obnašanje in življenjski slog modrega kita

Z izjemo samic s svojimi mladicami so Modri ​​kiti samotne živali, za katere je znano, da se občasno zbirajo v ohlapnih skupinah za hranjenje. Te ogromne živali uporabljajo različne zvoke (znane kot pesmi), vključno z brenčanjem, škripanjem in ropotanjem, da se med seboj komunicirajo, zlasti med sezono razmnoževanja pozimi. Da bi zagotovili, da se njihovi glasovi slišijo, so zvoki modrih kitov neverjetno glasni in so bili posneti pri glasnosti večji od 180 decibelov, zato je znano, da proizvajajo najglasnejši zvok katerega koli bitja na planetu. Modri ​​kit ima zelo majhne plavuti in plavutke, zato se opira na svoj ogromen rep, da mu pomaga orati skozi ocean. Modri ​​kitovi s svojimi repi tudi globoko potopajo, saj lahko z dvigovanjem nad gladino vode dobijo dovolj moči, da se do 200 metrov strmo spustijo v morje.



Razmnoževanje modrega kita in življenjski cikli

Modri ​​kiti se razmnožujejo v toplejših, tropskih vodah pozimi ali zgodaj spomladi, ko po obdobju brejosti, ki traja skoraj eno leto, samica modrega kita ob vrnitvi v regijo naslednje leto skoti eno samo tele. Potem ko so celo poletje hranile v hladni, bogati vodi na polih, samice modrih kitov med dojenjem svojih mladičev ne jedo skoraj ničesar. Novorojeni modri kiti že merijo sedem metrov v dolžino in tehtajo približno 2,5 tone in ostanejo ob materini vsaj prvo leto. Znano je, da so teleta Modrega kita, preden se odstavijo do osmih mesecev, vsak dan zaužila do 90 kg mleka. Modri ​​kitovi se lahko začnejo razmnoževati, ko so stari med 10 in 15 let, samice pa rodijo na dve ali tri leta. Modri ​​kitovi lahko živijo do 40 let.

Dieta in plen modrega kita

Modri ​​kit je mesojeda žival, ki kljub temu, da nima ustreznih zob, preživi s prehrano, ki jo v glavnem sestavljajo križ in majhni raki, skupaj z občasnimi majhnimi ribami. Modri ​​kitovi se prehranjujejo tako, da plavajo proti jati plena in zahvaljujoč naborom na vratu, ki jim omogočajo širjenje grla, ogromno zaužijejo vodo v vrečko, ustvarjeno v spodnji čeljusti, in si zaprejo usta. Nato se voda izžene, toda na tisoče drobnih bitij zadržijo tanke baleine plošče, ki jih nato pogoltnejo. Modri ​​kiti lahko v poletnih mesecih vsak dan zaužijejo do šest ton plena, ki ga preživijo v hladnih, bogatih vodah okoli polov. Čeprav je znano, da Modri ​​kiti poleti pojejo ogromno, ko se pozimi preselijo v toplejše vode, da bi se razmnožili, komaj kaj pojedo.

Plenilci in nevarnosti modrih kitov

Zaradi ogromne velikosti odraslega modrega kita v oceanu nimajo naravnih plenilcev, ljudje pa so njihova največja grožnja. Mlada teleta modrega kita pa so bolj ranljiva, zlasti ko zapustijo varnejše, toplejše vode svojega drevesnic in začnejo potovati po nevarnejših morjih. Na teleta modrega kita plenijo kitovi morilci, ki lahko s svojo inteligenco in skupinskim delom ulovijo in ubijejo tako veliko žival. Ko pa se je v 19. stoletju z izumom bolj tehničnega harpuna začel lov na modrega kita, so se začele največje težave za modre kite. Z vse boljšimi tehnologijami so se razmere stopnjevale v devetdesetih letih 20. stoletja in zdesetkale svetovno populacijo modrega kita, tako da so jih ljudje lovili zaradi mesa in maščobe, dokler jim mednarodna prepoved v šestdesetih letih ni dokončno zagotovila zaščite.



Modri ​​kit Zanimiva dejstva in značilnosti

Modri ​​kit je največja žival na planetu, kar pomeni, da so številni organi veliko, veliko večji od tistih, ki jih najdemo pri kateri koli drugi živali. Očitno bo le en dih popolnoma odraslega odraslega modrega kita proizvedel dovolj zraka, da napolni skoraj 2000 balonov! Tudi srce Modrega kita je tako veliko, da je približno enako veliko kot majhen avto, saj so njegove glavne žile dovolj velike, da lahko človek udobno plava! Ker so modri kiti sesalci, morajo na površje vdihniti zrak, vendar ga morajo tudi iztisniti, in sicer tako, da skozi svoja dva odprtina izpihajo ves topel, vlažen zrak, sluz in morsko vodo iz svojih pljuč. zrak. Modri ​​kiti to počnejo s tako silo, da lahko ta stolpec strelja tudi do devet metrov v nebo.

Odnos modrih kitov z ljudmi

Zgodovinsko gledano ljudje ne bi mogli loviti Modrih kitov, saj za to preprosto niso imeli možnosti, jedli so meso in uporabljali maščobne maščobe za pridelavo olja od tistih posameznikov, ki so bili bodisi na plaži ali pa so jih izpustili na kopno. Z boljšimi čolni in orodji za lov se je modri kit začel loviti v severnem Atlantiku leta 1868 in se razširil po vsem svetu, vendar na prelomu stoletja. Leta 1966 so bili Modri ​​kiti zaščiteni pred lovom, potem ko je število prebivalstva po vsem svetu drastično upadlo in od leta 1978 ob obali Španije ni bilo namerno ujetih modrih kitov. Danes ljudje zelo občudujejo te nežne orjake, saj so potovanja z opazovanjem kitov priljubljena po vsem svetu.

Stanje ohranjenosti modrega kita in življenje danes

Danes IUCN navaja Modrega kita kot žival, ki je ogrožena v svojem oceanskem okolju, saj naj bi po vsem svetu ostalo manj kot 20.000 posameznikov. Pred sto leti se ocenjuje, da je bila populacija modrega kita bistveno večja, približno 200.000, vendar je bilo število zaradi lova izbrisano. Dandanes se populacije modrih kitov ne bodo soočale z večjimi grožnjami, saj bodo posledice globalnega segrevanja topile ledene plošče na stebrih, ki naj bi jih najbolj skrbelo. Čeprav jih več ne lovijo (in populacija na nekaterih območjih naj bi se dejansko povečevala), modrim kitom grozijo nesreče z ladjami.

Oglejte si vse 74 živali, ki se začnejo z B

How to say Modri ​​kit in ...
BolgarščinaModri ​​kit
KatalonskiModri ​​kit
ČeškoModri ​​kit
DanskiModri ​​kit
NemškoBlauwal
angleščinaModri ​​kit
EsperantoModri ​​kit
španskiBalaenoptera musculus
EstonskiModri ​​kit
FinskiModri ​​kit
FrancoskoModri ​​kit
GalicijskoModra balea
HebrejščinaModri ​​kit
HrvaškiModri ​​kit
MadžarskoModri ​​kit
IndonezijskiModri ​​kit
ItalijanskoBalaenoptera musculus
Japonskimodri kit
angleščinaModra vina
NizozemskoModri ​​kit
angleščinaModri ​​kit
PoljskiModri ​​kit
PortugalščinaModri ​​kit
angleščinaModri ​​kit
SlovenščinaSinji komplet
ŠvedskoModri ​​kit
TurškiNebeški kit
VietnamskiModri ​​kit
Kitajskimodri kit
Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev
  8. Dejstva o modrem kitu, na voljo tukaj: http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Bluewhale.shtml
  9. Informacije o modrem kitu, na voljo tukaj: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2477/0

Zanimivi Članki