Žerjav

Znanstvena klasifikacija žerjavov

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Gruiformes
Družina
Gruidae
Znanstveno ime
Gruidae

Stanje ohranjenosti žerjava:

V bližini ogroženo

Lokacija žerjava:

Afriko
Azija
Evrazija
Evropi
Severna Amerika
Oceanija

Dejstva o žerjavu

Glavni plen
Žuželke. Ribe, žito
Posebnost
Velika velikost telesa in dolg kljun
Razpon kril
1,8 - 2,4 m (71in - 95in)
Habitat
Zmerna mokrišča
Plenilci
Fox, Eagle, Wildcats
Prehrana
Vsejed
Življenjski slog
  • Jata
Najljubša hrana
Žuželke
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
4.
Slogan
Številne so kritično ogrožene vrste!

Fizikalne značilnosti žerjava

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Mreža
  • Modra
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
15 - 30 let
Utež
3,7 kg - 10 kg (8,2 lbs - 22 lbs)
Dolžina
1m - 1,4m (40in - 55in)

'Žerjavi plešejo, da bi pritegnili zakonca!'



Žerjavi so zbirka visokih vrst ptic z dolgimi nogami. Na svetu obstaja 15 različnih vrst teh ptic, ki imajo običajno rjavo, belo ali sivo barvo. Različne vrste teh ptic živijo na vseh celinah, razen v Južni Ameriki in na Antarktiki, običajno gnezdijo na severu in zimo letijo proti jugu v toplejše podnebje. Največja ameriška ptica je oslovski žerjav, visok pet metrov in razprostrta krila do sedem metrov. Znani so po tem, da so zelo družabne ptice, ki izvajajo zapletene plese, da bi pritegnile vseživljenjske partnerje.



5 Dejstva o žerjavi

  • Danes je na svetu 15 vrst žerjavov
  • Ptice letijo z iztegnjenimi vratovi in ​​nogami
  • Te ptice so vsejede
  • Te zelo družabne ptice živijo v jatah
  • Njihov let jih odnese do tal 26.000 metrov

Znanstveno ime žerjava

Petnajst različnih vrst teh ptic živi na petih celinah. Vse te čudovite ptice spadajo v razred Aves, red Gruiformes, naddružino Gruoidea in družino Gruidae. Ime žerjav je germanskega izvora, besede Kran v nemščini in kraan v nizozemščini. V istem času se je v 16. stoletju svet kot srednjeveška angleščina razvijal kot žerjav. Beseda pomeni 'hripavo jokati.' Zdaj se beseda uporablja tudi za opis nekoga, ki iztegne vrat ali okončine kot ptica, na primer v besedilu: 'Iztegnil si je vrat.'

Podvrste teh meč in njihovi habitati v topli sezoni vključujejo:

  • Evrazijski (navadni) žerjav severne Evrazije, Turčije in Kavkaza
  • Sandhill Crane v Severni Ameriki, na Kubi in v vzhodni Sibiriji
  • Žerjav Demoiselle v severozahodni Afriki, Ukrajini in jugu Rusije, srednji in vzhodni Aziji
  • Modri ​​žerjav Južne Afrike in Namibije
  • Pleteni žerjav Etiopije, Južne Afrike in južne Afrike
  • Sibirski žerjav zahodne Sibirije in severovzhodne Sibirije
  • Žerjav s kapuco na severovzhodu Kitajske in jugovzhodne Rusije
  • Oslovski žerjav iz Kanade, Wisconsina in Floride
  • Črni kronani žerjav zahodne in vzhodne Afrike
  • Sivo okronani žerjav južne in vzhodne Afrike
  • Sarus Crane iz Pakistana, severne Indije, Nepala, Indokine, Mjanmara, severne Avstralije
  • Brolga, avstralski žerjav Avstralije in severne Nove Gvineje
  • Belo naped žerjav iz Mongolije na severovzhodu Kitajske, skrajni vzhod Rusije
  • Rdeči kronani japonski žerjav severovzhodne Kitajske, jugovzhodne Rusije in Japonske
  • Črno vratni žerjav severne Indije, zahodne Kitajske in osrednje Kitajske

Videz in vedenje žerjava

Te ptice so najvišje leteče ptice na svetu, katerih velikost je le od 35 do 69 centimetrov. Demoiselle - je najmanjša, Sarusov žerjav pa najdaljši. Toda najtežji je Rdeči kronani japonski žerjav, ki tehta do 26 kilogramov, preden pozimi leti na jug ali poleti na sever. Vse ptice imajo dolge noge, dolge vratove, velika krila in poenostavljena telesa. Razlikujejo se po razponu kril, njihova krila pa imajo zaobljen videz. Samci in samice so videti enako, samci pa so nekoliko večji.

Perje in oznake se razlikujejo glede na njihov življenjski prostor. Ptice z odprtimi mokrišči imajo običajno bolj belo barvo kot vrste iz gozdov ali majhnih mokrišč. Ptice, ki živijo v gozdu ali majhnih mokriščnih habitatih, so bolj sive. Tudi bele ptice na splošno rastejo večje. Manjše gozdne ptice se s temnejšo obarvanostjo med gnezdenjem bolje vklopijo v svoje okolje. Od teh prebivalcev gozdov Sandhill - in navadni žerjavi nanesejo blato na svoje perje, da se bolje skrijejo pred plenilci.

Vse te vrste ptic, razen žerjavov Blue in Demoiselle, imajo na obrazu golo kožo. To kožo uporabljajo za komunikacijo z drugimi pticami s širjenjem in sproščanjem mišic. Ta dejavnost spremeni tudi barvo njihovega obraza. Modri, pleteni in demoiselle žerjavi lahko premaknejo perje na glavi, da opozorijo tudi na svojo jato.

Te ptice imajo posebne značilnosti grla, ki jim pomagajo tudi pri komunikaciji. Nekateri imajo krajšo sapico, ki le nežno pritiska na kost v prsih. Drugi imajo daljšo sapo, ki globoko pritiska v kost v prsih. Še druge vrste žerjavov imajo spojene kosti sapnika in prsnega koša, ki dajejo več moči njihovim klicem. V tej zadnji skupini lahko klici potujejo tudi več kilometrov.

Klici teh ptic vključujejo veliko besedišče. Te posebne klice, ki delujejo kot človeški jezik, se začnejo učiti že od trenutka, ko se izvalijo. Njihovi prvi klici prosijo za hrano staršev in sporočajo, da so zadovoljni ali da potrebujejo pozornost staršev. Kmalu se naučijo alarmnih klicev in klici signalizirajo, da bodo kmalu začeli leteti. Prepoznata se po svojih klicih in celo tvorita duete.

V času razmnoževanja te ptice postanejo zelo teritorialne in polno ostanejo na svojem ozemlju. V neplodni sezoni številne vrste teh ptic tvorijo velike jate, se družijo, sodelujejo med seboj in se skupaj hranijo. Ptice, ki jedo večinoma rastline, se hranijo v jatah, tiste, ki jedo meso, pa se hranijo v družinskih skupinah in se jati pridružijo za počitek ali potovanje. Za te ptice je pomembno, da se držijo skupin, da so varne med počitkom, zaščitijo svoje mladiče in se družijo.



Žerjavi v živalskem vrtu Ueno, Taito-ku, Tokio, Japonska
Žerjavi v živalskem vrtu Ueno, Taito-ku, Tokio, Japonska

Habitat žerjava

Te ptice živijo na vseh celinah, razen v Južni Ameriki in Antarktiki. V Afriki in Vzhodni Aziji je največ ptic, ki živijo v eni regiji. Afrika ima osem vrst, medtem ko jih ima Vzhodna Azija v času največje sezone šest. S 15 različnimi vrstami med širšo družino žerjavov ima vsak tip svoj najljubši življenjski prostor.

Večina jih za preživetje potrebuje mokrišča, pa tudi široka odprta območja. Večina gnezdi tudi v plitvini mokrišč, medtem ko nekateri tam gnezdijo, a svoje piščance preselijo na travnata zemljišča za dnevno hranjenje. Samo dve vrsti žerjavov z afriškim kronanjem ne gneta na mokriščih. Namesto tega počivajo na drevesih.

Vse te ptice se ne selijo s spreminjanjem letnih časov. Nekateri so sedeči, kar pomeni, da ostanejo v eni regiji skozi vse leto. Številni od tistih, ki pozimi letijo v toplejše vreme, potujejo na tisoče kilometrov do svojih plemenskih habitatov.

Prehrana žerjavov

Te ptice so vsejede. Jedo lahko tako živali kot rastline. Prednostna hrana na kopnem so semena, oreški, želodi, listi, jagodičevje in sadje. Jedo tudi žuželke, ptice, majhne plazilce, majhne sesalce, polže in črve. Medtem ko živijo na mokriščih, se hranijo s koreninami, gomolji, korenike, polži, žabami in majhnimi ribami. Njihova prehrana je zelo prilagodljiva glede na lokacijo, letni čas in razpoložljivost hrane. Vendar pa imajo ptice s krajšimi kljuni raje suho gorsko hrano, tiste z daljšimi računi pa mokro hrano.

Ptice, ki se hranijo na mokriščih, kopljejo gomolje in korenike. Zaradi tega morajo dolgo časa ostati na enem mestu, ko kopajo in širijo luknjo v iskanju teh živil. Prav tako spuščajo glave in se zelo počasi premikajo naprej s svojimi računi, ki preiskujejo žuželke in male živali.

Da bi zmanjšali konkurenco, si dve vrsti, ki živita v bližini, sprejmeta svoja življenjska prostora. To preprečuje prekomerno hranjenje razpoložljivih živil in zagotavlja vsem dostop do prehrane. Na primer na Kitajskem se sibirska žerjava hranijo v plitvi vodi in blatu, medtem ko se njihovi sosednji žerjavi z belim napedom hranijo na robovih mokrišč. Hkrati se žerjavi s kapuco na tem istem območju prehranjujejo s travniki in kmetijskimi polji ter si polja delijo z običajnimi evrazijskimi žerjavi.

Žerjavski plenilci in nevarnosti

Ker so odrasle ptice tako velike, jih le malo plenilcev izziva v njihovih naravnih habitatih. Toda nekateri plenilci obstajajo in vključujejo druge velike ptice roparice, kot so sove in orli . Vključujejo tudi lisice in divjih mačk. Piščanci so zelo ranljivi za te plenilce na tleh.

Ljudje prevzamejo njihov življenjski prostor in z urbanizacijo ogrožajo te ptice. To vpliva na število prebivalstva, saj žerjave odganjajo iz krajev za njihovo razmnoževanje, prebivanje, gnezdenje in krmljenje.



Razmnoževanje žerjavov, dojenčki in življenjska doba

Te ptice so monogamne. To pomeni, da imajo vseživljenjskega zakonca. Tega zakonca običajno najdejo v drugem ali tretjem letu življenja. Ne uspevajo pa več let. Da bi pritegnili zakonca, mlade ptice izvajajo parniški ples. Mahnejo s krili, se priklonijo, skačejo in mečejo majhne palčke ali rastline.

Med prvimi poskusi vzreje pogosto ne uspejo. Včasih to obdobje neuspeha pripelje do 'ločitve' ptic, da bi našle nove partnerje. Dokler se uspešno razmnožujeta, bosta moški in samica ostala skupaj v svojem življenju.

Znanstveniki so preučevali žerjave Sandhill na Floridi. Od teh 22 parov je sedem parov ostalo skupaj 11 let. Od 15, ki niso ostali skupaj, se je nekaj več kot polovica zvez končala zaradi smrti ene od ptic. Približno 18 odstotkov ptic se je ločilo in znanstveniki niso mogli izslediti 29 odstotkov parov.

Te ptice se razmnožujejo glede na posamezno gnezditveno dobo svoje vrste. Sezona je odvisna od lokalnega podnebja in razmer. Ptice selivke se razmnožujejo takoj, ko prispejo v svoj poletni habitat od pozne pomladi do zgodnjega poletja. Tropske živali običajno raje gojijo v mokrih ali monsunskih sezonah.

Jajca se izležejo približno mesec dni po nesnosti. Ko se piščanci izležejo, jih starši hranijo, dokler dojenčki ne odletijo iz gnezda. To je običajno po dveh mesecih. Mlade ptice se lahko razmnožujejo pri starosti od treh do petih let.

Divje ptice običajno živijo od 20 do 30 let. V ujetništvu je sibirski žerjav živel 83 let.

Prebivalstvo žerjavov

Ker je toliko vrst teh ptic, se populacija zelo razlikuje. Stanje ohranjenosti odvisno tudi od posamezne vrste.

Spodaj je stanje ohranjenosti vsake od 15 vrst žerjavov na svetu danes, po podatkih Mednarodne zveze za ohranjanje narave:

  • Evroazijski (navadni) žerjav ima 590.000 do 660.000 ptic in je uvrščen med nenevarne.
  • Sandhill Crane ima od 670.000 do 830.000 ptic in je uvrščen med nenevarne.
  • Demoiselle Crane ima od 200.000 do 240.000 ptic in je uvrščena med nenevarne.
  • Modri ​​žerjav ima od 25.000 do 30.000 ptic in je naveden kot ogroženo .
  • Pleteni žerjav ima od 6.500 do 8.100 ptic populacijo in je naveden kot ogroženo .
  • Sibirski žerjav ima od 3.500 do 3.800 ptic populacijo in je naveden kot kritično ogroženi .
  • Žerjav s kapuco ima od 11.550 do 11.650 ptic in je naveden kot ogroženo.
  • Oslovski žerjav ima populacijo od 300 do 310 ptic in je naveden kot ogroženi .
  • Črni kronani žerjav ima od 33.000 do 70.000 ptic in je naveden kot ogroženo.
  • Sivi kronani žerjav ima od 32.000 do 49.000 ptic in je naveden kot ogroženi .
  • Sarus Crane ima od 24.300 do 26.800 ptic in je naveden kot ogroženo .
  • Brolga, avstralski žerjav ima od 35.000 do 100.000 ptic in je uvrščen med ogrožene.
  • White Naped Crane ima od 5.500 do 6.500 ptic populacijo in je naveden kot ogroženo .
  • Rdeči kronani japonski žerjav ima od 2.510 do 2.600 ptic in je naveden kot ogroženi .
  • Žerjav s črnim vratom ima od 10.000 do 11.000 ptic in je naveden kot ogroženo .
Oglejte si vse 59 živali, ki se začnejo s C

Zanimivi Članki