Gibon

Gibonska znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Primati
Družina
Hylobatidae
Rod
Hilobati
Znanstveno ime
Hylobatidae

Stanje ohranjenosti gibona:

V bližini ogroženo

Lokacija Gibona:

Azija

Gibbon Dejstva

Glavni plen
Sadje, jajca, žuželke
Habitat
Gosti gozd in džungla
Plenilci
Leopardi, kače, ptice roparice
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Vojska
Najljubša hrana
Sadje
Tip
Sesalci
Slogan
Najdeno v gostih džunglah in tropskih gozdovih!

Fizikalne značilnosti gibona

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Rumena
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
35 mph
Življenjska doba
25-40 let
Utež
6-9 kg (13,2-19,8 lbs)

'Najhitreje gibljiv sesalec na drevesih'



Giboni so opice, ki prebivajo na drevesih in živijo v Aziji in Indoneziji. Giboni, znani tudi kot manjši opice, ki se razlikujejo od velikih opic, so hitri in okretni, brachirajo skozi krošnje dreves s hitrostjo do 35 kilometrov na uro (56 km / h). Obstaja 18 različnih vrst tega drevesnega sesalca ali dreves, ki prebivajo na drevesih, vključno z belimi, slamangimi in larnimi giboni. Večina vrst gibonov je ogroženi , nekateri pa so kritično ogroženi .



Neverjetna dejstva o gibonu!

  • Giboni tehtajo 6-9 kg, odvisno od spola in vrste.
  • Doživijo do 25 let
  • Giboni imajo izredno dolge roke in močne noge za mahanje in skakanje z drevesa na drevo
  • Giboni so boljši pri hoji na dveh nogah kot kateri koli drugi opica ali opica

Gibonsko znanstveno ime

The znanstveno ime za gibon je Hylobatidae. Družina opic Hylobatidae vsebuje rodove Hylobates, Hoolock, Nomascus in Symphalangus.

Pritlikavi giboni, katerih znanstveno ime je Hylobates, vključujejo vrste Hylobates lar, Bornean белоbrade, okretne, Muellerjeve, srebrne, nagubane, Klossove gibone.



Hoolock vključuje vrste Western hoolock, Eastern hoolock in Skywalker hoolock gibon.

Vrste grebenastih gibonov, katerih znanstveno ime je Nomascus, je sestavljen iz severnega mehkega, črno-grebenastega, vzhodno-črno-grebenastega, hainanskega črno-grebenastega, severno-belega, južno-belega in rumeno-ličnega gibona.

Rod Symphalangus vsebuje eno vrsto, siamang giboni.



Videz gibona

To so lahki, okretni opice. Njihova višina je od 15 do 36 palcev (40 do 90 cm), odvisno od njihove vrste. Največji giboni, siamang, so približno polovico višji od svojih človeških kolegov. Vse vrste imajo majhne glave in gladke, opicam podobne obraze, uokvirjene s krznom. Tako kot veliki opice in za razliko od opic nimajo repov.

Ena izmed njihovih najbolj opaznih lastnosti so neobičajno dolge roke, s katerimi se brahiirajo skozi krošnje dreves, ki so njihov življenjski prostor. Ko ti opice hodijo pokonci, držijo roke za glavo, da ohranijo ravnotežje.

Te živali imajo specializirane zapestne sklepe, ki jim omogočajo premikanje rok z ene strani na drugo, pa tudi nazaj. To spodbuja hiter in učinkovit napredek od podružnice do podružnice.

Roke in noge teh manjših opic so podolgovate. Vsaka roka ima globoko špranjo, ki jim pomaga, da se močno oprimejo vej. Giambon siamang, ki je med največjimi vrstami teh opic, ima na vsaki nogi dva prsta, ki sta trajno spojena.

Njihovo krzno je lahko katere koli barve rjave ali črne, včasih pomešano z belo. Njihovi obrazi, stopala in roke imajo pogosto kontrastne oznake, kot pri bornejskih belobradih ali rumenoobraznih vrstah.

Gibbon vedenje

Ti manjši opice večji del svojega življenja preživijo v krošnjah deževnega gozda. Zaradi dolgega dosega in močnih nog so največji brachiators na svetu. Hitro lahko potujejo in v enem preskoku dosežejo razdaljo do 50 čevljev. Občasno bodo pogrešali vejo ali napačno presodili razdaljo med drevesi, kar pogosto povzroči zlom kosti

Na gozdna tla se podajo le občasno. Morda bodo morali poiskati hrano ali pobegniti pred drugo živaljo v krošnjah dreves. Ko so na tleh, te manjše opice pogosto potujejo na dveh nogah in držijo roke nad glavo, da ostanejo pokonci.

Vse vrste gibonov so glasne. Njihov glas je glasben in lahko prevozi precejšnje razdalje. Z zvokom poiščejo druge gibone, opozorijo vsiljivce in si privoščijo svoje prijatelje. Potapljajoča se pesem, pogosto duet s predvidenim partnerjem, je znana kot velik klic.

Siamang giboni in druge vrste imajo edinstveno razvite grlene vrečke. Ko žival vdihne, napolni grlo vrečko z zrakom, okrepi svoj klic skozi tropski gozd, pomaga locirati druge opice, označiti teritorialne meje ali se pridružiti duetu parjenja. Največja vrsta, siamang, ima glasen glas, ki potuje do dveh kilometrov.

Na splošno se ti primati parijo vse življenje. Živijo v majhnih jedrskih družinah, ki jih sestavljajo parjeni par in eno mladoletno potomstvo. Čeprav spijo na drevesih, te živali ne gradijo gnezd kot drugi opice. Ko mladi dozori, se odpravi ustanoviti svojo družinsko skupino.

Gibbon Habitat

Te živali naseljujejo deževne gozdove jugovzhodne Azije v teh državah:

  • Bangladeš
  • Borneo
  • Kambodža
  • Kitajska
  • Indija
  • Indonezija
  • Java
  • Laos
  • Malezija
  • Mjanmar
  • Sumatra
  • Tajska
  • Vietnam

Te drevesne živali potrebujejo gosto gozdno krošnjo, ki zagotavlja hrano, zavetje in prevozno sredstvo. Različne vrste živijo v različnih regijah, kot so gore ali doline, vendar imajo vsi prednost pred habitati na krošnjah.

Gibonska dieta

Te živali večinoma jedo sadje in vegetacijo, ki je na voljo v krošnjah deževnega gozda. So pa vsejedi, zato občasno jedo meso, kot so žuželke, ptičja jajca in majhne živali.

Gibbonski plenilci in grožnje

Velike mačke, ki izvirajo iz jugovzhodne Azije, kot npr oblačni leopardi in tigri , plenijo te manjše opice. Velike kače in orli ogrožajo tudi te drevesne opice. Ena pomembnih študij opic Maroon Langur na Borneu je pokazala, da so belobradi giboni opozorili svoje vrste in druge živali, kot so opice, ko so bili plenilci v bližini, kar jim je dalo priložnost, da poiščejo varnost.

Ljudje lovijo te živali v naravi, da bi jih prodali živalskim vrtovom. Ljudje v nekaterih kulturah kupujejo dele živali za zdravljenje ali prehranjevanje.

Daleč največja grožnja pa je človeški poseg v deževni gozdovi ki jih kličejo domov. Kot civilizacija trdi, da je vse več teh gozdov, imajo te živali manj hrane in se hitro krčijo habitate, kar je glavni razlog, da je veliko vrst ogroženi .

Razmnoževanje gibona, dojenčki in življenjska doba

Samica naenkrat rodi po enega potomca. V obdobju razmnoževanja imajo lahko do šest dojenčkov. Samice v naravi dosežejo spolno zrelost okoli osmega leta starosti, moški pa dozorijo nekoliko pozneje, približno 10 let. Ti drevesni sesalci vzamejo enega samega partnerja naenkrat, vendar lahko zamenjajo partnerja, ko njihovi potomci odrastejo.

Nosečnost žensk traja šest mesecev in pol. Ko rodi, oba starša skrbita za otroka, dokler ni dovolj star, da zapusti dom.

V povprečju te živali v svojem naravnem okolju živijo približno 30–35 let. Tisti, ki so v ujetništvu, običajno živijo dlje, do 50 let. Najdlje živeči posameznik, Muellerjev gibon po imenu Nippy v novozelandskem živalskem vrtu v Wellingtonu, je umrl v starosti 60 let.

Prebivalstvo gibona

Vse vrste gibonov se zmanjšujejo. Večina od 18 vrst je v nevarnosti izumrtja. Pravzaprav ostane manj kot 25 grebenastih gibonov Hainan iz rodu Nomascus, zaradi česar je ta vrsta najbolj kritično ogroženi primat na zemlji. Druge vrste, ki so kritično ogrožene, spadajo tudi v rod Nomascus, vključno z:

  • Črno-greben -
  • Severno belo lice -
  • Visoko vit gibon

Tiste vrste z status ogroženosti so:

• zahodna kljuka
• okretna
• Bornejska belobrada
• Klossov
• Lar
• Srebrna
• Muellerjev Bornean
• Pileated
• Abbottova siva
• Severno siva
• Rumena lička
• Južno belo lice
• Siamang

Vzhodni hoolock gibon je ranljive vendar še ne ogrožena. Hooklock Skywalker in severni rumenoobrazni giboni zahtevajo nadaljnje študije, da bi ugotovili njihov status.

Giboni v živalskem vrtu

Številni živalski vrtovi v večjih ameriških mestih imajo te živali na ogled. Nekatere vrste, ki jih lahko vidite v teh živalskih vrtovih, vključujejo lar, siamang in belopolti gibon. Druge vrste teh prebivalcev dreves v živalskih vrtovih so javanski gibon, vzhodni hoolock in nakopičeni gibon.

V Kanadi je Živalski vrt v Torontu ima beloroke gibone. Sivi ženski gibon pri Assiniboine Zoo v Winnipegu živel 50 let. Zdaj je v živalskem vrtu družina belih gibonov. Številni drugi živalski vrtovi po vsej Kanadi imajo tudi gibone.

Dejansko imajo živalski vrtovi po vsem svetu različne vrste gibonov. V ujetništvu so najpogostejši siamang, belopolti in veliki ..

Ogled vseh 46 živali, ki se začnejo z G

Zanimivi Članki