Impala

Znanstvena klasifikacija Impala

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Artiodactyla
Družina
Bovidae
Rod
Aepyceros
Znanstveno ime
Aepyceros Melampus

Stanje ohranjenosti Impala:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija Impala:

Afriko

Dejstva o Impali

Glavni plen
Trava, semena, cvetje
Habitat
Gozdnata savana in gosto grmičevje
Plenilci
Hijena, lev, krokodil
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
Lahko skoči čez 10 metrov visoko

Fizične značilnosti Impala

Barva
  • rjav
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
30 mph
Življenjska doba
12-15 let
Utež
37-75 kg (81,6-165 lbs)

Ko se zgrozi, lahko žival z nagibom skoči do 10 metrov visoko.



Impala živi v svetlih gozdovih in savanah južne in vzhodne Afrike. Te srednje velike antilope potujejo in se v deževni sezoni zbirajo na stotine čred. Deževje prinaša obilo trav, poganjkov, zelišč, grmovnic in grmovnic za pašo. V sušnem obdobju te črede sodelujejo pri iskanju hrane v postopku, imenovanem 'brskanje', v okviru katerega jedo listje, vejice in višje rastočo vegetacijo.



Najpomembnejša dejstva o Impali

  • Visoke do 39 centimetrov so impale približno velike kot velik pes
  • Moški rogovi impala lahko zrastejo do enake dolžine kot njihova telesna višina
  • Impala so rastlinojede živali

Znanstveno ime Impala

Impala ima znanstveno ime Aepyceros melampus. To ime izhaja iz starogrške, pri čemer Aepyceros pomeni 'visokoroga', melampus pa 'črna noga'. Splošno ime impala je iz jezika zulu.

Impala spadajo v kraljestvo Animalia, vrsta Chordata in razred Mammalia. Skupaj z živino, antilope , ovce , koze , bivol in bizon , pripadajo družini Bovidae. Vsi ti bovidi imajo kopita in rogove. Rogovi pa se od jelenov razlikujejo po tem, da rastejo od sprednje strani lobanje živali in se ne odvržejo ali razvejajo.

Videz in vedenje Impale

Impala ima večinoma rdeče-rjavo dlako, ki jim pomaga, da se skrijejo med krtačo. Toda na trebuhu, bradi, ustnicah, notranjih ušesih, obrveh in repih so bele barve. Na repu in hrbtu živali so tudi črne črte, ki tvorijo črko 'M.' V nasprotnem primeru imajo več črne barve na čelih, stegnih in konicah ušes.

Samice impale, imenovane ovce, nimajo rogov. Toda moški, ovni, zaradi grebenov zrastejo ukrivljene rogove z opaznim zvitim videzom. Ti rogovi so črni in zrastejo do 36 centimetrov.

Samci merijo med 30 in 36 centimetrov od kopit do ramen. Samice zrastejo v manjši razpon od 28 do 33 centimetrov. Njihova dolžina od glave do dna repa je med 47 in 63 palcev za oba spola. Njihov dolg doda rep od 12 do 18 centimetrov. Teža je običajno 88 do 99 kilogramov za ženske in 132 do 143 kilogramov za moške.

Okončine Impala so dolge, vitke in graciozne z dišečimi žlezami na gležnjih. Te noge jim pomagajo preskočiti do 30 čevljev v dolžino ali do 10 čevljev visoko.

Impala se običajno drži skupaj v čredah od 100 do 200 živali. V sušnem obdobju te črede vključujejo moške in ženske, ki sodelujejo pri iskanju hrane. Ko se začne mokra sezona, se čreda loči na moško in žensko čredo. Te nove skupine se pasejo na obilnih travah in drugi vegetaciji.



Življenjski prostor Impala

Impala raje živi v bližini vodnega vira v gozdovih, travnikih in afriški savani. V Afriki te živali še vedno živijo po vsej Keniji, Bocvani, Angoli, Malaviju, Zimbabveju, Zambiji, Mozambiku, Namibiji, Ruandi, Južni Afriki, Svaziju, Ugandi, Zairu in Tanzaniji. Črede so pred kratkim začele živeti v Gabonu. Toda v Burundiju lokalna impala izumira.

Impala prehrana

Impala se izkaže za zelo prilagodljive rastlinojede živali. Prehrano spreminjajo glede na rastlinstvo, ki je na voljo okoli njih. Raje jedo svežo travo. Toda takrat se bodo zanašali na številne vrste listja, vključno z zelišči in poganjki, kadar ni trave. Druga hrana, ki jo jedo, je grmičevje, grmičevje, sadje in akacijevi stroki.

Podobno kot vaša hišna mačka je tudi impala izbirčna glede vode, ki jo pije. Raje imajo jezersko ali rečno vodo, čez motne ribnike ali luže. Pojedo pa lahko tudi dovolj zelene vegetacije, da ostanejo hidrirani.

Impala Predators & Threats

Primarni plenilci impale vključujejo zalezovanje živali iz levi , leopardi , gepardi , hijene in divji psi . Toda mnogi tudi izgubijo življenje šakali , ljudje, orli , lovski psi in karakal. Ko žival poskuša piti vodo iz reke ali pa ne upoštevajo, lahko impala postane obrok za lačnega nilskega krokodila.

Ujeta impala je običajno tista, ki so jo med pašo absorbirale lastne misli. Običajno nehajo biti pozorni na okolico, ko so v nizko ležeči krtači, kjer jih mnogi plenilci zalezujejo in presenečajo. Ko so na prostem, se zavedajo in hitro ukrepajo, da se izognejo nevarnosti.

Skok navzgor je 'mazanje', vedenje, ki zmede plenilce živali Impala. Deluje lahko na človeške lovce, ki se nato borijo za streljanje na hitri in visoki skakalci. Ko se plenilec približa, se vsa impala v čredi začne trepetati, da ustvari zmedeno sceno. Če plenjenje plenilcev ne odpelje, se impala razprši v vse smeri in skrije v nizko krtačo in grmičevje. Poleg tega navpičnega preskoka do višine 10 čevljev v zrak lahko impala preskoči tudi do 30 metrov navzven, čez grmovje in druge ovire.



Razmnoževanje Impala, dojenčki in življenjska doba

Poleg tega, da deževna sezona kaže na rast obilne hrane za impalo, tudi samci kažejo čas za tekmovanje za prevlado na ozemlju. Ena čreda sušnega obdobja se loči v dve čredi, eno moško in žensko skupino.

Po ločitvi najbolj prevladujoči moški poškropijo urin in iztrebke, da bi razkrili svojo prisotnost in označili svojo zemljo. S svojimi dolgimi vretenastimi rogovi si moški izzivajo drug drugega, da dokažejo svojo moč. Nekateri samci najdejo ozemlje in na to ozemlje izločijo čim več samic. Ko se prevladujoči samci znajdejo na svojem ozemlju s skupino zvabljenih samic, se z rogovi ogrožajo prihajajočim tekmecem.

Da bi pritegnili samice, se dominantni samci lotijo ​​jezika. To pomeni, da samice bleščajo, ko se združijo, da se sprehajajo po moški čredi. Neprevladujoči moški na ozemlju kažejo svojo neskladnost s tem prizorom tako, da pobegnejo ali trmasto zabliskajo z lastnimi jeziki.

Moški, ki jim ni uspelo doseči prevlade črede, se umaknejo v samsko čredo. Tekmece lahko izzivajo skozi celo sezono. Seveda se mlajši, starejši in šibkejši moški običajno znajdejo pri samcih na paši, dokler se čreda ne zbere kot enota za suho sezono.

Po uspešnem parjenju samice po približno sedmih mesecih brejosti rodijo približno 11 kilogramov rjavega mladiča. Porod lahko odloži do osmega meseca, če pogoji niso primerni za njegovo varnost.

Večina rojstev je namenjena le enemu otroku. Mama in novorojenček jeseni ostaneta skupaj na izoliranem območju več dni. Nato mati vsak dan odide, da bi bila s čredo, in se vrne v rogovinjo, da bi dojila. Sčasoma se oba pridružita samici čred in drugim potomcem, kjer se srni dojijo do štiri do šest mesecev pred odstavitvijo.

Tako kot ljudje, ki se v mladosti odpravljajo v vrtec, tudi odstavljeni mladiči živijo v podskupini črede, imenovani vrtec. Ko dozorijo pri približno enem letu starosti, samice iz te skupine ostanejo pri čredi. Toda moški se morajo pridružiti samski skupini.

Impala živi od 12 do 15 let v naravi. Toda v ujetništvu in brez plenilcev, suše ali bolezni, s katerimi se je treba spoprijeti, mnogi živijo po 20. letu starosti.

Prebivalstvo Impala

Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) navaja, da je impala glede ohranjanja najmanj zaskrbljujoča. To pomeni, da imajo trenutno majhno tveganje za izumrtje.

Danes v divjini ali na zasebnih zemljiščih živi približno dva milijona impale. Približno četrtina teh živi na zavarovanih območjih v Bocvani, Keniji, Južni Afriki, Tanzaniji, Zambiji in Zimbabveju. Prebivalstvo ostaja stabilno, razen podvrste črnega obraza jugozahodne Angole in Kaokolanda v severozahodni Namibiji, ki trenutno vključuje le 1000 živali. Da bi podvrsti s črnimi obrazi pomagali obnoviti populacijo, so nekatere zaščitene na zasebnih kmetijah v Namibiji in narodnem parku Etosha.

Ogled vseh 14 živali, ki se začnejo z I

Zanimivi Članki