Indijski slon

Indijska slonska znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Proboscidea
Družina
Elephantidae
Rod
Elefa
Znanstveno ime
Elephas maximus indicus

Status ohranjenosti indijskih slonov:

Ogroženi

Lokacija indijskega slona:

Azija

Dejstva o indijskih slonih

Glavni plen
Trava, sadje, korenine
Posebnost
Dolg trup in velika stopala
Habitat
Pragozd in tropski gozd
Plenilci
Človek, Tiger
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
Najdemo ga po vsej jugovzhodni Aziji!

Fizične značilnosti indijskega slona

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
Tip kože
Usnje
Najvišja hitrost
27 mph
Življenjska doba
55 - 70 let
Utež
3.000 kg - 5.000 kg (6.500 lbs - 11.000 lbs)
Višina
2m - 3m (7ft - 10ft)

Indijski slon je podvrsta azijskega slona, ​​ki vključuje indijskega slona, ​​sumatranskega slona, ​​slona Šrilanko in slona Borneo. Indijski slon je najbolj razširjen od štirih podvrst azijskih slonov.



Indijskega slona najdemo po vsej jugovzhodni Aziji, vključno z Bangladešem, Butanom, Kambodžo, Kitajsko, Laosom, polotokom Malezije, Burmo, Nepalom, Pakistanom, Tajsko in Vietnamom, čeprav se šteje, da je populacija divjih indijskih slonov približno enaka 20.000 posameznikov.



Indijski sloni so že stoletja udomačeni zaradi gozdanja in pogosto bitke. V jugovzhodni Aziji je veliko krajev, kjer so indijski sloni namenjeni turistom za vožnjo in so pogosto obravnavani precej slabo. Vsi azijski sloni so dobro znani po svoji neizmerni moči in prijaznosti do ljudi.

Indijski slon ima manjša ušesa kot afriški slon in indijski slon ima tudi bolj ukrivljeno hrbtenico kot afriški slon. Za razliko od afriških slonov imajo samice indijski sloni zelo redko kljove in če indijski slon res ima kljove, so praviloma komaj vidni in jih je mogoče videti šele, ko indijanski slon odpre usta.



Indijski slon sledi strogim migracijskim poti, ki jih določa monsunska sezona. Najstarejši slon indijske slonske črede je odgovoren za zapomnitev migracijske poti svoje indijske slonske črede. Ta selitev indijskih slonov na splošno poteka med mokro in suho sezono, težave pa so se pojavile, ko so kmetije gradile vzdolž selitvenih poti čred indijskih slonov, saj so indijski sloni na novo ustanovljeni kmetijski zemlji povzročili veliko uničenje.

Indijski sloni so rastlinojede živali, kar pomeni, da jedo samo rastline in rastlinske snovi, da pridobijo vsa hranila, ki jih potrebujejo za preživetje. Indijski sloni jedo raznoliko vegetacijo, vključno s travami, listi, poganjki, lubjem, sadjem, oreški in semeni. Indijski sloni jim pogosto pomagajo pri zbiranju hrane.

Zaradi velike velikosti imajo indijski sloni v svojem naravnem okolju zelo malo plenilcev. Poleg človeških lovcev so tigri glavni plenilec indijskega slona, ​​čeprav navadno lovijo manjša indijska slonska teleta in ne veliko večje in močnejše odrasle osebe.



Samice indijskih slonov se običajno lahko redijo, ko dopolnijo 10 let, in po 22 mesecih brejosti rodijo enega samega indijskega slona. Ko se indijsko slonsko tele prvič rodi, tehta približno 100 kg, zanj pa skrbi ne samo njegova mati, temveč tudi druge samice indijskih slonov v čredi (znane kot tete). Dojenček indijski slon ostane s svojo mamo, dokler ni star približno 5 let in se osamosvoji, pri čemer moški pogosto zapustijo čredo in teleta.

Danes velja indijski slon za žival, ki je v neposredni nevarnosti, da bi izumrla, ker populacija indijskih slonov s kritično hitrostjo upada. Indijski sloni naj bi trpeli predvsem zaradi izgube habitata v obliki krčenja gozdov in lova na svoje slonove kosti s strani človeških lovcev.

Ogled vseh 14 živali, ki se začnejo z I

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev

Zanimivi Članki