Jaguar

Jaguarjeva znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Felidae
Rod
Panthera
Znanstveno ime
Panthera onca

Stanje ohranjenosti Jaguarja:

V bližini ogroženo

Lokacija Jaguarja:

Srednja Amerika
Južna Amerika

Zabavno dejstvo Jaguarja:

Največja mačka na ameriški celini!

Jaguar Dejstva

Plen
Jelen, Capybara, Tapir
Ime Young
Cub
Skupinsko vedenje
  • Samotno
Zanimivost
Največja mačka na ameriški celini!
Ocenjena velikost prebivalstva
15.000
Največja grožnja
Lov in izguba habitata
Najbolj prepoznavna lastnost
Lep rozetiran krzneni vzorec
Obdobje brejosti
90 - 105 dni
Habitat
Deževni gozd, močvirje in poplavne ravnice
Plenilci
Človek
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
3.
Življenjski slog
  • Mrak
Pogosto ime
Jaguar
Število vrst
1.
Lokacija
Srednja in Južna Amerika
Slogan
Največja mačka na ameriški celini!
Skupina
Sesalci

Jaguarjeve fizikalne značilnosti

Barva
  • rjav
  • Rumena
  • Črna
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
50 mph
Življenjska doba
12 - 15 let
Utež
36 kg - 160 kg (79 lbs - 350 lbs)
Dolžina
1,1 m - 1,9 m (43in - 75in)
Starost spolne zrelosti
3 - 4 leta
Starost odstavitve
3 mesece

Jaguarjeva klasifikacija in razvoj

Jaguar je največja mačka na ameriški celini in je edina od 'velikih' mačk na svetu, ki jo najdemo v Novem svetu. Jaguarji so tesno povezani z leopardi in imajo številne podobne značilnosti, vključno z značilnim pikčastim vzorcem na krznu. Jaguar je tretji največji maček na svetu za Tigrom in Levom in je znan po svoji neizmerni moči in okretnosti. Pravzaprav naj bi ime Jaguar izhajalo iz indijanske besedejaguarkar pomeni 'tisti, ki ubije z enim skokom'. Kljub neverjetni moči pa so Jaguarje skozi stoletja lovili predvsem zaradi osupljivo lepega krzna. Čeprav je lov na jaguarjevo krzno zdaj prepovedan, se je število prebivalstva v večjem delu njihovega naravnega območja zmanjšalo, Jaguarji pa so na številnih območjih popolnoma izginili.



Jaguarjeva anatomija in videz

Jaguar je velika in mišičasta žival, ki ima težje in trpežnejše telo kot leopard. Imajo veliko, široko glavo s tako močnimi čeljustmi, da naj bi imeli najmočnejši ugriz od vseh mačk na svetu. Jaguarji imajo ponavadi prevleko iz rumene ali temno rumene dlake, ki je posejana s temnejšimi vzorci, podobnimi vrtnicam, ki so podobni vzorcem Leoparda (poleg tega, da imajo v sredini temne lise). Vzorec na Jaguarjevem krznu, znan kot rozeta, je edinstven za vsako žival, podobno kot so prstni odtisi značilni za posamezne ljudi in kljub svoji lepoti dejansko deluje kot popolna kamuflaža v okoliški džungli. Ta maskirna obleka se izkaže tako pomembna za njihove možnosti preživetja, da so tisti Jaguarji, najdeni v deževnem gozdu, temnejše barve in pogosto manjši od tistih, ki jih najdemo na bolj odprtih območjih.



Jaguarjeva porazdelitev in življenjski prostor

Jaguar je avtohton na zahodni polobli, kjer naseljuje predvsem tropske deževne gozdove Srednje in Južne Amerike. Čeprav se je zgodovinsko območje Jaguarja raztezalo po celotni celini in celo v južne zvezne države ZDA, so danes omejeni na oddaljene žepe deževnega gozda, zlasti v vlažni Amazonski kotlini. Jaguarji so raje gosti, gosti, vlažni džungli, kjer je veliko pokrova, da lahko uspešno lovijo in nato zasedejo plen. Skoraj vedno jih najdemo blizu vode in imajo raje stalno močvirje ali sezonsko poplavljene gozdove. Izguba habitata je Jaguarja močno prizadela v večjem delu naravnega območja, skupaj z lovci, ki jih ustrelijo, ko se preblizu naraščajočim govedorejskim rančem.

Jaguarjevo vedenje in življenjski slog

Čeprav ta izmuzljiva žival večino svojega časa preživi bodisi počiva v varnosti na drevesih bodisi lovi v gosti podrasti, so Jaguarji radi v neposredni bližini vode, kot so poplavne ravnice in počasne reke (kar je med mačkami redko), in redko se podajo v sušna, bolj puščavska območja. Jaguar je odličen plavalec in se lahko premika po vodi s presenetljivo hitrostjo, zlasti ko zasleduje plen. Kot pri mnogih drugih vrstah mačk je tudi Jaguar samotna žival, z izjemo prvih nekaj let, ki jih mladiči Jaguarja preživijo s svojo mamo. Samci so še posebej teritorialni in čeprav se bodo njihovi domovi prekrivali s številnimi samicami, bodo svoj del močno branili pred drugimi samci. Jaguarji označujejo svoja ozemlja z urinom, tako da praskajo po drevesih in se uveljavljajo z renčanjem glasnih klicev.



Razmnoževanje Jaguarja in življenjski cikli

Kljub temu, da se večina mladičev Jaguarja na splošno rodi med decembrom in marcem, ni redko, da se skotijo ​​tudi v drugih letnih časih. Med sezono parjenja bo samica Jaguar z glasnimi klici privabila samca na svoje ozemlje. Samice jaguarjev običajno skotijo ​​dva ali tri mladiče. Ko se mladiči enkrat rodijo, samica Jaguarja ne bo več prenašala samca na svojem ozemlju, saj v tej fazi postane zelo zaščitniška za svoje mladiče. Mladiči Jaguarja se skotijo ​​slepi in vid vidijo po približno dveh tednih. Mati jih odstavi, ko so stara približno 3 mesece, čeprav se bodo mladiči zanašali na to, da jih bo mama lovila in oskrbela, dokler ne bodo stara približno 6 mesecev. Po šestih mesecih bodo mladiči Jaguarja začeli spremljati samico jaguarja na lovih, vendar se ne bodo podali sami, dokler ne bodo stari eno ali dve leti in si bodo vzpostavili ozemlje.

Jaguarjeva dieta in plen

Večina lova na Jaguarja poteka na tleh, znano pa je tudi, da plen lovijo tako v vodi kot z dreves, od koder Jaguar zlahka zaseda svoj plen, ki ga pogosto ubije z enim močnim ugrizom. Srednje veliki sesalci predstavljajo večino Jaguarjeve prehrane, vključno z jeleni, kapibarami, pekarijami in tapirji, ki jih tiho zalezujejo skozi gosto džunglo. Ko se jaguarji znajdejo v vodi, lovijo želve, ribe in celo majhnega Caimana. Znano je, da je Jaguar mogočen in agresiven lovec in naj bi pojedel več kot 80 različnih živalskih vrst, da bi dopolnil svojo prehrano. Z naraščajočimi človeškimi naselji so lastniki ranča Jaguarja krivili tudi za krajo živine, zlasti na območjih, ki posegajo na ozemlje Jaguarja.

Jaguarjevi plenilci in grožnje

Zaradi velike velikosti in prevladujoče narave Jaguarja ni drugih divjih živali, za katere je znano, da ga dejansko štejejo za plen. Ko so jih ljudje našli po vsej južnoameriški celini, so jih ljudje lovili predvsem zaradi krzna, kar je povsod povzročilo drastičen upad števila prebivalstva Jaguarja. Kljub temu da ima Jaguar pravno zaščito in zmanjšuje lov na krzno, je Jaguar v vedno večji nevarnosti zaradi izgube habitata predvsem v obliki krčenja gozdov, da bi naredil prostor za kmetijstvo ali gojenje človeških naselij, kar pomeni, da so te velike in veličastne živali potisnjeni v bolj oddaljena območja njihovega domačega območja.



Jaguar Zanimiva dejstva in lastnosti

Jaguarji imajo najmočnejšo ugrizno silo med vsemi Mačkami in tako kot druge 'velike' Mačke lahko rikajo (druge Mačke ne morejo). Jaguar je nedvomno presenetljivo lepa žival in je seveda pritegnil pozornost tako znanstvenikov kot lovcev, pri čemer so bili številni posamezniki na žalost lovljeni zaradi značilnega vzorčastega krzna. Čeprav imajo Jaguarji običajno rumenkasto krzno, so znane tudi druge barve, vključno s črno-belo. Tako kot pri črnih Leopardih niso povsem črni, saj lahko na močni sončni svetlobi še vedno opazite madeže (čeprav rahle). Jaguarji naj bi se lahko križali tako z leopardi kot z levi. Filmska industrija je Lepjaga izdelala za izdelavo mačka, ki je imel videz Jaguarja, a ga je bilo lažje obvladati s temperamentom leoparda. Zdaj živi v pokoju v svetišču za velike mačke in je kot drugi 'veliki' mačji hibridi sterilni.

Odnos Jaguarja do ljudi

V preteklosti so se Jaguarji pojavljali v celotni indijanski kulturi, saj so se ti ljudje dobro zavedali moči tega prevladujočega plenilca, nekateri pa so verjeli, da je Jaguar gospodar podzemlja. Bojijo se jih ljudje, ki naseljujejo območja blizu džungle, lastniki rančev pa jih pogosto krivijo tudi za pogrešano živino. Čeprav imajo Jaguarji sloves zelo agresivnih, so izzvani napadi na ljudi redki. Jaguarje je krčenje gozdov močno prizadelo v večjem delu Srednje in Južne Amerike, predvsem za kmetijstvo z največjim številom, ki ga zdaj najdemo v Amazonski kotlini.

Ohranjenost in stanje Jaguarja danes

Jaguarja so nekoč našli od konca Južne Amerike do meje med ZDA in Mehiko, vendar je lov na njihovo krzno in izgubo habitata povzročil drastičen upad števila prebivalstva. Danes jih v ZDA zelo zelo redko vidimo in veljajo za ogrožene v večjem delu naravnega območja, čeprav je Jaguar na Rdečem seznamu IUCN uvrščen med živali, ki jim grozi v okolici. Čeprav natančno število prebivalstva ni znano, je danes približno 15.000 posameznikov Jaguarja, ki so se sprehajali po deževnem gozdu.

Ogled vseh 9 živali, ki se začnejo z J

How to say Jaguar in ...
BolgarščinaJaguar
KatalonskiJaguar
ČeškoJaguar
DanskiJaguar (drag)
NemškoJaguar (mačka)
angleščinaJaguar
EsperantoJaguar
španskiJaguar
FinskiJaguar
FrancoskoJaguar
Hebrejščinajaguar
HrvaškiJaguar (žival)
MadžarskoJaguar
ItalijanskoJaguar
JaponskiJaguar
NizozemskoJaguar
angleščinaJaguar (drag)
PoljskiJaguar
PortugalščinaJaguar
TurškiJaguar
ŠvedskoJaguar (žival)
VietnamskiGepardi
KitajskiJaguar
Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev
  8. Zgodovina Jaguarja, dostopno tukaj: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/jaguar/
  9. Informacije o Jaguarju, na voljo tukaj: http://www.defenders.org/wildlife_and_habitat/wildlife/jaguar.php
  10. Dejstva o Jaguarju, na voljo tukaj: http://www.tropical-rainforest-animals.com/Jaguar-Information.html

Zanimivi Članki