Polarni medved

Znanstvena klasifikacija polarnega medveda

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Ursidae
Rod
Ursus
Znanstveno ime
polarni medved

Stanje ohranjenosti polarnega medveda:

Ranljiv

Lokacija polarnega medveda:

Evrazija
Evropi
Severna Amerika
Ocean

Zabavno dejstvo polarnega medveda:

V naslednjih 30 letih bi lahko izumrli!

Dejstva polarnega medveda

Plen
Tjulenj, mrož, morske ptice
Ime Young
Cub
Skupinsko vedenje
  • Samotno
Zanimivost
V naslednjih 30 letih bi lahko izumrli!
Ocenjena velikost prebivalstva
20.000 - 25.000
Največja grožnja
Globalno segrevanje
Najbolj prepoznavna lastnost
Čisto ne belo krzno in črna koža
Druga imena
Nanuuq
Obdobje brejosti
6 - 9 mesecev
Tip vode
Slana voda
Habitat
Obalna ledena polja in plavajoči led
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
2.
Življenjski slog
  • Dnevno
Pogosto ime
Polarni medved
Število vrst
1.
Lokacija
Arktični ocean
Slogan
V naslednjih 30 letih bi lahko izumrli!
Skupina
Sesalci

Fizične značilnosti polarnega medveda

Barva
  • Rumena
  • Bela
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
20 - 30 let
Utež
150 kg - 600 kg (330 lbs - 1.322 lbs)
Dolžina
2 m - 2,5 m (6,5 ft - 8,3 ft)
Starost spolne zrelosti
3 - 5 let
Starost odstavitve
2 - 3 leta

Klasifikacija in razvoj severnega medveda

Polarni medved je velika vrsta medveda, ki živi v ledenih poljih Arktičnega oceana. To je največja vrsta medveda na svetu (z izjemo rjavih medvedov Kodiak, najdenih na Aljaski, ki lahko dosežejo podobne velikosti), saj samci pogosto tehtajo približno 600 kg. Ime severnih medvedov, ki naj bi bilo tesno povezano z rjavim medvedom, v resnici pomeni 'morski medved', saj je znano, da ne preživijo le veliko časa blizu obale, ampak so tudi močni in sposobni plavalci, ki so jih opazili. do 100 milj od najbližjega ledu ali kopnega. Vendar jih globalno segrevanje uničujoče prizadene, saj led, na katerega se tako močno zanašajo, hitro izginja in je privedel do tega, da je Polarni medved postal močan simbol učinkov podnebnih sprememb. Populacije severnega medveda so padle tudi čez Arktični ocean zaradi lova, onesnaževanja in vrtanja nafte in plina, zaradi česar so bile uvrščene med ogrožene vrste.



Anatomija in videz polarnega medveda

Odrasli severni medvedi običajno merijo več kot dva metra v dolžino in tehtajo približno pol tone. Ženske pa so precej lažje od svojih moških, ki so skoraj dvojne teže. Polarni medvedi so eden redkih velikih sesalcev, ki jih najdemo v takšnih sovražnih razmerah in so se dobro prilagodili svojemu življenju na ledu. Njihovo krzno je gosto in gosto in je sestavljeno iz tople podlanke z daljšimi zaščitnimi dlačicami na vrhu, ki so prozorne, votle cevi, ki ujamejo toploto sonca in jo prenašajo naravnost navzdol na svojo črno kožo, ki nato absorbira dobrodošlo toploto. Polarni medved ima močno in mišičasto telo s širokimi sprednjimi tacami, ki pomagajo pri veslanju v vodi, in krznom na dnu stopal, ki ne le pomaga, da se ogrejejo, ampak tudi polarnemu medvedu daje dodaten oprijem pri premikanju po led. Imajo zelo dolge vratove v primerjavi z drugimi vrstami medvedov, kar omogoča, da jim glava ostane med vodo pri plavanju. Imajo tudi več podolgovatih gobcev in manjša ušesa kot njihovi sorodniki.



Porazdelitev polarnega medveda in življenjski prostor

Polarni medvedi najdemo na ledenih obalah, ki obkrožajo severni pol in celo južno do zaliva Hudson. Približno 60% severnih medvedov je mogoče najti v severni Kanadi, preostali posamezniki pa so razporejeni po Grenlandiji, Aljaski, Svalbardu in v Rusiji, kjer jih običajno najdemo sorazmerno blizu oceana in potujejo po ledenih poljih. Populacije severnega medveda so drastično upadle v celotnem naravnem območju, največja nevarnost za tega ogromnega mesojedca pa je globalno segrevanje. Čeprav so severni medvedi vajeni sezonskih sprememb v polarnem krogu, se poletno taljenje ledu iz leta v leto dogaja prej in bolj divje, kar pomeni, da imajo polarni medvedi manj časa za lov na ledu, preden ta izgine. Njihove negotove habitate močno prizadene tudi človeški poseg v oblike lova, rastočih naselij in izpustov kemičnih onesnaževal v vodo.

Vedenje in življenjski slog severnega medveda

Polarni medved je samotna žival, ki ne more teči le s hitrostjo do 25 km / h, temveč je zaradi svoje močne sposobnosti plavanja s hitrostjo / km resnično plenilec v svojem okolju. Ti polvodni sesalci lahko lovijo tako na ledu kot v vodi in je znano, da v iskanju hrane preplavajo velike razdalje po odprtem oceanu. Polarni medvedi se lahko potapljajo pod vodo, da ujamejo svoj plen, kar storijo tako, da imajo odprte oči in zadržijo dih do dve minuti. Na kopnem se navadno lovijo z dvema glavnima tehnikama: bodisi zaležejo, nato lovijo svoj plen ali počakajo do dihalne luknje več ur, preden zasedejo tjulnju, ko se pojavi. Uživanje tjulnjev je ključnega pomena za preživetje polarnega medveda, saj mu lahko zagotovijo visokoenergijski obrok. V kratkem arktičnem poletju pa so severni medvedi prisiljeni bolj proti severu, ko se led umika, ko se morajo hraniti z drugimi živalmi v notranjosti.



Razmnoževanje polarnega medveda in življenjski cikli

Polarni medvedi se običajno razmnožujejo spomladi med aprilom in majem, pri čemer se obdobje brejosti nato precej razlikuje (odvisno od zdravja samice) zaradi obdobja zapoznele implantacije. Po do 9 mesecih kasneje samica skoti med 1 in 4 mladiči v brlogu, ki ga je izkopala v sneg ali zemljo. Mladiči tehtajo nekaj več kot pol kilograma, ko so novorojenčki, so brez dlake in ne vidijo. Samice vstopijo v brloge proti koncu jeseni in se z mladiči ne pojavijo, dokler se ostre zimske razmere ne spremenijo v pomlad. Čeprav mladiči severnega medveda začnejo jesti trdno hrano, ko so stari približno 5 mesecev, jih ne odstavimo, dokler niso stari med dvema in tremi leti. Znano je, da se mladiči pogosto borijo z drugimi mladiči, kar vključuje rokoborbo in preganjanje, skupaj z razkrivanjem zob in celo grizenjem drug drugega, vendar brez škode. Te igre so ključnega pomena za mladiče polarnega medveda, da se naučijo boriti in se zato uspešno branijo, ko zapustijo mamo in zaživijo sami.

Prehrana in plen polarnega medveda

Polarni medved je največji mesojedi sesalec na kopnem in mora redno loviti, da je dobro nahranjen in ohranja izolacijski sloj maščobe, da se ogreje. Koža in maščobe obročatih tjulnjev predstavljajo glavnino prehrane polarnih medvedov, saj pogosto pustijo preostalo meso, ki je pomemben vir hrane za druge živali, kot so polarne lisice. Čeprav so tjulnji njihov glavni vir hrane, polarni medvedi jedo tudi ptice, jagodičevje, ribe in severne jelene (zlasti v bolj zapletenih poletnih mesecih), skupaj z občasnimi mroži. Trupi velikih morskih sesalcev, vključno s tjulnji, mroži in celo kiti, so tudi reden vir hrane za polarne medvede, ki naj bi imeli tako dober vonj, da bi jih lahko povohali z velike razdalje. Znano je tudi, da polarni medvedi vdrejo v podzemne brloge tjulnjev, da bi lovili mladiče v njih.

Plenilci in grožnje polarnih medvedov

Ker je severni medved ogromen in divji plenilec, v okolici ni živali, ki bi jih plenile. Običajno imajo največ težav z drugimi polarnimi medvedi, samice pa bodo svoje mladiče močno zaščitile pred samci, ki bi jim poskušali škodovati. Ljudje pa so daleč največja grožnja upadajočemu številu prebivalstva Polarnega medveda, saj so jih pohlepno lovili od njihovega prihoda v Arktični ocean v 1600-ih do sredine 70-ih, ko so začele veljati mednarodne prepovedi lova. Poleg umikajočih se ledenih polj, ki so ključnega pomena za preživetje Polarnega medveda zaradi podnebnih sprememb, nanje močno vplivajo tudi vrtanje nafte in plina, povečana ladijska dejavnost in naraščajoča raven industrijskih kemikalij, ki onesnažujejo vodo. Polarni medved se razmeroma počasi razmnožuje, kar pomeni, da se populacije ne le hitro zmanjšujejo, ampak tudi ne rastejo dovolj hitro, da bi se lahko ohranile. Nekateri strokovnjaki trdijo, da bi lahko polarni medved v naslednjih 30 letih izumrl iz narave.



Zanimiva dejstva in značilnosti polarnega medveda

Preden so ostre zimske razmere v celoti narasle, si samice severnih medvedov izkopljejo brlog v snegu, kjer prezimo v teh sovražnih mesecih (in kjer rodijo svoje mladiče) in se pojavijo šele spomladi. Znano je, da so ti brlogi do štirideset stopinj toplejši od zunaj, vendar se zdi, da so moški raje aktivni vse leto. Polarni medvedi imajo pod kožo plast maščobe, ki je lahko debela do 4 centimetre in jim pomaga, da se ogrejejo. Pravzaprav so tako dobro izolirani, da se morajo polarni medvedi večino časa počasi premikati, da se ne pregrejejo. Polarni medvedi poleti puščajo krzno, kar pomeni, da so na začetku jeseni videti najbolj beli. Do pomladi pa se zdi, da so njihovi plašči bolj rumene barve, kar naj bi bilo delno posledica olj, ki jih najdemo v kože iz tjulnjev.

Odnos polarnega medveda do ljudi

Pred 17. stoletjem, ko so evropski, ruski in ameriški lovci prispeli v osrčje polarnega kroga, so samo domači ljudje res vedeli kaj o njih. Polarne medvede so neusmiljeno lovili do leta 1973, ko je mednarodni sporazum končal takšen nenadzorovan lov. Tudi danes domačini še vedno smejo loviti Polarnega medveda za tradicionalne namene, vendar je največja grožnja Polarnim medvedom hitro talijoča ​​se ledena polica. Globalno segrevanje, ki ga povzročajo ljudje, naj bi ga dejansko tako hitro zmanjšalo, da nekateri pravijo, da njihova južna meja zaliva Hudson do leta 2080 ne bo več imela ledu. Znano je, da so severni medvedi agresivni do ljudi, pri čemer se še vedno pojavljajo napadi, vključno z najnovejši in najbolj znani incident na Svalbardu, ko je številne najstnike in njihove vodje odprav v njihovem taborišču napadel polarni medved.

Stanje ohranjenosti polarnega medveda in življenje danes

Danes je severni medved uvrščen na Rdeči seznam IUCN kot vrsta, ki je v svojem naravnem okolju ranljiva. Čeprav so mednarodne prepovedi lova preprečile tako visoko raven lova, se izkaže, da so prizadevanja za ohranitev znotraj polarnega kroga težka, saj vsako leto bolj izginja polarni medved. Povečana raven industrijske dejavnosti v njihovem naravnem okolju povzroča tudi upad kakovosti preostalih habitatov. Po ocenah naj bi med Severnim tečajem ostalo med 20.000 in 25.000 polarnih medvedov, večina pa jih najdemo v severni Kanadi.

Oglejte si vseh 38 živali, ki se začnejo s P

How to say Polar Bear in ...
BolgarščinaBeli medved
ČeškoPolarni medved
DanskiPolarni medved
NemškoLedeni medved
angleščinaPolarni medved
EsperantoPrazen urso
španskiPolarni medved
EstonskiPolarni medved
FrancoskoBeli medved
FinskiPolarni medved
Hebrejščinapolarni medved
HrvaškiPolarni medved
IndonezijskiPolarni medved
ItalijanskoPolarni medved
KitajskiPolarni medved
MalajskiPolarni medved
NizozemskoPolarni medved
angleščinaPolarni medved
Poljskipolarni medved
PortugalščinaPolarni medved
angleščinaUrs polar
ŠvedskoPolarni medved
TurškiKutup led
JaponskiMedved Hokkyo
MadžarskoPolarni medved
Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev
  8. Informacije o severnem medvedu, na voljo tukaj: http://www.fws.gov/home/feature/2008/polarbear012308/polarbearspromo.html
  9. Dejstva o severnem medvedu, na voljo tukaj: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/polar-bear/
  10. Nevarnosti severnega medveda, na voljo tukaj: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0

Zanimivi Članki