Severni jelen

Znanstvena klasifikacija severnih jelenov

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Artiodactyla
Družina
Cervidae
Rod
Rangifer
Znanstveno ime
Rangifer Tarandus

Status ohranjanja severnih jelenov:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija severnih jelenov:

Evrazija
Evropi
Severna Amerika
Ocean

Dejstva o severnih jelenih

Glavni plen
Trava, zelišča, jagodičevje
Habitat
Gozdovi blizu arktične tundre
Plenilci
Človek, medvedi, volkovi
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
Znan tudi kot Karibu

Fizične značilnosti severnih jelenov

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Bela
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
50 mph
Življenjska doba
12-15 let
Utež
60-320 kg (132-705 lbs)

'Vsako leto peš prepotuje več kopenskega prostora kot katero koli drugo bitje, ki potuje po Zemlji'

Severni jeleni so postali nekoliko muhasto bitje. Zgodbe o sposobnosti letenja, da bi vlekli Božičkove sani, in druge takšne zgodbe so postale zabaven poudarek tako za mlade kot stare. Vendar se je o teh velikih živalih, ki jih najdemo v hladnejšem podnebju po vsem svetu, še veliko naučiti.

Severni jeleni so ena največjih vrst jelenov za karibujem. Znano je, da te živali med potovanjem skozi celo leto pokrivajo kar 3100 kvadratnih kilometrov površine. Severni jeleni, ki potujejo v čredah, so lahko zelo zaščitniški do drugih članov svoje skupine. Severni jeleni so večinoma nežno in sproščeno bitje.



3x neverjetna dejstva o severnih jelenih

  • Severni jeleni lahko z nosom ogrejejo zrak, ki ga vdihavajo, preden vstopi v njihova pljuča.
  • Berketi so eden največjih plenilcev telet severnih jelenov ob rojstvu.
  • Znanstveniki severne jelene preučujejo že več kot dve stoletji.

Znanstveno ime za severne jelene

Rangifer Tarandus je znanstveno ime za severne jelene. Rangifer je bil prvotno znan kot majhno ozvezdje med ozvezdjema Kasiopeje in Camelopardalisa. V latinščini tako Rangifer kot Tarandus pomenita severne jelene, pri čemer je Rangifer generično ime, Tarandus pa posebno ime.



Fizične značilnosti severnih jelenov

Čeprav obstajajo različne vrste severnih jelenov, ki se lahko med seboj razlikujejo po velikosti, navadni severni jeleni stojijo povprečno 4 metre ob ramenih. Te živali lahko zrastejo do šest metrov. Ta je enake dolžine kot enojna postelja.

Teža severnih jelenov se lahko zelo razlikuje od ene do druge vrste. Povprečna samica severnih jelenov tehta približno 240 kilogramov, kar je dvakrat težja od povprečne hobotnice. Moški ima povprečno težo 365 kilogramov, malo manj kot polovico teže a grizli medved . Vendar je bilo zabeleženo, da lahko nekateri severni jeleni dosežejo tudi 700 kilogramov. To je petina teže povprečnega avtomobila.

Da bi jih zaščitili v hladnih arktičnih razmerah, v katerih živijo, imajo severni jeleni gosto dlako, ki pokriva celotno telo. To krzno je sestavljeno iz votlih dlačic, ki omogočajo ujetje in ogrevanje zraka, da se severni jeleni segrejejo. Ta izolirana votla dlaka daje živalim tudi večji vzgon v vodi, da plava, kadar je to potrebno. Ta značilnost olajša prečkanje rek med selitvami. Krzno severnih jelenov je lahko eden izmed mnogih odtenkov rjave svetlo bež barve. Na prsih, trebuhu, vratu in predelih nad kopiti najdemo bele lise.

Kopita severnih jelenov so uporabna orodja, ki so pomembna za njihovo preživetje. Kopita so široka. Pozimi so kopita trda, zato se severni jeleni lahko vlečejo v sneg in led. V toplejši sezoni kopita severnih jelenov postanejo mehkejša in omogočajo lažje plavanje in prijemanje v blatu. Ko se tetive drgnejo po kosti kopit, nastane razločen zvok.

Tako samci kot samice severnih jelenov gojijo rogovje. Vendar so moški rogovi severnih jelenov običajno dvakrat večji. Žamet, ki obkroža rogovje samca, običajno odpade konec avgusta. Rogovje odvržejo po jesenski ruti, ki se zgodi konec oktobra ali novembra. Samice ponavadi ne puščajo rogov do pomladi.

Severni jelen (Rangifer Tarandus)

Obnašanja severnih jelenov

Severni jeleni lahko tečejo do 50 milj na uro! Poleg tega, da so severni jeleni hitri sprinterji, so tudi migracijski prvaki. Znano je, da živali v enem letu prevozijo več kot 3100 kilometrov - enako dolgo kot dirka samoprestopa, najdaljša pot na svetu.

Severni jeleni v poletnih mesecih potujejo v velikih zavitkih, ki lahko kadar koli vsebujejo več deset tisoč živali. Te skupine so znane kot čreda. Znanstveniki verjamejo, da to olajšuje komarje, muhe in nosne muhe, ki lahko postanejo moteče za severne jelene. Ko se vreme začne hladiti, se čreda začne redčiti. V tem času se čred lahko zmanjša na samo deset članov hkrati. To se pogosto zgodi med sezono rute, ki poteka jeseni. To je tudi čas, ko se vzreja najpogosteje pojavlja v čredi.



Habitat severnih jelenov

Najdete severne jelene, ki živijo v polarnem in arktičnem podnebju. Največ severnih jelenov najdemo na severni polobli. Črede so opazili v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Živali imajo raje gozdove, saj so ti prostori polni virov hrane, ki jih žival potrebuje za preživetje. Debel pokrov dreves, kot so borovci, smreke in druga iglavca, da severnim jelenom prostore za spanje. Ta drevesa nudijo nekaj zaščite pred vremenskimi vplivi in ​​pred plenilci, ki jih zlahka opazijo.

Lokacija podvrst severnih jelenov po vsem svetu

Za Zemljo je danes znanih šest glavnih podvrst severnih jelenov. Sem spadajo naslednje:

  • Severni jeleni Svalbard- Najdeno v norveškem arhipelagu Svalbard, je to najmanjša zabeležena podvrsta severnih jelenov.
  • Finski gozdni severni jeleni- Ta podvrsta severnih jelenov je redka in je razvrščena kot ogrožena pasma. Finski gozdni severni jeleni so pogosti v ruski Kareliji in provincah, vključno s Severno Karelijo, Kainuujem in Savonijo na osrednjem jugu Finske.
  • Boreal Woodland caribou- Boreal Woodland, bolj znan kot gozdni karibuj, živi v gozdovih Kanade in Severne Amerike.
  • Neplodna karibuja- Ta podvrsta severnih jelenov vključuje tudi dikobrazeve karibuje. Te živali najdemo po celotnih kanadskih ozemljih, vključno z Nanavutom in severozahodnimi ozemlji. Posneli so tudi neplodne karibuje, ki so gostovali tudi po celotni Kitai na Grenlandiji.
  • Evroazijski severni jeleni Tundra- Ta podvrsta severnih jelenov je znana tudi kot gorski severni jelen in uživa v ozračju zahodnega skandinavskega polotoka. Večino teh čred najdete na Norveškem.
  • Peary caribou- Najmanjši severnoameriški karibuji, ti sorodniki severnih jelenov živijo na visokoarktičnem otoku Nanavut in na severozahodnih ozemljih Kanade.

Dieta severnih jelenov

Uvrščeni med rastlinojede živali, severni jeleni živijo na dietah rastlin in vegetacije. Nekatera izmed najljubših živil severnih jelenov so listi vrbe in breze, gobe, šaši, bombažna trava in vegetacija na tleh. Živali uživajo sadje in jagode, če so na voljo. Čeprav so ta živila v redu kot priboljšek, jih obilno uživanje za severne jelene ni zdravo.

V hladnejših sezonah, ko je rastlin in vegetacije omejeno, severni jeleni s svojim izostrenim vonjem poiščejo lišaje pod snegom. Živali lahko s trdimi kopiti prebijejo sneg in ledeno oblogo do te hrane. Krave bodo v teh razmerah uporabljale rogove za lažji dostop do lišajev. Severni jeleni v povprečju zaužijejo od 9 do 18 kilogramov hrane vsak dan.

Čeprav severni jeleni niso prva izbira hrane, je znano, da občasno jedo majhne glodavce. To jim omogoča, da vzdržujejo svoje prehranske potrebe in zadovoljijo potrebe po beljakovinah in železu v svoji prehrani.



Plenilci in grožnje severnih jelenov

Severni jeleni, ki živijo v naravi, se soočajo z nevarnostjo različnih vrst plenilcev. Najpogostejše živali, ki jih plenijo severni jeleni, so volkovi, orli in medvedi. Vendar bodo druge mesojede živali ob umoru zaužile meso severnih jelenov.

Ljudje smo med največjimi plenilci severnih jelenov. Živali lovijo po mesu, koži in krznu. Krzno se uporablja za ustvarjanje toplih oblačil za ekstremno hladne vremenske razmere. Kože so strojene. Tako se ustvari nepremočljiv usnjen material, ki je idealen za izdelavo čevljev, šotorov in oblačil.

Medtem ko udomačeni severni jeleni pogosto ne skrbijo, da bi plenilci ogrožali njihovo preživetje, obstajajo tudi druge vrste groženj. Večina severnih jelenov, ki so ujeti v ujetništvu, nima ustreznega okolja za vzdrževanje svojega načina življenja. To lahko povzroči, da živali poginejo zaradi depresije, bolezni in celo stradanja, če niso na voljo prave vrste hrane.

Razmnoževanje severnih jelenov in življenjski cikli

Plemenska sezona severnih jelenov poteka od začetka oktobra do konca novembra. To je znano kot Padec rute. Moški v času razmnoževanja izbere iz črede 5-15 samic, da ustvari harem. Da bi se pripravil na ta letni dogodek, bo samček podrgnil žamet z rogovja. Njihovo telo se začne povečevati z otekanjem vratu in grivo las, ki se oblikujejo pod njihovim vratom.

Skupna nosečnost severnih jelenov je 228–234 dni. Da bi se pripravile na rojstvo svojih dojenčkov, krave zapustijo svojo čredo in spomladi odpotujejo na skupno teličje. Običajno matere rodijo po eno tele naenkrat. Redki so primeri, ko se dvojčki rodijo materi. To je edino leglo, ki ga bodo imele samice severnih jelenov v tem letu.

Teleta dojijo prvi teden svojega življenja. Po tem obdobju jim v prehrano dodajo trdno hrano. Do starosti dveh tednov dojenčki najpogosteje podvojijo svojo porodno težo. Dojenje se pri dojenčku začne pri približno šestih mesecih starosti. Dojenčki pa bodo prvo leto ostali pri materi. Povprečna pričakovana življenjska doba severnih jelenov, ki živijo v naravi, je 15 let. To čas je za udomačene živali še manjši, saj jim primanjkuje enake stimulacije kot v njihovih naravnih habitatih.

Prebivalstvo severnih jelenov

Poročajo o 2,1 milijona čred severnih jelenov in karibujev, ki živijo v različnih regijah po vsem svetu. To je manj kot polovica prebivalstva, o katerem so poročali leta 1996. Takrat raziskovalci ocenjujejo, da po Zemlji potuje 4,7 milijona čred.

Upad prebivalstva ima več vzrokov. Prvič, okolja, v katerih so severni jeleni odvisni od zavetja in hrane, se s stalnim človekovim razvojem zmanjšujejo. Povečanje populacije volkov in medvedov tudi bolj ogroža živali. Nazadnje človeški lov na krzno še naprej ogroža te živali.

Ogled vseh 21 živali, ki se začnejo z R

Zanimivi Članki