Toucan

Toucanova znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Piciformes
Družina
Ramphastidae
Rod
Ramfastos
Znanstveno ime
Ramphastos Toco

Status ohranjanja Toucan:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija Toucan:

Srednja Amerika
Južna Amerika

Toucan Dejstva

Glavni plen
Sadje, jajca, žuželke
Posebnost
Majhno telo in ogromen pisan kljun
Razpon kril
50cm - 119cm (20in - 47in)
Habitat
Nižinski deževni gozd in meje tropskih gozdov
Plenilci
Človek, podlasice, velike ptice
Prehrana
Vsejed
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Sadje
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
3.
Slogan
Obstaja več kot 40 različnih vrst!

Toucan Fizične značilnosti

Barva
  • Rumena
  • Črna
  • Bela
  • Oranžna
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
39 mph
Življenjska doba
12 - 20 let
Utež
130 g - 680 g (4,6 oz - 24 oz)
Višina
29cm - 63cm (11.5in - 29in)

Toucan je srednje velika ptica, ki izvira iz deževnih gozdov srednje in južne Amerike ter Karibov. Danes v južnoameriških džunglah živi več kot 40 različnih vrst tukana.



Toucan je najbolj znan po velikem barvitem kljunu, ki je kljub veliki velikosti presenetljivo lahek, saj je izdelan iz snovi, imenovane keratin (iste snovi, ki tvori nohte in dlako številnih živali, vključno z ljudmi). Kljun tukana meri približno polovico dolžine telesa tukana in se uporablja za parjenje, hranjenje in obrambo. Račun tukana pa ni posebej močan in se zato bolj uporablja za ustrahovanje plenilcev kot za boj proti njim.



Toucan ima le majhna krila, saj prebiva v gozdovih, zato mu ni treba potovati na velike razdalje. Razpon kril tukana je približno enake dolžine telesa tukana. Čeprav je tukan sposoben leteti, tukan ni zelo dober pri letenju in ne more biti dolgo v zraku. Namesto da bi se s krili približali, tukan skoči med veje dreves z ukrivljenimi prsti in ostrimi kremplji, da se dobro oprime ozke površine, na kateri se drži.

Tukani so vsejede ptice in se hranijo z mešanico rastlin in živali. Toucani jedo sadje, jagodičevje, oreščke in semena skupaj z jajci, žuželkami ter majhnimi sesalci in plazilci. Primarni vir hrane za tukan je sadje, ki raste na drevesih, kjer živi tukan.



Toucani imajo v južnoameriški džungli številne plenilce, vključno z ljudmi, velikimi ujedami in divjimi mačkami. Podlasice, kače in podgane ponavadi bolj plenijo jajca tukana kot pa samega tukana (veliko malih živali se navadno ustraši velikega računa tukana).

Čeprav so tukani navadno osamljeni pri hranjenju, tukani pogosto živijo v majhnih skupinah okoli 6 ali 7 ptic. Svetle barve tukana dajejo tukanu kamuflažo v pisanih krošnjah deževnega gozda. Zaradi svojih svetlih barv so tukani pogosto ujeti in prodani kot hišni ljubljenčki, pri čemer so tukani priljubljene živali v trgovini z eksotičnimi hišnimi ljubljenčki.

Toucani gnezdijo na drevesih in položijo približno 3 jajca. Ko se izležejo piščanci tukana, jih moški in samica tukana pomagajo hraniti in zaščititi pred plenilci. Piščanci Toucan se rodijo z majhnimi kljuni, ki vsaj nekaj mesecev ne dosežejo svoje polne velikosti.



Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo s T

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptic

Zanimivi Članki