Wildebeest

Wildebeest znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Artiodactyla
Družina
Bovidae
Rod
Konohete
Znanstveno ime
Konoheti Tavrin

Varstveno stanje gnujev:

Ogroženi

Wildebeest Kraj:

Afriko

Wildebeest Dejstva

Glavni plen
Trava, listi, poganjki
Habitat
Travnate ravnice in grmičevje pokrivajo savano
Plenilci
Lev, gepard, krokodil
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
Vsako leto lahko prehodite več kot 1.000 milj!

Fizične značilnosti gnujev

Barva
  • rjav
  • Črna
  • Torej
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
38 mph
Življenjska doba
15-20 let
Utež
120-250 kg (265-550 lbs)

Gnujevka je različica antilope. Imajo rogove, ne glede na to, ali so moški ali ženske. Čeprav so teritorialni, so znani tudi po tem, da so igrivi, energični in aktivni. Od vseh antilop v Afriki se je populacija gnujev povečala s 250.000 živih leta 1960 in 1,5 milijona od leta 2020.



Wildebeest Top Facts

  • Wildebeest lahko teče tudi do 50 km / h
  • Dve glavni vrsti sta modra divja divja divja in črna divja divja divjina
  • Vsako leto se preseli dva milijona gnujev
  • par divjadi v skupinah po 150 ljudi

Wildebeest znanstveno ime

Medtem ko je splošno ime te živali modra glina, je njeno znanstveno ime Connochaetes taurinus. Imenuje se tudi kot gnu (izgovarja se 'g-novo'). Razred živali, v katerega spada, je Mammalia, družina pa se imenuje Bovidae. Njegova poddružina je Alcelaphinae. Čeprav obstaja pet podvrst te živali, še vedno obstajata le dve njeni vrsti. Podvrste so albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi in tauinus. Najpogostejša vrsta te živali je modra glina, ki je v sorodu s črno gnojo.

V afriških državah je žival, imenovana gnu, dobila vzdevek Wildebeest. V angleščini to pomeni divja zver. Leta 1823 je bil v Angliji naravoslovec po imenu William John Burchell prvi na svetu, ki je opisal Modro divjo divjino. Znanstveno ime gnuja je nastalo z dvema grškima besedama, ki pomagata opisati fizični videz živali.



Videz in vedenje gnujev

Wildebeest ni pravilno proporcionaliziran. Žival ima težek sprednji konec, zadnji del in noge pa so suhe. Gnu ima glavo v obliki pravokotnika in široka ramena. Njegov velik gobec se ujema s širino sprednjih četrtin, ki vključujejo velike mišice.

Niso vsi gnuji enake barve. Nekateri imajo svetlo sivo krtačo, drugi pa so bližje modro-sivi barvi. Najtemnejši gnuji so sivo rjave barve. Na ramenih so temno rjave črte, ki navpično prečkajo telo. Wildebeest ima črno grivo, ki je gosta in dolga. Na vratu imajo dolgo brado, ki je lahko temna ali bleda.

Wildebeests imajo tudi rogove, ki se jim zvijejo od glave. Moški gnuji ima rogove, ki so dvakrat večji od samic gnujevcev. Pri moških gnujevcih so rogovi 33 palcev (polovica višine povprečnega hladilnika), rogovi samice pa so od 12 do 16 centimetrov (ali 30-krat daljši od tablete aspirina.) Njihova osnova rogov bo s staranjem bolj groba.

Modri ​​divji div običajno naraste do višine 4 1/2 čevljev ali 3 1/2 krat višji od kegljišča. Tehtajo lahko tudi do 600 kilogramov ali približno polovico teže severnega medveda. Ko potujejo zaradi migracij, potujejo v čredah najmanj 1.000.

Njihov življenjski prostor je tisti, po katerem se divji divji svet prosto sprehaja, medtem ko živi blizu. So zelo zaščitniški do svojega ozemlja. Nič nenavadnega je, da jih 270 živi na območjih, ki merijo kvadratni kilometer.

Včasih bodo črede ostale na njihovem ozemlju, medtem ko se bodo druge nenehno premikale. Vendar vsak divji divji počitek ponoči ali ko je temperatura zraka vroča. Časi dneva, ko so najbolj aktivni, so vse dopoldne in do zgodnjih popoldanskih ur.

Približno 50% življenja gnujev počiva. 33% svojega življenja je namenjenega paši, 12% pa ga preživi v interakciji z drugimi divjimi divjimi divjimi rastlinami.

Wildebeest paša za hrano

Habitat gnujev

Wildebeest si ustvari dom v gozdovih in travnatih ravnicah. Večinoma živijo v različnih delih vzhodne Afrike. Sem spadata Kenija in Serengeti v Tazmaniji. V južnem delu Afrike Wildebeest živi blizu južnoafriške reke Orange. Ta žival raje živi v akacijskih akacijah. Trava zaradi vlage v tleh hitro raste in je odlična za iskanje obilne trave za uživanje med pašo.

Čeprav gnuji običajno živijo med seboj, je znano tudi, da začasno živijo z zebrami, ki jih srečajo na ravnicah. To je zato, ker zebre odžirajo zgornjo plast trave, da lahko divji divji divjak pride do tistega, kar je spodaj.



Divja dieta

Divji sadeži zaradi svoje prehrane vedno potujejo. Nenehno iščejo vodo (ki jo pijejo dvakrat na dan) in travo. Ko je suho vreme, se pasejo po sveži travi in ​​nato pred začetkom deževne dobe odpotujejo domov. Po koncu deževne sezone se vrnejo na območje in se ponovno pasejo. Ker imajo gnuji široka usta, lahko zelo hitro pojedo veliko trave. Kadar trava ne raste prosto, iščejo grmičevje in drevesa, ki bi jih lahko jedli.

Divji plenilci in grožnje

Wildebeest je najbolj ranljiv za večje zveri, vključno z:

  • Afriški divji psi
  • Levi
  • Hijene
  • Leopardi

Večji kot je divji divji divj, bolj je ranljiv za svoj plen. Da bi se zaščitili, se bo skupina gnujevcev zbrala in začela gaziti po tleh. Prav tako sproščajo glasne klice, da se prepričajo, da čreda ve, da jim grozi nevarnost.

Nekaj ​​drugega, kar ogroža divje divjad, je razdrobljenost njihovega habitata. To se zgodi, če travo, na kateri se pasejo, nenadoma zaprejo z ograjo. Ker se kmetijstvo in civilizacija še naprej širita, viri vode pa na nekaterih območjih še naprej upadajo, so življenja divjih divjih svetov vedno bolj ogrožena. Primer tega je, da v Malaviju ne živi več niti gnujev. Na srečo v Namibiji njihovo prebivalstvo narašča.

Kljub nekaterim od teh izzivov niso dovolj ogroženi, da bi jih lahko obravnavali kot ogrožene. Medtem ko je Serengeti v zadnjih letih opazil vedno večje število gnujev, pa počasi izginjajo iz drugih delov sveta. To je deloma zato, ker tekmujejo z živino za potrebe. Wildebeest je znan po tem, da uničuje pridelke, ki jih najde. Posledično jih kmetje pogosto ubijejo in postavijo ograje, da ne bi več prihajalo. Edini način, da se divji divji svet lahko izogne ​​izumrtju, je ohranjanje.



Razmnoževanje, dojenčki in življenjska doba

Ko je moški gnujev star tri ali štiri leta, se je pripravljen na parjenje s samicami. Da bi pritegnili samico, izločijo in izločijo iztrebke na svoje ozemlje. Če samček poskuša vstopiti na njihovo ozemlje, se bo divji divji boj zanj boril. Če vstopi samica, se bo skušal pariti z njo. Samice gnujev so noseče 8 1/2 meseca pred porodom. Sezona parjenja je časovno določena tako, da se v deževnih mesecih februarja in marca rodijo dojenčki gnuji. Od vseh nosečih divjih gnojev 80% rodi svoje otroke v obdobju dveh do treh tednov, ravno takrat, ko jim je na voljo veliko trave. Medtem ko podobne živali rodijo same, lahko divjad rodi skupaj s čredo, ki jo obkroža. Otroški gnuji se imenujejo teleta.

Ko se en dojenček rodi, traja le nekaj minut, preden lahko vstane in zažene. Ostanejo blizu svojih mater, da jih živali, kot so hijene, levi, gepardi in celo divji psi, ne pojedo. Prvih šest mesecev svojega življenja dojenček gnu dobi mleko od svoje matere. Ko dosežejo 10 dni starosti, lahko začnejo jesti travo. Takoj, ko je samček gnujev star eno leto, lahko sam izgine. Nato poiščejo druge gnuje, s katerimi ustanovijo skupino.

V primeru modre sorte gnujevci se samci pripravijo na vzrejo, ko dopolnijo dve leti. Večina samic divjih gnujev se lahko začne gojiti po dopolnjenih 16 mesecih, ko so bile v mladosti pravilno hranjene.

Ker jedo novo pridelano travo, je stopnja uspeha pri parjenju približno 95%. Dokazano je, da lunin cikel vpliva tudi na njihov vzrejni cikel. V nočeh s polno luno imajo moški zelo visoko raven testosterona. To pomeni, da je njihov parstveni klic veliko močnejši, kot bi bil sicer. Ker so moški bolj motivirani za vzrejo, postanejo samice enake.

Povprečna življenjska doba samic in samcev gnujev pomeni, da bodo preživeli 20 let. Najstarejša rekordna starost katerega koli divjega sveta je 40 let.

Prebivalstvo

Vsako leto se med februarjem in marcem rodi kar 500.000 gnujev. Takrat se v svojem naravnem okolju začne deževno obdobje.

Od leta 2018 je bilo afriškega prebivalstva gnujev približno 1.550.000. Neprestano se rojevajo v narodnem parku Serengeti v Tanzaniji. Zaradi naraščajočega števila gnujev ima Mednarodna zveza za varstvo narave status modrega in črnega gnuja kot Najmanj zaskrbljenost (LC).

Oglejte si vse 33 živali, ki se začnejo z W

Zanimivi Članki