Slon Borneo

Znanstvena klasifikacija Borneo Elephant

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Proboscidea
Družina
Elephantidae
Rod
Elefa
Znanstveno ime
Elephas Maximus Borneensis

Status zaščite slonov Borneo:

Kritično ogroženo

Mesto Borneo Elephant:

Azija
Ocean

Dejstva o slonu Borneo

Glavni plen
Trava, sadje, korenine
Posebnost
Dolg trup in velika stopala
Habitat
Pragozd in tropski gozd
Plenilci
Človek, Tiger
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
Najmanjša vrsta slona!

Fizične značilnosti slona Borneo

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
Tip kože
Usnje
Najvišja hitrost
27 mph
Življenjska doba
55 - 70 let
Utež
3.000 kg - 5.000 kg (6.500 lbs - 11.000 lbs)
Višina
2m - 3m (7ft - 10ft)

Slon Borneo je podvrsta azijskega slona in edini član vrste, ki prebiva na otoku Borneo.



Ta podvrsta se imenuje tudi nadomestno ime pigmentni slon. Vendar v tem velikanskem bitju ni nič malega. Po vseh meritvah je še vedno največja kopenska žival na otoku Borneo. Veliko njegovega vedenja ostaja neznanega. Dokler leta 2005 Svetovni sklad za prostoživeče živali ni pritrdil satelitskih ovratnikov na nekaj slonov Borneo, je večina tega, kar vemo o tej podvrsti, temeljila na ekstrapolaciji iz študije drugih azijskih slonov. Ker njegova usoda visi na koncu, je zdaj tek s časom, da jo rešimo pred izumrtjem.



4 neverjetna dejstva o slonu Borneo

  • Slon Borneo je nazadnje delil skupnega prednika s svojimi azijskimi sorodnikiPred 300.000 leti. Izoliran od druge podvrste, se je na otoku Borneo razvil ločeno in nikoli ni izmenjeval genov z drugimi populacijami slonov.
  • Azijski sloni rastejošest sklopov zobskozi njihovo življenje.
  • Samice azijskih slonov običajno nimajo kljov, vendar imajo dolge zobe, imenovane ušesi, ki se nahajajo tik za zgornjimi ustnicami.
  • Slonsko truplo je impresiven instrument, ki je skoraj podoben človeški roki. Eno najbolj neverjetnih dejstev o tem je sposobnostodlomiti veje in odgnati muhe.

Znanstveno ime Borneo Elephant

Znanstveno ime slona Borneo jeElaphas maximus borneensis.Elefaje očitno ime slonove družine, ki vključuje oboje Afriški sloni in Azijski sloni .Maximusje natančno znanstveno ime vrste azijski slon. Kot morda že veste, gre za latinski izraz, ki pomeni največji ali največji, kar odraža velikost azijskega slona. Tam tudi dobimo angleški izraz maksimum.Borneensis, latinizirana beseda za Borneo, se nanaša samo na določeno podvrsto Borneo. V resnici obstajajo štiri podvrste azijskega slona. Preostali trije so Šrilanški slon , Slon Sumatra , in Indijski slon . Verjame se, da se je slon Borneo razvil dovolj daleč od svojega azijskega kolega, da je upravičeval ločeno oznako podvrste.

Videz slona Borneo

Slon Borneo ima veliko skupnih značilnosti s svojimi azijskimi sorodniki: dvokupolna glava, manjša zaobljena ušesa, štiri kopita na zadnji nogi in siva koža z drobnimi curki las. Pokaže pa tudi številne fizične razlike, vključno z bolj ravnimi kliki in daljšim repom. Azijski slon je na splošno manjši od afriškega slona, ​​vendar je slon Borneo približno 30% manjši od drugih azijskih slonov. Majhen je v tem primeru relativno, saj slon Borneo meri med 8,2 in 9,8 čevljev in med 6500 in 11000 kilogrami teže. Moški imajo navadno veliko večjo težo kot samice.



Slon Borneo, izoliran na belem ozadju

Vedenje slona Borneo

Slonsko truplo je vsestranski neverjeten instrument. Zahvaljujoč veliki koncentraciji mišic in živcev je glavno sredstvo, s katerim slon komunicira s svetom: diha, diši, pije, komunicira in zagrablja predmete. (Na koncu ima tudi prsti podoben dodatek, ki pomaga pri tem.)

Slon potrebuje enako impresivne možgane, da s svojim trupom izvede vse te neverjetne podvige. Sloni Borneo niso bili široko preučevani zaradi njihovega spoznavanja, vendar ima družina slonov kot celota zelo razvit neokorteks (podoben ljudje , opice in delfini ), ki mu omogoča uporabo orodij, prepoznavanje se v ogledalu, reševanje zapletenih problemov, posnemanje vedenja in občutek vrste zapletenih čustev. Opažanja kažejo, da lahko slon doživi žalost in žalovanje zaradi smrti bližnjega prijatelja ali družinskega člana.

Čreda je za nekatere slone središče vseh družbenih dejavnosti in vsakdanjega življenja. Ta zelo sodelujoča in altruistična enota je sestavljena iz pet do 20 odraslih samic (imenovanih krave) in njihovih potomcev. Moški biki se v mladosti navadno sprehajajo sami ali se pridružijo samskim samskim skupinam, samice pa večino svojega življenja običajno ostanejo v isti čredi. Najstarejša in največja samica običajno postane matriarh celotne črede. Skupini pomaga pri odločitvah in mlajšim materam daje navodila, kako skrbeti za svoje mlade.



Azijski slon je krepuskularna vrsta, kar pomeni, da čez dan spi in večino svojih dejavnosti opravlja v času zore in mraka. Slon je kljub precej okornemu stereotipu hiter tekač in presenetljivo dober plavalec. Celotno telo lahko potopi v vodo, da ostane hladno. Nad vodo je viden samo njen trup, ki mu pomaga pri dihanju. Slon se bo prekril tudi z blatom ali zemljo, da bo v toplejših mesecih ohranil svojo telesno temperaturo.

Življenje črede se vrti okoli nomadskega obstoja. To pomeni, da tava po ogromnem ozemlju v iskanju vodotokov in obilnih virov hrane. Več skupin se bo včasih združilo glede na sezono, življenjski prostor in druge pogoje.

Življenjski prostor slona Borneo

Slon Borneo, kot že ime pove, je endemičen na severovzhodnem delu otoka Borneo . Čeprav izolirana od ostalega Azija , Borneo je eden največjih otokov na Tihem oceanu in vir neizmerne biotske raznovrstnosti. Največ koncentracije slona Borneo najdemo v malezijski zvezni državi Sabah na zelo severni konici otoka. Tu 12 do 18 ur na dan tava po gozdovih in travnikih v iskanju virov.

Prehrana slonov Borneo

Slon Borneo je rastlinojede žival, ki se prehranjuje z raznoliko prehrano različnih rastlinskih vrst, vključno s cvetjem, sadjem, listi, žiti in lubjem. Samo en slon lahko v enem dnevu zaužije na stotine kilogramov hrane bodisi s pašo po tleh bodisi z brskanjem po listih in poganjkih dreves. Deblo deluje kot vsestranski ud, ki lahko prime vegetacijo in hrano spravi v usta.

Plenilci slonov Borneo in grožnje

Slon Borneo se zaradi svoje strašne velikosti nima česa bati naravnih plenilcev. Tudi najmlajši sloni so precej veliki in v vsakem primeru zaščiteni s čredo. Edina resnična grožnja je človeštvo. Ker ta podvrsta zahteva veliko zemlje, na kateri bi lahko živela, je krčenje gozdov za sečnjo, kmetijstvo in nasade poslabšalo njen naravni življenjski prostor, kar ne samo, da ustvarja razdrobljene populacije, ampak vodi tudi v neposredno soočanje z ljudmi. Slone včasih ubijejo ali poškodujejo, ker med premikanjem po kmetijah in nasadih po naključju uničijo pridelke. Nekateri sloni so le žrtev nesrečnih okoliščin. Ocenjuje se, da je približno 20% te podvrste utrpelo poškodbe zaradi nezakonitih pasti, da bi ulovilo manjšo divjad.

Razmnoževanje slonov Borneo, dojenčki in življenjska doba

Reproduktivne navade slona Borneo niso dobro preučene, vendar lahko na podlagi tega, kar vemo o drugih azijskih slonih, ekstrapoliramo več dejstev. Najpomembnejši element moškega spolnega vedenja je začasno stanje, imenovano mošt. V teh obdobjih moški hormoni postanejo povišani in moda povečana. To omogoča samcu v moštu, da se z rokovanjem, potiskanjem ali nabijanjem z okli tekmuje z drugimi sloni (ki običajno niso v moštu) za spolne pravice samice. Šibkejši moški bo popustil močnejšemu samcu, preden se bodo ta tekmovanja preveč spremenila v resen in smrtonosen boj. Ta sistem ponavadi daje prednost starejšim moškim, ker mošt s starostjo pridobiva na intenzivnosti.

Čeprav se sloni lahko parijo vse leto, se verjame, da je samica slona reproduktivno dovzetna le omejen čas v letu. Svojo spolno razpoložljivost bo pokazala z različnimi vokalizacijami in gibi, kar bo moške spodbudilo, da se bodo potegovali za njeno naklonjenost. Običajno je njena izbira s kom se bo parila, vendar ima raje samce, ki so v moštu, ker je to signal moči in prevlade.

Po kopulaciji bo samček včasih ostal s samico toliko časa, da ji prepreči parjenje s kom drugim, sicer pa pri starševski oskrbi ne igra nobene vloge. Ko oče odide, samica nosi mlado potomstvo približno 22 mesecev, kar je morda najdaljša od vseh vrst sesalcev na svetu. Naenkrat pridela le eno tele in redko ima dvojčka. To je zato, ker ima azijski slon izjemno dolg razvojni čas.

Čeprav tehtajo več kot 100 kilogramov, morajo teleta veliko narasti, preden dosežejo polno velikost. Otrok bo dojil materino mleko vsaj dve leti po rojstvu, vendar do popolnega odstavitve ne pride skoraj štiri leta. V tem času bodo tako mati kot njeni sorodniki aktivno sodelovali pri razvoju teleta. Teličku bodo zagotavljali zaščito in skrbništvo, dokler ne bo pripravljeno na samostojnost. Zaradi množičnih naložb, potrebnih za vzgojo potomcev, goji le enkrat na štiri do pet let.

Tako moški kot ženske postanejo spolno zreli pri starosti približno 10 do 15 let. Če je slon pod stresom, se lahko spolna zrelost odloži za še nekaj let. Pričakovana življenjska doba te vrste je v naravi približno 50 let, čeprav lahko nekateri posamezniki živijo tudi do 60 ali 70 let.

Prebivalstvo slonov Borneo

Slon Borneo je ogroženi vrste z manj kot 1500 osebki, ki ostanejo v naravi. Ocenjuje se, da se je število prebivalstva od leta 1980 zmanjšalo za približno 60%. Da bi ustvarili bolj trajnostne prakse gozdovanja, nekatere organizacije, kot je Svetovni sklad za prostoživeče živali, sodelujejo z lokalnimi upravljavci nasadov in lastniki v bližini slonovega habitata, da bi ustvarili pogozdene koridorje prostoživečih živali prosto gibanje med razdrobljenimi območji. To bi moralo zmanjšati tudi konflikte z ljudmi.

Sloni Borneo v živalskem vrtu

The Oregonski živalski vrt ima edinega slona Borneo v ZDA: samico po imenu Chendra. Rodila se je v Sabahu, Malezija leta 1993 in kasneje ugotovila, kako se je potepala po nasadu palmovega olja, lačna in sama, z ranami na prednjih nogah in levem očesu. Neprimerna za življenje v divjini je leta 1999 prišla v posest živalskega vrta v Oregonu. Chendra je zdaj skupaj z drugimi azijskimi sloni nastanjena v predelu slonov. Ta odsek ima tri medsebojno povezane zunanje prostore, v katere se lahko sprehajajo sloni, poleg njih pa so tudi hranilne postaje, blato in mogočen bazen.

Pogosta vprašanja o slonu Borneo

https://www.worldwildlife.org/species/bornean-elephanthttps://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/asian-elephant/https://www.britannica.com/story/whats-the- Razlika med azijskimi in afriškimi sloni Oglejte si vse 74 živali, ki se začnejo z B

Zanimivi Članki