Slonski pečat



Znanstvena klasifikacija slonovega tjulnja

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Felidae
Rod
Mirounga
Znanstveno ime
Mirounga

Stanje ohranjenosti tjulnjev slonov:

Najmanj zaskrbljenost

Slon pečat Lokacija:

Ocean

Dejstva o slonovem tjulnju

Glavni plen
Ribe, lignji, hobotnica
Posebnost
Dolg trup podoben nos in veliko telo
Habitat
Tople obalne vode blizu kopnega
Plenilci
Človek, morski psi, kiti morilci
Prehrana
Mesojed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Čreda
Najljubša hrana
Ribe
Tip
Sesalci
Slogan
Največja vrsta tjulnjev na svetu!

Fizične značilnosti slonovega tjulnja

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
12 mph
Življenjska doba
18 - 22 let
Utež
900 kg - 3000 kg (2000 lbs - 6000 lbs)
Dolžina
3m - 5m (10ft - 16ft)

Slonski tjulnji se lahko potopijo več kot 5000 metrov v ocean in zadržijo dih dve uri.



Trubu podoben nos tega tjulnja omogoča enostavno ugotavljanje, kako je dobil ime. Povprečna življenjska doba severnega slonskega tjulnja je devet let, medtem ko slonski tjulenj, ki živi v antarktični regiji, lahko živi od 20 do 22 let. Moški tjulnjev lahko tehtajo do 4,5 tone. So mesojede živali živijo na dieti lignji , ribe , žarki , pingvini in nekatere majhne vrste morski psi .



5 dejstev o slonu

• Ti tjulnji preživijo v vodi približno devet mesecev v letu.

• So odlični plavalci, vendar se na kopnem premikajo nerodno.

• Moški slonovi tjulnji se imenujejo biki.

• Te tjulnje so lovili v 19. stoletju, dokler niso skoraj izumrli.

• Slonski tjulenj postane odrasel pri treh letih.

Znanstveno ime Elephant Seal

Znanstveno ime teh pečatov je Mirounga. Mirounga ali 'miouroung' je avstralska avtohtona beseda, ki pomeni pečat. Slonski pečat pripada družini Phocidae in razredu Mammalia.



Obstajata dve vrsti slonovih tjulnjev: severni (Mirounga angustirostris) in južni (Mirounga leonina).

Videz in vedenje slonovega tjulnja

Ti tjulnji so pokriti s plastjo svetle ali temno rumene ali sivkaste dlake. Medtem ko imajo moški tjulnji velik nos, podoben trupu, imenovan tudi hobotnica, imajo ženska tjulnja nos običajne velikosti. Ti tjulnji imajo velik, okrogel obraz, temne oči in brke.

Njegova dva kratka sprednja plavut imata na koncih žeblje, ki so videti kot dolgi, temni nohti. Njegove hrbtne plavutke so tkane, zaradi česar je to bitje eno najbolj strokovnih plavalcev v oceanu!

Moški tjulnji so veliko večji od samic. Samček severnega slonskega tjulnja lahko tehta do 4.400 kilogramov in zraste v več kot 13 čevljev. Samica tehta približno 1300 kilogramov in zraste približno 10 čevljev. Moški južnega slonskega tjulnja pa tehta približno 11.000 kilogramov in zraste v dolžino približno 16 čevljev! Ženska tjulnja te vrste tehta približno 2000 kilogramov in zraste približno 10 čevljev.

Za referenco je moški tjulnjev, ki tehtajo 4.400 kilogramov, približno enak nosorogu, samica, ki tehta 2.000 kilogramov, pa je enaka dvema klavirjema. Ni čudno, zakaj se večina živali izogiba tem tjulnjem!

Če pogledamo dolžino teh tjulnjev, je desetmetrski slonski tjulenj po velikosti enak polovici odrasle žirafe. 16-metrski pečat je po dolžini enak dvema polno velikima božičnima drevescema. Ogromen moški slonski pečat ima rekord kot najdaljši - meri skoraj 22 čevljev!

Kratka prednja in zadnja plavut tega tesnila imata poseben namen. Sprednji plavuti pomagajo tem tesnilom, da spremenijo smer med plavanjem, medtem ko jih zadnje mrežaste plavuti premikajo naprej skozi ocean. Na kopnem se ti tjulnji s prednjimi plavutmi zibajo naprej, medtem ko vlečejo zadnje plavutke. Ni težko razumeti, zakaj je ta pečat raje v vodi!

Slonski tjulnji so samotni in družabni. Ko plavajo v oceanu, so osamljeni. Toda, ko se med sezono vzreje vrnejo v deželo in se pridružijo pekarni, postanejo družabni. Skupina tjulnjev ima številna imena, vključno s čredo, bobom, kolonijo ali haremom (samo ženske).

Slonski tjulnji so izredno teritorialni in so lahko zelo agresivni pri obrambi svojega območja obale. Moški tjulnji zbere 40 do 50 tjulnjev ali harem, da ostane na svojem ozemlju. Če en samček poskuša vdreti na ozemlje drugega, lahko pri obrambi ozemlja pride do krvavega, nasilnega boja. Je tudi zelo hrupno. Moški tjulnji oddajajo globoke, odmevne zvoke, podobne udarcem bobnov, ko se borijo z drugim samcem.

slonski pečat (Mirounga angustirostris) dva slonska tjulnja

Habitat slonovega tjulnja

Severni slonski tjulnji živijo v severnem Tihem oceanu blizu Baje Kalifornije v Mehiki do Aleutskih otokov in Aljaškega zaliva. Južni slonski tjulnji živijo v podantarktičnih in antarktičnih vodah.

Ti tjulnji se preselijo v ocean in nekaj mesecev lovijo hrano. Morski biologi so ugotovili, da moški tjulni sledijo podobni poti, ko se selijo, medtem ko samice tjulnjev izbirajo različne poti za potovanje po oceanu. Sredi decembra se ti tjulnji vrnejo na kopno, da se razmnožijo, konec marca pa se vrnejo nazaj v ocean.

Debele plasti maščobe na teh tjulnjih jih ogrejejo, ko plavajo po hladnih vodah oceana. Poleg tega imajo posebej razvita pljuča, ki se izpuhtijo, ko se globoko potopijo v ocean in napolnijo z zrakom, ko se ponovno pojavijo.



Diet za slonove tjulnje

Kaj jedo slonski tjulnji? Lignji , žarki , pingvini , majhen morski pes , rakovice , in ribe so vsi na jedilniku teh zveri. V približno devetih mesecih, preživetih v oceanu, jih na površini vode redko opazijo. Ali plavajo tik pod gladino ali se potapljajo v globino v iskanju hrane. Ti tjulnji v teh mesecih telesu dodajo veliko maščobe. Ko se sezona parjenja začne, začnejo post (ne jedo).

Plenilci slonov in tjulnji

Veliki beli morski psi in kiti morilci sta dva plenilca teh tjulnjev. Tako veliki so, da imajo v oceanu zelo malo plenilcev.

Vendar pa ribolovne dejavnosti ljudi lahko ogrožajo te tjulnje. Včasih se zapletejo v velike komercialne ribiške mreže, kar povzroči velike poškodbe ali smrt. Tudi te tjulnje včasih zadenejo velike ladje in druga oceanska plovila, ki lahko povzročijo njihovo smrt.

Okoljski dogodki, kot so orkani in tropske nevihte, lahko zmanjšajo populacijo slonskih tjulnjev. Mladiče tjulnjev, ki še niso močni plavalci, lahko v teh vremenskih dogodkih pometejo in pobijejo.

Nekoč so te tjulnje lovci lovili zaradi olja v njihovem slanju. Zdaj imajo pravno zaščito pred lovskimi dejavnostmi. Stanje ohranjenosti slonskih tjulnjev v skladu z Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) , je najmanj skrb .

Razmnoževanje slonovega tjulnja, dojenčki in življenjska doba

Decembra se za slonove tjulnje začne sezona parjenja. Pridejo iz oceana in se naselijo na kopnem. Sloni tjulnjev, imenovani tudi biki, prispejo v pekarno pred samicami. Moški tjulnji se med seboj borijo za ozemlje in prevlado. Moški tjulnje dvigne zgornjo polovico telesa, včasih pa mu omogoča, da stoji šest metrov visoko. Dva moška tjulnja se udarjata s svojimi slonovimi nosovi, grizeta in potiskata, dokler eden ne odneha ali je tako poškodovan, da ne more nadaljevati. To je hrupno, nevarno srečanje!

Ko prevladujoči moški tjulnji vzpostavijo svoje ozemlje, tjulnji samice prispejo iz oceana. Moški tjulnjev ima na svojem ozemlju od 40 do 50 samic. Skupina samic se imenuje harem. Moški se pari z večino samic v haremu.

Nosečnost samice slona je 11 mesecev. Ko ženska tjulenj zanosi, se vrne v ocean. Kasneje se bo vrnila na obalo in rodila enega otroka, imenovanega tudi mladič. Novorojenček mladiča tjulnja tehta približno 75 kilogramov in je prekrit s črnim kožuhom. The mladič lahko vidi, sliši in se premika že od rojstva.

Mati tjulenj doji svojega mladiča en mesec, nato začne jesti trdno hrano. Mati pusti mladiča že po enem mesecu in se vzreja z samcem, preden zapusti kopališče in se vrne v ocean. Mesec mladič mladič slona se mora naučiti in izvajati svoje plavalne in lovske sposobnosti sam.

Povprečna življenjska doba severnega slonskega tjulnja je devet let, medtem ko je življenjska doba južnega slonskega tjulnja od 20 do 22 let. Ženske tjulnji običajno živijo dlje kot tjulnji, ker se morajo moški boriti za ozemlje in včasih prejeti življenjske poškodbe. Ti tjulnji so tudi občutljivi na različne kožne bolezni.

Prebivalstvo slonskih tjulnjev

Populacija severnih slonskih tjulnjev naj bi bila približno 127.000. V bližini mehiške obale živi 26.000, preostali pa ob obali Kalifornije. Obstaja približno 650.000 južnih tjulnjev slonov.

Populacija teh tjulnjev je stabilna ali narašča. To je dobra novica, glede na to, da so v 19. stoletju zaradi izstrelitve skoraj izumrli. Danes je ohranjevalni status obeh vrst najmanj skrb .

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo z E

Zanimivi Članki