Dolgo ušesa

Znanstvena klasifikacija sove sove

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Casuariiformes
Družina
Casuariidae
Rod
Casuarius
Znanstveno ime
Casuarius

Ohranjenost sove sove:

Najmanj zaskrbljenost

Dolgo ušesa Lokacija:

Azija
Evrazija
Evropi
Severna Amerika

Dejstva o sovolah

Glavni plen
Glodalci, majhne ptice in plazilci
Posebnost
Dolge ušesne šopke in tanki očesni diski
Razpon kril
86cm - 98cm (34in - 38.5in)
Habitat
Iglasti gozdovi
Plenilci
Orli, Harki, Lisice
Prehrana
Mesojed
Življenjski slog
  • Samotno
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
5.
Slogan
Ušeski za ušesa izgledajo večje!

Fizične značilnosti sove sove

Barva
  • rjav
  • Rumena
  • Črna
  • Torej
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
31 mph
Življenjska doba
40 - 60 let
Utež
100 g - 300 g (8,75 oz - 10 oz)
Višina
31cm - 37cm (12in - 14.5in)

'Skok kilometer stran se slišijo zvoki moškega dolgodlake sove'



Dolgo ušesna sova domuje v Severni Ameriki, Evropi, delih Azije, pa tudi v severnih in vzhodnih delih Afrike, vključno z Madagaskarjem. Gnezdi v gozdovih, kjer drevesa rastejo tesno skupaj. Dolgo ušesne sove ponoči lovijo miši, netopirje in druge majhne živali. Razpon kril teh sov je lahko širok do 39 centimetrov in lahko živijo skoraj 30 let. Samci in samice dolgodlakih sov se razlikujejo na več načinov, eden izmed njih je v ločenih zvokih, ki jih oddajajo med svojimi paritvenimi klici. Nadaljujte z branjem za dodatna dejstva o tej fascinantni živali.



Neverjetna dejstva o ušesih

• V teh sovah imajo dojenčke goste domovegnezda, ki jih zapustijo druge ptice.
• Uporabljajo svojeodličen sluhza lov na plen ponoči, pogosto lov na prostem.
• Otroške dolgo ušesne sovene morejo leteti, dokler niso stari 35 dni.

Znanstveno ime Dolgo ušesa

Dolgoouha sova, ki jo včasih imenujejo navadna ali severna ušesna sova, ima znanstveno imeStvar je, ki je latinsko poreklo. Njegov razred je Aves , in pripada družini Strigidae.



Videz sove sove

Dolgoouha sova ima mešanico rjavega in sivega perja, ki teče v navpični obliki, na glavi pa ji stojita dva ušesna šopa. Toda kljub imenu ti ušesni šopi v resnici niso ušesa sove, so preprosto šopi črnega perja. Njegova ušesa se nahajajo ob straneh glave.

Oči dolga ušesa so oranžne ali rumene in ima črn kljun. Noge so prekrite s tanko plastjo svetlega perja.

Ta sova je zaradi vitkega telesa, ki je lahko v dolžini od 13 do 16 centimetrov, kar je nekoliko višje od kegljišča, uvrščena med srednje velike. Običajno so samice dolgodlakih sov večje od samcev, saj tehtajo v povprečju 10 unč (teža dveh baseballov) do povprečnih moških 8,75 unč (malo manj kot konzerva juhe).



Razpon kril te sove je lahko širok do 39 centimetrov. Če torej postavite 18 majic za golf na tleh do konca, bi si ogledali približno širino kril te sove, ko se razprejo. Njegova krila so pravzaprav tako široka, da jih mora ta sova prekrižati na hrbtu, ko se nahajajo na veji. Ni čudno, da lahko letijo le 31 milj na uro!

Obnašanje dolga ušesa

Dolgo ušesne sove so večino leta mirne, razen v času parjenja, ko spuščajo veliko zvokov. Samci oddajo več kot 200 zvokov, ki so v glavnem nizki, medtem ko ženski klic izhaja kot veliko višji zvok. Zvoki samca segajo od kratkega piskanja ali piščanja do globokega stokajočega zvoka. Klic te sove lahko zveni kot škripanje, mačje mijavkanje, cviljenje in celo lajanje. Tako kot človeški govor ima tudi vsak sovin klic svoj pomen. O čem mislite, da sove radi govorijo?

Vitko telo te sove pomaga zaščititi jo pred plenilci. Medtem ko sedi na drevesu, sovesa vleče svoje perje, tako da so ravno ob njegovem telesu in se raztegne v celotno dolžino. V tem položaju in s svojo temno obarvanostjo ga lahko plenilci zamenjajo za veliko drevesno vejo.

Znano je, da so sove samotne živali. Ko pa se zberejo skupaj, se skupina imenuje parlament. Te ptice so sramežljive in radi ostanejo skrite, če je le mogoče.

Habitat sove sove

Dolgo ušesne sove živijo na območjih po vsem svetu, vključno s Severno Ameriko, Evropo, deli Azije ter severnimi in vzhodnimi deli Afrike. Poleg tega nekatere podvrste teh sov živijo na Madagaskarju. Dolgoouha sova za preživetje potrebuje zmerno podnebje.

Natančneje, te sove živijo v velikih gozdovih, manjših nasadih dreves, goščavah okoli mokrišč in močvirij ter na travnikih. Raje gnezdijo na območjih, kjer so drevesa tesno skupaj, da jim zagotavljajo zaščito pred plenilci. Ko pa te sove lovijo, letijo po odprtih travnatih površinah v iskanju plena.

Nekatere sove sose se v hladnem vremenu selijo na jug. Na primer, sove, ki živijo v južnem delu Kanade ali na severu ZDA, letijo proti jugu vse do Mehike, preden jeseni pride hladno vreme. Znanstveniki ta dejstva poznajo, ker so skozi leta spremljali populacije teh sov in njihova gibanja.

Prebivalstvo dolgo ušes

Uradno ohranjeno stanje ušesne sove je Najmanj zaskrbljenost . Čeprav je njegovo prebivalstvo zaradi čiščenja in gradnje zemljišč prizadelo izgubo habitata, ostaja stabilno. Ker te sove tako dobro ostanejo skrite, znanstveniki zagotovo ne vedo, koliko jih je na svetu. Ocenjujejo pa, da je teh sov okoli 50.000.

Prehrana dolgo ušes

Dolgoouha sova ima odličen sluh in vid in s pomočjo teh čutil lovi v temi. Letijo nizko ob tla in poslušajo delovanje glodalcev, da lahko hitro ujamejo vsak majhen plen, ki ga najdejo. Konice njihovih kril so oblikovane kot zobje glavnika, ki jim pomagajo, da jih premikajo brez hrupa. So prave ptice roparice.

Dolgoouhe sove lovijo miši , voluharji, rovke , majhne ptice , majhne kače , netopirji in včasih žuželke . So mesojedci kot večina drugih sov in svoj plen pogoltnejo cele. Ni jasno, kako te sove jemljejo vodo, vendar lahko dobijo dovolj tekočine v živalih, ki jih jedo.

Plešaste sove plenilke in grožnje

Številni plenilci dolgodlake sove so večje sove, vključno z veliko rogasto sovo, prečkano sovo in sovo. Med druge plenilce spadajo rdečereti jastrebi, zlati orli , severni jastrebi in sokoli sokoli .

Dojenčki dolgo ušesnih sov včasih postanejo plen rakuni , bičje kače, ameriške vrane in porcupines .

Popolnoma gojene dolgo ušesne sove lahko preganjajo na drevesa in jih napadajo zgoraj omenjeni plenilci. So manjši in tanjši od mnogih svojih plenilcev, zato jih je lažje podrediti.

Otroške dolgo ušesne sove so včasih ogrožene, ko so še v gnezdu. Rakuna ali bikova kača se lahko približa gnezdu, da bi zgrabila dojenčka, sova mati in oče pa bota plenilca ali pa odletela navzdol, da bi zaščitila svoje dojenčke. V nekaterih primerih se bodo druge sove z gnezdi v bližini pridružile boju, da bi plenilca pregnale s tega območja. Ko plenilec vidi, da ga je več, je verjetno odnehal in odšel.

Razmnoževanje sove sove, dojenčki in življenjska doba

Sezona parjenja te sove traja od februarja do julija. Samček dolgodlake sove preleti območje gnezdenja in sproži različne klice in zvoke, da privabi samico. Izvede lahko tudi nekaj zanimivih letečih rutin, da pritegne pozornost drugih samcev, ki iščejo partnerja. Te sove so monogamne in imajo dojenčke enkrat na leto. Če kdaj slišite klic sove iz enega območja in klic druge sove iz druge smeri, je verjetno, da gre za monogamni par samcev in samic, ki komunicirata med seboj.

Eno najzanimivejših dejstev o ušesatih sovah je, da si ne gnezdijo sami. Namesto tega zasedajo gnezda, ki jih zapuščajo sove in druge ptice. Včasih se naselijo v starem gnezdu, ki ga zapuščajo veverice, ki se imenuje drej.

Samice lahko v gnezdo odložijo od 2 do 10 jajčec, vendar skupina, znana tudi kot sklopka, običajno vsebuje 5 ali 6 jajčec. Namesto da sama odlaga vsa jajčeca, samica vsaka dva dni odloži novo jajčece. Vsako jajčece je dolgo nekaj več kot 1 centimeter in je svetlo belo s sijajno lupino. Samica čez dan neprekinjeno sedi na jajcih, ponoči pa si vzame malo časa za lov.

Jajčeca se izležejo v 25 do 30 dneh. Na novo izležena sovica je prekrita z belimi peresi, poklicana navzdol, in oči so zaprte. Takrat so najbolj ranljivi za plenilce. Mati sova je glavni skrbnik približno dva tedna, nato pa jo prevzame oče sova. Hrano prinese materi in njenim dojenčkom, znanim tudi kot piščanci ali sove. Piščanci jedo majhne stvari, kot so črvi in ​​žuželke, nato pa pojedo večji plen, ko postanejo večji.

Ko so piščanci stari 21 dni, zapustijo gnezdo, vendar ne morejo leteti. Na tej stopnji jih imenujemo razvejani, ker se nasedejo na veje okoli gnezda, medtem ko še vedno dobivajo hrano od očetove sove. Ko dopolnijo 35 dni, dojenčki lahko letijo na krajše razdalje. Vadijo lov in ulov drobnega plena, da se pripravijo na skrb zase. Otroci sove približno v 11. tednu lahko živijo samostojno.

Življenjska doba dolgo ušesne sove je lahko od 10 do 30 let, odvisno od njene moči in zdravja, povprečna življenjska doba pa je stara 11 let. Najstarejša dolgoouha sova je v divjini dosegla 27 let, starih 9 mesecev.

Sove lahko razvijejo enake bolezni dihal kot mnoge druge vrste ptic. Dva primera sta trihomonijaza in aspergiloza.

Ogled vseh 20 živali, ki se začnejo z L

Zanimivi Članki