Gorski lev

Znanstvena klasifikacija Mountain Lion

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Mesojed
Družina
Felidae
Rod
Puma
Znanstveno ime
felis concolor

Stanje ohranjenosti gorskega leva:

Najmanj zaskrbljenost

Mountain Lion Lokacija:

Srednja Amerika
Severna Amerika
Južna Amerika

Dejstva o gorskem levu

Glavni plen
Jeleni, Elki, Bobri
Velikost legla
3.
Habitat
Gozdne in gorske regije
Plenilci
Človek, grizli medved
Prehrana
Mesojed
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Jelen
Tip
Sesalci
Izvor
3.
Slogan
Nima pravih naravnih plenilcev!

Fizične značilnosti gorskega leva

Barva
  • rjav
  • Črna
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
30 mph
Življenjska doba
10-20 let
Utež
29-90 kg (64-198 lbs)

'Lahko skočite v višino dvonadstropne stavbe!'

Gorski lev je velika, rumeno obarvana vrsta mačk, ki izvira iz Severne Amerike, Srednje Amerike in Južne Amerike. V ZDA te mačke živijo predvsem v zahodnih zveznih državah in na Floridi. Gorski levi, imenovani tudi z imenom puma, puma, katamaunt in panter, uspevajo v številnih habitatih. Poleg ljudi živijo v več geografskih območjih kot kateri koli drugi sesalec zahodne poloble.



Najpomembnejša dejstva o gorskem levu

  • Jokajte kot hišne mačke:Gorski levi ne rjovejo, temveč z izrazitim gorskim levom kričijo, režijo, sikajo, mijavkajo in žvrgolijo
  • Spreminjanje barve oči:Mladiči se rodijo z modrimi očmi, ki se v starosti 16 mesecev spremenijo v rumene
  • Samotno življenje:Ti levi raje živijo sami na približno 30 kvadratnih kilometrih ozemlja
  • Hitri tekači:Tečejo lahko s hitrostjo do 50 milj na uro

Znanstveno ime Mountain Lion

Znanstveno ime gorskega leva jePuma concolor, iz španske besede puma latinskega izvora. Ime v prevodu pomeni 'gorski lev' v španščini, francoščini, nemščini in drugih jezikih, ki temeljijo na latinščini. Veliko mačko jeChordata, v razreduMammalia, naročiloMesojed, družinaFelidaein rodPuma. Zgodnji španski raziskovalci Amerike so mačko imenovali 'leon', kar pomeni lev in 'gato monte', kar pomeni gorska mačka. Inki so jo imenovali 'puma', medtem ko so jo zgodnji južnoameriški Indijanci imenovali 'cuguacuarana', od koder izhaja beseda 'cougar'. Večina znanstvenikov raje imenuje te mačke 'pumas'. Te mačke imajo v angleškem jeziku približno 40 imen, med njimi panter, puma, puma, katamaunt, slikar, gorski kričec, rdeči tiger, mehiški lev in ameriški lev. Šest podvrst živi v Severni Ameriki, Srednji Ameriki, vzhodni Južni Ameriki, severni Južni Ameriki, srednji Južni Ameriki in južni Južni Ameriki.



Videz in vedenje gorskega leva

Ti plenilci so zelo podobni hišnim mačkam s kratkimi lasmi. Imajo majhne glave s kratkimi obrazi. Ušesa so zaobljena in majhna. Njihova telesa so dolga in gladka, z dolgimi vratovi in ​​repi. Noge Puma so zmogljive, primerne za hitro povečanje hitrosti in narejene za odbijanje. Mačji zob zgrabijo svoj plen, trgajo in režejo meso.

Povprečni gorski lev se giblje od približno 3’3 ″ do približno 5’5 ″. Toda nekateri moški s svojimi repi merijo tudi do devet metrov, samice pa do sedem metrov. Mačke stojijo med dvema metroma in 2’6 ″ od tal do ramen. V odrasli dobi ženske tehtajo od 80 do 100 kilogramov, moški pa od 125 do 160 kilogramov. Barva gorskega leva v ZDA je najpogosteje rumenorjava. Po vsej Ameriki se njihova barva giblje od rumene do modrikasto sive barve. Njihovi trebuhi, notranje noge in grla so vedno svetlejše barve, njihovi nosovi in ​​repi pa imajo črne ali temne robove. Dojenčki se rodijo s pegami, ki jih prikrivajo v naravi. Te lise zbledijo približno v šestih mesecih. Njihove modre oči se v starosti 16 mesecev spremenijo v rumene.



Gorski levi so po naravi samotarji. Včasih si delijo ozemlje z eno drugo pumo, vendar raje 30 kvadratnih kilometrov pokličejo svoje. Nekateri gorski levi imajo območje do 125 kvadratnih kilometrov. Živijo v habitatih vseh vrst na zahodni polobli, od gorskih predelov do močvirij Floride. Ljudje redko vidimo gorske leve, saj te živali raje ostanejo skrite. So pa prikrita bitja, ki zalezujejo svoj plen. Pume so zelo inteligentne. Kadar je le mogoče, se izogibajo ljudem.

Gorski levi so na vrhu prehranjevalne verige. V populaciji jelenov ohranjajo ravnovesje in celo pomagajo zmanjšati število prometnih nesreč z jeleni. Čeprav bodo rjavi medvedi ubili in pojedli gorske leve, včasih levi zmagajo v bojih proti tem velikanskim medvedom. Ljudje in domače živali morajo paziti na gorske leve, ko prestopimo v njihove habitate. Puma se izogibajte ljudem, kadar koli je to mogoče. Toda ljudje se včasih križajo na pohodniških poteh ali v divjini.

Habitat gorskega leva

Gorski levi živijo po celotni Ameriki, od kanadskega Yukona do subtropikov Južne Amerike. Noben drug ameriški sesalec, razen ljudi, ne obsega tako širokega kopenskega območja. Živijo lahko v skoraj vseh vrstah habitatov, kot so gore, mokrišča, gozdovi in ​​puščave, tudi od morskih območij do najvišjih zasneženih gorskih vrhov. Čeprav imajo raje 14 zahodnih zveznih držav ZDA, pume v ZDA najdemo v majhnem številu tudi na Floridi. Te mačke občasno potujejo tudi do severovzhodnih držav. Gorski levi živijo na območjih z gostim grmičevjem, podrastjo in drugim rastlinskim svetom. Če se počutijo ogrožene, zapustijo območje. Povprečna življenjska doba divjega gorskega leva je približno deset let. Toda v živalskih vrtovih mnogi živijo 20 ali več let. Zaradi športnega lova v nekaterih regijah mačke na teh območjih živijo le do približno petih let.



Skozi svoje življenje gorski levi raje živijo sami. Samo za parjenje in starševstvo kršijo to pravilo. Svoje ozemlje označujejo z uriniranjem na kupe listov, borovih iglic ali trave in krempljev. To drugim levom sporoča, naj se držijo stran. Če na ozemlje prestopi še en lev, se bosta po potrebi borila do smrti. Barva dlake mačk se razlikuje od regije do regije. Kje živijo, določa to barvo. S svojimi sposobnostmi, da se zlijejo v svojo okolico, gorski levi zlahka plenijo jelene in majhne sesalce.

Jedo kojote, rakune, zajce in dikobraze. Da bi ohranili svoj ubiti plen in ga zaščitili pred smetarji, ga pokopljejo in se za nekaj dni vrnejo, da se od njega hranijo. Velike zadnje noge gorskih levov imajo večjo mišično maso kot sprednje noge. To jim omogoča, da skočijo do 18 čevljev na drevo in 20 čevljev gor ali dol po hribu. Tečejo zelo hitro, njihova prilagodljiva hrbtenica jim omogoča hitro spreminjanje smeri in hitro premikanje po ovirah. Njihove velike tace jih ohranjajo mirne, z ostrimi kremplji za obrambo in napad na plen. Iskan vid jim pomaga najti svoj plen.

Plenilci in grožnje

Največja grožnja gorskim levom so ljudje. Te mačke so plenilci na vrhu, blizu vrha prehranjevalne verige. Včasih jih ubije rjavi medved ali kot del ozemeljskih bojev z drugimi gorskimi levi. Gorski levi so nekoč živeli od vzhodne obale Amerike do zahodne obale. Toda ljudje so se bali velikih mačk in verjeli, da so plenilci živine. Tako so do 40. let prejšnjega stoletja številne države plačale dobrote za ubijanje levov. Vsaka kožica je enkrat prinesla nagrado od 25 do 35 dolarjev. To je njihovo število daleč zmanjšalo, populacija mačk pa je bila omejena predvsem na zahodno obalo in majhno število na Floridi. Kljub veljavnim zakonom o njihovi zaščiti v mnogih delih ZDA nekateri ljudje še vedno nezakonito ujamejo, zastrupijo in ustrelijo leve na vid. Lov je v nekaterih oblikah še vedno zakonit v številnih zveznih državah, kot so Utah, Idaho, Wyoming, Montana, Kolorado, Nova Mehika, Nebraska, Severna Dakota, Južna Dakota, Nevada, Arizona, Teksas, Washington in Oregon.

Razmnoževanje gorskega leva, dojenčki in življenjska doba

Samice gorskih levov se lahko parijo z več samci v eni reproduktivni sezoni, imenovani estrus. Običajno se samica raje pari z moškim s prekrivajočega se ozemlja. Tri do deset dni obdobja parjenja je edini čas, ko ljudje vidijo samce in samice skupaj. V nasprotnem primeru ostanejo samotne živali in se izogibajo stikom. Tako pri samicah kot pri moških se spolna zrelost zgodi pri starosti približno enega do 2,5 leta.

Samice se ne poskušajo razmnoževati, dokler ne vzpostavijo lastnega ozemlja. Samice z mladiči se vsakih nekaj tednov preselijo iz enega kraja na svojem ozemlju v drugega. To ji pomaga zaščititi mladiče pred gostujočimi samci in drugimi plenilci. Parjenje poteka skozi vse leto, ko je samica v estrusu. Toda večina legel se rodi v toplih poletnih mesecih, zlasti od julija do septembra. Samice v povprečju ustvarijo leglo vsake 1,5 do dve leti. Če pa izgubi leglo, hitro spet vstopi v estrus. Brejost, imenovana tudi nosečnost, za gorskega leva traja približno 90 dni. Brejost gorskega leva je kratka v primerjavi z drugimi velikimi kopenskimi živalmi. Toda primerja se z drugimi levi in ​​njihovimi majhnimi bratranci, domačimi hišnimi mačkami.

  • Človek: 270 dni
  • Rjavi medved: 215 dni
  • Žirafa: 430 dni
  • Afriški lev: 110 dni
  • Hišna mačka: 58 do 67 dni
  • Gorski lev: 90 dni

Večina legel vključuje dva do tri pikčaste modrooke mladiče, ki jih včasih imenujejo tudi mladiči. Včasih se rodi le eden ali kar štirje. Do šestega meseca starosti se je kožuh spremenil v bledo, neokrnjeno dlako kot odrasli. Njihove modre oči se v starosti 16 mesecev spremenijo v rumene. Mačji mladiči dojijo tri mesece. Meso začnejo jesti v mesecu in pol, nato meso jedo izključno po odstavitvi. Ko v šestih mesecih rastejo v odraslih plaščih, začnejo loviti z mamo. Za dojenčke skrbi mati do enega do dveh let, ko morajo mladiči sami stavkati. Povprečna življenjska doba ene od teh mačk, na primer v ameriških zveznih državah, ki dovoljujejo lov na gorske leve, je približno pet let. Prepuščeni naravni življenjski dobi v naravi, večina živi približno 13 let. Povprečna življenjska doba teh velikih mačk v živalskih vrtovih je približno 19 let, čeprav nekateri živijo tudi več kot 20 let.

Prebivalstvo gorskega leva

Od leta 2015 se obstoječa populacija gorskih levov zmanjšuje zaradi rastočega habitata, vendar je stabilna. Na splošno vrsta ni ogrožena. To je z nekaj izjemami, vključno s podvrsto floridskih panter in zdaj izumrlo vzhodno pumo. Vzhodna puma je bila leta 2011 uradno izumrla s strani ameriške službe za ribe in divje živali. Na Floridi je ostalo le še 160 panter. Ena največjih težav pri ohranjanju gorskih levov je pomanjkanje jasnega števila levov v zadnjih desetletjih. Države in druge države si zdaj prizadevajo za določitev jasnih točk, na primer v Kaliforniji. Znano pa je, da v ZDA, pa tudi po Srednji Ameriki, Kanadi in Južni Ameriki obstaja na tisoče teh mačk. V Kaliforniji si je Laboratorij za preiskovanje divjih živali o ribah in divjih živalih postavil cilj, da do leta 2022 natančno ugotovi število gorskih levov po vsej državi.

Oglejte si vseh 40 živali, ki se začnejo z M

Zanimivi Članki