Emu

Znanstvena klasifikacija Emu

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Casuariiformes
Družina
Casuariidae
Rod
Dromaj
Znanstveno ime
Dromaius novaehollandiae

Stanje ohranjenosti emu:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija Emu:

Oceanija

Dejstva o emu

Glavni plen
Sadje, semena, žuželke, cvetje
Posebnost
Ogromna velikost telesa in velike oči
Habitat
Odprta travišča z grmovjem blizu vode
Plenilci
Človek, divji psi, ptice roparice
Prehrana
Vsejed
Življenjski slog
  • Jata
Najljubša hrana
Sadje
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
enajst
Slogan
Največja ptica v Avstraliji!

Fizične značilnosti emu

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
12 - 20 let
Utež
18 kg - 60 kg (40 lbs - 132 lbs)
Višina
1,5 m - 1,9 m (4,9 ft - 6,2 ft)

'Emu teče 9 metrov'



Emus si ustvari dom na avstralski celini. Zrastejo lahko do 6,2 metra. Ta ptica je po videzu podobna noju. Emus so vsejedi, ki jedo semena, sadje, žuželke in majhne živali. Njihova življenjska doba je od 5 do 10 let v naravi.



5 neverjetnih dejstev o emu!

  • Emu ima prepoznaven klic, ki ga lahko slišite eno miljo stran
  • Glavni plenilci emuja so dingogi, orli in jastrebi
  • Emu ima na vsakem očesu prozorno membrano, ki ga ščiti pred prahom v zraku
  • Emus je ves čas v gibanju in išče hrano in vodo
  • Emus ima krila, vendar ne leti

Znanstveno ime Emu

The znanstveno ime kajti emu je Dromaius novaehollandiae. Beseda Dromaius je grško, kar pomeni tekač, beseda novaehollandiae pa pomeni New Hollander. New Hollander se na prvotno klasifikacijo te ptice nanaša kot New Holland Cassowary.

Spada v družino Dromaiidae in spada v razred Aves. Obstajajo 4 podvrste emusa. Vsako znanstveno ime je:



• D. novaehollandiae novaehollandiae
• D. novaehollandiae woodwardi
• D. novaehollandiae rothschildi
• D. Grebe diemenensis

Videz in vedenje emuja

Emus ima temno rjavo perje, ki s staranjem postane svetlejše odtenke rjave. Na vratu in glavi imajo modrikasto kožo. Emu je visok od 4,9 do 6,2 čevljev. Tehtajo od 66 do 121 kilogramov. Primer: 6-metrski emu je po višini enak svežnju 5 kegljev. 120-kilogramski emu tehta dve tretjini toliko kot odrasli kenguru.

Emus ima 2 dolgi nogi s 3 prsti na vsaki nogi. Te ptice ne morejo leteti, zato z dolgimi nogami bežijo pred plenilci. Pri teku imajo tudi precej dolg korak. En korak emuja je lahko dolg 9 čevljev. Samo pomislite, 9 metrov je enako polovici višine odrasle žirafe.



Poleg tega, da noge uporabljajo za tek, jih emus uporabljajo za brcanje plenilcev. Njihov močan udarec, skupaj z ostrimi nohti na prstih, lahko povzročijo poškodbe plenilcev, ki tej ptici dajo čas, da pobegne. Hitri udarec emuja lahko celo ubije dinga.

Ta ptica daje veliko zvokov. Z drugimi emusi komunicira prek godrnjanja, lajanja, udarcev in bobnanja. Pravzaprav ime emu izvira iz zvoka, ki ga ustvarja. E-mu! Včasih oddajajo zvoke, ki opozarjajo druge emuje na območju bližajočega se plenilca. Tudi emusi oddajajo veliko zvokov, s katerimi opozorijo druge emuse, naj se držijo stran od svojega gnezda in jajc. Njihove klice je mogoče slišati celo kilometer stran. Skratka, to zagotovo niso tihe ptice!

Emus so samotne ptice, vendar lahko med potovanjem na drugo območje oblikujejo skupine, da bi našli večjo zalogo hrane. Skupina emujev je znana kot mafija. Množico emusa sestavlja približno 20 ptic.

So neagresivne ptice, razen če se počutijo ogrožene zaradi druge živali ali osebe. Med sezono razmnoževanja so zelo agresivni drug do drugega.

Emu išče hrano v pesku
Emu išče hrano v pesku

Emu proti noju

Emu in noj sta si podobna po videzu in sta oba neleteči ptici. Toda med njimi obstaja nekaj izrazitih razlik.

Med tema dvema pticama je velika razlika v velikosti. Emus je druga največja ptica na svetu, medtem ko je noj največji. Tudi pri teku emu koraka 9 metrov, pri noju pa 16 metrov!

Noji lahko tečejo hitreje kot emus. Najvišja hitrost noja je 43 km / h. Najvišja hitrost emuja je 31 mph.

Emus pije veliko vode. Pravzaprav vsak dan spijejo približno dve litri in pol vode. Predstavljajte si 2 galonski vrči mleka v hladilniku. Pa še pol vrča! Noj lahko tudi 2 tedna brez vode. Veliko vlage dobijo iz trave in rastlin.

Med jajci teh dveh ptic obstajajo celo razlike. Jajčece emuja je svetlo zeleno, jajčece noja pa svetlo rjavo. Ko gre za velikost, je eno jajce emu po velikosti enako 10 piščančjim jajcem. Veliko nojevo jajčece je enako 24 piščančjim jajcem!

Emu Habitat

Emus živi na avstralski celini. Natančneje jih najdemo v vseh zveznih državah Avstralije, razen v Tasmaniji. Travniki in suhi gozdovi so njihov glavni življenjski prostor. Neprestano se gibljejo, da bi našli več hrane in vir vode. Običajno potujejo od 9 do 15 milj na dan.

Emu ima na vsakem očesu prozorno membrano, ki služi kot zaščita pred prahom in naplavinami v suhih habitatih. Ta membrana pomaga tudi pri ohranjanju vlažnosti oči.

Ta ptica živi v večinoma zmernem podnebju, čeprav jih nekaj najdemo v snežnih gorah Avstralije. Dolgo perje emuja prispeva k vzdrževanju enakomerne telesne temperature. Če je emu na posebej hladnem območju, razpiha svoje dolgo perje, da bi ujel zrak pod njimi. Ta zajeti zrak pomaga ptico izolirati pred hladnimi temperaturami. Včasih se zadihajo (kot pes), da se ohladijo v vročih predelih Avstralije. Ste že kdaj videli ptico, ki se sopiha kot pes?

Te ptice se pozimi selijo na jug v Avstraliji, poleti pa se preselijo proti severu. Na srečo se zlahka prilagodijo različnim podnebjem.

Emu Diet

Kaj jedo emus? Emus so vsejedi. Jedo sadje, semena, hrošči , majhna plazilci in celo iztrebki drugih živali.

Emus nima zob, zato ne more zmleti rastlin in živali, ki jih jedo. Torej pogoltnejo majhne kamenčke, ki gredo v njihov želodec (del želodca emuja). Prodniki zdrobijo koščke hrane za pravilno prebavo.

Emus prispeva k ekosistemu s širjenjem semen. Te ptice jedo veliko rastlin, sadja in semen. Ko pustijo iztrebke, razpršijo seme, tako da lahko raste več rastlin. Premisli. Emus se vsak dan sprehaja od 9 do 15 milj. To pomeni, da semena odvržejo na najrazličnejša območja v svojem življenjskem okolju.

Pomagajo tudi pri zatiranju populacije žuželk z jedjo hrošči , ščurki in druge napake.

Emu plenilci in grožnje

Dingoes so glavni plenilci emusa. Smiselno je, ker imajo dingi isti življenjski prostor kot emus. Poskušajo ukrasti jajca emuja, pa tudi njihova mladiča.

Par dingojev lahko cilja na gnezdo določenega emuja. Eden od njih moti starševski emu, ki sedi na gnezdu, drugi dingo pa se zapre in ukrade jajčece ali mlado piščanco. Dingoji so znani po prikritem pristopu k lovu na plen.

Dingoji napadajo tudi odrasle polne emuse. Ptico lahko poskušajo prijeti za vrat ali glavo in jo povleči navzdol. Da bi se branili, da emus brca v dingeje ali preprosto poskuša pobegniti. Včasih poskušajo emusi prestrašiti dingeje, tako da jim zaslišijo sikanje.

Vključujeta še dva plenilca orli in jastrebi. Te plenilce se emu težko bori.

Stanje ohranjenosti emu je Najmanj zaskrbljenost . Prebivalstvo emusa je kategorizirano kot stabilno. Veliko jih je po vsej Avstraliji, razen na Tasmaniji. To je zato, ker so evropske ptice nekoč lovili te ptice, kar je povzročilo drastičen upad njihove populacije.

Emus v telesu proizvaja olje, ki se uporablja za zdravila, kreme in druge izdelke. Včasih te ptice lovijo in ubijejo, da dobijo to olje. Toda ta lovska dejavnost ni povzročila velikega zmanjšanja njihove celotne populacije.

V preteklosti je emus taval na kmetijah, da bi jedel semena, zaradi česar so kmetje izgubili dele svojih pridelkov. Veljali so za škodljivce. Danes mnogi kmetje gradijo visoke ograje, da emus ne bo več pridelka. Emus ne more preskočiti teh visokih ograj.

Razmnoževanje emuja, dojenčki in življenjska doba

Gnezditvena doba emusa pade decembra in januarja. Samice odlagajo jajca aprila, maja ali junija. Moški emu se strdi okoli samice, ki mu raztrga perje. Samica ima določen klic, ki samcu pove, da jo zanima. Samica odloži od 5 do 15 jajčec v skupini ali sklopki. Vsako jajce tehta nekaj več kot en kilogram. Moški emu gradi gnezdo in sedi na jajcih. Emu gnezdo je zgrajeno na tleh iz trave in suhe ščetke. Samica sploh ne sedi na jajcih. V tem času pusti jajčeca in se včasih pari z drugimi samci. Emusi so poligamni (imajo več partnerjev).

Inkubacijsko obdobje jajc emu je 56 dni. Za primerjavo, inkubacijska doba nojevih jajc je približno 40 dni. Medtem ko moški sedi na jajcih, ne jedo in ne pije. Maščoba, shranjena v njegovem telesu, služi za prehrano in roso iz bližnjih rastlin popije za vodo. Moški emu vstane in občasno obrne jajčeca.

Novo izleženi otroški emu, imenovan piščanček, je visok 9,8 centimetra. Novorojeni piščanci imajo plast puhastega perja in imajo odprte oči. Oče emu v prvih nekaj mesecih po izvalitvi piščancev grozno brani gnezdo in mlade pred grožnjami. Piščanci ostanejo pri starših približno 18 mesecev, preden se osamosvojijo. Jedo majhne žuželke in rastlinstvo, nato pa jih oče emu uči loviti.

Emus je občutljiv na notranje zajedavce, vključno z okroglimi in pljučnimi črvi.

Življenjska doba emuja je od 5 do 10 let. V ujetništvu lahko živijo od 15 do 20 let. Najstarejši emu je bil star 38 let.

Prebivalstvo emu

Po Rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN prebivalstvo emusa sestavlja 630.000 do 725.000 zrelih posameznikov.

Stanje ohranjenosti emu je najmanj zaskrbljujoče s stabilno populacijo.

Emus v živalskem vrtu

• Obiščite emus na Živalski vrt v San Diegu .
• Emus so na ogled na Louisville Zoo .
• The Denver Zoo ima tudi emus!

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo z E

Zanimivi Članki